2011. december 05. hétfő, 14:56

 

A Mitsubishi Motors bejelentette, hogy 2011. december 8-tól forgalmazni kezdi Japánban az új MINICAB-MiEV nevű EV (vagyis elektromos meghajtású) mini-haszonjárművet, amely a cég következő generációs e-termékcsaládjának második tagja. Felszereltségi szinttől függően az új modell javasolt kiskereskedelmi ára (MSRP) 2.400.000 és 2.971.000 JPY között lesz adókkal együtt, támogatások nélkül.

Mivel az újdonság a MINICAB Van mini-haszonjármű osztály egyik sikeres járművének alapjaira épül, így a MINICAB-MiEV fejlesztése során a haszongépjárműveknél elvárható szempontok, vagyis az üzemeltetési költségek, a teherbíró képesség, a vezethetőség és a megbízhatóság mellett figyelembe vették az elektromos autók fejlesztésekor szerzett ismereteket és technológiákat is – annak érdekében, hogy az autó a kimagaslóan jó költségmutatók mellett remek környezeti jellemzőkkel is rendelkezzen, ahogyan az egy elektromos járműtől elvárható.

mitsubishi-minicab-MiEV

A MINICAB-MiEV két különböző méretű akkumulátorral választható, így mindenki megtalálhatja a számára szükséges hatótávolság szempontjából leginkább megfelelő változatot. A CD 10,5 kWh-ás akkumulátora 100 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé (JC08 módban) egyetlen feltöltéssel, míg a CD 16,0 kWh-ás változattal akár 150 kilométer is megtehető. Az MMC a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari minisztérium eco-autókra vonatkozó támogatásaival élve elérhető fogyasztói árakat szabott: a CD 10,6 kWh és a CD 16,0 kWh teljesítményű akkumulátorral készülő változatok 1.730.000, illetve 2.020.000 jenbe kerülnek. Az i-MiEV-hez hasonlóan a MINICAB-MiEV is lízingelhető, valamint hitelre vagy készpénzzel is megvásárolható.

Az új generációs i-MiEV 2009. júliusi piacra dobásakor az MMC volt az első autógyártó, amely olyan különlegesen környezetbarát járművet kínált Japánban, amely megfelelt napjaink társadalmi kihívásainak: a környezetszennyezés, a globális felmelegedés és a fogyatkozó olajkészletek problémáinak. Azóta az MMC több mint ötezer darabot értékesített ezekből az autókból Japánban, és a PSA Peugeot-Citroën csoporttal való együttműködéssel együtt összesen mintegy 17 ezer darabot szállított le eddig. Az elektromos autók gyártása terén piacvezető MMC bízik benne, hogy az új EV-paletta kibővítésével továbbra is úttörő szerepet tölthet be annak érdekében, hogy elérhető közelségbe kerüljön az alacsony szénhidrogén-felhasználású társadalom.


1. A MINICAB-MiEV termékjellemzői
Az új MINICAB-MiEV a cég MINICAB mini kishaszonjármű-szériájának CD modellsorozatából származik. Az i-MiEV akkumulátorával és hajtásláncával felszerelt új modell a CD-szériához hasonló méretű platóval, teherbírással, valamint a mini méretosztályba tartozó kishaszonjárművektől elvárható hatótávolsággal rendelkezik. A MINICAB-MiEV ugyanakkor rendkívül kis költségekkel üzemeltethető - elérhető áron. A MINICAB-MiEV jóval felülmúlja a hagyományos kishaszonjárművek jellemzőit, hiszen elektromos motorja és hajtáslánca nemcsak kiemelkedően jó környezeti mutatók elérését teszi lehetővé, de teljesítményével és csendességével is különösen kellemes munkakörnyezetet teremt.

Környezeti jellemzők
A MINICAB-MiEV egy úgynevezett “zéró emissziójú jármű” (vagyis üzemelése során nem bocsát ki káros anyagokat), így tökéletesen megfelel élelmiszerek, virágok és más érzékeny áruk szállítására, illetve szállítási/gyűjtési célra olyan területeken, amelyek hagyományos járművekkel nem érhetők el (bizonyos üzemek, természetvédelmi területek, stb.).

Gazdaságosság
Mivel a jármű az olcsó, de nagy teljesítményű MINICAB alapjaira épül, ugyanakkor az i-MiEV elektromos meghajtásának egységeinek felhasználásával készül, a Mitsubishi Motors elérhető áron tudja kínálni a MINICAB-MiEV modellt. Ráadásul a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari minisztérium a zöld energia hasznosításának elterjesztését elősegíteni hivatott támogatásainak köszönhetően a CD 10,5 kWh-s változatának 1.730.000 jenes árcédulája meglehetősen attraktívnak mondható.

A haszonjárművek rendszerint tovább üzemelnek és többet is futnak, mint a családi autók, így a MINICAB-MiEV további előnyöket is kínál a vele összehasonlítható méretosztályba tartozó, hagyományos motorral szerelt járművekkel szemben, hiszen a legfőbb üzemeltetési költségnek számító tétel a fogyasztás – és a MINICAB-MiEV feltöltéséhez használt elektromos áram olcsónak mondható. Továbbá, mivel a MINICAB-MiEV akár otthon, akár a munkakörnyezetében elérhető hálózatról feltölthető, így nem kell vele fölösleges, külön utakat tenni a benzinkútra.

Terhelhetőség és kapacitás
A MINICAB-MiEV esetében ugyanolyan ügyesen oldották meg az elektromos egységek elhelyezését, mint az i-MiEV-nél: a nagy kapacitású akkumulátor a padló alatt, a motor, az inverter és a többi EV-részegység a csomagtartó alá került. Az eredmény így kétszemélyes férőhely mellett egy megfelelő befogadóképességű csomagtartó, amely teherbírását és méretét tekintve lényegében megfelel a MINCAB CD paramétereinek, így egy kishaszonjárműtől elvárható magas szintű használhatóságot biztosít.

Menetteljesítmények
A MINICAB-MiEV elektromos motorjának karakterisztikáját úgy szabályozták, hogy maximális nyomatékot biztosítson rögtön attól a pillanattól fogva, hogy a jármű megmozdult, így még teljes terhelés mellett is határozottan lódul meg az autó.
Ráadásul az elektromos járművekre jellemző szuper-csendes üzemmód lakókörnyezetben kora reggel és késő este különösen ideális járművé teszi a MINICAB-MiEV modellt. A motor által okozott vibráció teljes hiánya érzékeny áruk szállítására is tökéletes szállítóeszközzé, a stresszmentes és csendes környezet pedig különösen kényelmes munkakörnyezetté teszi a járművet azon sofőrök számára, akik naponta sok-sok órát ülnek a volán mögött.

Megbízhatóság
A MINICAB-MiEV esetében ugyanazt az akkumulátort, motort és egyéb főegységeket használták föl, amelyek már bizonyítottan jól beváltak az i-MiEV-nél is, és ugyanazt a kifinomult MiEV OS integrált járművezérlési rendszert építik ebbe a modellbe is. Az akkumulátorok töltöttségi állapotát folyamatosan figyelemmel kísérő egység ezen információk alapján szabályozza a fékezési energia-visszanyerő rendszert, így a MiEV OS finom, ugyanakkor erőteljes indulást tesz lehetővé álló helyzetből. A rendszer kellemes, biztonságos és megnyugtató járműhasználatot biztosít, miközben takarékosan optimalizálja az energia-felhasználást.

2. Termékismertetés (A legfontosabb változások az alapul szolgáló MINICAB CD modellhez képest)
MINICAB-MiEV műszaki adatok (2 üléses, emelt tetőmagasságú változat)

muszaki-adatok

Gazdaságosság
*3: A 4 üléses változat tömege 10 kg-mal több
*4: A zárójelben szereplő adatok a 4 üléses modellre vonatkoznak (2 utassal a méretek megegyeznek a 2 üléses modell méreteivel)
*5: A standard tetőmagasságú modell rakterének magassága 1125 mm.
*6: A 100 voltos váltóáramú töltőkábel és a gyorstöltő csatlakozó gyári opció.

a) Főbb részegységek
A MINICAB-MiEV a következő részegységeken osztozik az i-MiEV modellel: meghajtó akkumulátor, elektromotor, inverter, beépített töltő, klímaberendezés és hátsó futómű.
A MINICAB-MiEV ugyanazt a 10,5 kWh és 16 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátort használja, mint az i-MiEV, s ezek olyan bőséges hatótávolságot biztosítanak, amit a mini-haszonjárművek vásárlói elvárnak.
A MINICAB-MiEV ugyanazt a kompakt, könnyű építésű és rendkívül hatékony Y4F elektromotort használja, mint az i-MiEV, ám az egység teljesítményét a mini-haszonjárművek felhasználóinak általános igényeihez igazítottuk. Az elektromotor már a legalacsonyabb fordulatszámnál is leadja maximális nyomatékát, s még teljes terhelés mellett is bőséges teljesítményt biztosít. Fékezés közben az energia-visszanyerő rendszer generátorként használja az elektromotort, s a visszanyert mozgási energiát villamos energiaként tárolja az akkumulátorban.

b) Belső tér (műszerek és kijelzők)
Az i-MiEV modellhez hasonlóan a vezető három üzemmód közül választhat: „D”, „Eco” és „B”. Ez lehetővé teszi számára, hogy válasszon a normál működés, a nagy teljesítményű/energiatakarékos üzemmód, illetve az energia-visszanyerő fékezést nagyobb mértékben hasznosító üzemmód közt.
A MINICAB-MiEV az i-MiEV kombinált műszeregységét kapta meg, amelyben digitális sebességmérő, teljesítmény-mérő, akkumulátor-töltöttség visszajelző és hatótáv-kijelző található.

c) Biztonság
Minden modell szériafelszereltségének része az ABS és a TCL (kipörgésgátló).
A fejlett MiEV OS járművezérlő rendszer folyamatosan figyeli az akkumulátor helyzetét. Egy elektromos zárlatot okozó ütközés során a rendszer megszakítja a meghajtó akkumulátor és a nagyfeszültségű rendszer kapcsolatát, megvédve ezzel az utasokat vagy a mentést végző embereket az áramütéstől.
Minden modell szériafelszereltségének része az a riasztórendszer, amely 25 km/órás sebesség alatt hangjelzéssel figyelmezteti a gyalogosokat a jármű közeledtére.
4) Egyéb jellemzők
A MINICAB-MiEV normál töltéséhez alapfelszerelésként jár egy 200 voltos váltóáramú (15 amperes) kábel, amivel külső áramforrásról tölthető az autó akkumulátora. A 100 voltos váltóáramú (10 amperes) kábel és a Gyorstöltő Csatlakozó gyári opcióként rendelhető.
A MINICAB-MiEV háromféle fényezéssel rendelhető: Fehér, Ezüstmetál és Titániumszüre metál színben. Opcióként exkluzív matricák is rendelhetők (a kocsitest oldalára és a csomagtérajtóra), amelyek felhívják a figyelmet a jármű elektromos hajtásláncára.
A MINICAB-MiEV megrendelhető Exceed Csomaggal is; a külső és belső kiegészítők közt olyan tételek szerepelnek, mint a krómozott hűtőrács, a karosszéria színére fényezett külső tükörházak, vagy az első és hátsó üléssor szövetkárpitozása.

3. Értékesítés
1) Értékesítési cél: 4.000 darab (2011. december – 2012. március között)
2) Rendelés: Minden Mitsubishi Motors hivatalos márkakereskedésben Japánban
3) Ajánlott fogyasztói ár: (Az ár nem tartalmazza a reciklálási díjat, a biztosítást, valamint a fogyasztási és regisztrációs adókon felüli adótételeket)



*7: Az eco-autók vásárlására ösztönző japán adópolitika értelmében a MINICAB-MiEV mentesül az új autók után fizetendő jövedéki- és súlyadók alól.
*8: A MINICAB-MiEV megfelel a Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium által bevezetett „Összehangolt intézkedéssorozat a tiszta energiával működő járművek támogatásához*” előírásainak. A 2012-es pénzügyi évben ezért a modellt megrendelő vásárlók maximális állami támogatást igényelhetnek az Új Generációs Járművek Központjában (e támogatás összege változhat, ha a vevő opcionális Gyorstöltő Csatlakozót rendel autójához).
* Megjegyzés: Ez az ösztönző rendszer normális esetben a személyes használatra vásárolt miniautókra vonatkozik. Az üzleti célra vásárolt miniautókra – a körülményektől függően – a Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium által bevezetett „Összehangolt intézkedéssorozat az alacsony károsanyag-kibocsátással működő járművek támogatásához” program feltételei vonatkoznak.



  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER