2012. augusztus 27. hétfő, 18:21

 

A “Hypermiler” Felix Egolf 1.857 kilométert tett meg egyetlen tankolással. A több mint 1.000 tengeri mérföldes (1 tengeri mérföld = 1,852 km) távolság még a légiközlekedés világában is tekintélyes távolságnak számít. Útvonal: Härkingen – Bécs – Bázel – Härkingen. Fogyasztás: mindössze 3,67 l / 100 km

Azokat, akik takarékos autózással a lehető legkisebb fogyasztás mellett tesznek meg egy adott útszakaszt, hypermiler (szabad fordításban mérföld-faló) néven szokás emlegetni. Svájc egyik legismertebb ilyen embere Felix Egolf, egy Swiss Airbus 330/340 utasszállító gép kapitánya.

mitsubishi-asx-fogyasztas

2011-ben jelent meg a sikeres kompakt crossover, az ASX modell új, ultra-hatékony, elsőkerékhajtású dízelmotoros változata, amelynek legfontosabb adatai a következők: alacsony CO₂-kibocsátású, 1,8 literes DID dízelmotor, 117 LE, 380 Nm, szabványos üzemanyag-fogyasztás 4,8 l/100 km, CO₂-kibocsátás 127 g/km.

A Mitsubishi Switzerland a következő feladat elé állította Felix Egolfot: hétköznapi útviszonyok közt jelentősen csökkentse az autó fogyasztását (4,8 l/100 km), így állítva be új távolsági rekordot (cél: 1600 km). Miután csordultig töltötték a tartályt, Felix Egolf július 25-én útnak indult Härkingenből, a Mitsubishi Switzerland székhelyéről.

Jármű: Mitsubishi ASX 1.8 DID Jubilé35, 117 LE, hatfokozatú váltó, elsőkerékhajtás
Útvonal: Härkingen – Cham – St. Gallen – Arlberg Pass – Innsbruck – St. Johann –
Salzburg – Bécs – Linz – Braunau – München – Bregenz – St. Gallen –
Zürich – Cham – Härkingen – Bázel – Moutiers – Härkingen.

mitsubishi-asx-fogyasztas-rekord

Az út megoszlása
Város          3%
Autópálya    74%
Főútvonal    23%
Szintkülönbség    Több mint 8.600 m    (a legalacsonyabb pont 170 m Bécsben, a legmagasabb pont 1.800 m az Arlberg hágó fölött)

Távolság        1.857 km   
Üzemanyag-fogyasztás 3,67 l / 100 km
23,5%-kal alacsonyabb a hivatalos értéknél (4.8 l)
Az utazás időtartama    25 óra
Átlagsebesség        74,1 km/óra

Kiemelkedő eredmény: Felix Egolf látványosan túlteljesítette a feladatot, hiszen 1.857 kilométert autózott (a pilóták szlengjében ez több mint 1.000 tengeri mérföldet jelent). Az autó fogyasztását szenzációsan alacsony, mindössze 3,67 l / 100 km-es értékre szorította le, miközben 74,1 km/órás átlagsebességgel haladt, vagyis jelentősen, 23,5%-kal kisebb fogyasztást ért el, mint a hivatalos érték.

Felix Egolf hypermiler-hitvallása egyszerű, és könnyen átültethető a mindennapokra:

-    Suhanj, ne rohanj
-    Használd ki a dízelmotor nagy nyomatékát, és korábban válts magasabb fokozatra (figyeld a fokozatváltásra figyelmeztető kijelzőt)
-    Vezetés közben gondosan figyeld a forgalmat, és tarts megfelelő követési távolságot
-    Időben vedd le a lábad a gázpedálról (a fölösleges gázadás elkerülése = zéró üzemanyag-fogyasztás)
-    Tervezz be elegendő időt az utazáshoz
-    Használd ki a modern járműtechnológiákat, például az automatikus stop/start rendszert (széria az ASX modellen). Piros lámpánál mindig állítsd le a motort.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER