2013. április 06. szombat, 11:42

 

A 2013-as Szöuli Autókiállításon bemutatott E4U a Hyundai Motor Group kutatás-fejlesztési részlege belső pályázatának egyik díjnyertes projektje. A jövőbeli mobilitásra vonatkozó új ötleteknek teret adó „2012-es IDEA Fesztiválon” szabadon részt vehet a Hyundai összes mérnöke, hogy közlekedési témájú elképzeléseiket felvezessék és bemutassák a többieknek.

hyundai-tojas

Műszaki adatok:


hyundai-tojas-muszaki-adatok


Tömeg: 80 kg (akkumulátorral együtt)
Félgömb: feszültség 24 V / teljesítmény 500 W / max. sebesség 30 km/óra
Szabadságfok: 2

hyundai-tojas-hasznalat-mukodes

Alapvető jellemzők:

•    A tojásdad, áramvonalas karosszériájú E4U egy egyszemélyes mobilitási koncepció.
•    Az E4U elnevezés 4 „E”-re utal: „Egg” (tojás), „Evolution” (evolúció), „Electricity” (elektromosság) és „Eco-friendliness” (környezetbarátság).
•    A járművet szűk városi utcákon történő, kissebességű haladásra tervezték.
•    A jármű sebességét és irányát ugyanazzal az egy, a jármű alsó félgömb szerkezetébe beépített villanymotorral lehet szabályozni, ami egyszerűbbé és könnyebbé teszi a rendszert.
•    A vezető az egy irányba forgó félgömb dőlésszögét tudja módosítani.
•    A jármű sebessége és iránya attól függően változik, hogy a vezető melyik irányba, és milyen mértékben dönti be a félgömböt. 
•    A jármű hátsó támasztó lábai felhajthatók, az oldalelemek szintén leszerelhetők, így a parkoláshoz szükséges hely igazán minimális.

hyundai-tojas-szoul


Az „IDEA Fesztivál”


A Hyundai Motor Group kutatás-fejlesztési központja 2010 óta évente megrendezi az „IDEA Fesztivált”. A program célja, hogy a Hyundai a jövőbeli mobilitásra vonatkozó, friss ötletekkel gazdagodjon, és ennek érdekében arra bíztatja mérnökeit, hogy mutassák meg kreativitásukat, és egy olyan K+F kultúrát támogassanak, amely magas szintű csapatmunka révén hoz létre új technológiákat.

A „2012-es IDEA Fesztivál” témája a „Szabad mobilitás” volt, ami a jövőbeli technológiákat hasznosító, ugyanakkor örömteli mobilitási megoldásokat takarta. A Hyundai mérnökei szabadon küldhetik be ötleteiket és terveiket. Az előkészítés fázisában mintegy 20 pályaművet választanak ki, és azokat kreativitásuk, a felhasznált technológiák, az örömfaktor és a tematikus azonosság szerint osztályozzák.

Az így kiválasztott csapatok ezt követően prezentációs versenyben mérik össze erejüket, ahol a kreativitás, a technológiák, az élvezhetőség és a gyártási alkalmasság szerint pontozzák őket. A mezőnynek nagyjából a fele jut el a döntőbe, ahol a csapatok megvalósítják és a fesztivál napján bemutatják járművüket. A döntő kimondottan nem csupán verseny, hanem a kreativitás, a kemény munka ünnepe. A végső győztesek pénzjutalmat és külföldi utazást nyernek.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER