2012. március 06. kedd, 11:58

 

A Nissan Juke kompakt crossovere lesz az első sorozatgyártású modell, amely megkapja a Nismo-tuningot. A Juke - amely önmagában egy teljesen új szegmenst teremtett az autópiacon - lesz az első Nissan, amelyből sportos prémium-modellt faragnak. A Nissan Juke Nismo az autósport által inspirált teljesítményt viszi ki az utcára.

nissan-juke-nismo

- A Nissan Juke Nismo lesz az első a Nismo-modellek sorában
- Új külső, nagyobb teljestímény, keményebb vezethetőség igéretével
- Európában 2012 végén kezdődik az értékesítés
- A Juke Nismo Concept jelzi, milyen lesz a sorozatgyártású modell
- Különleges sportos belső kialakítás
- Nismo jellegzetes színek

A Genfi Autószalonon koncepcióautóként bemutatott modell sorozatgyártású változata több energiát, nagyobb izgalmat és több innovációt ígér. Az autót Angliában, Sunderlandban a Nissan Motor Manufacturing UK-nél fogják gyártani a Juke család többi tagja mellett, értékesítése az év vége felé kezdődik meg. 

nismo-nissan-juke

A részletes műszaki adatokat csak később, a piacra vitelt megelőző időpontban teszik közzé, de annyi tudható, hogy a Juke Nismo sportos crossover vonalvezetése mellé két műszakilag korszerű alváz valamelyike választható: egy kétkerék-hajtású vagy egy négykerék-hajtású változat (utóbbi a nyomaték-átirányító rendszerrel együtt). Mindkét esetben módosultak a kerékfelfüggesztések paraméterei. 

A sportos jelleget hangsúlyozza a megnövelt teljesítményű, turbófeltöltéses benzinmotor is, a kívül-belül keményebb megjelenés pedig a Nismo márka értékeit domborítja ki.

"A Juke Nismo koncepcióautó erőteljes előrejelzése annak, hogyan is néz majd ki a sorozatgyártású modell, és megmutatja a Juke teljesítményi jellemzőit. A sportos coupé-vonalvezetést és a SUV-stílust ötvöző jelenlegi Juke designhoz társítja a Nismo aerodinamikai know-howját

"Adj hozzá nagyobb teljesítményt, tedd élesebb reagálásúvá a vezethetőséget, és a Juke Nismo szinte könyörög, hogy vezesd. Az eredmény, hogy a Juke egy szinttel feljebb lép - különleges, energikus és nagyon vonzó: Tovább halad azon a nyomon, amit a Juke egy évvel ezelőtti bemutatója óta bejárt" - mondta Andy Palmer, a Nissan Motor Co. vezető alelnöke. 

A Nissan Juke Nismo Concept

A Nissan Juke Nismo koncepcióautót először 2011 decemberében mutatták be a Tokiói Autókiállításon. Most Genfben van az európai bemutatója, ahol a Nismo jellegzetes gyöngy fehér, piros hangsúlyokkal kiegészített színében jelenik meg. 

nismo-juke

Jellegzetessége, hogy a Nismo aerodinamikai szakemberei által tervezett karosszéria-kiegészítőket viseli - az ő tudásuk tökéletes, versenyautó-külsejű karosszériát eredményezett. És ugyanúgy, mint a versenyautók esetében, a Juke Nismo Concept karosszéria-átalakító elemeit nem csak arra tervezték, hogy jól nézzenek ki, hanem arra is, hogy hatékonyan töltsék be aerodinamikai feladatukat. Az új elemek közé tartoznak a módosított első és hátsó lökhárító, a szélesebb kerékdobok és az oldalsó küszöb-spoilerek

Módosították a hűtőrács mintázatát, a hátsó spoilert pedig a levegőáramlást sokkal hatékonyabbá tevő oldalelemekkel egészítették ki. Az autó kedvezőbb aerodinamikai viselkedése és a leszorító erőnek a légellenállási tényező növekedése nélküli növelése érdekében még a külső visszapillantó tükrük alakján is módosítottak. A leszorító erő növelésének eredményeként a gumiabroncsok és az útfelület érintkezése jobb, ezáltal növekedett a tapadás, amit még tovább javít a stílusos 19 collos könnyűfém kerekek alkalmazása.

A Nismo által elvégzett beavatkozások kiterjednek az alvázra is. Ezt leültették, és merevebbé vált (olyan levédett alkatrészek beépítésével, amelyek a kibővített Nismo-katalógusból is elérhetőek lesznek). Az 1,6 l-es, közvetlen befecskendezésű, turbófeltöltésű motor pedig nagyobb teljesítményt és nyomatékot ad le.

A Nismo munkájának nyomai a Concept belső kialakításban is megjelennek. Minden olyan alkatrészt átterveztek, amely közvetlen kapcsolatba lép a vezető látásával, hallásával és egyéb érzékeivel - így pl. a kormánykereket, a pedálokat, a műszereket, a sebességváltó gombját és az ajtók belső borítását - átformálták, hogy a vezető még jobban eggyé váljon az autóval vezetése közben. Az autó sportos jellegét kihangsúlyozza továbbá, hogy bőrborítású verseny-üléseket kapott, a fordulatszámjelző fontosságát pedig kiemeli, hogy a műszerlap és a mutató megvilágítása piros. 
A vezetőtér magas szintű, sportos minőségének érzetét segíti, hogy a korábban fényes felületek itt matt kikészítésűek, míg a különleges hatású középkonzol - amely egy motorkerékpár üzemanyagtartályának alakját idézi fel - metálszínű festése a tanulmányautó céljának megfelelő érzést támogatja. 

nismo-nissan-juke-muszerfal

Nismo: a jövő
A Nissan Juke Nismo Concept ízelítő a Nissan termékek jövőre és az utánra ígért és középpontba helyezett Nismo változatainak egész sorából. A Nissan ambiciózus programot indít el, melynek keretében a Nismo név a fő Nissan modellek nagy teljesítményű és sportos prémium változatait fogja azonosítani.
"A Nismo még izgalmasabbá és innovatívabbá teszi a Nissan termékeket. Azt tervezzük, hogy a Juke Nismo-t követően a Nissan modellkínálat újabb modelljeiben is megjelenítjük ezt a stílust és izgalmat" - mondta Shoichi Miyatani, a Nismo elnöke. 
"A teljesítményt és az izgalmat tekintve a Nismo modellkínálat olyan központi értékeket testesít meg, mint a bizalom, a biztonság és az egyedi különlegesség. Amint a Concept is mutatja, a Nismo az egyediség új szintjét viszi bele az olyan tömeggyártású Nissan autókba, mint amilyen a Juke" - folytatta Myatani-san. 

A bővítési program másik eleme, hogy a Nismo 2013 elején átköltözik egy új, erre a célra tervezett világszintű központba, amely Yokohama Tsurumi városrészében fog működni.
Azzal, hogy a Nismo minden tevékenységét egy tető alá hozzák, létrejön a versenyautók és a sportos utcai autók fejlesztésének világszintű központja. A központban a versenyautókat értékesítő részleg mellett helyet kap egy nagy szerviz, valamint a Nismo örökséget bemutató múzeum, ahol megtekinthetők a cég híres utcai és versenyautói. Lesz egy speciális igényeket kiszolgáló üzlet is, amit a Nismo jelenlegi működési helyéről Omori Factory-nek hívnak, ahol a sportos alkatrészek és a Nismo Collection árucikkei vásárolhatók meg.
A nagyobb telephely arra is megfelelő helyet biztosít, hogy itt rendezhessék a Nismo-rajongók számára a különféle népszerű eseményeket. Az évente megrendezésre kerülő Nismo Fesztivál például több, mint 30.000 érdeklődőt vonz, akik ilyenkor megünneplik a cég dicsőséges múltját és aktuális eredményeit.  

Autósport
A Nismo névnek, mint a nagysorozatú autók sportos változatának megjelenése Európában arra épül, hogy a Nissan márka erőteljesen jelen van 2012-ben az autósportban. 

A Nissan Motorsport legjelentősebb hírei az innovatív GT Academy felől érkeznek. A 2009-ben alapított GT Akadémia egy egyedülálló versenyző-képző program,a  PlayStation® és a Nissan közös vállalkozása. Ennek keretében a Gran Turismo®5 játékosaiból, virtuális autóversenyzőiből valódi autóversenyzőket nevelnek.

A 2011-es GT Akadémia sztárja a 20 éves brit Jann Mardenborough, aki felkészült a Blancpain Tartamverseny-sorozatra, ahol az izgalmas  Nissan GT-R Nismo GT3-mal fog versenyezni.

„A múlt évet kihagytam, még a GT akadémiára sem jelentkeztem, most pedig a küszöbén állok annak, hogy autóversenyzőként első teljes szezonomat kezdjem meg."- magyarázta Mardenborough. "Hihetetlenül jó hat hónap van mögöttem, amit a Nissan GT Akadémia versenyző-fejlesztő programján töltöttem, ahol alaposan kezelésbe vett az instruktor-csoport, akikkel - biztos vagyok benne - életre szóló barátságot kötöttem. Rendkívül izgatottan várom a versenyzést a Nissan GT-R Nismo GT3-mal.  Nem vagyok ideges, csak éppen rá akarok kapcsolni és el akarom kezdeni az autó tesztelését. Nagyon nagy pillanat lesz számomra, hogy megkezdjem a szezont Monzában, már alig várom! "

nissan-nismo-motor

Jann a korábbi bajnokok, a spanyol Lucas Ordonez (2009) és a francia Jordan Tresson (2010) nyomdokaiba lép, akik szintén sikeres GT-szezonokkal a hátuk mögött indultak még magasabb szintű feladatok felé. 

Mindkettejük mögött továbbra is ott áll a Nissan. 2012-ben Lucas a Greaves Motrorsport csapatában egy Nissan-motorral hajtott Zytek LMP2 prototípussal indul a FIA Tartam Bajnokság Európai Le Mans sorozatában. Ebben az autóban a korábbi Forma-1-es versenyző, Martin Brundle és fia, Alex lesznek a csapatbeli váltótársai a június 16-17-én megrendezésre kerülő híres Le Mans-i 24 órás versenyen.  

Ezzel kapcsolatban elmondta: „A 24 órás Le Mans verseny ismét nagy kihívást jelent számomra, és izgalommal várom, hogy együtt versenyezhessek Martin Brundle-lal, mert sokat tanulok majd tőle. Úgy gondolom, hogy Martinnal és Alexszel az egyik legerősebb csapatot alkotjuk az LMP2"-ben. Nagyon jó érzés, hogy ezt így kimondhatom! 

Jordan szintén feljebb lép az LMP2 kategóriába, a Nissan Motors Oreca03 prototípussal indul Le Mansban és a FIA Tartam-Világbajnokságban. A GT Academy programja 2012-bewn is folytatódik Európában és Észak-Amerikában: jól jegyezzék meg a jövőre vonatkozóan a nyertesek nevét! 

A Nissan 2012-es offenzíváját a 2011-es versenyszezon sikerei előzték meg.  A Zytek Z11SN-Nissan nemcsak kategóriájában nyert 2011-ben Le Mansban, és szerezte meg az elismerésre méltó abszolút 8. helyet, de megszerezte az egyéni és a csapatgyőzelmet is a 2011-es Le Mans sorozatban, a Signatech Nissan csapat pedig megnyerte a 2011. évi Interkontinentális Kupát is az LMP2 kategóriában. 

A Nissan 370Z és a GT-R letették a névjegyüket a világszerte megrendezett GT-bajnokságokban. A győzelmek közé tartozott a 370Z sorozat-elsősége a Barclain Tartambajnokság GTG4 kategóriájában, a FIA GT Világbajnokságot pedig a német Lucas Ruhr-Micael Krumm páros nyerte a GT-R-rel.  

A Nissan GT-R szintén győzelmet aratott a japán Super GT sorozatban, míg a Nissan GT-R Nismo GT3 a 2012-re tervezett teljes szezont megelőzően 2011-ben nemzetközi porondra lépett. 

A Nismo-ról
A Nissan Motorsports International Co., Ltd.-t (Nismo) 1984-ben alapították elsősorban azzal a céllal, hogy ellássa a Nissan autósporttal kapcsolatos tevékenységeit. A Nismo jelenleg a legmagasabb szintű GT- és sportautó-versenyeken vesz részt, köztük a Japán belföldi SUPER-GT sorozatban, valamint a világszintű FIA GT1 Világbajnokságon, a 24 órás Le Mans versenyen, a Le Mans versenysorozaton és a Nemzetközi Le Mans Kupán (ILMC). 
2011-ben a Nissan GT-R Nismo által kifejlesztett verseny-változata nyerte a japán SUPER-GT versenysorozat egyéni- és csapatbajnokságát, valamint a FIA GT1 világbajnokság versenyzői kategóriáját, továbbá a Nismo által tervezett motorokkal hajtott autó győzött a 24 órás Le Mans verseny LMP2 kategóriájában, valamint az ILMC- és a Le Mans-sorozat LMP2LMPS2 kategóriájában.
Ugyancsak a cég fejlesztette ki a rendkívül figyelemre méltó, úttörő LEAF Nismo RC-t, a világ első elektromos hajtású versenyautóját.  Ennek megérkezése az öko-autóversenyzés új korszakának kezdetét jelzi.  
A Nismo a rendkívül népszerű Nismo Fesztivál keretén belül találkozik szurkolóival, az év végén megrendezésre kerülő látványos esemény 30.000 résztvevőt vonz. A fesztivál megjeleníti a Nissan autóversenyzés jellegzetes vonásait, bemutatja a múlt sztárjait és autóit, de a jelen versenygépeit is.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER