2010. december 21. kedd, 17:47

 


A hazai autóvezetők háromnegyedeilyenkorra már felkészítette autóját a téli szezonra, felkerültek a téli gumik.
Ebben a régióban a nők 50 százaléka inkább az olyan városi kisautókat kedveli, míg a férfiak elsősorban a kényelmes és költséghatékony megoldást részesítik előnyben.

autos felmeres



A Chevrolet, a környező országok bevonásával felmérést készített a gépjárművek karbantartási szokásaival kapcsolatban, amiből kiderült, hogy a vezetők fokozott figyelmet fordítanak „négykerekű kedvenceikre”.

A téli időjárás egyik napról a másikra kaotikus körülményeket teremthet az utakon: leesik a hó, lefagynak az utak vagy nedves lesz az útburkolat, emiatt a gépjárművek téli felkészítése különleges figyelmet igényel. A kutatás eredménye szerint e tekintetben régió szerte hasonlóak a szokásaink. Úgy tűnik, hogy a napokban leesett hó és a csúszós utak nem lepték meg a sofőröket, hiszen már többségük késő ősszel lecserélte a nyári gumikat téliekre. A magyarok (76%), a szlovének (74%) és a szerbek (72%) bizonyultak ebből a szempontból a legelőrelátóbbak, míg például a november végi  kutatás idején a horvátoknak csupán 57 százaléka készítette fel autóját a hóesésre.

Amikor az autók karbantartásáról kérdeztek, kiderült, hogy az emberek jelentős része úgy véli, hogy ezen a területen jó munkát végez – a magyarok 65, a horvátok 60, a szerbek 66 százaléka legalább „jó” érdemjegyet adott magának az autója iránt tanúsított felelősségét firtató kérdésre, míg a szlovének szerényebben, inkább átlagosnak (40%) ítélték meg magukat.

A nők még mindig inkább a férfiakra bízzák, hogy a szükséges ellenőrzéseket elvégezzék. Igaz, a hazai női válaszadók 41 százaléka nézett már be gyakran autója motorterébe, hogy megbizonyosodjon arról, minden rendben van-e. Ez az arány a környező országokban alacsonyabb, a horvátok 74, a szlovének 72, a szerbek 62 százaléka inkább az éves kötelező szervizre bízza a dolgot.

Az az előítélet, miszerint a nők többet takarítanak, mint a férfiak, a kutatás szerint megdőlni látszik, hiszen a nők több mint fele csupán havi egy alakalommal mossa vagy mosatja le autóját, míg a férfiak kéthetente teszik ugyanezt.  A szlovén autóvezetők ennél ritkábban – 60%-uk havonta -, míg a szerbek gyakrabban – 42%-uk hetente, 32%-uk kéthetente – takarítják ki gépjárműveiket.

A kutatásban részt vevő 11 országból 10 országban a nők körülbelül fele a kisméretű, városi autókat kedveli. Ehhez képest az a hagyományos feltételezés, miszerint a férfiak a gyors sportautókat kedvelik, nem állja meg a helyét, hiszen a kutatás eredménye szerint számukra fontosabb egy kényelmes családi autó és a költséghatékonyság. Itthon a megkérdezettek közel 80 százaléka a biztonsági funkciókat, az alacsony üzemanyag fogyasztást és a kényelmet részesíti előnyben.

Magyarországon 500 ember véleményét hasonlították össze, míg összesen 11 országban – Magyarországon, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában, Romániában, Bulgáriában, Csehországban, Szlovákiában, Észtországban és Litvániában - 4700 autóvezető vett részt a felmérésben.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER