2010. október 01. péntek, 12:45

- az A-hus, a Vattenfall és a Volvo Cars közös projektje

A klímaváltozás megállításának érdekében az üvegházhatású gázok kibocsátását jelentősen le kell csökkentenünk a jelenlegi, személyenkénti nagyjából hét tonna éves kibocsátási szintről egy tonnára.

 

egy tonna elet okohaz

Egy különleges kísérlet világpremierjének lehetünk tanúi: egy házaspár kis gyermekekkel, hagyományos életkörülmények között próbál majd megfelelni az egytonnás kibocsátási határértéknek. Az „Egy tonna élet” projektet három svéd vállalat, az A-hus, a Vattenfall és a Volvo Cars hívta életre.

Képzelje el, milyen lehet az élet egy ökoházban, napelemekkel a tetőn, amelyekkel a felhajtón álló, elektromos hajtású autóját tölti fel. Az „Egy tonna élet” projekt főszereplői, azaz a kiválasztott próbacsalád tagjai számára mindez nemsokára valósággá válik.

„Az „Egy tonna élet” projekt feketén-fehéren megmutatja majd, mit jelent egy család számára alacsony széndioxid-kibocsátás mellett élni. Úgy gondoljuk, hogy kellő tudás birtokában, a megfelelő technológiával és következetes hozzáállással az egytonnás cél már ma elérhető, méghozzá a szokványos életstílushoz képest jelentős áldozatok nélkül” – mondta Torbjörn Wahlborg, a Vattenfall Nordic Region energiaszolgáltató vezérigazgatója. „A család számára biztosított technológia és a különféle megoldások közül több már ma, vagy a nagyon közeli jövőben elérhető lesz a nagyközönség számára. Másképpen szólva, ez nem egy eltúlzott, tudományos-fantasztikus projekt, hanem mindazon lehetőségek felhasználása, amelyek itt és most adottak” – tette hozzá a szakember.

Környezettudatos társadalom kicsiben
A család széndioxid-kibocsátásának megbízható számítása érdekében a Chalmers Műszaki Egyetem szakértői is részt vesznek a projektben.

Az „Egy tonna élet” projekt három legfontosabb eleme:
A faházak építésében nagy tapasztalattal rendelkező A-hus által kivitelezett, Gert Wingårdh építész által tervezett energiatakarékos ház.
Egy akkumulátorral hajtott Volvo C30 DRIVe Electric autó, amelyet megújuló energia felhasználásával töltenek fel.
A Vattenfall a házat olyan intelligens, új technológiával szereli fel, amely lehetővé teszi a család áramfogyasztásának valós idejű mérését, továbbá szakértői tanácsadással segíti a családot a leghatékonyabb energiahasználatban. Szintén a Vattenfall biztosítja a leányvállalata által kifejlesztett napelemes technológiát, továbbá a ház elektromos hálózatát megújuló szél- és vízenergiából származó villamos energiával látja el.
Miközben Hässelby Villastadban, Stockholm nyugati részén jelenleg a ház kivitelezési munkálatait végzik, elkezdődött a 2011 elején beköltöző, majd fél évet az új házban töltő család felkutatása.

A Hässelbyben készülő házzal párhuzamosan két további bemutató családi ház is felépül a göteborgi és a stockholmi régiókban. A Stockholmban épülő ház a svéd főváros „Európa zöld fővárosa, 2010” státuszát is új színnel gazdagítja. A stockholmi önkormányzat környezetvédelmi szakemberei a Chalmers szakértőivel együtt végzik majd a család széndioxid-kibocsátásának számítását és értékelését.

A történelem számtalan példát mutat arra, hogy a valaha lehetetlennek tartott akadályokat miként győzheti le az emberi újító szándék és elhatározás. Egyetlen iparág vagy szervezet sem képes azonban egyedül megküzdeni a klímaváltozás kihívásával. Ezért olyan fontos az „Egy tonna élet” projektben tanúsított együttműködésünk, amely hozzásegít ahhoz, hogy az egyedi környezettudatos termékektől eljussunk egy jól átgondolt, intelligens életformáig” – tette hozzá Olle Axelson, a Volvo Cars közösségi kapcsolatokért felelős részlegének alelnöke.

elektromos volvo okohazban


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER