2010. november 04. csütörtök, 20:49

 

A győri Széchenyi Egyetem élen járó a járműipari kutatásokban. Most 1,3 milliárd forintos európai uniós eszközfejlesztés keretében szerezett be egy röntgengépet, amely alkalmas műszaki berendezések roncsolásmentes anyagvizsgálatra.

 

automotor rontgen a gyori szechenyi egyetemen

A nehezen hozzáférhető, vagy csak roncsolás útján vizsgálható eszközök teljes átvilágítására alkalmas, elsősorban a járműipari kutatás-fejlesztései során használja majd az egyetem.

A győri Széchenyi István Egyetem 15 milliárd forint összértékű komplex intézményfejlesztési programjának része többek között, hogy olyan magas színvonalú laborfeltételeket és kutatási kapacitást biztosítson az elsősorban a járműipar és a közlekedési rendszerek területén működő vállalati partnereinek számára, amelynek révén konkrét piaci sikereket érhetnek el. Az egyetem a TIOP 1.3.1. pályázat keretében, 1,3 milliárd forint értékben szerzett be a hallgatók jobb felkészültségét és a K+F-et segítő professzionális laboreszközöket.  A beszerzett eszközök sorából kiemelkedik az a digitális computertomográf röntgen (CTR) készülék, amely akár egy teljes motorblokk átvizsgálását is lehetővé teszi, anélkül, hogy a motort szétvágnánk, feldarabolnánk.

„A CTR gép 7 mikronos pontossággal mér és 450 KV teljesítményű, ami azt jelenti, hogy a nagyobb falvastagságú alkatrészeket is gond nélkül tudjuk vele vizsgálni. Összehasonlításképp, az egészségügyben alkalmazott röntgen készülékek 40-125 KV közötti teljesítménnyel üzemelnek. Motorblokk helyett természetesen bármilyen más tárgy szóba jöhet, amely elfér a 800 x 1200 mm-es vizsgálótérben. Akár egy mobiltelefont is megvizsgálhatunk vele, anélkül, hogy szét kellene szerelnünk.”  – mondja dr. Czinege Imre, a járműipari fókuszú fejlesztés eszközbeszerzésekért felelős szakmai vezetője.

A legkülönfélébb anyagokból készült tárgyak roncsolásmentes vizsgálatát a CTR gép mellett egy – szintén az eszközfejlesztés keretében beszerzett - ultrahang vizsgáló gép is segíti, amely olyan módszerrel dolgozik, mintha egy mindent látó reflektorral világítanánk be az adott tárgyba.

A CTR rendkívüli értékkel bír a vállalati innováció terén, hiszen a vizsgálat segítségével gyors és pontos diagnózis állítható fel, amely úgy enged belenézni a legkülönfélébb eszközök belsejébe, hogy nem okoz rajta sérülést. A vizsgálati módszer alkalmazása jelentős időbeli és anyagi megtakarításokkal jár.

A járműipari K+F (kutatás és fejlesztés) területén élen járó intézmény kiemelkedően jó ipari kapcsolatokkal rendelkezik, éppen ezért nem elég, ha pusztán követi az ipari innovációt, hanem a K+F terén is együtt kell gondolkodnia az ipar szereplőivel. „A hallgatók gyakorlati felkészültsége az intézmény iparral való szoros együttműködése mellett a csúcstechnológiás eszközök használatával biztosítható.  Az egyetem évek óta példaértékű, napi szintű ipari együttműködéseinek egyik záloga – a magas színvonalú K+F tevékenység mellett, - hogy a náluk diplomát szerzett hallgatókat már a professzionális technológiák használatában jártas szakemberekként szinte azonnal elszívja a munkaerőpiac.”  – mondta Szilasi Péter Tamás, a Széchenyi István Egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója.

Az egyetem legutóbbi sikere; első helyezést a győri Széchenyi István Egyetem csapata a Shell Eco-marathon elnevezésű világversenyen


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER