2010. május 06. csütörtök, 13:18

 

 

Bejelentették a 2011-es Bamako útvonalát
START - Budapest 2011. január 15. 9:00

 

 

Budapest Bamako 2011

 

 

Dakaron keresztül megy a 2011-es Budapest-Bamako
Győzike koporsószállító autóval indul a Bamako futamon
Nemzetközi nevezések a 2011-es versenyre
2011-es Bamako útvonalaA Budapest-Bamako szervezői ma reggel hivatalosan bejelentették a 2011-es futam hivatalos útvonalát. A 16 napos futamon a résztvevők eddig nem soha nem látott sivatagi és szavannás szakaszokon tehetik próbára magukat és technikájukat. A minden eddiginél keményebb Bamako össztávja 8540 kilométer lesz 2011-ben. 

A nagyobb biztonság kedvéért a verseny és túra kategória indulói egy útvonalon haladnak majd” - mondta a futam fővédnöke és alapítója Szabó Gál András. Az elmúlt években a marokkói-mauritán határátkelés nehézségei is indokolttá tették a mezőny két részre választását. A határátlépést jelentősen megkönnyítették 2010-ben a helyi karhatalmi szervek.

Khenifra városában lesz az első afrikai nap vége, Marokkóban. Innen az Atlasz hegység zord sziklái között kell megkeresni a helyes utat a lélegzetelállító Todra szoroson át a Szaharáig. A Budapest-Bamakon eddig nem szerepelt, festői új etapok várnak majd az indulókra és a TV nézőkre. A mezőny az egykori Párizs-Dakar útvonalain is verni fogja majd a port Marokkóban.  „Hihetetlen, de a Dakar szervezői által 15 éve odatúrt buckák még ma is meg vannak és jelzik az utat” - tette hozzá a Villám Géza néven is ismert volt rádiós.

Mauritániában az eddigi öt nap helyett csak hármat töltenek az indulók, de a sivatagi ország aranysárga homokdűnéi és kiszáradt sóstómedrei kárpótolnak majd mindenkit.  A 2010-es Budapest-Bamako terror fenyegetettség miatt Mauritániát kihagyta. „A helyi hatóságok már kiadták a 2011-es rally engedélyünk és továbbra is fokozott figyelmükről biztosítottak.” - mondta a futam alapítója. A rally az ország nyugati partján halad, amely jóval biztonságosabb, mint az algériai határ közeli területek, ahol terroristák és banditák garázdálkodnak.
Bamako 2011 Afrika
A Budapest-Bamakok történetében elsőször a mezőny Szenegálon is áthalad majd. A verseny 12. napján érkeznek az indulók a nyugat-afrikai országba, ahol a Dakar melletti Rózsaszín tó dűnéivel is meg kell majd küzdeniük. Innen még négy idegőrlő napon keresztül kell majd vívniuk Afrika úttalan útjaival, a Niokolo Koba nemzeti park elefánt csordáival, vízilovaival, és Mali poros szavannáival. A verseny január 30-án, a Mali Köztársaság fővárosában, Bamakoban ér majd véget.


Győzike a Bamakon!

Az idei futamra csütörtök reggel leadta nevezését Gáspár Győző (“Győzike”) is, aki a flúgos futamon egy koporsószállító autóval indul majd el. „Már izgatottan várom a januárt és a Bamako rajtját” - mondta a koporsó üzletágban érdekelt valóság show sztár.  Az elmúlt években indult Velorex, fagylaltos kocsi, mentőautó, tűzoltó és csuklós busz is a Bamakon, de ez lesz az első alkalom, hogy valaki temetkezési járművel vágjon neki a nem minden napi távnak és a kegyetlen Szaharának. Győzike a napokban navigátorválogatással kezdi a felkészülést.  Az idei futamon akárcsak az elmúlt években a "Bamako spirit" kategóriában nevezési díj nélkül indulhatnak az őrült járművek és pilótáik.


Nemzetközi nevezések a 2011-es Bamakon

A Budapest-Bamako a világ legnagyobb amatőr rallyja és egyben a legjelentősebb transz-szaharai motorsport eseménye. Eddig 35 országból 100 csapat nevezett a viadalra. Hawaiiról és Új-Zélandról is rajthoz állnak majd csapatok. A budapesti rajt után Szlovénián, Olaszországon, Franciaországon, Spanyolországon, Marokkón, Mauritánián és Szenegálon keresztül jutnak el a résztvevők Maliba.


2011-es Bamako útvonala:

1. nap               Január 15.    Budapest – Genova                         1094 km
2.,3.,4. nap       Január 16, 17, 18.    Genova- Khenifra                 2324 km    Super Marathon
5. nap               Január 19.    Khenifra-Tazzarine                            588 km   
6. nap               Január 20.    Tazzarine-Ait Bheku                          588 km   
7. nap               Január 21.    Ait Bheku- Bojdour                             635 km   
8. nap               Január 22.    Bojdour – Guerguarat                        610 km   
9. nap               Január 23.    Guerguarat- Bou Lanoar                     70 km   
10. nap             Január 24.    Bou Lanoar-B2 Beach                       280 km   
11. nap             Január 25.    B2 Beach-Nouakchott                        150 km    Pihenőnap
12. nap             Január 26.    Nouakchott-Dakar (Lac Rose)           565 km    
13. nap             Január 27.    Dakar- Niokolo Koba National Park     592 km   
14. nap             Január 28.    Niokolo Koba-Kenieba                        213 km    Pihenőnap
15. nap             Január 29.    Kenieba-Diema                                   350 km   
16. nap             Január 30.    Diema-Bamako                                    342 km


TOTAL:    16 nap        8547 km

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER