Címkék: 2010 | Budapest-Bamako | Városligeti Műjégpálya

2009. december 22. kedd, 09:54

Budapest
2010. Január 05.

A Városligeti Műjégpályáról indul január 16-án a 2010-es Budapest-Bamako futam

231 csapat feszülten várja a rajtot az újabb mauritán emberrablás után.

Kinőtte a belvárost a BamakoKinőtte a belvárost a Bamako
Kinőtte a belvárost a Bamako

Tíz nappal a Budapest-Bamako rajtja előtt a szervezők váratlanul bejelentették, hogy az ötödik Nagy Afrikai Futam mégis Budapestről rajtol. A korábbi helyszínt technikai okok miatt törölték, így a Hungaroring helyett ismét a Hősök Tere közeléből indulhatnak a résztvevők. „A Hungaroring, mint a hazai autósport fellegvára az egyik legrangosabb helyszín lett volna, de technikai okokból döntenünk kellett az utolsó pillanatokban. Az eredeti elképzelés tartalmazott egy látványos off-road szakaszt, ez így elmarad, de várhatóan mindenki örülni fog a belvárosi rajtnak." - mondta Polgár András futamigazgató.

Az új helyszín a Bamako Rally története során már hagyományossá vált 56-osok tere szomszédságában lévő Városligeti Műjégpálya lesz. A terület minden szempontból alkalmas a rajt, valamint a futam előtti látványos, kétnapos gépátvétel lebonyolítására. „Döntésünket pozitívan befolyásolta, hogy a helyszínváltozásnak köszönhetően idén is jelentős nézősereg jelenhet meg január 16-án, szombaton, reggel 8 órakor a Rajtceremónián." - mondta Polgár Tamás, a futam főszervezője.

Az indulók egyébként, csütörtök reggeltől, a sikeres adminisztratív és technikai gépátvételt követően állhatnak be Városligeti hídról is jól látható a Parc Fermé-be, ahonnan a járműveik már csak a szombat reggel hajthatnak ki. A korcsolyázók nagy sajnálatára, de a Bamakósok szerencséjére a Műjégpálya jelenleg felújítás alatt áll és nem üzemel a teljes területén. Ennek köszönhetően a résztvevőknek és a nézőknek nem kell korcsolyát húzniuk a „Le Grand Départ" nevet viselő rajtceremónián.

Öt napot tölt a futam az egyre veszéyesebb MauritániábanÖt napot tölt a futam az egyre veszéyesebb Mauritániában
Öt napot tölt a futam
az egyre veszéyesebb Mauritániában

A 9000 kilométeres maratoni rally rajtja most sem mentes a feszültségektől. A nemzetközi mezőny megdöbbenve fogadta a hírt, mely szerint a rally által érintett mauritániaban újabb európai állampolgárokat ejtettek fogjuk az Al-Qaida helyi fegyveresei. A múlt hónapban három spanyolt ejtettek túszul azon a szakaszon, amelyen mind a kaland, mind a verseny kategória indulói áthaladnak majd. “Nagyon aggódunk a közelmúlt terror cselekményei és a biztonságunk miatt. A családtagjaink pedig jóval idegesebbek” - nyilatkozta Dany Bolduc az egyetlen kanadai csapat tagjai. Az év elején két kanadait is elraboltak, akiket csak áprilisban engedtek szabadon.

Video a 2010-es Bamakoról

A maurtián hatóságok megerősítették, hogy a rally védelme kiemelten fontos célja a kormányzatnak. Katonai harci járművek, több ezer fegyveres és katonai felderítő repülők is vigyáznak majd az idei Budapest-Bamakora. “Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az indulóknak nem kell szigorú biztonsági előírásokat betartani” - tette hozzá Polgár András. A hét folyamán egy különleges biztonsági tanácsokkal foglalkozó dokumentumot juttatnak el az indulókhoz. “A Budapest-Bamako veszélyes üzem. A terrorizmus, a touareg felkelés és a politikai feszültségek évek óta rányomják bélyegüket a Bamakora. A legfontosabb dolog, hogy a veszélyeket és a rizikókat mindenki magának tudja értékelni és felmérni”- tette hozzá Villám Géza.

231 csapat nevezett az idei futamra231 csapat nevezett az idei futamra
231 csapat nevezett az idei futamra

Az idei futamra a nemzetközi gazdasági válság ellenére is 146 kaland kategóriás csapat és 85 verseny csapat nevezett be és így a Budapest-Bamako a legnagyobb afrikai rally és a világ legnagyobb amatőr autóversenye. A mezőny 40%-a külföldi. A lengyel, cseh, román és szlovák csapatok mellett érkeznek indulók Norvégiából, Svédországból, Angliából, Skóciából, Németországból, Kanadából, de az Egyesült Arab Emirátusokból és Új Zélandról is.

Start: 2010. Január 16., Reggel 8:00, Budapest Városliget, Műjégpálya
Belépés:Ingyenes

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Robi
+1
 
 
Bizony és már el is startoltak! :)
Akit kimondottan a motoros mezőny érdekelne, a Fokt Mtoro oldaán friss Bamakó motoros hírek jelennek meg :)
mia
0
 
 
igen :)
BAUR RÓBERT
-1
 
 
HOLT BIZTOS AZ,HOGY A 2010 JANUÁR 16.-AI BUDAPEST-BAMAKO 8.00-KOR INDULNAK A HUNGARORINGRŐL???
Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER