Címkék: 2011 | Afrika | Budapest-Bamako | kaland | nevezés | rally | sivatag | Szahara | tájékoztató | terror | útvonal | verseny

2010. február 26. péntek, 00:54

 

Villám Géza ígéri, hogy még flúgosabb és még fapadosabb lesz a következő afrikai futam.

Bamako, Mali. 2010. Február 25.

Több napos szünet után ismét megnyílt a Budapest-Bamako internet site-ja és a licenc tulajdonos AfriTrans ma reggel Bamakoban bejelentette, hogy 2011-ben új stábbal, új útvonalon, de a hagyományokhoz híven ismét Bamakoba indul a Nagy Afrikai Futam. A futam alapítója, Villám Géza szerdán reggel e-mailben tájékoztatta az elmúlt években résztvevőket a változásokról.

„Számomra továbbra is a kaland, a felfedezés, az afrikai kultúrák és a helyi közösségeken való segítés marad a legfőbb cél. A Budapest-Bamakot, mint az utolsó nagy kalandok egyikét emlegetik a világon. Célom, hogy ne váljon belőle marokkói terepjárós társasutazás, hanem őrizze meg eredeti arculatát. Maradjon az, amiért a világ megszerette!" - írta mai levelében a futam alapítója.

Két kerék meghajtású, régi autók nevezési díj mentesen indulhatnakKét kerék meghajtású, régi autók nevezési díj mentesen indulhatnak
Két kerék meghajtású, régi autók
nevezési díj mentesen indulhatnak

A futam alapítója elkötelezte magát, hogy a Budapest-Bamako megtartja fapados arculatát. A nevezési díjakon csökkentettek. A 2010-es futamon Bamakoig le nem jutó csapatok pedig féláron nevezhetnek 2011-re. „Nekik Marokkót már nem kell kifizetni. Abból már láttak eleget." - tette hozzá az egykori rádiós műsorvezető. Aki mentővel, tűzoltóval vagy bármilyen adomány autóval indul, az nevezési díj nélkül vehet részt 2011-ben. A humoros, ötletes és szokatlan járműveknek sem kell fizetni a részvételért. A "Bamako By The Book" kategória résztvevői pedig szinte névleges nevezési díj befizetése mellett vehetnek részt a versenyen. „Ez az igazi vérbeli kalandorok kategóriája. Nem kapnak semmiféle asszisztenciát, mindössze egy nagyon részletes és mindenre kitérő itinert, és mások társaságát"- mondta Villám Géza. A verseny kategóriában nagy változások nem lesznek.

Mauritánai nyugati részén halad majd a mezőnyMauritánai nyugati részén halad majd a mezőny
Mauritánai nyugati részén halad majd
a mezőny

A tervek szerint a 2011-es futam Marokkón, Mauritánián és Szenegálon keresztül jut majd el a Mali fővárosba. Mauritánia veszélyesebb, keleti régióit elkerüli a mezőny és tervek szerint 2-3 szenegáli etap után jut majd el Maliba. „Szenegálban még soha nem járt a Bamako, de több látványos nemzeti park érintésével szeretnénk átjutni Maliba" - mondta Villám. Konkrétumokat csak a hatóságokkal való egyeztetések után tesznek közre.

A terrorfenyegetésre is kitért a mai e-mail, amelyben az alapító kiemelte, hogy a terrortámadások után a feladat megerősíteni a biztonságot. Annak ellenére, hogy az idei futamon támadás nem történt, a 2011-es Bamako szervezésében először afrikai rendezők is helyet kapnak. „Fontos, hogy a futam szervezésében a helyi hatóságokkal még szorosabb kapcsolatokat ápoljunk és még jobban sajátjuknak érezzék a Nagy Afrikai Futamot."

Megerősített katonai védelem várja az indulókat a SzaharábanMegerősített katonai védelem várja az indulókat a Szaharában
Megerősített katonai védelem várja az
indulókat a Szaharában

A 2011-es futamra az előnevezés megkezdődött és tavalyinál korlátozottabb kvóták elérése után lezárul a nevezés. Biztonsági okok miatt a 2011-es futamon minden kategóriában csak 80 csapat indulhat. Az elmúlt években a 100-120 csapatos kvóták már a nyár elején beteltek.

A Budapest-Bamako az elmúlt öt évben a legnagyobb szaharai rally és a legnagyobb jótékonysági autósport eseménnyé nőtte ki magát. A magyar kezdeményezésű verseny és túra idén januárban terrorfenyegetés miatt nem jutott el Maliba, és a marokkói Agadírban ért véget.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER