Címkék: értékesítési sikerek | jubileum | Toyota | Toyota Corolla

2016. szeptember 14. szerda, 19:34

 

Az idén 50 éves Toyota Corolla minden idők legnagyobb darabszámban értékesített autója: az elmúlt öt évtizedben a világ 150 országában több, mint 44 millió talált belőle gazdára. Az 50 éves jubileumát ünneplő modell ugyanakkor frissebb, lendületesebb, mint valaha: a legújabb generációs modell a napokban, a szeptember 17-18.-i nyílt hétvégén mutatkozik be a hazai Toyota márkakereskedésekben. A kívül belül teljesen megújult, jövőbemutató műszaki megoldásokat és technológiákat kínáló vadonatúj Corollának minden esélye meg van arra, hogy még a korábbi generációk páratlan sikereit is felülmúlja.

A 2016-os év újabb fontos mérföldkövet jelent a Toyota Corolla útján, hiszen a világ legnagyobb darabszámban értékesített modellje idén ünnepli 50. születésnapját. Az első Toyota Corollát 1966-ban mutatták be Japánban. A kétféle (két- és négyajtós lépcsőshátú, illetve két-és négyajtós kombi) karosszériaváltozatban gyártott Corolla “népautónak” készült, ám ennek ellenére kiemelkedő gyártási minőségéről vált híressé, valamint gazdag felszereltségéről, amire addig csak a magasabb szegmensekben akadt példa. A padlóból kiemelkedő sebességváltó kar akkoriban szokatlannak számított. A különálló kagylóülések határozott párnázása kiválóan megtámasztotta az elöl ülők testét, a hátsó üléspad pedig olyan tágas és kényelmes volt, mint egy kanapé bármelyik családi ház nappalijában. Bár az autó a kompakt kategóriába tartozott, emelt tetőmagasságának köszönhetően az utastér kivételesen tágas volt.

toyota-corolla-1-es-11-generacio-egyutt

A Corolla latinul virágkoszorút jelent. A Toyota azért választotta ezt a nevet, mert azt remélte, hogy ez az autó majd felvirágoztatja a céget, és pontosan így is történt: az első generációs Corolla három éven belül Japán legkelendőbb modellje lett, és az értékesítés a világ más országaiban is gyors ütemben növekedett. A Corolla minden egyes új generációjának fejlesztésekor alapvető fontosságú a vásárlók visszajelzéseinek részletes elemzése. Ennek köszönhető, hogy maga a Toyota is az első Corolla filozófiájára épült: kiemelkedő minőség, megbízhatóság és tartósság, ami messze túlszárnyalja a vásárlók elvárásait. Így született meg az új, 2016-os Corolla is – az autó, amely 50 évnyi Corolla-génállományt hordoz, és amely tökéletesen kielégíti a világ autóvásárlóinak egyre sokrétűbb elvárásait. Az autó külső megjelenése presztízst sugall, erős hangsúlyt kap az érzékelhető minőség, utastere tágas, és a jármű minden eddiginél magasabb szintű technológiát és biztonsági rendszereket kínál. Az új Corolla is a modellsorozat legendás génjeit örökölte, miközben minősége mind a dizájn, mind a tervezés szempontból tovább javult, és továbbra is meggyőző ár-érték arányt képvisel – méghozzá a világ valamennyi piacán. Az örökké megújuló Corolla 50 éves története bővelkedik technológiai és minőségi fejlesztésekben, jól példázva a Toyota sosem szűnő törekvését, hogy vásárlói igényeinek kielégítésére egyre jobb autókat alkosson.

44 millió darab készült a világ 16 gyárában
A Toyota 1966 novemberében nyitotta meg új gyárát az Aichi tartományban található Takaokában: az üzemet kifejezetten a Corolla gyártására építették. A vállalat két évvel később – a helyi piacra szánt járművekre helyezve a hangsúlyt – Ausztráliában és Malajziában is megkezdte a gyártást.1965 és 1968 között a Toyota több mint kétszeresére, 480 ezerről több mint 1,1 millió darabra növelte éves gyártási kapacitását, ami világosan jelzi, milyen jelentős mértékben járult hozzá a Corolla a vállalat növekedéséhez. Az európai piacon 1967 áprilisában jelent meg a modell. Az európai gyártás 1994-ben kezdődött: a törökországi Sakaryában működő Toyota Motor Manufacturing Turkey (TMMT) a 7. modellgenerációt gyártotta, amit a 8. és a 9. generáció követett, és a TMMT 2013-ban kapcsolódott be újra a folyamatba a 11. generáció gyártásával. A Corolla észak-amerikai exportja 1968-ban vette kezdetét, s a gyors értékesítési sikereknek köszönhetően a modell összesített globális eladásai mindössze négy éven belül elérték az 1 milliós darabszámot. 1997-ben a Corolla megkapta a világ legkelendőbb autójának címét, mivel az összesített globális értékesítés eredménye meghaladta a 22,65 millió darabot; 2013-ra pedig ez a szám 40 millióra nőtt. A jelenleg a világ 16 üzemében gyártott Corolla összesített értékesítési eredménye (jelenleg több mint 44 millió darab) a Toyota 79 éves története során eladott autók egyötödét teszi ki. 2002 óta minden évben egymilliónál több kelt el a modellből, és tavaly a világ több mint 150 piacán összesen 3.670 Corolla kelt el – naponta.

Az első Corolla-generáció (1966-1970)
A Corolla, azaz a ‘virágkoszorú’ 1966-ban született. Az autó dizájnerei Tatsuo Hasegawa vezetésével arra törekedtek, hogy a Corolla első pillantásra meghódítsa a nagyközönséget. A program alapvető célkitűzése az volt, hogy az autó ne csupán sportosnak tűnjön, hanem annak is érződjön. Ez a forradalmian újszerű modell többféle karosszériaváltozatban készült, és számos olyan technológiákat kínált, amelyek a japán piacon addig ismeretlenek voltak: például MacPherson rugóstagos futóművet vagy négyfokozatú sebességváltót. A modellkínálatban a két- és négyajtós lépcsőshátú változat mellett két- és négyajtós kombi is szerepelt.

toyota-corolla-1-generacio-1966

A második Corolla-generáció (1970-1974)
Amikor az első modellgeneráció gyártása a végéhez ért, a mérnökök és a formatervezők izgalmas kihívással szembesültek, hiszen egy sikeres előd után kellett megalkotniuk a második generációt. Az új autó abban az évben készült el, amikor az egymilliomodik Corolla gazdára talált. A lágyabb ívekkel és domborúbb felületekkel kialakított kocsitest a nagyobb méretű hátsó laprugóknak köszönhetően kényelmesebben rugózott, és jobban lehetett irányítani. 1972-ben a kupé bevezetésével a modellkínálatban már négy karosszériaváltozat szerepelt. Áttervezett 2T-G motorjával a Toyota Levin a sportkocsi-rajongók kedvencének bizonyult.

toyota-corolla-2-generacio-1970

A harmadik Corolla-generáció (1974-1979)
1974 kemény év volt az újszülött harmadik generációs Corolla számára. A szigorodó károsanyag-kibocsátási előírások miatt új motort és kipufogórendszert kellett tervezni az autóhoz, ám ennek eredményeképpen a Toyota élen járt a katalizátorok fejlesztésében – amelyeket a mai napig is használ az autóipar. E tisztább és takarékosabb Corolla nevéhez más modern technológiák is kötődnek – például a szélcsatornás tervezés –, így ez a modellgeneráció már láthatóan áramvonalasabb lett. Ráadásul az utastér kényelme és ergonómiája is olyan szintre fejlődött, hogy a Corolla egy sokkal drágább autó benyomását keltette.

toyota-corolla-3-generacio-1974

A negyedik Corolla-generáció (1979-1983)
1979-ben az újabb olajválság ellenére is úgy tűnt, hogy a japán gazdaság erősödik, s a Corolla negyedik generációja ebben az optimista hangulatban lépett porondra. Tervezői egy prémium megjelenésű, mégis kedvező árú családi autót alkottak, méghozzá olyan teljesítménnyel, ami a vásárlók egyre magasabb elvárásainak is megfelelt. Mivel az aerodinamika ekkoriban már fontos szempont volt, az új Corolla több mint 400 órát töltött a szélcsatornában. Mivel a modell egyre népesebb rajongótábora nem fogadott volna el egy radikális formavilágot, a Corolla éles vonalai szinte észrevétlenül lekerekedtek. A tekercsrugós futómű érezhetően javította az autó rugózását és menetstabilitását, és a piaci elvárásoknak megfelelően megjelent a kínálatban egy új 1,8 literes dízelmotor is.

toyota-corolla-4-generacio-1979

Az ötödik Corolla-generáció (1983-1987)
Az ötödik modellgeneráció fejlesztőcsapatának vezetője, Fumio Agetsuma a lehető leginnovatívabb autót tervezte meg, mondván: ugyanolyan lélegzetelállító modellt szeretne alkotni, mint amilyen az első Corolla volt. Az új modell volt az első, amelynek megtervezéséhez már számítógépet is használtak, időt és fáradságot takarítva meg a motor és a karosszéria kialakítása során. A lejtős motorházú, ék alakú autó már elsőkerékhajtással is megrendelhető volt, s ez az új technológia érdekes kihívás elé állította a mérnököket. A hátsókerékhajtású kupék sportos menettulajdonságait egy 1,5 és egy 1,6 literes motor erősítette; mindkét blokkot hosszirányban szerelték az autóba. A nagyobbik, sokak által Hachi-Roku néven ismert motor (japánul így mondják az egy-hatost) az ‘AE86’ karosszériával párosítva alkotta az utolsó hátsókerékhajtású Corollát. A számos pályaversenyen és rallyn sikert arató modell arról is híres, hogy általa jött divatba a driftelés; nem csoda hát, hogy a Toyota modern történelmében ez a leghíresebb és legnagyobb becsben tartott modell.

toyota-corolla-5-generacio-1983

A hatodik Corolla-generáció (1987-1991)
1987-ben az új Corolla fejlesztőinek jelszava ‘minőség’ volt – mind az autó, mind pedig a vezetési élmény tekintetében. A mérnökök olyan járművet akartak tervezni, ami nem csupán kielégíti, hanem kiváló minőségével magasan túlszárnyalja a vásárlók igényeit. Több mint 100 alkatrészgyártó beszállítójával közösen a Toyota mintegy 2000 módosítást hajtott végre a Corollán, a zajszint csökkentésétől kezdve a puhább tapintású utastéri anyagokig minden szempontból tökéletesítve az autót. Hosszú időn át ezt a modellt tartották a legjobb minőségű Corollának.

toyota-corolla-6-generacio-1987

A hetedik Corolla-generáció (1991-1995)
1991-ben jelent meg az utakon a Corolla hetedik generációja. Az autó vonzerejét és egyéniségét három fontos összetevő alkotta: a stílusos dizájn, a biztonsággal kombinált menetteljesítmény és a megbízhatóság. Az egész családnak tágas helyet kínáló utastérben a legapróbb részletek is gondos figyelemmel készültek, mivel a mérnökök arra törekedtek, hogy tovább erősítsék a vásárlók elégedettségét.

toyota-corolla-7-generacio-1991

A nyolcadik Corolla-generáció (1995-2000)
1995-ben előtérbe kerültek a környezetvédelmi és a gazdasági szempontok, és ezt a nyolcadik generációs Corolla fejlesztői sem hagyhatták figyelmen kívül. Japán gazdasága lassulóban volt, és a fejlesztő csapat a vásárlók elvárásaihoz formálta az új modellt: azokéhoz, akik szerettek volna kevesebb terhet róni környezetükre, és azokéhoz is, akik takarékosabb és olcsóbban fenntartható autót kerestek. És ez sikerült is, hiszen egy gazdaságosan működő, biztonságos, csendes és kiváló minőségű autót alkottak, amely Japán legkelendőbb modelljévé vált.

toyota-corolla-8-generacio-1995

A kilencedik Corolla-generáció (2000-2006)
Az ezredfordulóval a Corolla kilencedik generációja is megérkezett – ráadásul az első olyan autó formájában, amely már európai tervezőasztalokon készült. Az új modell sok tekintetben szakított a múlttal, és már a 21. század ígéretét és technológiáit hordozta. Amellett, hogy könnyen kezelhető és megbízható volt, a Corolla kiváló minőségű utastéri kidolgozása és kimagasló kényelme csak a magasabb kategóriájú autókhoz volt hasonlítható.

toyota-corolla-9-generacio-2000

A tizedik Corolla-generáció (2006-2013)
A Toyota 2006-ban ünnepelte a Corolla gyártásának 40. évfordulóját; ugyanakkor ez az év azért is fontosnak bizonyult, mert ekkor lépett piacra – teljesen újszerű formavilággal – a modell tizedik generációja. Az autót fejlesztő csapat vezetője, Soichiro Okudaira egy újszerű, minden szempontból világszínvonalú Corolla megalkotását tűzte ki célul. Az autó menetdinamikája Európa legjobbjai közé tartozott, ugyanakkor könnyű kezelhetősége és térkínálata az észak-amerikai vásárlók számára is vonzó volt. A fejlesztés során a mérnökök tartották magukat az ‘ötperces szabályhoz’, ami szerint a vásárlóknak már az első út alkalmával öt percen belül meg kell érezniük az új modell minőségét.

toyota-corolla-10-generacio-2006

A tizenegyedik Corolla-generáció (2013 óta)
2013-ban jelent meg a piacokon a Corolla tizenegyedik generációja, méghozzá hatásos belépővel, hiszen a modell büszkén viselte a ‘világ legkelendőbb autója’ címet.  A 2016-ban bemutatott, és a szeptember 17-18.-i nyílt hétvégén a haza márkakereskedésekben is leleplezésre kerülő, kívül-belül teljesen megújult legfrissebb modellváltozat külső megjelenése határozott presztízst sugall, erős hangsúlyt kap az érzékelhető minőség, utastere tágas, és a jármű minden eddiginél magasabb szintű technológiát és biztonsági rendszereket kínál, így minden esélye meg van arra, hogy még a korábbi generációk páratlan sikereit is felülmúlja.

toyota-corolla-11-generacio-2016


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER