Címkék: hőlégballon | Toyota | Toyota Hilux | világrekord

2016. július 27. szerda, 16:05

 

Fedor Konjuhov sikeresen teljesítette hőlégballonos világ körüli utazását, és július 23-án, moszkvai idő szerint 11 óra 11 perckor egy ausztrál kisváros, Bonnie Rock közelében ért földet.

A híres orosz utazó mindössze 11 nap alatt kerülte meg a Földet, amivel rekordot döntött, majdnem két nappal szárnyalva túl az amerikai Steve Fosset 14 évvel ezelőtt felállított világrekordját. A legendás Toyota Hilux aktívan részt vett a rekordkísérlet előkészítő szakaszában, és a világ körüli hőlégballonos projekt hivatalos járműveként ott várta Fedort a leszállási ponton.

hilux-vilagkorul-2

Új fejezettel gazdagodott a lenyűgöző emberi teljesítmények krónikája. Fedor Konjuhov, a híres orosz sportember világrekordot állított fel azzal, hogy mindössze 11 nap leforgása alatt leszállás nélkül megkerülte a Földet egy hőlégballonnal – vagyis majdnem két nappal rövidebb idő alatt, mint az eddig rekordtartónak számító amerikai Steve Fosset 14 évvel ezelőtt.

Fedor Konjuhov ambiciózus kísérlete a Toyota közvetlen támogatásával valósult meg, hiszen a lenyűgöző utazás hivatalos járműve az új Toyota Hilux volt. A legendás pickup és a közismert utazó közös kalandja több mint egy évvel ezelőtt kezdődött – első körben az oroszországi edzésekkel. Ezt követően a hetedik generációs Toyota Hilux aktívan részt vett a repülést előkészítő júniusi szakaszban, és az autó az angliai Bristolban is jelen volt a Cameron Balloons vállalat által gyártott új hőlégballon átadási ünnepségén. Június 12-én, az ausztráliai Northamban kialakított felszállóhelyen az a fontos szerep jutott a Hiluxnak, hogy megakadályozza a léghajó idő előtti felszállását, mielőtt a csapat teljesen feltölti a ballont héliummal. Végül pedig a pickup – fedélzetén Fedor Konjuhov stábjával – az elsők között ért oda a leszállóhelyre. Amikor a léghajó földet ért, újra a Toyota Hilux segítségével sikerült rögzíteni, hogy Fedor biztonságban kiszállhasson a kabinból.

hilux-vilagkorul-3

A ballon 11 napon át repült, és ezalatt 34.950 kilométert tett meg, átszelve a Csendes-óceán, az Atlanti-óceán és az Indiai-óceán egét, megközelítve az Antarktiszt, és végigrepülve Ausztrália, Dél-Amerika és Afrika fölött. Konjuhov egészen 10.600 méteres magasságig emelkedett a léghajóval, ahol a külső hőmérséklet már -55 Celsius fok.

A rekorddöntés alkalmából rendezett ünnepségen Oszkar Konjuhov, Fedor Konjuhov fia elmondta: “Hihetetlenül büszke vagyok az apámra! Alig lehet felfogni, micsoda teljesítmény ez. Egy a millióhoz volt az esélye annak, hogy már első próbálkozásra sikerül megdöntenie a leszállás nélküli hőlégballonos földkerülő út világrekordját – és ő megcsinálta!”

hilux-vilagkorul-5

“A Toyota teljes csapata tisztelettel gratulál Fedor Konjuhovnak és a ‘Rozier-ballonnal a Föld körül’ projekt minden résztvevőjének. Ez a 65 éves férfi bátran nézett farkasszemet a természet és az időjárás kihívásaival, fényesen bebizonyítva, hogy az ember számára semmi sem lehetetlen. Különösen akkor nem, ha igaz barátok állnak mellette – és egy olyan jármű, amire extrém körülmények közt is mindig számíthat.” – kommentálta a világcsúcsot Tatjána Haljavszkaja, a Toyota Motor Russia marketing-igazgatója.

hilux-vilagkorul-6

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER