Címkék: autómegosztó piac | Kalifornia | start-up | Toyota

2016. november 04. péntek, 13:50

 

A Toyota a felhasználók közötti autómegosztás kialakulófélben lévő piacán is megszeretné vetni a lábát, és ennek érdekében komoly befektetéssel támogat egy kaliforniai start-up vállalkozást.

 

A Toyota a japán Sparx Group vagyonkezelővel és más nagy nevű cégekkel közösen létrehozott alapon keresztül fektetett be a San Francisco-i központtal működő Getaround vállalkozásba. A start-up vállalkozás így mintegy 10 millió dollárhoz jutott az alaptól. A 2009-ben létrehozott Getaround a magánszemélyek egymás közötti gépjármű-megosztását segíti elő. A felhasználók közötti autómegosztó szolgáltatással akár már óránkénti 5 dollárért bérelhető autó, bevételhez juttatva az autó tulajdonosát. A Getaround szolgáltatását jelenleg több mint 300 000 felhasználó veszi igénybe az Egyesült Államokban.

Az együttműködés keretében a Toyota kifejlesztett egy olyan rendszert, amely okostelefonon keresztül képes zárni és nyitni az autók központi zárját. A vállalat már akár idén megkezdheti a megoldás tesztüzemét az Egyesült Államokban. A Getaround hasonló rendszert biztosít az autósoknak, ám a Toyota által fejlesztett megoldás várhatóan sok felhasználóban fogja eloszlatni a bérbeadással kapcsolatos esetleges kétségeket.

A Toyota emellett az Uber Technologies-ba is befektetett. Az amerikai start-up vállalkozás világszerte elősegítette a telekocsi jellegű szolgáltatások globális elterjedését. Egyes vélemények szerint a megosztáson alapuló gazdasági minta (sharing economy) visszavetheti a személygépkocsik eladásait, ugyanakkor az Egyesült Államokban sokan eleve azzal a céllal vásárolnak új autót, hogy használaton kívül bérbe adják azt, és így keressenek plusz pénzt. A Toyota célja, hogy a felhasználók közötti autómegosztás piacára belépve maga is részesülhessen az ilyen jellegű piaci kereslet generálta forgalomból. Az észak-amerikai Frost & Sullivan becslései szerint 2025-re 9,8 millióan vesznek igénybe autómegosztó szolgáltatásokat az Egyesült Államokban és Európában, szemben a 2014-ben regisztrált 1,3 millió felhasználóval.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER