Címkék: haszongépjármű | technológia | Toyota | Toyota Hilux

2016. május 30. hétfő, 19:04

 

A legendás Toyota Hilux, amely 1968-ban jelent meg először, majd egy évvel később európai forgalmazása is megkezdődött, közel ötven éve meghatározó szereplője a globális pick-up piacnak.

A világ kedvenc pick-up modelljéből a mai napig összesen több mint 18 millió darabot adtak el világszerte. Európában 2015-ben mintegy 34 000 darab Hilux talált gazdára, ez a piaci szegmens 23,1 százalékának felel meg; ezzel a Hilux Európa első számú pick-upja.

Minősége, tartóssága és megbízhatósága (QDR) legendás: a megállíthatatlan Toyota Hilux újra és újra képes meglepetést okozni képességeivel: az autó meghódította az Északi-sarkot, Izland tűzhányóit, az Antarktiszt, és dobogós helyen végzett a Dakar ralin.

Szimplakabinos, négyüléses extra kabinos, és ötszemélyes duplakabinos kivitelekben választható új, nyolcadik generációs Hilux elődeinek legendás hírnevéből és rendíthetetlen QDR adottságaiból építkezve még magasabbra emeli a lécet a robusztusság terén: új, még erősebb létravázával, megerősített platószerkezetével, tökéletesített összkerékhajtási jellemzőivel és megnövelt vontatási képességével minden eddiginél többet kínál a céges ügyfelek számára.

Ugyanakkor az új Hilux fejlesztése során az elmúlt években, a szabadidős felhasználás terén tapasztalt növekedést is figyelembe vettük: a modell új, modernebb megjelenést kapott, kényelmesebb, jobban felszerelt és biztonságosabb lett, így nem csupán az eddigi legstílusosabb modell, de minden eddiginél könnyebben is vezethető.

Az új Hilux minden igényt kielégít, a tartós igásló szerepében éppúgy helyt áll, mint divatos, kényelmes szabadidős terepjáró modellként. A típus fejlesztése során az volt a célkitűzés, hogy az alábbi hat kulcsterületen számottevő előrelépést kínáljunk az ügyfeleknek:

Formaterv - Igáslovakra jellemző robusztusság, tartós és strapabíró karakter, kiegészülve a kifinomultság minden eddiginél magasabb szintjével: a Hilux megjelenésére a vállalkozók is büszkék lehetnek.

Komfort - A tágasabb, kényelmesebb belső tér a szabadidőjárművekre jellemző praktikumot és funkcionalitást a személyautókat idéző zaj- és rezgéskultúrával kombinálja.

Biztonság - Rendkívül szilárd, kiváló energiaelnyelő képességekkel rendelkező vázszerkezet, Toyota Safety Sense rendszer, benne PCS - Pre Crash System gyalogosfelismerő funkcióval, LDA és RSA, valamint teljes körű fékvezérlő rendszer (ABS, EBD és VSC, valamint TSC vontatmány-stabilizáló funkció).

QDR - Az új, strapabíróbb létraváz, a megerősített platószerkezet, valamint az aktív kipörgésgátló rendszerből (A-TRC), Ereszkedés-szabályozásból (DAC) és Visszagurulás-gátló rendszerből (HAC) álló biztonsági arzenál a Land Cruiser színvonalán álló terepalkalmasságot eredményez.

Haszonjármű képességek - Nagyobb, strapabíróbb, praktikusabb platófelület, megemelt, akár 3,5 tonna legnagyobb vontatható tömeg.

Teljes tulajdonlási költség (TCO) - Az új 2,4 D-4D dízelmotor a kategória legkedvezőbb üzemanyag-fogyasztását kínálja.

A minden eddiginél robusztusabb és erőteljesebb, terepen is jobban helyt álló, vadonatúj Toyota minden ízében hamisítatlan Hilux maradt. Ugyanakkor a pick-up új korszakának beköszöntét is jelképezi: formai megoldásai, kényelmi és biztonsági színvonala, valamint fejlett technológiai tartalma a legigényesebb hobbifelhasználók igényeit is kielégítik.

A minden eddiginél sokszínűbb ügyfélbázis igényeit teljes mértékben lefedő, vadonatúj Hiluxból a Toyota évente több mint 40 ezer darab eladásával számol Európában.

hilux-eleje

INTERJÚ: Hiroki Nakajima, a Hilux igazgató főmérnöke

Hogyan indult az új Hilux fejlesztési folyamata?

„Hiszem, amit látok” – ez a mottóm, ezért elvi kérdést csináltam abból, hogy a lehető legtöbb olyan országot felkeressem, ahol a Hilux modellt forgalmazzuk. A világ 172 ilyen országából több mint 110-be ellátogattam, hogy valós felhasználóktól, első kézből hallhassam, és saját szememmel láthassam, milyen körülmények között használják a Hiluxot.

Mit tanult utazásai során?

A valós felhasználókkal folytatott megbeszélések számos érdekes dologra rávilágítottak. A legfontosabb talán az a véleményük volt, hogy a Hilux már nem ugyanolyan strapabíró, mint korábban. Főmérnökként tudtam, hogy ennek semmi köze a jármű közúti alkalmasságához. Ekkor jöttem rá, hogy bár a strapabírás, mint mechanikus ellenállás nem hiányzott, az ügyfelek tudatában élő robusztusság fogalma jóval túlhaladta ezt a tartósságot. Az ügyfelek ma már ugyanazt a magas szintű fedélzeti kényelmet és biztonságot várják el, hogy a jármű még értékesebb legyen a mindennapi használat során.

Milyen célt tűzött ki a fejlesztési csapat az új Hilux esetében?

Az aktuális modell mindenre kiterjedő átértékelése alapján a csapat minden egyes tagja olyan pick-upot kívánt létrehozni, amely minden értelemben jelentősen felülmúlja elődjét, de mindenekelőtt a strapabírás, a robusztusság terén, amely az évek során a Hilux első számú mértékadó tulajdonságává vált.

Ez a megközelítés közvetlenül vezetett el bennünket a fejlesztési koncepcióhoz: „Robusztusabb, mint el tudnánk képzelni." Célunk megvalósításához olyan járművet kellett alkotnunk, amely az eddiginél magasabb szintű minőséget, tartósságot és megbízhatóságot kínál, továbbá számos egyéb területen is meghaladja elődje képességeit, a biztonságtól a megfizethetőségen át a fenntartási költségekig.

Milyen kihívásokkal kellett szembenézniük a fejlesztési folyamat során?

A piac folyamatosan fejlődik, és az ügyfelek egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az olyan értékeknek, mint a komfort, a vezethetőség, vagy a magával ragadó formatervezés. Ugyanakkor a törvényhozók csekélyebb károsanyag-kibocsátást várnak el, míg a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak miatt csökkenteni kell a motorok fogyasztását, változatlan teljesítmény mellett.

Mindeközben a felhasználási terület egyre inkább kiterjed, a hagyományos haszonjármű-flották mellett egyre inkább megjelennek a hobbifelhasználók, illetve a szabadidőjárművekhez hasonló utasterű gépkocsit kereső, mindennapos közlekedési eszközre vágyó családok.

Mindezen elvárások hatalmas kihívást jelentettek, hiszen én mindig is haszonjárműként tekintettem a Hiluxra. Soha nem éreztem szenvedéllyel iránta. Pontosan ezért követeltem meg, hogy a következő generációs Hilux jelentős érzelmi töltéssel, emocionális vonzerővel bírjon.

Amint megértettük, hogy az új Hiluxnak mindezen piaci elvárásnak meg kell felelnie, elhatároztuk, hogy olyan, egyedülálló értékekkel ruházzuk fel a következő generációs modellt, amely a jelenlegi felhasználók számára éppúgy vonzóvá teszi a járművet, mint az új, egyre növekvő számú globális vásárlóközönség számára. Ez a friss megközelítés új, értékes információkkal szolgált, hiszen amint elkezdtünk nem pick-upként, hanem mindennapi használatú járműként tekinteni a Hiluxra, számos tökéletesítésre váró területet azonosítottunk.

A zajszint lehetne alacsonyabb, a gyorsítóképesség finomabb, és a beltér kialakítása lehetne fényűzőbb. A végén teljesen szakítottunk a hagyományos haszonjárműves gondolatmenettel, és teljességgel új normát állítottunk fel a pick-upok piacán.

Hogyan foglalná össze az új Hilux képességeit?

Az új Hilux felülmúl minden várakozást, és friss megközelítést, vadonatúj korszakot nyit a pick-up járművek világában. Az új Hilux minden téren továbbfejlődött, beleértve legendás strapabírását vagy a friss érzelmi töltését, ám ezeknek a részértékeknek az értelmezése sem adja vissza az új modell lényegét. Csak ha beszáll az új Hiluxba, és vezetni kezdi, akkor fedezheti fel a kifinomultság és a robusztusság korábban soha meg nem valósult kombinációját, és érezheti azt a szenvedélyt, amely elhozta a pick-up új korszakát.

FORMATERV

  • Igáslovakra jellemző robusztusság, strapabíró és megbízható karakter, kiegészülve a kifinomultság minden eddiginél magasabb szintjével
  • Tágasabb belső tér, a szabadidőjárművekhez mérhető kényelmi szint
  • Nagyobb, strapabíróbb, praktikusabb platóterület

Külső formaterv - A robusztusság újraalkotása

Az az igáslovakra jellemző robusztusság és strapabíró tartósság, amely a Hilux összes eddigi generációját jellemezte, most a kifinomultság soha nem látott szintjével párosul, igazodva az egyre népesebb szabadidős vásárlói tábor elvárásaihoz, létrehozva a Hilux modellcsalád különleges vonzerővel bíró, vadonatúj generációját.

A robusztusság és a kifinomultság egyedülálló kombinációja mindennél tökéletesebben jut kifejezésre az új orrkialakításban. A felső hűtőmaszk és a fényszórók egységbe foglalt, ‘Keen Look’ megjelenése a mélyre nyúló, erőteljes lökhárítóba integrált, nagyméretű ‘Under Priority’ alsó hűtőrács robusztusságával alkot kontrasztot.

A motorházfedél jellegzetes, első kerékívekre rányúló kialakítása tovább erősíti az új Toyota masszív, "egy tömbből faragott" megjelenését. Alatta a felső hűtőmaszk másodlagos vízszintes sávja az új modell teljes szélességében végig fut, és az új fényszórótestekkel egységet alkotva különleges kontúrú, 12 fehér LED-ből álló nappali világítást kínál.

Az oldalt ‘Hilux’ felirattal ellátott lámpatestbe szerelt, új fényszórók a kerékdobra hátranyúlva még inkább kihangsúlyozzák az új modell megnövelt szélességét. A ‘Keen Look’ fényszóró-kialakítást lehetővé tevő, előremutató technológia a tompított világításhoz is nagyteljesítményű LED-eket alkalmaz (opció a High felszereltségű modelleken.)

A lökhárító kialakítása a Hilux modellektől mindig is elvárt strapabíró, tartós funkcionalitást érzékelteti. Az alsó hűtőrács trapéz alakja kihangsúlyozza a Toyota ‘Under Priority’ formanyelvét, míg a lökhárító sarkába helyezett ködfényszórók az új modell masszív, stabil kiállását erősíti meg.

A lökhárító alsó sarkai és alsó éle, amelyek kialakításuknak köszönhetően a legextrémebb terepviszonyok között is optimális szabad hasmagasságot biztosítanak, lendületes átmenettel csatlakozik a korábbinál ellenállóbb és szélesebb, új kartervédő lemezhez.  

Az új Hilux sárvédő lemezén az eddigi, a kerékjárat műanyag kiszélesítése helyett az első lökhárító egyetlen lendületes ívvel folytatódik az erőteljes első kerékívekben, ami kifinomultabb megjelenést eredményez.

Oldalnézetből az új Toyota pick-up egyszerre közvetíti a dinamizmust és a robusztusságot. Ezért a vastag keresztmetszetű alsó ajtópanel a felelős, amely összeköti az első és hátsó kerékíveket. Utóbbiak szintén harmonikusan illeszkednek a karosszériába, hogy aztán felfelé ívelve belecsatlakozzanak az oldalfalakra átnyúló hátsó lámpatestekbe.

A formavilágot még stílusosabbá teszik az olyan részletek, mint a hátrafelé dőlő utasfülke sötétített B-oszlopa, vagy az új rajzolatú, 17 vagy 18 colos könnyűfém keréktárcsák. Az Extra Cab kiviteleken hátrafelé nyíló hátsó ajtók könnyítik meg a beszállást, míg a duplafülkés modellek vonalvezetését az utasfülkét a platóval összekötő króm övvonal fogja egységbe.

Az utaskabin tetőlemezét úgy alakították ki, hogy egyszerre legyen divatos és praktikus. A tetőlemez aerodinamikus, pagoda-szerű V alakja eltereli a menetszelet a fülke fölött, illetve mellett. A légáramlatok így elkerülik a platót, ahol a hátfalnál örvényt keltve ronthatnák a modell légellenállását. A tervezők még az olyan apró részletekre is ügyeltek, mint az antenna: ezt előrébb költöztették, hogy ne akadályozza a terebélyes rakományok elhelyezését, vagy a plató-kiegészítők használatát.

Az új Hilux hátsó részét két oldalról új lámpatest fogja közre; a lámpaházba integrált légterelő lemezek még áramvonalasabbá teszik az autót. Az új, acél hátsó lökhárító a korábbinál mélyebben helyezkedik el, így a felhasználók erre fellépve felcsukott hátfalnál is könnyebben hozzáférhetnek a platóhoz. A tolatókamerát a hátfal kilincsébe integrálták, ami jobb látási viszonyokat és letisztultabb megjelenést eredményez.

A vadonatúj Hilux ötféle népszerű alapszínben, továbbá három látványos új árnyalatban - Orange Spice, Volcano Red és Hydro Blue - rendelhető.

Belső kialakítás - Tartós és kifinomult, innovatív technológiákkal

A kulcs nélküli nyitási és indítási rendszerrel felszerelt, vadonatúj Hilux utastere a haszonjárművekre jellemző tartósságot és funkcionalitást a szabadidőjárművektől elvárható kifinomultsággal, igényességgel és felszereltséggel kombinálja.

A letisztult, rendezett műszerfal vízszintes elrendezésében egyaránt érvényesül a prémium minőségű elegancia és a munkahelyekre jellemző robusztusság. A műszerfalon új, keresztlamellás légbeömlő rostélyok kaptak helyet, forgótárcsás szabályozással.

A középkonzolt egy beépített, masszív, táblaszámítógép-szerű, 7 colos érintőképernyős multimédiás rendszer uralja. A prémium minőségű, kapacitív érintőfelületről könnyen és ösztönösen vezérelhető rendszer a még egyszerűbb kezelhetőség érdekében közelebb került az első ülésekhez.

Az új műszeregységben a nagyméretű, letisztult rajzolatú, analóg sebesség- és fordulatszámmérő között egy színes, 4,2 colos TFT multi-információs kijelző található. Az ezen megjeleníteni kívánt tartalmat a vezető gyorsan és könnyedén módosíthatja a kormánykeréken elhelyezett kapcsolók segítségével. A vezetéshez elengedhetetlenül fontos adatok a képernyő legfelső szegmensében jelennek meg, így ezek leolvasásához a vezetőnek minimális mértékben kell levennie szemét az útról.

A műszerfal vízszintes kialakítására rímelve merész, vízszintes küllőkkel szerelt, új kormánykerék négy irányban állítható, ergonomikus megtámasztást kínál a vezető hüvelykujjának, míg a vaskosabb, varrott karima mindenki számára kényelmes fogást biztosít.

A kormányon elhelyezett kezelőszervek (köztük egy négyirányú billenőkapcsoló) segítségével könnyen és gyorsan vezérelhető a hathangszórós audiorendszer, a multi-információs kijelző, valamint a 7 colos központi kijelző.

A szellőzés és klímaberendezés vezérlésére forgótárcsák szolgálnak; a letisztult LCD kijelzővel szerelt új légkondicionáló egység számottevően hatékonyabb fűtést és hűtést kínál. Az optimalizált klímakompresszor révén a rendszer alapjárat mellett jobb hűtőkapacitással üzemel.

A belső tér szabadidős hangulatú kialakításával összhangban a sebességváltó karja rövidebb, így a váltások határozottabban, személyautósabban hajthatók végre. Mostantól a váltókar melletti, könnyen használható kapcsolók szolgálnak az üzemmódváltásra, valamint az összkerékhajtás aktiválására.

Az új Hilux belső terének prémium minőségű megjelenését és finom tapintású anyagait a műszerfalon, az ajtókárpiton, a műszeregyég árnyékolóján, a kormánykeréken és a váltókar tövében alkalmazott fémhatású díszítőelemek fogják egységbe. Az optikai harmóniát erősíti az egységesített kék utastéri és műszerfal-világítás.

A fedélzeten - Jobb helykínálat, fokozott kényelem, teljes körű tárolási lehetőségek

A vadonatúj Hilux tágasabb belső teret és fokozott üléskomfortot kínál, továbbá praktikus tárolórekeszek széles választékával szolgál - mindez alapvető érték egy olyan jármű esetében, amely munkaeszközként és szabadidős gépkocsiként egyaránt megállja a helyét.

A vezetőülés csípőpontja 10 mm-rel magasabbra került, míg a magasságállítás tartománya 15 mm-rel nőtt. A motoros állítású üléseken az ülőlap első élének billentése is megjelent a paraméterek között, ami a kormánykerék hosszirányú állíthatóságával együtt a lehető legváltozatosabb testalkatú vezetők számára biztosítja az ideális üléspozíciót.

Az első fejtér 8, a válltér 19 mm-rel nőtt. Az első ülések új vázszerkezete és hosszú, bőségesen párnázott ülőlapja hosszú utazások alkalmával is kiemelkedő üléskomfortot biztosít. A háttámlák oldalsó párnái nagyobbak, így oldalirányban jobban támasztják a testet.

hilux-belso-2

Az extrakabinos és duplakabinos változatokban a hátsó soron is optimalizálták az ülésvázak szerkezetét, illetve az ülőpárna összetételét, így a test és a láb egyaránt határozottabb megtámasztást kap. A kényelmet még tovább fokozza az első ülés háttámlájának csökkentett vastagsága: így több hely jut a hátsó utasok lábfejének, míg a térdhely 10 mm-rel nőtt.

A duplakabinos modell rugalmas kihasználhatóságát opciós, 60:40 arányban osztva felbillenthető hátsó ülőlap fokozza. A könnyű ülésszerkezetnek köszönhetően az ülések könnyedén előre billenthetők, míg a középső könyöklő elég széles ahhoz, hogy egyszerre mindkét hátsó utas használja azt.

Az új Hilux belső terének fekete üléskárpitozása háromféle kivitelben rendelhető. A belépő Live felszereltségű modelleken strapabíró, kopásálló szövet borítja az üléseket, összhangban az üzleti felhasználók igényeivel. A vegyes felhasználásra szánt Active szinten kiváló minőségű, finoman texturált, mégis tartós szöveg borítja az üléseket, míg az Executive felszereltségi szinten teljes bőrkápitozás kényezteti a szabadidős felhasználókat.

Az új Hilux a kategória legpraktikusabb tárolóival dicsekedhet. A vízszintesen osztott kesztyűtartó alsó rekesze zárható, míg a hátsó klímakivezetést kapott, így egyszerre akár két félliteres palack hűsen tartására is alkalmas.

A padlókonzolon található, párnázott kartámasz alatti üregben elfér akár 22 CD-lemez. Ugyanitt opciósan 220V aljzat is elérhető. A lehajtható tetőkonzoli tárolók praktikusak az olyan tárgyak elhelyezésére, mint a napszemüveg, a műszerfalon a vezető és az utas előtt egyaránt pohártartók alakítottak ki közvetlenül a szélső légbeömlők tövében, így azok alkalmasak az italok folyamatos hűtésére.

A padlóalagúton további nagyméretű pohártartó és tárolótálca található, mellettük két darab 12 voltos szivargyújtó aljzat, valamint az okostelefonok és hordozható zenei lejátszók  csatlakoztatására szolgáló AUX és USB csatlakozók találhatók  Az első ajtózsebekben elfér egy-egy egyliteres műanyag palack.

A duplakabinos modellben a kartámaszon kialakított, kettős pohártartó, az első ülések hátlapján található zsebek és akasztók, az ülések fölött, a tetőn kialakított akasztók, valamint az ülés alatti tárolórekeszek segítenek elrendezni az utasok személyes tárgyait.

Utastéri zajokat- és rezgéseket - személyautós szintre csökkentettÜk

Annak érdekében, hogy az utasok a lehető legteljesebb mértékben kiélvezhessék az új Hilux kifinomult és kényelmesebb belső terét, a mérnökök személyautós szintre csökkentették a Hilux motor-út-és szélzaj szintjét.

Az új Hilux minden pontján alapos hangelnyelő és- szigetelő megoldásokat alkalmaztunk. A vázszerkezet üreges részeinek habtöltete mellett a szigetelési pontoknál szintén habanyag vet gátat a zajok terjedésének.

A motorburkolat és az első szélvédőoszlop, illetve első kerékív közötti csatlakozást kerékív-szeparátor, továbbá alsó és felső szigetelőelemek határolják el egymástól.

Ezzel hatékonyan csillapíthatók a motortéri zajok, illetve a motor- és szíváshangok távol tarthatók a fülkétől. A motorborítás fölötti panel és a motortér pereme között ponthegesztés gondoskodik a zajok és rezgések elszigeteléséről, és a motorzajok csillapításáról, míg a külső műszerfal zajcsillapítást másfélszer vastagabbra tervezték, ami mérsékli az alapjárati zajokat.

A motortér zajszigetelésével összhangban az új 2.4 D-4D motor zaj- és rezgéscsillapító beavatkozáson esett át. A dízelmotorok esetében a szívórendszer, illetve az EGR beömlők keresztmetszeti alakjának a módosítása segített mérsékelni az égési zajokat. Ugyanezt a célt szolgálta a hengerenkénti szívási eltéréseket kiegyenlítő szívócsonk-kialakítás.

A segédrendszereket a korábbi fogaskerekek helyett lánc hajtja meg. Így csökkentek az alapjárati fordulatszám-ingadozásokból adódó mechanikus zajok. A szívócsonk alakját úgy optimalizálták, hogy a motor a lehető legcsekélyebb zajjal működjön. A leömlő optimalizálja a katalizátor ellenállását, ezzel csökkentve a turbómotorok zajszintjét. A turbófeltöltő rezgésének minél tökéletesebb szabályozása érdekében merevebb bekötések rögzítik a feltöltőt. Ezen túlmenően az olajteknőt borító zajszigetelést, poliamid szelepfedelet, valamint műgyanta motorburkolatot kaptak - ezek mind segítenek tovább csökkenteni a motorzajt.

Végezetül a szél- és útzaj csillapítása érdekében az oldalablakok illesztékénél alkalmazott perem segít csillapítani a zajok beszűrődését; az első és hátsó ajtók között szigetelést építettek be, a küszöböknél is gumiszigetelést alkalmaztak, illetve megnövelték az ajtók vízelvezető nyílásait - mindkét megoldás hatékonyabban tartja távol a zajokat az utastértől.

PlatóFELÜLET - nagyobb, erősebb, praktikusabb

Az új Hilux platója nagyobb, strapabíróbb és praktikusabb, mint eddig.

A plató teljes szélessége az eddigi 1544 mm helyett kategóriaelső 1645 mm. A hátfal erősebb forgópántot kapott, az ajtót nyitott helyzetében megtámasztó teleszkópokat erős acél konzolok tartják.

Maga a plató is ellenállóbb lett, így be- és kirakodás során kevésbé fenyeget a deformáció, a sérülés veszélye. A padló bordáit áttervezték; a padlólemezt kereszttartók erősítik. A homlokfalat megerősítették, valamint optimalizálták a kerékív-merevítő borda és a hátfal szerviznyílás-fedél alakját.

A platóval kapcsolatos opciós tartozékok és kiegészítők között megtalálható számos különféle borítás, köztük egy kemény műanyag héj, egy alumíniumból készült, zárható roló, illetve kemény borítások, bukókerettel vagy anélkül.

hilux-belso-1

ÚJ DÍZELMOTOR ÉS SEBESSÉGVÁLTÓ A KATEGÓRIA LEGJOBB TELJES TULAJDONLÁSI KÖLTSÉGÉNEK ÉRDEKÉBEN

  • Vadonatúj 2.4 D-4D dízelmotor nagyságrendekkel kedvezőbb nyomatékleadás, kategóriaelső takarékosság
  • Új, hatfokozatú Super ECT automata sebességváltó, tökéletesített hatfokozatú kézi sebességváltó
  • A nagyobb nyomatékleadáshoz igazított, tökéletesített hajtáslánc

Vadonatúj 2.4 D-4D globális dízelmotorok

Noha elődjénél nagyjából 100 köbcentiméterrel kisebb a lökettérfogata, a Toyota új fejlesztésű 2.4 D-4D globális dízelmotorja (GD) nagyságrendekkel kedvezőbb nyomatékkifejtésre képes az alacsony és közepes fordulatszám-tartományokban, méghozzá kategóriaelső takarékosság mellett.

Az új, 16 szelepes DOHC négyhengeres erőforrás változó geometriájú turbófeltöltőt és köztes töltőlevegőhűtőt alkalmaz. A 2393 köbcentiméteres 2.4 D-4D maximális teljesítménye 110 kW percenkénti 3400-as fordulatszámon, legnagyobb forgatónyomatéka 400 Nm 1600 és 2000/perc között.

A kétkerékhajtású kivitelek továbbfejlesztett hatfokozatú kézi sebességváltót kapnak, míg az összkerékhajtásúak esetében választható a tökéletesített hatfokozatú kézi, illetve az új fejlesztésű hatfokozatú Super ECT automata sebességváltó.

Az új Hilux álló helyzetből 12,8 mp (6A/T) vagy 13,2 (6MT) másodperc alatt gyorsul 100 km/órára. A kétkerékhajtású kivitelek végsebessége 175 km/óra, míg a 4x4 modelleké 170 km/óra.

A nagyobb lökettérfogatú elődjét kiváló 2.4 D-4D-vel elérhető fogyasztáscsökkentés akár 9 százalékos lehet; az üzemanyag-fogyasztás a kategória legkedvezőbb értékei (akár 6,4 l/100 km és 169 g/km CO2-kibocsátás a hátsókerékhajtású 2.4 D-4D esetében) között szerepel.

A ritkább szervizigény, a kiemelkedő takarékosság és a mérsékelt üzemben tartási költségek a kategória legjobb teljes üzemben tartási költségével ruházzák fel az új hajtásláncokat.

Az új 2.4 D-4D motorban rengeteg olyan innovatív megoldást alkalmaztak, amelyek a tömegcsökkentést, a jobb hatásfokú égést, a kisebb belső súrlódást szolgálják.

A szelepfedél poliamidból, a motorburkolat műanyagból készült, a hengerfej vastagságát lecsökkentették. Az ebből adódó tömegcsökkentés számottevően hozzájárul az energiafelhasználás csökkentéséhez, és ezáltal javítja a fogyasztást.

A szívó- és kipufogónyílásokat, valamint az üzemanyag-befecskendezési rendszert a forgatónyomaték növelésére optimalizálták. Fordulatszámtól függően két külön szívónyílást használt a rendszer: az egyik, tangenciális nyílás fokozott örvénylésű gázáramlást biztosít, és az üzemanyag-levegő keverék felkeverésével javítja az égési hatásfokot, míg a másik, hélikus szívónyílás nagy mennyiségű üzemanyag átömlését biztosítja.

A motor elektronikusan szabályozott, közös nyomócsöves üzemanyag-befecskendezési rendszert alkalmaz, amely nagyobb nyomáson dolgozik, és pontosabban képes szabályozni a nyomást. A megváltozott alakú égéstérhez új alakú dugattyút fejlesztettek ki.

A fő befecskendezést megelőző, a környezeti levegő állapotához igazodó, precíz előbefecskendezés lerövidíti a gyújtási késlekedést, így a legkíméletlenebb természeti körülmények között is egyenletes égést, csendes működést és magas termikus hatásfokot biztosít.

Az új turbófeltöltő 30 százalékkal kisebb, mint az elődé, az új fejlesztésű turbinakerék javítja az egység hatásfokát, míg a szintén új fejlesztésű kompresszorkerék azonnali gázreakciót és széles fordulatszám-tartományban rendelkezésre álló forgatónyomatékot biztosít.

A motort vízhűtésű kipufogógáz-visszavezetéssel (EGR) szerelték fel, EGR hűtő megkerülő funkcióval kiegészítve.

A katalizátor közvetlenül a motor közelében helyezkedik el, ami hatékonyabb üzemet, mintegy 30 százalékkal kisebb méretet, valamint 18 helyett mindössze 3 darabból álló kipufogórendszert eredményez. A Toyota urea alapú szelektív katalitikus redukciós (SCR) rendszerének alkalmazásával a NOx kibocsátás akár 99 százalékkal csökkenthető, így a 2.4 D-4D Hilux modell teljesíti az Euro 6-os emissziós normát.

A motorok belső mechanikus súrlódását nagy hatásfokú vákuumszivattyú, görgős szelephimbák, valamint csekély súrlódású vezérműlánc alkalmazásával csökkentették, ami további hatásfok-javítást eredményezett.

Továbbfejlesztett hatfokozatú kézi kapcsolású sebességváltó

A hatfokozatú kézi sebességváltó áttételeit optimalizálták, az első fokozat 10 százalékkal rövidebb, a hatodik 23 százalékkal hosszabb lett, mint a kifutó ötfokozatú váltó esetében. Ez a kerekek felé a kissebességű nyomatékleadást éppúgy javítja, mint nagy haladási sebességnél az üzemanyag-fogyasztást.

A váltómű számos csapágy és persely alkalmazásával biztosítja a finom kapcsolhatóságot és a megnyugtató visszajelzést. A fogaskerékpárokat mikrométerrel állították be, így biztosítva a lehető legfinomabb nyomatékátadást. A motorindítás csak kinyomott kuplunggal lehetséges, így nem fordulhat elő, hogy fokozatba tett váltóval indítva váratlanul megugrik a jármű.

A fokozatok bekapcsolásakor jelentkező zajt és rezgéseket csillapították. A sebességváltó ház hosszúságát és vastagságát egyaránt úgy optimalizálták, hogy ezzel minimálisra csökkenthessék a váltóházon keletkező, vagy azon keresztül tovaterjedő zajok és rezgések szintjét.

A terepjáróktól feltétlenül elvárt tartósság és megbízhatóság érdekében optimalizálták a fogaskerekek profilját, illetve fogszámát, valamint megnövelték azok terhelhetőségét. Módosították az előtéttengely elején lévő csapágyrögzítést. A jelenleg használatos görgős csapágyat kombinált görgős-golyós csapágyra cserélték, amivel jól kiegyensúlyozhatók a tengelyirányú és a radiális terhelések.

Továbbfejlesztett hatfokozatú szuperintelligens, elektronikus szabályozású automatikus sebességváltó

A Hilux hatfokozatú szuperintelligens, elektronikus szabályozású automatikus sebességváltója (6 Super ECT) számos új vezérlési rendszer előnyeit élvezi, és kínál egyidejűleg fogyasztáscsökkenést és teljesítmény-növekedést.

A felső fokozat alkalmazási vezérlés (High-speed Gear Effective Utilisation Control) valós időben, a menetkörülmények alapján határozza meg a felső fokozatok kapcsolását. A rendszer figyelembe veszi például a jármű terhelését és a fojtószelep állását, és ezek alapján meghatározza, hogy kapcsolható-e a hatodik fokozat, vagy az optimális teljesítmény és fogyasztás szempontjából jobb, ha a jármű ötödik fokozatban maradt.

A lassítási visszakapcsolás szabályozás (Deceleration Downshift Control) optimalizálja a visszaváltást, amennyiben a vezető az üzemanyag-takarékosság érdekében váltott vissza. Motorfék idején automatikusan megszűnik az üzemanyag-ellátás, kivéve ha a motorfordulatszám eléri az alső határt, ilyenkor a lefulladás elkerülése érdekében a rendszer újra aktiválja a befecskendezést. A sebességváltó a lehető leghatékonyabb motorfék érdekében alacsonyabb sebességfokozatba kapcsol, nehogy a fordulatszám az előírt határérték alá essen: ezzel meghosszabbítható a befecskendezés nélküli üzem időtartama, és jelentős mértékben csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás. A mesterséges intelligenciát alkalmazó váltásvezérlés, az AI-SHIFT Control magában foglalja a fojtószelep azonnali zárása és azonnali nyitása funkciókat. Az előbbi elősegíti, hogy a gázpedál hirtelen felengedésekor a sebességváltó az aktuális fokozatban maradjon, ami fokozza a motorfék-hatást, illetve ismételt gyorsítás esetén jobb gázreakciót biztosít. Az utóbbi a gázpedál hirtelen lenyomásakor azonnal visszakapcsol, ezzel javítva a gázreakciót.

Stop & Start rendszer

A Hilux Stop & Start rendszere a jelenleg kapható egyik legfejlettebb ilyen berendezés, amely amellett, hogy üzemanyagot takarít meg, az utasok kényelméről is gondoskodik, méghozzá akár a legkíméletlenebb időjárási körülmények között is.

Az erősebb, tartósabb indítómotor mindössze 0,2 másodperc alatt képes újraindítani az erőforrást. Újraindításkor a rendszer korlátozza a belső égésű motor fordulatszámát, valamint a finomabb elindulás érdekében aktiválja a visszagurulásgátló funkciót.

A hidegtároló rendszer lekapcsolt motor esetén 60 másodpercre fenntartja a klímaberendezés működését - ez háromszor annyi idő, mint amire egy hagyományos klímaberendezés képes. Az akkumulátor tartalék-szabályozás funkció pedig arról gondoskodik, hogy a fedélzeti elektronikus rendszerek (pl. rádió, navigációs berendezés) álló motor mellett is teljesen üzemképes legyen.

A vezetőt az új multi-információs kijelző tájékoztatja a belső égésű motor állapotáról, ugyaninnen aktiválható a rendszer Hosszú üzemmódja. Ebben az üzemmódban meghosszabbítható az álló helyzeti motorleállítás időtartama, illetve egymás után több start & stop ciklust is engedélyez. Ez különösen hasznos, ha sűrű forgalomban kell hosszasan várakoznunk.

Megnövelt teljesítményű, nagy forgatónyomatékú hajtáslánc

A Hilux hajtásláncát úgy módosították, hogy elviselje a megnövekedett nyomatéki terhelést. Az osztómű kimeneti tengelyének megnövelték az átmérőjét, a nagyobb nyomatékterhelés miatt új differenciálműveket építettek be. A kardántengelyt ugyancsak a megnövekedett nyomatéki terheléshez, valamint a nagyobb végsebességhez optimalizálták, a zaj- és rezgéscsillapítás érdekében torziós csillapítást alkalmaztak.

Új üzemmód-kapcsoló

Az új Hilux-ot Drive Mode üzemmódváltó kapcsolóval szerelték fel, amellyel az ügyfél az ECO és POWER beállítások között válthat át. ECO üzemmódban csökken a gyorsítás valamint a fűtés és hűtés során mérhető energiafelhasználás, és ezzel az üzemanyag-fogyasztás is, míg POWER üzemben precízebb, élénkebb gázreakció gondoskodik az élvezetesebb vezetési élményről.

MENETDINAMIKA ÉS TEREPALKALMASSÁG

  • Az új fejlesztésű létraváz 20 százalékkal nagyobb torziós merevséggel büszkélkedhet
  • A módosított felfüggesztés akár 20 százalékkal hosszabb rugóutat engedélyez
  • Az új fékvezérlő rendszer fokozott terepalkalmasságot ígér

Keményebb, tartósabb futómű és karosszéria

A vadonatúj Hilux frissen kifejlesztett létraváza 20 százalékkal jobb torziós szilárdságot mutathat fel. A vázszerkezet kedvezőbb vezethetőséget, jobb rugózási komfortot, csekélyebb zaj- és rezgésszintet, valamint fokozott ütközésvédelmet kínál, miközben a legszélsőségesebb körülmények között is kiemelkedő tartósságot szavatol.

A váz hossz- és kereszttartók szelvénye mintegy 30 mm-rel nagyobbak, a kereszttartók keresztmetszetét optimalizálták. A konzolok megerősítésével együtt ez a fejlesztés mérsékli a kereszttartók deformációs hajlamát, továbbá a felfüggesztést és a kardántengely elülső rögzítéseit ellenállóbbá teszi a fáradással szemben. Mindezen módosítások nyomán a Hilux jobban vezethető egyenetlen, rossz minőségű úton, illetve jobban boldogul terepen.

A felfüggesztés rögzítőelemeinek a vastagsága, illetve az alakja is megváltozott, ami mérsékli a futómű bekötések, illetve a vonóhorog fáradási hajlamát. Ennek köszönhetően az új Hilux esetében megnőtt a maximális tengelyterhelés, illetve a legnagyobb vontatható tömeg 3,5 tonnára nő a szimplakabinos és extrakabinos kivitelek, illetve 3,2 tonnára a duplakabinos kivitel esetén.

A hosszanti vázelemek keresztmetszeti alakjának optimalizálása, valamint a kereszttartók nagyobb merevségű bekötései az egész alvázat ellenállóbbá teszik a csavarodással és hajlítással szemben. Ez javítja a jármű perdületi reakcióit és rugózási komfortját, továbbá mérsékli a padlóban ébredő rezgések, illetve a motorzajok utasfülkébe jutását.

A létraváz ütközés esetén a korábbinál kisebb mértékű alakváltozást szenved, ami a kategória legkedvezőbb utasvédelmi képességét eredményezi.

Az elődjénél háromszor kedvezőbb deformációs ellenállással rendelkező, erősebb és szélesebb alsó védőburkolat óvja a sérülésektől az összkerékhajtású Hilux modellek fődarabjait.

A védőburkolat a korábbinál nagyobb területet fed le, azt megerősítették, a panel vastagságát megnövelték. Ezzel a szervokormány gumiharangját, illetve a kerékdőlést szabályozó állítócsavart fenyegető sérülés veszélye is csökkent. A motor szereléséhez immár nem szükséges leszerelni a kartervédő lemezt, ami kedvezőbb karbantartási költséget, ezáltal kedvezőbb teljes tulajdonlási költséget eredményez.

Az új karosszériát merevebb kötések rögzítik az alvázhoz. Szerkezete jelentős arányban tartalmaz nagy (590 MPa) szakítószilárdságú acél elemeket, amelyek a csekély tömeget optimális szilárdsággal társítják.

A karosszéria egészén összesen 388 ponthegesztés alkalmaztak, 120-szal többet, mint a jelenlegi Hilux modellen. Ezzel megnőtt a karosszéria merevsége, ami mérsékli a deformációs hajlamot, valamint pontosabb és közvetlenebb kormányozhatóságot, ezáltal élvezetesebb vezethetőséget eredményez.

Végezetül az új Hilux kiemelkedő korrózióvédelme hosszú élettartamot szavatol az alváz és a karosszéria esetén egyaránt, még a legkíméletlenebb üzemi körülmények között is. A váz hossz- és kereszttartói mintegy 30 mm-rel vastagabbak, ezáltal húsz éven át biztosítanak átrozsdásodás elleni védelmet.

A jármű alvázának alsó, külső elemei kizárólag korróziógátló tulajdonságokkal bíró, galvanizált acélból (GA) készültek; ezt az anyagok a karosszéria, valamint a plató kialakításánál is széles körben alkalmazták. A padló jóval nagyobb felülete részesült alvázvédelemben, így a víz és a szennyeződés kevésbé képes átjutni a panelek közötti réseken, míg a karosszéria felső részén korróziógátló viaszolás és sérülésvédő fedőréteg óvja a korrózióra hajlamos részeket.

Bólintás- és pattogás-szabályozás

A vadonatúj Hilux megkapta a Toyota bólintás- és pattogás-szabályozás (Pitch & Bounce Control) rendszerét.

A motor hajtási nyomatékát automatikusan, az útfelszín minőségétől függően szabályozó rendszer képes ellensúlyozni a karosszéria ágaskodását, ezzel javítva a menetkomfortot és a vezethetőséget.

A bólintás- és pattogás-szabályozás a keréksebesség-érzékelőktől kapott jelek alapján állapítja meg, ha az autó orra az úthullámok hatására felemelkedik vagy lesüllyed. Előbbi esetben az utasok feje hátrafelé billen.. A rendszer ilyenkor a motor nyomatékának rövid idejű csökkentésével ellensúlyozza a jelenséget, mérsékelve az utasok fejére ható erőket. Amikor a jármű orra lebukik, az utasok feje előrebillen, a rendszer pedig a nyomaték növelésével ellensúlyozza a jelenséget.

Noha a rendszer rendkívül csekély mértékben módosítja a leadott forgatónyomaték mennyiségét, már is érezhető hatással van a menetkomfortra és a vezethetőségre. A rugózási kényelem akkor optimális, ha az utas függőleges kitérések nélkülinek („síknak”) észleli a haladást, azaz a karosszéria kimozdulása minimális. A kormány középállásában javult a kormányérzet, köszönhetően az abroncsok jobb tapadásának is.

Módosított felfüggesztés, tökéletesített szervokormány, új utcai és terepabroncsok

A vadonatúj Hilux robusztus, tartós laprugókat és kettős lengéscsillapítókat alkalmazó hátsó felfüggesztését teljes körűen átdolgozták, így az a strapabíró összkerékhajtású munkagépektől elvárható terepalkalmasságot a szabadidőjárművekhez illő rugózási kényelemmel és menetstabilitással párosítja.

A laprugók hosszát az útfelületről érkező rezgések hatékony csillapítása érdekében 100 mm-rel megnövelték, így azok most 1400 mm hosszúak, míg a hátsó felfüggesztés bekötési pontját a rugó elé költöztették át. A bekötési pont 100 mm-rel előrébb, és 25 mm-rel mélyebbre költözött, javítva a kanyarstabilitást.

A laprugókat egymástól 50 mm-rel távolabb rögzítették a létravázon. A vastagabb első kanyarstabilizátorokkal együtt ez javítja a jármű stabilitását ívmenetben, illetve terhelt állapotban.

A lengéscsillapítók rögzítési pontja is módosult. A hátsó lengéscsillapító előrébb költözött, kiegyenlítve a két egység csillapítási erejét, ami tovább javította az egyenesfutást.

A lengéscsillapítók belső furatának átmérőjét megnövelték, így már kis kitérésnél is érvényesül a csillapítás, amivel jobban elnyelhetők az apró rezgések. A csillapítási karakterisztikát úgy optimalizálták, hogy kis sebességnél minimális függőleges kitérést biztosítson, míg közepes és nagy sebességeknél jelentkező ütések a lehető legkisebb hatást gyakorolják a futóműre.

A hátsó felfüggesztést érintő módosítások a hátsó tengely artikulációs képességét is jelentősen megnövelték; a rugóút akár 20 százalékkal nőtt, ami még kedvezőbb terepalkalmasságot jelent sziklás, illetve fokozottan egyenetlen terepen.

A kormányoszlopot úgy dolgozták át, hogy a lehető legcsekélyebb rezgést vigye át az útról, míg a szervokormánynak módosították a finomhangolását. A kormánymű áttételét megváltoztatták, míg a rásegítés karakterisztikájának módosítása érdekében optimalizálták annak áttételeit, ezzel kedvezőbb kormányérzetet érve el. Kis sebességnél csökkent a kormányerő, ami elősegíti a szűk fordulási képességet, míg nagy sebességnél csökkent a rásegítés mértéke, ami a stabil iránytartást javítja.

Az új fejlesztésű, 17 colos utcai és terepabroncsok tökéletesen harmonizálnak a felfüggesztést és a kormányzást érintő módosításokkal, közúton jobb menetkomfortot, míg terepen kiemelkedő tapadást és erőátviteli képességet nyújtanak. A 18 colos kerekekkel szerelt Hilux modelleken új, nagysebességű közúti abroncsokat találunk, amelyek minimális gördülési zajjal javítják a menetkomfortot.

Kapcsolható összkerékhajtás, TEREPFOKOZAT (OSZTÓMŰ)

A vadonatúj Hilux a kiemelkedő terepalkalmasság érdekében kapcsolható összkerékhajtást kapott terepváltóval (rövid áttétel osztómű), valamint fixre zárható vagy automatikusan részlegesen önzáró hátsó differenciálművel.

Az új fejlesztésű, önzáró hátsó differenciálmű nyomatékkapacitását a hajtáslánc megnövelt nyomatéki terheléséhez igazították. A differenciálmű tömegének mérséklése érdekében a bolygókerekek számát négyről kettőre csökkentették, az támcsapágyak méretét pedig csökkentették.

A még jobb megbízhatóság érdekében az elülső csapágy hőkezelést kapott, a bolygókerék tengelye Kanigen bevonatot kapott, továbbá módosították a szimeringeket is. Az üzemanyag-fogyasztás csökkentését szolgálja a kúpos görgős csapágyak beépítése, illetve a kis viszkozitású differenciálmű-olaj alkalmazása.

A jobb hatásfok és a megbízhatóbb működés érdekében a hátsó differenciálzár beépített szolenoid működtetőt kapott.

hilux-hatulrol

A Hilux automatikusan szétkapcsoló differenciálmű rendszere oldja az első differenciálművet, amennyiben a vezető a műszerfalon elhelyezett, új üzemmód-kapcsoló segítségével a kétkerékhajtást választja. Ez kifinomultabb és takarékosabb működést, valamint harmonikusabb közúti vezethetőséget eredményez.

A fokozott kényelem érdekében a vezető akár menet közben is átválthat összkerékhajtásból kétkerékhajtásra, vagy fordítva, legfeljebb 50 km/óra sebességnél.

Az első differenciálmű új olajhőmérséklet-érzékelőt kapott, így össszkerékhajtású üzemben elkerülhető a túlmelegedés. Amennyiben az olaj túlzott mértékben felmelegszik, a rendszer figyelmezteti a vezetőt, hogy kapcsoljon kétkerékhajtású üzembe. Amennyiben ezt 30 másodpercen belül nem teszi meg, a rendszer 120 km/óra alá korlátozza a Hilux sebességét.

Fokozott terepalkalmasságot biztosító, új fékvezérlő rendszer

A bizonyítottan kiváló, osztóművel felszerelt összkerékhajtás kiegészítéseként olyan új fékvezérlő funkciók jelentek meg, amelyek révén az új Hilux a Land Cruiser modellhez mérhető terepképességekre tesz szert.

Az aktív kipörgésgátló rendszer (A-TRC) a fékfolyadék nyomását és a motorteljesítményt egyaránt szabályozva a helyzetnek megfelelően osztja el a hajtóerőt a négy kerék között, így a részlegesen önzáró differenciálmű által lehetővé tett nyomatékátviteli képességet is képes felülmúlni.

Amennyiben a rendszer egy vagy több keréknél tapadásvesztést észlel, automatikusan megfékezi az adott kereket, ezáltal a tapadással rendelkező abroncsokhoz csoportosítja át a hajtást. Ez számottevően javítja a Hilux terepalkalmasságát, csúszós útfelületen éppúgy, mint sziklás terepen.

A hátra- és előremenetben egyaránt üzemképes ereszkedés-szabályozás (DAC) funkció segít a vezetőnek meredek, csúszós vagy buckás lejtőn állandó sebességgel leereszkedni. Olyan helyzetekben, ahol a motorfék nem elegendő ahhoz, hogy csökkentse a jármű sebességét, a rendszer a féknyomást automatikusan adagolva biztosítja a lassú, egyenletes sebességű ereszkedést, anélkül hogy a vezetőnek a fékre vagy a gázra kellene lépnie.

A 25 km/óránál kisebb sebesség esetén aktiválható rendszer 5-7 km/órás előremeneti, illetve 3-5 km/órás hátrameneti sebességet képes fenntartani. Ezzel a meredek lejtőkön is stabilan, a kerekes blokkolása nélkül képes leereszteni az autót, miközben a vezetőnek nincs más dolga, mint a kormányt kezelni.

A Visszagurulásgátló rendszer (HAC) megakadályozza, hogy a jármű emelkedőn állva visszaguruljon, amikor a vezető induláshoz készülve felengedi a féket. A HAC rendszer átmenetileg - legfeljebb 2 másodpercre - fenntartja a féknyomást mind a négy keréknél, stabilan megtartva az autót, és megakadályozva annak visszagurulását.

Kiemelkedő vontatóképesség

A Toyota Hilux új fejlesztésű 2.4 D-4D globális dízelmotorjának nagyságrendekkel kedvezőbb nyomatékleadása (kis- és közepes fordulatszámon), valamint az új, merevebb létraváz együttesen azt eredményezték, hogy az új Hilux akár 3,5 tonnát képes vontatni.

Annak érdekében, hogy az autó folyamatos, nagy terhelés esetén is megbízható teljesítményt legyen képes biztosítani, a mérnökök számos megoldást alkalmazva gondoskodtak a motor és a váltómű megfelelő hűtési teljesítményéről.

Minden Hilux modell új kialakítású hűtőt kapott. A csövek számának és a hőcserélő felület méretének növelése mellett optimalizálták a lamellák alakját, valamint a hűtőfolyadék áramlási ütemét. Ennek eredményeként a hőelvezetési képesség 10,4 százalékkal javult.

Az intercoolert a hűtő elé helyezték, javítva annak hatásfokát Minden automata váltós kivitelen könnyű alumínium többlemezes váltóolaj-hűtő kapott helyet, amely 18,6 százalékkal jobb hőelvezetési teljesítményt eredményez, és ezáltal nagy terhelés esetén is kiemelkedő hűtési kapacitást biztosít.

BIZTONSÁG

  • Tökéletesebb biztonsági és utasvédelmi teljesítmény, köszönhetően a merevebb szerkezetű létraváznak
  • A Toyota Safety Sense olyan szolgáltatásokat tartalmaz, mint az ütközés előtti biztonsági rendszer (PCS) gyalogosfelismerő funkcióval, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDA), vagy az RSA.
  • Teljes körű fékvezérlés, beleértve a TSC vontatmány-stabilizáló funkciót.

Nagy szilárdságú ENERGIAelnyelő alváz és karosszéria

A Hilux új, erősebb létraváza fokozottan ellenáll a deformációnak, míg a váz energiaelnyelő képessége 15 százalékkal kedvezőbb, mint az elődmodellé. Ez javítja az autó biztonsági és utasvédelmi képességét.

Az alváz három fázisban nyeli el az ütközés erejét, ezzel mérsékelve az ütközés karosszériára, motorra és utastérre gyakorolt hatását. Először is, a hosszanti alvázelem elülső nyúlványai gyűrődnek és összecsuklanak. Másodszor, a hosszanti alvázelem a rugótorony magasságában függőlegesen csuklik össze. Harmadszor, a hosszanti alvázelem a 'törés' mentén befelé hajlik el.

A frontális vagy oldalirányú ütközésből eredő, a vázszerkezet alakváltozása során fel nem emésztett energiát a karosszéria felső, alsó és padló alatti szerkezeti merevítő elemei osztják el. A karosszéria jelentős arányban tartalmaz nagy (590 MPa) szakítószilárdságú acél elemeket, amelyek a csekély tömeget optimális szilárdsággal társítják, enyhítve az utasok sérülését.

A gyalogosok sérülésének kockázatát az első lökhárítónál, a motorházfedélnél, a kerékdob rögzítő bilincsénél és a motorburkolatnál alkalmazott ütéselnyelő szerkezetek csökkentik; hatékonyan mérsékelve a gázolás során a gyalogos fejét és lábszárát érő erőhatásokat.

hilux-eleje-2

Toyota Safety Sense

A kamerát és milliméteres hullámhosszú radart együttesen alkalmazó, ezáltal fokozott észlelési képességgel felvértezett Toyota Safety Sense rendszer a következő funkciókat tartalmazza: ütközés előtti biztonsági rendszer (PCS) gyalogosvédelmi funkcióval, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDA), valamint jelzőtábla-felismerő rendszer (RSA).

10 és 170 km/óra közötti sebességtartományban a Pre-Collision System felismeri a Hilux előtt haladó járműveket, és mérsékli az ütközés veszélyét. Amennyiben fennáll az ütközés veszélye, a rendszer hang- és fényjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, hogy fékezzen. A PCs ezzel egy időben előkészíti a fékrendszert, hogy amint a vezető a fékre lép, a lehető legnagyobb fékerőt tudja biztosítani. Amennyiben a vezető nem reagál kellő időben, a rendszer automatikusan fékezni kezd, és mintegy 40 km/órával csökkenti a sebességet, vagy akár teljesen megállítja a gépkocsit, ezzel elkerülve az ütközést vagy mérsékelve annak következményeit.

A rendszer a potenciális gyalogosgázolás veszélyét is képes felismerni. Ilyenkor 10-80 km/óra sebességkülönbség esetén üzembe lép az automatikus vészfékrendszer, amely mintegy 30 km/órával képes mérsékelni a jármű sebességét.

A sávelhagyásra figyelmeztető rendszer a sávfelfestéseket figyeli, és segít elkerülni a forgalmi sáv véletlen elhagyásából adódó baleseteket, frontális ütközéseket. Amennyiben a jármű anélkül kezdi elhagyni a sávot, hogy a vezető aktiválta volna az irányjelzőket, az LDA hang- és fényjelzéssel figyelmeztető a vezetőt, illetve a kormányzásba beavatkozva a megfelelő sávban tartja a gépkocsit.

A jelzőtábla-felismerő rendszer (RSA) azonosítja a sebességkorlátozást vagy előzési tilalmat jelző táblákat, és a multi-információs kijelzőn keresztül tájékoztatja azokról a vezetőt.

A Toyota Safety Sense rendszer csökkenti a baleset kockázatát, így az azzal felszerelt gépjárművek alacsonyabb biztosítási költségeknek vagy kedvezőbb biztosítási besorolásnak örvendhetnek1.

Teljes körű fékvezérlés

A vadonatúj Hilux teljes körű fékvezérlő rendszere segít megelőzni a baleseteket, maximalizálja a menetstabilitást, és még a vontatmányok manőverezését is megkönnyíti nehéz forgalmi helyzetben.

A blokkolásgátló fékrendszer (ABS) erőteljes lassítás során sem engedi blokkolni a kerekeket. A vészfékrásegítő rendszer (BA) vészfékezés során maximális fékerőt állít elő, amennyiben a vezető nem kellő gyorsasággal és erővel nyomta le a fékpedált.

A vészfékezésre figyelmeztető jelzés vészfékezés esetén automatikusan villogtatni kezdi az elakadásjelzőket, ezzel figyelmeztetve a Hilux mögött érkező autósokat, és mérsékelve a ráfutásos ütközés kockázatát.

Az elektronikus fékerőelosztás (EBD) automatikusan a jármű terhelése és az útviszonyok függvényében osztja meg a fékerőt az első és hátsó kerekek között. Ezzel nem csak a fékteljesítményt optimalizálja, de egyben a hatékony fékezéshez szükséges pedálerőt is csökkenti.

A menetstabilizáló rendszer (VSC) akkor lép működésbe, ha az érzékelők ívmenetben alul- vagy túlkormányzottságot észlelnek. A rendszer a motorteljesítmény szabályozásával és az egyes kerekek szelektív fékezésével kompenzálja az alul- vagy túlkormányzottságot, jelentős mértékben növelve a jármű stabilitását, és ezáltal a biztonságát.

Amikor keresztszél, útegyenetlenségek vagy heves kormánymozdulatok hatására csóválni kezd a vontatmány, a vontatmány stabilizáló rendszer (TSC) a fékek és a motorteljesítmény szabályozásával elfojtja az utánfutó imbolygását, még mielőtt az szélsőséges mértéket öltene.

A menetdinamikai fejezetben részletesen ismertetett módon az új Hilux fedélzetén három további fékvezérlő rendszer (aktív kipörgésgátló rendszer, A-TRC; ereszkedés-szabályozás, DAC, valamint visszagurulás-gátló rendszer, HAC) is dolgozik, amelyek egyszerű, ösztönösen kezelhető vezetőtámogató funkcióikkal a legszélsőségesebb terepviszonyok közepette is számottevően fokozzák az aktív menetbiztonságot.

Légzsákok és hárompontos biztonsági övek

Az új duplakabinos Hilux modelleket összesen hét légzsákkal szerelték fel: az arzenál vezető- és utasoldali elülső, illetve oldallégzsákból, vezető oldali térdlégzsákból, továbbá mindkét üléssort lefedő függönylégzsákokból áll.

Az első és hátsó üléseken hárompontos, automata biztonsági övek találhatók. Elöl és hátul ezen felül övelőfeszítő, valamint överő-határoló fokozza a biztonságot. Minden ülésnél érzékelő ügyel a biztonsági öv bekötésére; a hátsó üléseken felső pányvázási ponttal kiegészített ISOFIX csatlakozási pontok segítik a gyermekülés rögzítését.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER