Címkék: elektromos | KIA | Soul

2014. június 21. szombat, 07:40

 

A Kia Soul EV a koreai márka legújabb gyártmányaként komoly tanúsítványt nyert el teljes élettartamára vetített, kiemelkedő környezetvédelmi teljesítményéért. A független németországi műszaki intézet, a TÜV Nord az ISO 14040 életciklus elemzési (LCA) szabvány szerint adta ki az új Kia Soul EV tanúsítványát.

 

Az LCA szabvány az autó és a teljes gyártási folyamat környezeti hatásait is vizsgálja. Ennek során olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint az anyagválasztás, a károsanyag-kibocsátás és az újrahasznosíthatóság.

A Soul EV-t a modell Európában jelenleg kapható dízel változatával összehasonlítva a nulla emissziójú elektromos autó különösen jól teljesített a „Globális felmelegedési potenciál” terén: teljes élettartama alatt 39,7 százalékkal kevesebb üvegházhatást erősítő gázt (pl.: szén-dioxidot és metánt) bocsát ki. A Soul EV szintén jobban teljesített a „Fotokémiai oxidánsok” terén, mivel a gyártási folyamat és az üzemeltetés során egyaránt csak nagyon kevés ilyen szennyező keletkezik.

A Kia először 2008-ban szerzett TÜV Nord minősítést. Az első generációs cee’det számos további Kia modell követte; a mai napig 11 típus szerezte meg az ISO 14040 Életciklus-tanúsítványt.

A Kia által alkalmazott termékfejlesztési folyamat minimalizálja a gyártási tevékenységek környezeti hatásait; a márka által 2006 óta kifejlesztett összes modell az LCA követelményeket szem előtt tartva született.

A környezetbarát fejlesztési folyamat öt alapvető pillére:
-    Az autó élettartamára vetített környezeti teljesítmény kiértékelése ellenőrző lista alapján
-    3D grafikák alkalmazása a tervezési fázisban az újrahasznosíthatóság ellenőrzésére
-    A termék részletes fizikai elemzése a fejlesztési fázisban az újrahasznosíthatóság ellenőrzésére
-    környezetbarát anyagok alkalmazása
-    a gyártási folyamat karcsúsítása az anyaghasználat fejlesztése és az alkatrészek
egyszerűsítése révén

A koreai és európai piacra gyártott Soul EV típusok egyaránt megkapták az ISO 14040 tanúsítványt; az észak-amerikai piacra szánt modellek augusztusban kerülnek sorra.



A Kia az idei év elején bejelentette, hogy teljes globális gyártási hálózatára meg kívánja szerezni az ISO 50001 minősítést, ami szigorúbb energiagazdálkodást is jelent. Az ISO 50001 a vállalati energia megtakarításra vonatkozó nemzetközi szabvány. A Kia gwangjui üzeme még 2012-ben megszerezte az ISO 50001-es minősítést; a többi gyáregység is hamarosan következik.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER