Írta: Administrator   
2013. július 19. péntek, 13:52

 

A Ford Racing Nascar versenypilótája, Carl Edwards kapta a megtisztelő felkérést, hogy vezesse a legendás Sweepstakes versenyautót, amit Henry Ford épített, mellyel azonnal győzelmet aratott élete első és egyetlen versenyfutamán, 1901-ben.

nascar-ford

Edwards Greenfield Village-ben vezette az autót a Sweepstakes mérnöke, Glenn Miller útmutatásai alapján és Henry Ford dédunokája, Edsel B. Ford II. éber felügyelete alatt.

Amikor a Nascar szupersztárja, Carl Edwards felpattant a Henry Ford által 1901-ben épített Sweepstakes versenyautó vezetőülésbe, nem igazán tudta, mit is várhat ettől a járműtől. Ám a volán mögött eltöltött idő örökre megváltoztatta az életét – akárcsak annak idején Fordét, amikor legyőzte Alexander Wintont. A híres Nascar pilótát Edsel B. Ford II, Henry Ford dédunokája hívta meg Greenfield Village-be, hogy megismerje a híres versenygép múltját, találkozzon a Sweepstakes mérnökével, Glenn Millerrel, és kipróbálhassa az 1901-ben épült autót.

“Kétségtelenül ez a legmenőbb autó, amit valaha vezettem, a többi a nyomába sem ér.”  - mondta el Edwards a Greenfield Village at The Henry Ford autómúzeumban.
“Lehet, hogy első pillantásra nem tűnik fel, és talán a videón sem látszik, de ez volt a legrémisztőbb dolog, amit eddig csináltam. Hogy mást ne mondjak: amikor a kanyarok előtt lassítani próbáltam, egyszerűen nem volt fékhatás. El sem tudom képzelni, hogyan versenyeztek ezzel annak idején, pedig mi csak… mennyivel is…? Talán úgy nyolc mérföld/órás sebességgel mentünk. 1901-ben viszont hetvennel tolták. Tiszta őrület!” – lelkendezett a versenyző.




Henry Ford a Sweepstakes volánja mögött állt starthoz élete első és egyetlen autóversenyén, ahol Alexander Wintonnal küzdött meg 1901. október 10-én a michigani Grosse Pointe-ban. Ford nem számított esélyesnek a helyi bajnokkal szemben, aki az állam egyik legjobb és leggyorsabb pilótája volt, így váratlan győzelme nagy port vert fel. A diadal hatalmas változást hozott Ford életében – és ezzel együtt az autóipar történetében is. Néhány ember, aki jelen volt a nagy napon, pénzügyi támogatást ígért neki, s ez tette lehetővé a Ford Motor Company megalapítását 1903 júniusában. Fordnak alkalma nyílt bebizonyítania, hogy olcsón is lehet járműveket gyártani, és megszületett a T-Modell, ami autóba ültette az egész világot.

sweepstakes-ford

“Lenyűgöző arra gondolni, hogy minden ezzel az autóval kezdődött.” - fogalmaz Edwards. “Ha ez az autó nem létezik, talán a Ford Motor Company sem született volna meg, s így talán a Ford Racing sem létezne, és egy csomó ember élete – köztük az enyém is – egészen másképp alakult volna.”

Henry Ford 1901-es Sweepstakes versenyautója minden nap megtekinthető a Henry Ford Múzeum ‘Racing in America’ című kiállításán.

“A Sweepstakes gyűjteményünk egyik legfontosabb, korszakalkotó darabja.” – árulja el Christian Overland, a Henry Ford Múzeum ügyvezető alelnöke.
“Néha lehetőséget teremtünk arra, hogy olyasvalaki, mint Carl, átélhesse a Sweepstakes vezetésének élményét; így az emberek megérthetik, micsoda kihívással nézett szembe Henry Ford, amikor azon a napon Amerika legjobb versenyzőjével mérkőzött meg. Mint tudjuk, e verseny eredménye az egész autóiparra hatással volt.”

regi-ford-versenyauto


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER