Írta: Administrator   
2013. június 24. hétfő, 14:09

 

Ford részt vett az elektronikus féklámpa kísérleti technológia tesztjén. A rendszer lényege, amennyiben a kocsisor elején vészfékezést hajt végre egy autós, akár egy utcasarok vagy a többi autós takarásában, a mögötte haladó autó akkor is érzékeli a jelet és figyelmeztető jelzést küld a műszerfalra.

veszfekezest-mutato-rendszer


Ez a technológia azon 20 rendszer egyike, amelyeket a Ford a több iparági szereplő közös részvételével folyó Biztonságos Intelligens Mobilitás (simTD), négyéves kutatási projekt során elemzett.

A tesztek eredménye, hogy a technológia hatékony segítséget jelent abban, hogy a mögöttes forgalomban haladó autósok korábban kezdjenek el fékezni, evvel elkerüljék a ráfutásos balesetet, illetve mérsékeljék az ütközés erejét.

A simTD közúti tesztek Frankfurt körzetében zajlottak 500 tesztvezető és 120 autó bevonásával, amelyek közt 20 darab Ford S-MAX is szerepelt. A tesztelők mintegy 41.000 órát és 1,6 millió kilométert naplóztak a közutakon és a zárt tesztpályákon.

“Az autó-autó és autó-infrastruktúra kommunikáció az egyik legnagyobb előrelépést jelentheti a közlekedésbiztonságban.” - véli Paul Mascarenas, a Ford kutatás-fejlesztési alelnöke.

ford-veszfekrendszer


Különlegesen kialakított  Ford S-MAX modelleket használtak az autó-autó és autó-infrastruktúra kommunikációs rendszerekben rejlő lehetőségek feltérképezésére. A mérnökök tesztelték az útakadályok felbukkanását, elhelyezkedését és fajtáját jelző Akadályjelző Rendszert és a Forgalmi Jelzés Asszisztenst, ami a közlekedésirányító központok legfrissebb információival segíti a vezetőt. Az Elektronikus Féklámpa fejlesztési, tesztelési és adatelemzési munkálatait a Ford aacheni Európai Kutatási Központjának mérnökei irányították.

További simTD technológiák:

•    Nyilvános Közlekedésirányítás, ami átfogó információgyűjtés alapján nyújt pontos forgalmi előrejelzést, a lehetséges forgalmi problémák hatását is felméri menet közben, az útszakaszon

•    Fedélzeti Internet Csatlakozás, aminek segítségével a vezető információt kaphat például a szabad parkolóhelyekről, illetve a forgalomfigyelő kamerák legfrissebb képei alapján tájékozódhat az esetleges torlódásokról.

Így működik; videó




  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER