2013. február 11. hétfő, 14:26

 

A Fiat 500-as modell nemzetközi piacra szánt következő generációját kizárólag Lengyelországban fogja gyártani a Fiat - írja az Automotive News Europe autóipari hírportál.

fiat-500

A hírportál belső forrásokból származó értesülése szerint a Fiat S.p.A. az 500-as modell nemzetközi piacra szánt következő generációját kizárólag Lengyelországban fogják gyártani. Az észak-amerikai piacra szánt modellek gyártása megszűnik a Chrysler mexikói üzemében. Az új 500-as modell 2015-ben jelenik meg.

A stílusbeli hasonlóság lényeges szerkezeti eltéréseket takar az amerikai és az európai piacokra szánt 500-as modellek között. A modell egyetlen üzemben gyártásával a Fiat az üzem berendezési és -felszerelési költségeinek duplikálását igyekszik elkerülni. Az európai modell gyártásába a Fiat 300 millió eurót, az észak-amerikai 500-as modell licenc alatti gyártásába pedig a Chrysler 550 millió dollárt invesztált a mexikói Toluca üzemben.
Az új 500-as modell gyártásával a Fiat a lengyelországi Tychy üzemben a Panda gyártásának befejezésével felszabadult kapacitást használja ki, ugyanakkor gyártási kapacitást szabadít fel a Chrysler számára a mexikói üzemben az észak-amerikai piacra szánt főbb modelljei számára - mutatott rá Massimo Vecchio, a Mediobanca Securities elemzője a Automotive News Europe szakmai hírportálnak. "Egyetlen gyártási telephely az új 500-as modellnek logikus lépésnek tűnik" - fogalmazott.

Az Automotive News Europe értesülését sem a Fiat, sem a Chrysler szóvivője nem kommentálta.

A Fiat dél-lengyelországi Tychy üzemét érzékenyen érintette az öt éve tartó európai autópiaci visszaesés, különösen az egyik legsikeresebb európai kisautó, a Panda gyártásának beszüntetése.

A Panda új generációjának gyártását a Fiat 2011-ben a dél-olaszországi Pomigliano d'Arcoban lévő üzemébe helyezte át. Sergio Marchionne a Fiat vezérigazgatója januárban egy torinói sajtótájékoztatón elismerte, hogy a Panda gyártásának áthelyezése "nem volt racionális döntés", azt kizárólag az olaszországi munkahelyek megmentése érdekében hozták meg.

Tavaly a Tychy üzem még gyártotta az előző Panda modell egy változatát Panda Classic néven, de decemberben ezzel is leálltak. Az üzemben gyártott másik három modell, a Fiat 500, a Lancia Ypsilon és a Ford Ka csökkenő eladásai a gyártás lassítására, a termelés három műszakról két műszakra való átállítására és 4900 alkalmazottból 1450 fő elbocsátására kényszerítette az olasz autógyárat.

A Tychy üzem termelése 2009-ben csúcsosodott ki 605 ezer autó gyártásával, ami 2012-re már 300 ezerre csökkent, az idén 250 ezer autó gyártására számítanak.

A Chrysler mexikói Toluca üzeme a Fiat 500 mellett a Dodge Journey modellt gyártja, amit Európában, Dél-Amerikában és Kínában Fiat Freemont néven értékesítenek. Tavaly a Toluca üzemben 82 ezer Fiat 500-as és 179 ezer Journey/Freemont készült.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER