2011. május 26. csütörtök, 13:52

 

A Kispolszki, a kultikus lengyel kisautó újra reneszánszát éli, ráadásul most különleges példányokkal is találkozhatunk Budapest utcáin: három, egyedi festésű kispolák egész nyáron hirdeti a Zöld Pardonban megvalósuló „Lengyel-Magyar Kultúrstaféta"eseménysorozatot.

 

kispok

Hogy hogyan lehet egy egykor kultikus, mára kissé elfeledett tárgyat újra divatba hozni és a fiatal generációkkal is megismertetni, arra jó példa a Zöld Pardon három Kispolszkijának története, amik idén nyáron, egyedi festésük révén, Budapest legkülönlegesebb autóiként köröznek a nagyváros útjain.

A Zöld Pardon, autós partnerével, az Autónavigátor.hu oldallal közösen valósította meg az ötletet: legyen a szórakozóhelyen megvalósuló, öthónapos „Lengyel-Magyar Kultúrstaféta" programsorozat reklámhordozója és jelképe a zöldpardonos festésű Kispolszki. A lengyel kisautó remekül illeszkedik a rendezvénysorozat céljához, hogy a fiatalok a hozzájuk leginkább közel eső műfajon, a könnyűzenén keresztül kerüljenek közel a mai Lengyelországhoz.

A Kispolszki jó 20 évvel ezelőtt egyik legmenőbb szocialista kisautónak számított. Mára ez a menőség megkopott, a Kispolszki mai népszerűségének titka leginkább az olcsó fenntarthatóságban rejlik, bár vannak, akik számára a sajátos retró életérzés is meghatározó érv az autó mellett, ami a lengyel gyártás ellenére nem tagadta meg olasz gyökereit, így magában hordozta a vágyott nyugati szabadságot. Sosem volt a megbízhatóság mintapéldánya, de nagyon szerethető autó volt, és aki valaha járt ilyennel, az rendszerint mosolyogva tekint rá vissza. Így tett Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete is, amikor először találkozott az egyik zöldpardonos festésű Kispolszkival. A nagykövet úr a „Lengyel-Magyar Kultúrstaféta" programsorozat nyitórendezvényére érkezett a szórakozóhelyre és előzetes ígéretének megfelelően vezette is az egyik kisautót, miután felidézte fiatalkori élményeit a típussal kapcsolatban. Elmesélte, hogy a mindenki által ismert narancssárga színű Kispolszki volt az első autója, amit érettségi ajándékként kapott, és hogy egyetemista korában bizony volt olyan, hogy tíznél többen is ültek az autóban.

Hasonló élményei sokunknak vannak, szerte a vasfüggöny keleti oldalán, éppen ezért tűnik jó választásnak a Kispolszki a rendezvény jelképének szerepében. Hiszen a „Lengyel-Magyar Kultúrstaféta" elsősorban az egymást váltó magyar és lengyel EU elnökség kapcsán a kulturális párbeszéd elősegítését célozza meg, és tudjuk, hogy könnyebb elkezdeni egy beszélgetést, ha van egy közös ismerősünk.



  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER