Címkék: FHEV | Ford Kuga | hibrid | teszt | Vignale

2021. május 22. szombat, 13:58

 

A Kuga legfrissebb kivitele, remek fogyasztást és néhány kilométeres elektromos üzemet kínál. Így rögtön a választék egyik legizgalmasabb darabjává vált.

 

A rendszer alapja a Toyota Camry-ban és a Rav4-ben is használt 2,5 literes motor, amely szimpla szívó motor, az éhezős fajtából. Takarékosságra hangolt, közvetlen befecskendezést is nélkülöző, rendkívül hosszú élettartamú erőműről beszélünk, amely értéktartás szempontjából nagy plusz pont a hazai piacon. A 152 lóerős négyhengereshez csatlakozik a 71 lóerőt tudó villanymotor, plusz az 1,14 kWh-ás akkumulátor.

A trükk ott található, hogy a Ford mérnökei belenyúltak a fokozat-nélküli váltóba. Az átalakításnak és a programozásnak köszönhetően, hagyományos automataként viselkedik a CVT, így eltüntették belőle a gázpedál hirtelen lenyomására előjövő motorfelpörgést, népszerűbb nevén a bégetést.A Toyota és a Ford együttműködése a hibrid hajtásokban nem új keletű. A közös munka első gyümölcse a 2004-ben debütált Escape hibrid, ami a Kuga amerikai megfelelője. A Ford akkor is a japánok technikáját alkalmazta, de a saját elképzelése szerint módosította a licencelt technikát, ahogy ez a tesztautónknál is történt.    
Az átváltoztatás nem új, többen alkalmazzák az európai vevők által nem igazán szeretett fokozat-nélküli automatáknál (CVT). A Honda is kötött fokozatokkal tette használhatóbbá a Civic CVT váltóját.

A Kuga hajtástechnikájának a fejlesztésénél a fő szempont volt a takarékosságra fókuszálás, ezért tud a két motor együttesen „csak” 190 lóerőt és 320 Nm-t. A munka sikerét a számok is alátámasztják. Az egyik hosszabb megtett távon néhány tíz kilométer autópálya, városi forgalom és autóút trió volt műsoron. Itt a szabályok betartásával, a rátankolásos méréssel 5,1 liter jött ki. Ennél izgalmasabb, hogy az autó kijelzi, hogy az adott távon mennyit ment elektromos módban. Ez az üzemmód, leginkább városi forgalomban működik, pl. parkolóhely kereséskor, a Kugával olyan 1-2 kilométert is lehet suhanni elektromos autóként.A számok a következőket mutatják: a 331 kilométerből, 79,6 volt a tisztán villannyal megtett táv. A rövidebb 125 kilométeres mért szakaszból 26,8 volt az nulla kibocsájtásos kilométer. Ekkor autóutas szakasz volt zömmel, városi forgalommal vegyítve, a fogyasztásmérő ebben az esetben 6 liternél cövekelt le. Az autópályás szakasznál a sebesség határok betartásával már valamivel 7 liter alá is le lehetett vinni a fogyasztást. Rövidebb, városi távokon látványosabb az eredmény, például a megtett 4 kilométerből, 1,3-at hajtottak az elektronok. Az értékek előtt kalapot kell emelni, mert elég látványosak.

Jól lehet ide kötni a tölthető hibrid nagy testvért (PHEV), ahol a rendszeres töltéssel ezek az értékel még lentebb tornászhatók. Ennek a típusnak a kezdő ára 13 835 000 Forint, szemben tesztautónkkal, amely a csúcsfelszereltségű kivitel, 12 995 000 forintos árral (Vignale). A belépő szintet jelentő Titanium felszereltségű és első hajtású hibrid, 11 445 000 forintért vihető haza. Alku és flotta kedvezmény nélkül. Szóval lehet számolgatni, hogy melyik modellt éri megvenni.A tölthető hibrid azoknak éri meg, akik tudják is tölteni, mert töltés nélkül, közel 150 kilóval több plusz súlyt cipel folyamatosan a PHEV verzió. Így az dönt, hogy tudja-e vagy akarja-e tölteni a Kugáját a tulajdonos. Ha nem, akkor gyakorlatilag egy megnövelt tömegű hibriddel közlekedik a mindennapokban. Ez pedig pénzkidobás, érdemes megnézni, hogy a zöld rendszám megér-e ennyi felárat.

A Ford alapból sem spórolós a vezetési-segédekkel, de mivel a Vignale a csúcsmodell, így rogyásig pakolták vezetési-segédekkel. Ezek között ott a sávtartó, ami enyhe kormány ellenerővel jelzi a sofőrnek, ha indexelés nélkül váltana sávot. Ha sávon belül túl sok ”kószálás” történik, akkor megjelenik a figyelmeztető felirat, hogy tartson pihenőt a sofőr. Azt gyorsan észreveszi az elektronika, ha egy kézzel vagy egyáltalán nem fogja a kormányt a sofőr. Ilyen esetben azonnal figyelmeztet.    
Az automata parkolás szintén a vezetést könnyítő eszköz, az autó általa lézerpontosan áll be a parkoló helyre.
A Co-Pilot 360 néven futó technikába, nem csak a Kuga felső nézete és a kamera rendszer képe tartozik bele, hanem a távolságot tartó tempomat is. Ez jól működik a gyakorlatban: tartja az előttünk lévő autótól a kijelölt távolságot. A listát hosszú lenne felsorolni, mert elég tekintélyes a segédek száma.

Ami a legfontosabb velük kapcsolatban, hogy a hangolásuk elfogadható. Egyszer jelzett feleslegesen vörös fénnyel és hanggal a ráfutás-gátló. Azért furcsa ezt leírni, ugyanis akadnak szuper érzékeny, idegesítő, sok felesleges riasztással működő megoldások is.

A Vignale

A név Alfredo Vignale-tól ered, aki Carrozzeria Vignale néven működtetett karosszéria építő céget. A Vignale felszereltségi szint ötlete onnan jött, hogy a Fordnál rájöttek arra, hogy rengetegen rendelik alaposan felextrázva a nagyobb autóikat. 2014-ben egy S-Max tanulmánnyal indították útjára a Vignale-t, amely megmutatta a felszereltségben lévő lehetőségeket.

Az imázs egyik része, hogy szűkössé, azaz exkluzívvá tették a Vignale modellek elérését. Azaz nem minden Ford kereskedésben rendelhetők meg. Aki a hatszög hűtőrácsú modellekre szavaz, az nem csak a különleges színekben elérhető autót és szuper bőr belsőt kap. Az igazán extra dogokat, a hozzákapcsolt szolgáltatások jelentik.

Már vásárlóként is kiemelt figyelmet kap az ügyfél, ami folytatódik a tulajdonlás egész ideje alatt. Az éjjel-nappal működő ügyfél szolgálat is jár az autóhoz. A kötelező szervizek esetén, hozom-viszem szolgáltatást biztosítanak, amivel sok időt lehet megtakarítani. Ilyen esetben, járhat a csere autó is.
A kényelmi szolgáltatások között megtalálható még a díjmentes autó mosás, a tulajdonos által kiválasztott időpontban. Tehát ha valaki érdeklődik a Vignale modellek iránt, akkor – első tulajdonosként – az említett különleges bánásmódra számítson. Az átlagtól eltérő autó mellett. 

 

Szerencsére nagy hengerűrtatalmú motor található a Kuga orrában(2,5 literes, négyhengeres), aminek a hangja elég jó, igazából csak akkor hallani jobban, ha autópálya tempó fölött hasít vele a sofőr, vagy ha nagyon nyomja a gázt.
Akár a frissebb fejlesztésű Fordokban, a Kuga hibridben is a megszokott menetprogramok találhatók.
A terepezést segíti a homokra és sárra programozott, több kerék-kipörgést engedélyező program. Ezt nem használtuk, a Normál és az Eco futott leginkább. Akinek ezek az állások vérszegények, annak érdemes a Sportba váltania. Itt a piros színekre váltó műszerfal jelzi az érkező tüzet. Az eredménye a Sport állásnak, a gyorsabban reagáló motor és váltó páros. És a feszesebbé váló rugózás. Az autó működésében történő eltérés, jól érzékelhető.

A műszerfal közepén lévő érintős kijelző feliratai még mindig angol nyelvűek, a navigáció jól használható, a B&O hifi pedig remekül szól. A felvonultatott technikának egyetlen hibája, hogy időnként lassan működik, ami lehet, hogy a frissítés megold.
Aki inkább a mobiljában bízik, az használhatja az Android Auto-t vagy az Apple CarPlay-t. Könnyű a központi rendszerrel összepárosítani a telefont, jól működik rajta a navigáció és a telefonálás is. Elöl két USB port található és egy vezeték nélküli töltőhely, hátul két USB aljzat. Ezek mutatják, hogy friss fejlesztésű az autó és maximálisan megfelel a kor követelményeinek.      

Pozitívum, hogy a Ford nem ment el a teljes elektronizálás irányába. A fűtés-hűtés szabályzásnak megmaradtak a könnyen, szinte oda figyelés nélkül működtethető gombjai, tekerő kapcsolói. A tolatókamera képe jó felbontású, szerencsére a hűtőrácsra is szereltek egy kamerát, ennek parkoláskor vehetjük hasznát. Vagy mikor terepre merészkedik valaki, akkor lehet látni mi található közvetlenül az autó előtt. A váltó vezérlése a Fordnál is használt tekerős kapcsoló, aminek a kezelése könnyen megszokható.


Az utastérben az első ülések rövid ülőlapját érheti kritika, leginkább a magasabb embereknél. Hátul a kategória első lábtere kényeztet. A hátsó ülések előre-hátra mozgatható és a támlájuk dőlésszöge állítható. Mivel a 60 cellából álló akkucsomag az autó alján található, így a csomagtartóból nem vesz el helyet. A megfordítható csomagtartó fedél alatt akad több apróbb rakodó hely, a hazai modellekbe valószínűleg még valódi pótkerék is kerülhet. (A megjegyzés azért él, mert német rendszámos volt a tesztautó.)

Az egyetlen probléma akkor látszik a 486 és 645 liter között változtatható raktérnél, mikor elfektetik a hátsó ülések támláját. Ekkor 1481 literesre bővül a tér és észrevehetővé válik a kb. 10 centis szint különbség a csomagtartó és az utastér között. A csomagtartó nyitható a lökhárító alatti láblendítéssel is. A kényelmet növeli, hogy a hátsó ülések egy gombnyomással elfektethetők, a csomagtartó oldalán lévő kapcsolókkal.
Ilyen praktikus dolgokból több található a fedélzeten: megtalálható az ajtónyitáskor kiugró élvédő, és a félre tankolást megelőző, tanksapka nélküli tankolónyílás.

Összegzés

Aki a Kuga választékából szemezget, az komoly dilemmába kerülhet, ugyanis a tesztautónk az öntöltő hibrid hajtásával remek arany középutat jelent. Drágább, mint a benzines vagy dízel lágy hibridek, viszont az értéktartása szinte borítékolhatóan jobb lesz ezeknél. Fogyasztásban felveszi a versenyt a hosszú utakon jól teljesítő dízellel. Ha valaki még többet szán a közepes méretű suvra, és tudja tölteni is, annak a nagy testvér, a tölthető hibrid (PHEV) jelenti a megoldást. A számok és a számolás dönti el, hogy kinek, melyik modell éri meg a legjobban.
     
A hibrid Kuga (FHEV) legjobban felszerelt kivitele sok hasznos aprósággal felszerelt, kényelmes, jól vezethető szabadidő-autó. A fogyasztása felveszi a versenyt a hagyományos karosszéria formájú autókkal, extra hozzá a néhány kilométeres elektromos hatótáv. Az ezzel járó csendesség igen kellemes és nyugalmat árasztó. Az USB csatlakozókkal történő ellátottsága és a mobilos csatlakoztatás kiváló, a központi kijelzője viszont lehetne gyorsabb.
Fotó és szoveg: Benedek Attila

 
 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER