Címkék: Ford | mérnök | teszt

2014. július 18. péntek, 11:08

 

Dr. Michael Haverkamp olyan teszteket végez, amelyek kissé különböznek a megszokottól. A brutális ajtócsapkodás, vagy a kátyúkba hajtás – amin autóink szintén keresztülmennek – nem az ő műfaja. Inkább afféle „bekötött szemmel megmarkolni a kormányt és érezni az üléskárpit illatát” típusú tesztelésre gondoljunk.

 

Oké, álljunk meg egy pillanatra. Megmagyarázzuk. Dr. Haverkamp olyan érzékelési szakértő, akinek az a munkája, hogy megbizonyosodjon arról, a Ford által gyártott autók megjelenése, hangja, illata és tapintása éppen megfelelő legyen. Azért köti be a szemét a kormánykerék teszteléséhez, hogy ne zavarják meg az egyéb érzékszerveitől származó információk, és képes legyen kizárólag arra összpontosítani, amit az ujjaival érez.  
Amikor gyengéden lezárja a tanksapka fedelét és közben figyelmesen hallgatja a csukódás hangját, vagy amikor végigsimítja ujjaival a különböző felületeket, azt ellenőrzi, hogy a keletkező zajok kellemesek-e fülünk számára – és azért szagolja meg a belső térben felhasznált borításokat, hogy azok illata még hosszabb idő múlva is biztosan megfelelő legyen.

Dr. Haverkamp gondoskodik arról, hogy az autótervezés és mérnöki munkának e sokszor elhanyagolt részletei pontosan a megfelelő módon illeszkedjenek egymáshoz.  Az, hogy Dr. Haverkamp szinesztéziával él, azt jelenti, hogy ő az emberek többségétől némileg eltérően éli meg a vizuális-, hang-, illat- és tapintási élményeket. Amikor kezét végighúzza egy anyag felületén, az a simításkor jelentkező hang mellett egy bizonyos vizuális ingert is kelt benne. Nézzék meg a videót (a videó angol nyelvű), és pillantsanak be Dr. Haverkamp társaságában a Kék Ovál színfalai mögé! 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER