Címkék: Alex Zanardi | BMW | BMW Z4 | teszt

2014. március 17. hétfő, 14:22

 

A dél-franciaországi tesztnapokon ideális időjárási körülmények fogadták a tesztelő csapatokat, többnyire napos idővel és kellemes hőmérséklettel. A hivatalos tesztelés során a ROAL Motorsport tovább finomított a Zanardi számára speciálisan átalakított versenyautó beállításain, különös figyelmet fordítva az egyedi kuplungra és fékpedálra.

 

A két nap tökéletes lehetőséget biztosított arra, hogy a csapat a hosszú versenytávoknál alkalmazott beállításokat is tovább hangolja, Alex Zanardi pedig mindkét nap sikeresen, jó idővel teljesítette a hosszabb távokat.

"Jól mennek a dolgok. Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy nem lesz egyszerű" - mondta Zanardi. "Számítottam rá, hogy kemény versenyek várnak rám, de most már biztos vagyok benne, mert nagyon gyors, fiatal pilóták ülnek a többi versenyautóban. Mindazonáltal úgy gondolom, van esélyünk és jó eredményeket érhetünk el, de keményen kell dolgoznunk, még tovább kell finomítanunk az autón. A versenytempót tekintve már nagyon közel vagyunk ahhoz, amit célként tűztünk ki: kellően gyorsak vagyunk a kopott gumikon, már csak azt kell megoldani, hogy az új gumikon is ilyen jó legyen az autó, hogy kiváló időt futhassunk az időmérőn. A teszt után tüzetesen kielemezzük a két nap alatt összegyűjtött adatokat, amik, biztos vagyok benne, hogy nagy hasznunkra válnak majd, sokat tudunk majd tanulni belőlük" - tette hozzá a legendás pilóta.


"Alex számára ez volt az első alkalom, amikor a sorozat többi versenyzőjével együtt tesztelt" - folytatta Roberto Ravaglia, a ROAL Motorsport csapatfőnöke. "Egyelőre nehéz felmérni az erőviszonyokat és összehasonlítani a versenyzőket, mivel mindenki különböző beállításokkal tesztel. Nem tudhatod, ki az, aki új gumikkal, ki az, aki kevés üzemanyaggal tesztel, és így tovább. Egyszóval, nem könnyű megítélni, mennyire vagyunk esélyesek. De Alex jó köridőket autózott, jó előérzetem van. Az egyes etapok között olyan beállításokat is kipróbáltunk, amilyeneket egy versenyhétvégén szoktunk, így Alex megtanulhatta, hogyan reagál az autó az olyan módosításokra, mint például amikor kicseréljük a rugókat. Összességében, nagyon elégedett vagyok a két nap közös munkájával" - mondta a csapatfőnök.

Alex Zanardi mindkét lábát elvesztette egy súlyos balesetben 2001-ben, de hátrányát leküzdve visszatért a versenysportba és többek között a WTCC-ben is indult egy speciális BMW-vel, összesen négy elsőséget begyűjtve. Zanardi ezek után, kézihajtású kerékpárosként, a 2012-es paralimpián is szerzett két aranyérmet, majd nem sokkal később már a BMW M3 DTM versenyautót tesztelte, hogy 2009 után először ismét egy teljes szezont teljesítsen a BMW-vel. A 47 esztendős pilóta a Blancpain GT Sprint sorozat első futamán tér vissza, április 21-én, Franciaországban.

A 2014-es Blancpain GT sorozat szezonja egyaránt tartalmaz endurance és egyórás sprint futamokat. Zanardi a kettőből az egyik ROAL Motorsport BMW Z4 GT3 versenyautóval indul a hétből hat sprint futamon, a tervek szerint például a Slovakia Ringen, augusztus 24-én.


2014 Blancpain GT Sprint sorozat versenynaptár:

    Április 21. Nogaro (FR)
    Május 18.  Brands Hatch (GB)
    Július 6.  Zandvoort (NL)
    Augusztus 24. Pozsony (SK)
    Szeptember 5. Portim?o (PT)
    Október 19. Zolder (BE)
    November 2. Baku (AZ)


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER