Címkék: BMW | DTM | hőkép | infravörös kamera | m4 | versenyautó

2014. május 26. hétfő, 10:20

 

A hőmérséklet kiemelten fontos szerepet játszik a versenysportban. Ahhoz, hogy egy végletekig tökéletesített versenyautó a versenyhétvégéken mindvégig teljesítménye maximumát nyújtsa, a mérnököknek számos hőmérsékleti tényezőt kell figyelembe venniük.

Az olyan külső tényezőkön felül, mint a levegő és az aszfaltcsík hőmérséklete, a versenyabroncsok, a fékrendszer és a motor hőmérséklete is kiemelt jelentőséggel bír. A BMW mérnökei egytől egyig figyelembe veszik ezeket a tényezőket, amikor felkészítik a vadonatúj BMW M4 DTM versenyautót a következő futamra. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy pontosan tudják, a versenyautó egyes területein milyen hőmérsékletek keletkeznek intenzív igénybevétel közben.




Az infravörös kamera képe ideális eszköz arra, hogy jól láthatóvá tegyék ezeket a területeket, a BMW Motorsport pedig most először a nagyközönség elé tárja a BMW M4 DTM versenyautó hőképeit, amelyek különböző helyzetekben készültek. A garázsban, a boxkiállás közben és a rajtnál készült képek és videók tisztán megmutatják, hogy a versenyautó mely területei vannak magas hőmérsékleteknek kitéve. A karbon fékrendszer például egészen 800 Celsius fok hőmérséketűre is fel tud melegedni. Az előmelegített hőtakarók pedig, amelyek arra szolgálnak, hogy a futamok alatt előre felmelegítsék a versenyautó alá szerelendő gumiabroncsokat, egészen 80 és 100 Celsius fok közti hőmérsékletűre melegítik fel az abroncsokat a boxban. A BMW DTM pilótáinak akár a 60 Celsius fokos hőmérsékletet is el kell viselniük a volán mögött.





„Személyes tapasztalataim alapján mondhatom, hogy a BMW M4 DTM pilótafülkéjében olykor nagyon magasra felszökik a hőmérséklet, ami óriási tűrőképességet igényel a pilótáktól” – mondta a BMW MTEK csapat versenyzője, Timo Glock. „Lenyűgöző, hogy ezek a hőképek mennyire jól illusztrálják a versenyautóink hőtermelését. Sajnos a versenypályára kilátogató rajongók nem láthatják, mi zajlik a BMW M4 DTM karosszériája alatt a futamokon, ezért úgy gondolom, hogy igazán nagyra értékelik majd ezeket a képeket és videókat” – tette hozzá a német pilóta.



  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER