2011. július 19. kedd, 10:04

 

A Volvo Car Corporation az elektromos hajtású modellek fejlesztésére irányuló stratégiájának keretében elindítja a hatótávnövelő rendszerrel felszerelt tesztautók gyártását. Ezek a járművek belsőégésű motorral is fel vannak szerelve a hatótávolság növelése érdekében. A projekt, amelyet a Svéd Energiaügynökség és az EU is támogat, három lehetséges technológiakombinációra épül. A különböző koncepciók tesztelése 2012 első negyedévében kezdődik.

volvo-elektromos-auto

„Rendkívül izgalmas, ahogyan e projektekkel egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az elektromos járművek. Az akkumulátorok költségei és mérete miatt a teljes mértékben elektromos autók hatótávolsága még mindig viszonylag korlátozott. A hatótávnövelő használatával az elektromos autó hatótávolsága 1000 kilométerrel nő, azonban a széndioxid-kibocsátás 50 g/km értéken vagy jóval ez alatt tartható” – mondta Derek Crabb, a Volvo Car Corporation erőátviteli részlegének alelnöke.

A vállalat technológiai fejlesztései ezen a területen jelenleg három különböző technológiakombinációra épülnek, és háromhengeres benzinmotorokkal egészítik ki az első kerekek elektromos meghajtását. Mindegyik változat újrahasznosítja a fékenergiát. A motorok benzinnel és etanollal (E85) is használhatók. Két megoldás a Volvo C30 Electric modellre épül. Mindkét esetben lecsökkentették a normál akkumulátor méretét, hogy helyet biztosítsanak a belsőégésű motor és az üzemanyagtartály számára.

I. Műszaki koncepció: Volvo C30 soros csatlakozású hatótávnövelővelvolvo-elektromos-hibrid-I
Ennek alapja egy C30 Electric, amelyet a csomagtartó padlója alatt elhelyezett 60 lóerős (45 kW), háromhengeres, belsőégésű motor egészít ki. Az autóban egy 40 literes üzemanyagtartály is található. A belsőégésű motor egy 40 kW-os generátorhoz kapcsolódik. A generált áram elsősorban az autó 111 lóerős (82 kW) elektromos motorjának meghajtására szolgál, de a vezető az akkumulátor töltésére is használhatja a generátort, így növelheti az autó elektromos üzemű hatótávolságát. A hatótávnövelő akár 1000 kilométerrel növeli az elektromos autó hatótávolságát, az autó akkumulátora által biztosított 110 kilométeres hatótávolságon felül.

II. Műszaki koncepció: Volvo C30 párhuzamos csatlakozású hatótávnövelővelvolvo-elektromos-hibrid-II
Itt az autót nagyobb teljesítményű háromhengeres farmotorral és egy 40 literes üzemanyagtartállyal szerelték fel. Az első és a második megoldás között a különbség a párhuzamos csatlakozás, amellyel a turbófeltöltésű 190 lóerős motor elsősorban a hátsó kerekeket hajtja meg egy hatsebességes automata sebességváltón keresztül. Ez kisebb üzemanyag-fogyasztást eredményez, amikor az autó belsőégésű motorral, egyenletes sebességgel halad az autópályán. Egy 40 kW-os generátorral az akkumulátor is tölthető, így csak elektromos üzemben is nő a hatótávolság. Az elektromos motor ebben az esetben egy 111 lóerős (82 kW) egység. A két erőforrás összesen több mint 300 lóerő teljesítményű, 6 másodpercnél rövidebb idő alatt gyorsítja a gépkocsit 100 km/órás sebességre. A hatótávnövelő több mint 1000 kilométerrel növeli az elektromos autó hatótávolságát, az autó akkumulátora által biztosított 75 kilométeres hatótávolságon felül.

III. Műszaki koncepció: Volvo V60 párhuzamos csatlakozású hatótávnövelővelvolvo-elektromos-hibrid-III
Ebben a megoldásban az egész hajtás elöl, a motorháztető alatt található. A 111 lóerős (80 kW)  elektromos motort egy háromhengeres, benzines, 190 lóerős (140 kW) turbómotor, egy kétlépcsős automata sebességváltó és egy 40 kW-os generátor egészíti ki. A belsőégésű motor az első kerekeket hajtja a sebességváltón keresztül, és szükség esetén tölti az akkumulátort. 50 km/órás sebességig az autó mindig elektromos hajtással működik. A belsőégésű motor nagyobb sebességnél lép működésbe. Ráadásul a motor az akkumulátort is tölti, amikor annak töltöttségi szintje egy előre meghatározott szint alá csökken. Az akkumulátor a hátsó raktér alatt található, és csak elektromos meghajtással 50 kilométeres hatótávolságot biztosít. Az autóban 45 literes üzemanyagtartály is található, amelybe benzin vagy E85 tölthető. A hatótávnövelő technológia több mint 1000 kilométerrel növeli az autó teljes hatótávolságát.

Alacsony széndioxid-kibocsátású vezetési élmény és kényelem
A C30 modellben található soros hibrid hatótávnövelő egy olyan EU-projekt része, amelynek nyolc partnere közül a Volvo Car Corporation az egyetlen autógyártó. A vállalat két párhuzamos hibrid hatótávnövelő megoldását a Svéd Energiaügynökség 10,8 millió svéd koronás (1,2 millió euró) értékű támogatásával fejlesztik.

„Ez a három projekt lehetővé teszi, hogy értékeljük a hatótávnövelő rendszer számos lehetőségét. A C30 Electric és a V60 hálózatról tölthető hibridekhez hasonlóan a cél, hogy kiemelkedően alacsony széndioxid-kibocsátású autókat készítsünk anélkül, hogy kompromisszumokat kötnénk ügyfeleink igényei, például a kényelem, a vezetési élmény és a praktikum terén” – nyilatkozott Derek Crabb.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER