2011. április 12. kedd, 15:59

 

A Volvo V70, XC70 és S80 modellek számos olyan új szolgáltatással egészültek ki, amelyek még jobban kihangsúlyozzák a vállalat elkötelezettségét a modern társadalom igényei alapján tervezett autók gyártása iránt.

 

megujult-volvo-modellekA modellek többek között megkapták a felhasználóbarát Sensus kezelőfelületet, emellett a vezetést még biztonságosabbá és kényelmesebbé tevő fejlett technológiai megoldásokkal bővültek. Kifinomultabb hajtásláncaik pedig még nagyobb teljesítményt biztosítanak minden eddiginél alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett.

Sensus – ergonómia és csúcstechnológia

A Sensus tökéletes példája annak, hogyan teszi a Volvo Cars egyre tökéletesebbé a vezető környezetét. A Volvo S60 és V60 modellekben bemutatkozott új kezelőfelület már a Volvo XC60, V70, XC70 és S80 modelleknél is alapfelszerelés. A Sensus rendszerben valamennyi információ egy 5 vagy 7 coll méretű, a középkonzol felső részében elhelyezett színes kijelzőn jelenik meg. A kijelző magasan helyezkedik el, hogy a sofőr könnyebben az úton tarthassa a szemét.

A „My Car” gomb megnyomásával számtalan funkció azonnal hozzáférhetővé válik. Innen vezérelhető többek között City Safety koccanásgátló rendszer, az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer teljes körű automatikus fékezéssel és gyalogosészleléssel opció, az elalvásra figyelmeztető rendszer (Driver Alert Control, DAC), az adaptív tempomat (Adaptive Cruise Control, ACC), a világítás, az oldalsó visszapillantó tükrök, a klímaberendezés, a központi zár és az audiorendszer is.

A multimédiás audiorendszer választása esetén a Sensus a nagyobb, hét collos képernyővel rendelkezik, amelyen a navigációs rendszer, a telefon, a tolatókamera, a kitekintő kamera, a DVD-lejátszó, a digitális TV és egyéb rendszerek információi és képei is megjelennek.

A rendszer Bluetooth kapcsolata is megújult, már nemcsak telefonos kihangosítóként használható, hanem megfelelő, Bluetooth adatátvitelre alkalmas hordozható zenelejátszót csatlakoztatva képes zenét is lejátszani. A Volvo jelenleg az egyetlen olyan gyártó a piacon, amelynek járművei ilyen technológiával rendelkeznek.

volvo-belso-dizajn

A rendszer kívánságra hangvezérelt navigációs funkcióval, valamint a hátsó üléseken utazóknak szánt szórakoztatórendszerrel is kibővíthető. Ez a csomag többek között DVD-lejátszót, az első ülések fejtámláiba szerelt nyolc collos kijelzőt, vezeték nélküli fejhallgatókat és távirányítót is tartalmaz.

Teljes kontroll a figyelem elterelése nélkül
Valamennyi funkció a kormánykerékbe integrált gombokon, és a közvetlenül a képernyő alatt található érintőgombokon keresztül vezérelhető.

„A Sensus nem tereli el a sofőr figyelmét a vezetésről. A rendszer alapkoncepciója, hogy a kezelése olyan mértékben intuitív legyen, hogy a menük közötti navigálás a használati útmutató elolvasása nélkül is bárkinek sikerüljön. Azon kevés gyártók egyike vagyunk, amelyek lehetővé teszik, hogy a sofőr a rendszer valamennyi funkcióját közvetlenül a kormánykerékről irányítsa” – mondta Lex Kerssemakers, a Volvo Cars termékstratégiáért és járműcsaládokért felelős részlegének alelnöke.

Világszínvonalú audiorendszer
A legfejlettebb Premium Sound audiorendszer D-osztályú, 5 x 130 W teljesítményű digitális erősítővel, mélynyomóval, Dolby Pro Logic II Surround rendszerrel kombinált Dolby Digital technológiával, valamint 10 hangszóróval rendelkezik. Az Audyssey Laboratories piacvezető MultEQ megoldása kiküszöböli a torzítást, amit az utastér akusztikai jellemzői okozhatnak. Ennek köszönhetően az autóban mindenki számára élesebb és tisztább lesz a hangzás. A hét collos Premium Sound rendszeren kívül még három további hangrendszer közül lehet választani, amelyek mindegyikét a Volvo Cars szakemberei külön az adott autóra optimalizáltak.

Gyalogosvédelemmel is elérhető
A korábban a Volvo S60, V60 és XC60 modellekben bemutatkozott ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer teljes körű automatikus fékezéssel és gyalogosészleléssel opció mostantól a Volvo V70, XC70 és S80 modellekben is elérhető. Ez egy olyan segítő funkció, amellyel a vezető jobban felismerheti a lehetséges veszélyhelyzeteket, és aktívan képes elkerülni a gyalogosgázolást.

volvo-gyalogosvedelem

Az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer teljes körű automatikus fékezéssel és gyalogosészleléssel opció radarral és kamerával érzékeli, ha egy gyalogos lelép az útra az autó elé. A kezdeti figyelmeztetés fő célja, hogy felhívja a sofőr figyelmét a veszélyre, aki így fékezhet, vagy kikerülheti az akadályt. Amennyiben a sofőr nem reagál időben, az autó a teljes fékerőt kihasználva automatikusan lefékez. Megfelelő körülmények között automatikus fékezéssel a rendszer akár 35 km/óra sebességnél is képes a gázolás megakadályozására.

Becslések szerint, ha minden autó fel lenne szerelve ezzel a rendszerrel, akkor a közlekedési balesetben életüket vesztő gyalogosok száma több mint 20 százalékkal csökkenhetne, a súlyos sérülések száma pedig majdnem 30 százalékkal. Tízből három esetben pedig a gázolás teljesen elkerülhetővé válna.

Az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer teljes körű automatikus fékezéssel és gyalogosészleléssel csak olyan esetekben nem működik, amikor a kamera képességeit a sötétség, a kedvezőtlen időjárás vagy más egyéb tényező korlátozza.

Adaptív tempomat egészen a teljes megállásig
A rendszer akkor is reagál, ha álló vagy azonos irányba haladó jármű van az autó előtt. Bizonyos helyzetekben az ütközés teljesen elkerülhető, ha a két jármű közötti sebességkülönbség 35 km/óra alatt van.

A még nagyobb kényelem érdekében az automata sebességváltóval rendelkező Volvo V70, XC70 és S80 modellek már az adaptív tempomat (Adaptive Cruise Control – ACC) legújabb verziójával is rendelhetők, amely segít automatikusan tartani az előre megadott követési távolságot. Az újdonság az, hogy a rendszer már a lassan haladó, időnként leálló forgalomban is használható. Az autó automatikusan elkezd gyorsítani, amint a forgalom újra elindul.

City Safety koccanásgátló rendszer alapfelszereltségként
A City Safety koccanásgátló rendszer mostantól mindhárom modellben az alapfelszereltség részét képezi. A rendszer a ráfutásos balesetek kockázatát csökkenti, sőt 15 km/óra sebességkülönbségig akár teljesen meg is tudja akadályozni azokat.

A City Safety rendszer egy, a visszapillantó tükör magasságában a szélvédőbe épített lézeres érzékelő segítségével figyeli az autó előtt haladó járműveket. Az autó automatikusan fékezni kezd, ha a vezető nem reagál időben az előtte haladó autó lassulására vagy megállására, illetve ha túl nagy sebességgel halad egy álló objektum felé. Az automatikus fékezéssel akkor kerülhető el a baleset, ha a két jármű közötti sebességkülönbség legfeljebb 15 km/óra. Amennyiben a sebességkülönbség 15-30 km/óra között van, a rendszer az autó lassításával csökkenti az ütközés erejét és annak következményeit.

További újdonságok kívül és belül
A Volvo V70, XC70 és S80 modellek további újdonságai:
Új Biarritz kék metál (V70 és S80) és Twilight Bronz metál (XC70) színek
Az oldalsó visszapillantó tükrökbe integrált LED-es irányjelzők (V70 és S80).
Két új keréktárcsa a V70 és S80 modellekhez és egy új keréktárcsa az XC70 modellhez.
Két új színű kárpitozás: vörösáfonya (V70 és S80) és bézs (V70, XC70 és S80).
Új, háromküllős kormánykerék, tovább finomított belső dekorelemek és áttervezett belső világítás.

Nagyobb teljesítmény és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás

A Volvo V70, XC70 és S80 modellek, elsőként kapták meg a továbbfejlesztett öthengeres D5 és D3 turbódízel motorokat. A D5 motorban a Volvo Cars motorszakértői a teljesítményt és a nyomatékot 205 lóerőről és 420 Nm maximális nyomatékról 215 lóerőre és – automata váltó esetén – 440 Nm-re növelték, miközben az üzemanyag-fogyasztás nyolc százalékkal csökkent. Így a Volvo S80 D5 üzemanyag-fogyasztása kézi sebességváltóval mindössze 4,9 l/100 km (kombinált európai ciklus), ami 129 g/km-es CO2-kibocsátást jelent.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER