2010. november 22. hétfő, 23:26

 

A 450 kg tömegű Volvo Air Motion koncepció egy ultrakönnyű, kagylóhéj alakú jármű Külseje pedig könnyű szénszálas műanyagból készült.

 

 

volvo koncept

Imagine… egy Forma 1-es versenyautóknál is könnyebb járművet, száguldás a kanyonokban, akár 3 baráttal, mindezt egyetlen csepp benzin felhasználása nélkül... - Vázolja fel a Volvo ismertetője.Star Wars fogatverseny
Kanyonok között halad, ultrakönnyűek és száguldanak.
Vagy nem erre gondoltak?
A Los Angeles-i Autókiállításon mutatkozik be a Volvo Air Motion méretarányos makettje, amelyet a Design Challenge versenyre is beneveztek.

volvo fogatverseny

A jármű filozófiája a minimális tömeg, az egyszerűség és a maximális vezetési élmény. A modell a nagy tömegű belsőégésű motort felváltó erős, de egyszerű sűrített levegős motornak köszönhetően a hagyományos autókhoz képest több ezerrel kevesebb alkatrészből áll. Az erőforrások terhelés alatt nem melegszenek fel, hanem lehűlnek, így nincs szükség nehéz hűtőrendszerekre. A futómű, a belső és a felfüggesztés tervezésénél alkalmazott integrált megközelítésmód szintén hozzájárult az alacsony tömeghez.

volvo formula konceptA középre felszerelt levegőtartály a levegő-töltőállomásokon tölthető. A levegőben 300 méter magasan működő légturbinák a szél erejét hasznosítják, elektromos árammá alakítják, amelyet a nagynyomású levegő előkészítésére használnak.

A Volvo a biztonság és a környezetvédelem elkötelezettjeként most a vezetés megszállottait veszi célba: a Volvo Air Motion a skandináv design letisztultságát és szépségét jeleníti meg, és bűntudattól mentes vezetési élményt biztosít. Ez az életöröm új megtestesítője: a Volvo Air Motion Canyon Carver.


A VMCC központ
A Volvo Air Motion modellt az 1986-ban megnyílt Volvo Monitoring and Concept Center (VMCC) munkatársai fejlesztették ki. A VMCC a kaliforniai Camarillo városában található. A VMCC Air Motion csapat tagjai: Chris Benjamin, Dean Bakker, Steve Goodrich, Bjorn Wessman, Doug Frasher, Dean Shaw és Lóczi Géza.

A Design Challenge verseny
A Design Challenge verseny már hetedik éve egy kiválasztott téma alapján zajlik, amelyre a főbb dél-kaliforniai tervezőstúdiókat hívják meg. Idén először német és japán stúdiók is részt vesznek a versenyen, amely így nemzetközivé válik. A sokak által várt eseményen a stúdiók megmutathatják kreativitásukat és új autótervezési ötleteiket.

Az idei téma a társadalom ösztönzése a természeti erőforrások felhasználásának minimalizálására. A cél egy olyan hatékony, könnyű (legfeljebb 450 kg tömegű), négyszemélyes jármű tervezése, amely egyszerre kényelmes és biztonságos, ugyanakkor kielégítő vezetési élményt nyújt anélkül, hogy a fogyasztók számára fontos stílus terén kompromisszumot kellene kötni.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER