Címkék: mitsubishi | Mitsubishi Attrage

2015. május 16. szombat, 17:56

 

Azokat, akik a lehető legalacsonyabb fogyasztással tesznek meg egy adott útszakaszt, hypermiler (szabad fordításban mérföldfaló) néven szokás emlegetni. Svájc egyik első ilyen embere Felix Egolf, egy Swiss Airbus 330/340 utasszállító gép egykori kapitánya, aki több hihetetlen ’egy tankolásos’ távolsági rekordot is felállított már különböző Mitsubishi modellekkel, egyebek közt a Härkingen – Santiago de Compostela – Cabo Finisterra közti 1.871 kilométeres útszakaszon, egy ASX DID volánja mögött ülve.

Egolf ezúttal a Mitsubishi legújabb típusát, a 2014 januárjában bemutatkozott Attrage szedánt vitte el egy tankolásnyi körre. A Space Star alapjaira épülő négyajtós modell 1,2 literes, háromhengeres szívómotorja 80 lóerős teljesítményre képes. A kisautótól örökölte annak előnyös, üzemanyag-takarékos technikáját az Attrage is: a mérsékelt fogyasztást a mindössze 0,29-es légellenállási együttható mellett a csupán 885 kilogrammos önsúly is elősegíti.



A Mitsubishi Switzerland a következő feladat elé állította Felix Egolfot: egyetlen tank üzemanyaggal a lehető legnagyobb távolságot megtéve jelentős mértékben csökkentse az autó szabványos, 4,9 l/100 kilométeres vegyes fogyasztását. Nehezítésként a budapesti kirándulásra később, repülővel érkező felesége csomagjait is magával kellett vinnie a ’mérföldfalónak’, összesen 120 kilogrammos tömeggel terhelve a 4,25 méter hosszú négyajtóst. Miután csordultig töltötték az Attrage üzemanyagtartályát, Felix Egolf 2015. május 11-én útnak indult a budapesti Emil Frey cégcsoport Mitsubishi Motors Vezérképviseletéhez.

A cél meglehetősen nagyratörő volt: az Attrage 42 literes üzemanyagtankjának tartalmával több, mint 1030 kilométert kellett megtennie Egolfnak, vagyis 4,1 l/100 km-es fogyasztással kellett teljesítene a távot. Végül ennél is alacsonyabb fogyasztást ért el az egykori pilóta.
 
Az eredmény egészen fantasztikus: a ’mérföldfaló’ Felix Egolf 1030 kilométert autózott szenzációsan alacsony, mindössze 3,88 l/100 km-es átlagfogyasztással (a CO₂kibocsátás csupán 89 g/km volt). Ez 21%-os csökkenést jelent a szabványos (4,9 l/100 km) fogyasztáshoz képest.

Az Attrage takarékossága tehát még a várakozásokat is felülmúlta. Miután Egolf megérkezett a Mitsubishi Mogyoródi úti Vezérképviseletéhez, még közel 2 liter benzin maradt a költséghatékony szedán tankjában. Ez különösen annak tekintetében jó eredmény, hogy a rekorder az út nagy részét országúton, a megengedett leggyorsabb tempóval tette meg. A 100 kilométerre vetített utazási költség kevesebb, mint 1500 forintra adódott.

Jármű: Mitsubishi Attrage 1.2 Invite, 80 LE
Útvonal: Härkingen (Mitsubishi Switzerland) - Feldkirch - Arlbergpass (1800 méteres magasság) - Innsbruck - St.Johann i.T. - Bad Reichenhall - Salzburg - Linz - Bécs - Győr - Budapest.
Távolság: 1033,7 km
Üzemanyag-fogyasztás: 3,88 l/100 km – 21 százalékkal a szabványos fogyasztás (4,9 l/100 km) értéke alatt
Az utazás időtartama: 20 óra
Átlagsebesség: 55 km/óra (a teljes távolság 11%-a volt autópálya-menet)

A Mitsubishi különösen nagy figyelmet szentel autói üzemanyag-takarékos, egyúttal pedig környezet-kímélő és költséghatékony kialakításának. Az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében például a hazánkban is elérhető Space Star modellt szériában start-stop rendszerrel szerelték fel a gyáriak, amellyel egy korábbi távolsági rekord során mindössze 3,38 l/100 km-es fogyasztást tudott elérni Egolf. Az abszolút rekord a Mitsubishi ASX nevéhez fűződik: a középkategóriás crossoverrel 1857 kilométert tett meg a rekorder – egyetlen tankolással.

A Mitsubishi nem csak a modern és takarékos benzin- illetve dízelmotorok fejlesztésében és gyártásában jár élen, de úttörő az elektromos autók területén is. A márka nevéhez fűződik a világ első teljesen elektromos, sorozatgyártású autójának kifejlesztése és gyártása: az i-MiEV úttörő szerepével új fejezetett nyitott az autózás történelmében. De nem csak ebben a tekintetben állított fel rekordot. A típus távolsági rekordkísérletének keretében Budapestről a Balaton legtávolabbi csücskéig autózva magyar tesztelők egyetlen feltöltéssel 220 kilométert tettek meg a típussal, közel 50 százalékkal felülmúlva a gyári adatot.

A Mitsubishi nevéhez fűződik a világ első összkerékhajtású, konnektorról tölthető hibrid SUV modelljének létrehozása is. A Mitsubishi Outlander PHEV bemutatkozása óta piacvezető Európában a konnektorról tölthető hibrid és teljesen elektromos autók kategóriájában, és mind a mai napig kimagasló keresletnek örvend.

Az innováció terén nincs megállás: mindössze másfél évvel a hivatalos premier után az ősszel érkező új Outlanderrel a PHEV változat második generációja is bemutatkozik. A sikeres és úttörő hajtást a jövőben egyre több Mitsubishi modell fogja megkapni: elsőként az ASX kínálata bővül konnektoros hibrid hajtáslánccal, majd ezt követően a Pajero is elérhető lesz PHEV kivitelben.

Az úttörő elektromos autózás mellett a Mitsubishi nem feledkezik meg a benzin- és dízelmotorok kedvelőiről sem: modellpalettájának folyamatos megújításával és új technikák bevezetésével egyre takarékosabb típusokat dob piacra. A távolsági rekorddöntés üzeneteként az üzemanyag-takarékosságnak még egy fontos szereplője van: az autó vezetője, aki literekkel befolyásolhatja az adott típus fogyasztását.



Hogyan vezessünk takarékosan? Felix Egolf ’mérföldfaló-hitvallása’ egyszerű, és könnyen átültethető a mindennapokra:
- Suhanj, ne rohanj. Mindenki szeret autózni, az időt pedig egyre jobb autókban tölthetjük el – akkor pedig minek sietni?
- Használd ki a motor nyomatékát, és korábban válts magasabb fokozatra (figyeld a fokozatváltásra figyelmeztető kijelzőt)
- Emelkedőn érdemes kissé visszalassulni, de nem szabad hagyni, hogy túlságosan lecsökkenjen a tempó
- Vezetés közben gondosan figyeld az előtted haladókat, és tarts megfelelő követési távolságot
- Ha nem muszáj, ne fékezz és az autó lendületét használva mindig gurulj ki
- Időben vedd le a lábad a gázpedálról (a fölösleges gázadás elkerülése = zéró üzemanyag-fogyasztás)
- Tervezz be elegendő időt az utazáshoz
- Használd ki a modern járműtechnológiákat, például az automatikus stop/start rendszert.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER