Címkék: Kecskemét | mercedes | Mercedes CLA | Mercedes CLA Shooting Brake | Orbán Viktor

2015. január 21. szerda, 14:26

 

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke megérkezése után megtekintette a Mercedes CLA Shooting Brake autót, amely a gyártás utolsó szakaszába, a végső ellenőrzésbe lépett, konzultált a gyártósoron lévő dolgozókkal, majd az ünnepélyes gyártásindító beszédének megkezdése előtt a Mercedes vezetői, dolgozói és a jelen lévő újságírók elé vezette az új kompakt CLA coupé-kombit.

A Mercedes-Benz legfiatalabb gyára a magyar kecskeméti, három évvel megnyitása után hivatalosan is megkezdte a Mercedes CLA Shooting Brake gyártását, mely a Mercedes CLA után már a második széria, amely kizárólag Kecskeméten készül.


A CLA Shooting Brake a Mercedes kompaktok ötödik tagja – az A, B, CLA Coupé és a SUV GLA után. A gyártó célja a Shooting Brake modellel, sportos hangulatot és minőséget nagy helykínálattal ötvöző autó előállítása volt. A coupéra a keret nélküli oldalablakok, a hosszú motorháztető és hátrafelé ívelő tetővonal emlékeztetnek, melyek egyben a hátul ülőknek 4 cm-rel (94,7 cm) nagyobb fejteret is biztosítanak, eközben azonban könnyebb beülést és nagyobb csomagteret is biztosít.
A motorháztető összeolvadása az első traktussal hosszabbnak láttatja az autót. A hűtőrács gyémánt mintás, a fényszórókba és a világító testekbe LED-eket építettek, a szemöldökíven a nappali menetfény és az irányjelző jelenik meg.
Oldalról a CLA Shooting Brake megjelenését , a hosszan nyúló tetővonal, a magas övvonal az alacsony ablakokkal és a kiegészítő hátsó ablakkal, valamint a hátrafelé nyúló D-oszlop jellemzik.
A hátsó részt feszes, izmos felületek és az éles vonalak alkotják. A hátsó lámpatestek nyílhegy formájúak. Az antenna a tető sportos légterelőjében kapott helyet. Az autó hosszúsága 4.630 m, szélessége 1.777 m, magassága 1,435 m.


A külső sportos megjelenése a jármű belső terét is jellemzi. Opcióként színes kontraszt-díszvarrásokkal is elérhető. A kétcsöves műszercsoport két kerek műszerében két kisebb kör alakú egység kapott helyet. Nyugalmi helyzetben a mutatók alsó, 6 órás állásban vannak. Az ezüstszínű mutatók vörös belső betétet kaptak, miközben a számlapon ezüstszürke színben jelennek meg az adatok. Új generációs a háromküllős kormány, a multifunkciós sport kormánykereket, alul egyenes karimával és vörös vagy fekete varrással látták el. A műszerfalon öt kerek légbeömlőt találunk, melyek külső gyűrűi az összes modellen ezüstkróm keretet kaptak. A különálló 17,8 cm-es (7 colos) átmérőjű kijelző magasfényű zongoralakk szegélyt és ezüstszürke keretet kapott. Opcióként 20,3 cm-es kijelző is elérhető.
A CLA Shooting Brake AMG Line és Urban felszereltségi szintjei elöl és hátul egyaránt integrált fejtámlával rendelkező üléseket tartalmaznak. A hangulatvilágítás a belső tér összesen 13 különböző pontjáról érkezik, beleértve a fejtámla és a háttámla közötti nyílást. A hangulatvilágítás-rendszer opcionálisan különböző színekben érhető el.
A csomagtér mérete 495 liter, a hátsó üléseket lehajtva 1354 liter. Amennyiben a hátsó üléseket a meredekebb „rakodási” pozícióba állítják, a csomagtér mérete 595 literre növekszik. A csomagtartó szélessége eléri az 1,328 métert.
A hátsó ülések háttámlájának síalagútjában található mágneses rendező a hosszú tárgyak, mint például sílécek számára alkalmasak. Az opcionálisan rendelhető a Csomagtér rendező csomag összecsukható tároló rekeszt, 12 V-os csatlakozót és a csomagtartó oldalán elhelyezett kiegészítő csomaghálót tartalmaz. Továbbá csúszásgátló betétekkel rendelkező alumínium sínek rendelhetők is rendelhetőek a csomagtérpadlóra.
Opcionálisan elektromosan működtethető szélterelővel ellátott panoráma tolótető is rendelhető.


Az OrangeArt Edition limitált kiadás a piaci bevezetés része. A narancssárga betétek bizonyos felszereltségekkel együtt - mint például az AMG Line és a Night csomag - a modell sportos oldalát hangsúlyozzák ki. A 18 colos többküllős AMG könnyűfém kerekeket fekete fényezéssel és narancsszínű szegélyekkel és betétekkel látták el. A bi-xenon fényszórók narancsszínű keretet kaptak.
A beltérben fekete, vagy narancsszínű bőr, vagy Dinamica műszálas kárpit található narancs kontrasztvarrással, valamint a fekete biztonsági övek narancsszínű csíkokkal látták el.
A háromküllős, multifunkciós sport kormánykerék bőrrel bevont, a műszerfal Artico műbőr kárpitozást kapott, illetve méhsejtrácsos mintájú alumínium betétet.

A CLA Shooting Brake elérhető Urban vagy AMG Line felszereltségi szintekkel.
Az AMG Line a CLA Shooting Brake sportosságát hangsúlyozza. A felszereltségi szint még dinamikusabb AMG külső kialakítást tartalmaz, 18 colos, kettős ötküllős AMG könnyűfém felnikkel és kétcsöves, krómozott végekkel rendelkező kipufogó rendszerrel. A belső tér szintén sportos hangulatot kap, az Artico műbőr/Dinamica műszálas kárpitozású üléseknek, az alul egyenes karimájú multifunkciós sport kormánykeréknek és a bőrborítású váltókarnak köszönhetően. Az ültetett sport futómű fokozza a kezességet és a vezetési élményt.
Az Urban felszereltségi szint meghatározott külső és belső kiegészítőket tartalmaz, melyek szintén a jármű dinamikus oldalát hangsúlyozzák, miközben lehetőséget adnak további személyre szabásra.
A külső része a gyémánt mintás hűtőrács magasfényű fekete betétekkel, a 18 colos, öt duplaküllős könnyűfém kerekek és a kétcsöves, krómozott végekkel rendelkező kipufogó rendszer. A belső tér karakteréhez a kontrasztdíszvarrással ellátott sportülések, a perforált markolati résszel rendelkező multifunkciós bőrkormány és a hullám mintás betétek járulnak hozzá.


Biztonságos alapfelszereltségek
A CLA Shooting Brake alapfelszereltségéhez tartozik a Collision Prevention Assist Plus. Ez az asszisztens rendszer kibővíti a Collision Prevention Assist hatáskörét az autonóm fékezés funkciójával ráfutásos ütközés kockázatának felismerése esetén. Amennyiben a vezető nem reagál az ütközés veszélyének észlelésekor a műszercsoport figyelmeztető lámpája és a rendszer hallható figyelmeztetése ellenére sem, a rendszer automatikusan fékezésbe kezd. A jármű sebessége ezzel jelentősen lecsökken. A relatív sebességhez képest ez a beavatkozás elegendő lehet a ráfutásos balesetek elkerüléséhez vagy azok súlyosságának jelentős csökkenéséhez, amennyiben előttünk lassan haladó, megálló vagy már álló helyzetben lévő jármű található.

Ugyancsak az alapfelszereltség részét képezi az Attention Assist éberségfigyelő rendszer. A 60 - 200 km/h-ás sebességtartományban működő rendszer öt fokozatban képes vizuálisan kijelezni a vezető aktuális fáradtsági szintjét.

„Mercedes connect me”: baleset-, meghibásodás- és karbantartás-menedzsment
A „Mercedes connect me” összeköti a CLA Shooting Brake-et az őt körülvevő világgal. Az Európa bizonyos országaiban alapfelszereltségként elérhető kommunikációs modulok lehetővé teszik a „Mercedes connect me” alapszolgáltatásainak használatát.
Az elérhető szolgáltatások között megtalálható például a baleset-, meghibásodás- és karbantartás-menedzsment. Baleset esetén a Mercedes-Benz vészhívó rendszer automatikusan összeköti az utazókat a Mercedes-Benz Segélyhívó Központtal és elküldi a jármű helyzetét és állapotát a segítségnyújtó központnak, amely azonnal küldeni tudja az esetleges, mentéshez szükséges járművet. A rendszer automatikusan működik, de manuálisan is működtethető.


Motorok
A CLA Shooting Brake motorpalettája már bevezetéskor két dízel és három benzines egységből áll.
A 136 lóerős (100 kW) CLA 200 CDI végsebessége 215 km/h, vegyes fogyasztási értéke mindössze 3,9 l/100 km, amelyhez 101 gramm CO2/km széndioxid-kibocsátás társul.
Mindegyik verzió esetében az alapfelszereltség része az ECO start/stop funkció és mindegyik hajtáslánc megfelel az Euro 6-os norma előírásainak. Az összkerékhajtás ugyancsak elérhető már a piaci startnál a CLA 250 4MATIC és a CLA 250 Sport 4MATIC esetében (utóbbi dinamikusabb megjelenést, sportosabb motor-, gázpedál- és váltóhangolást, illetve motorhangot kap). Az összkerekes dízel változatok - a CLA 200 CDI 4MATIC és a CLA 220 CDI 4MATIC - 2015 szeptemberében csatlakoznak a kínálathoz.

Benzinmotorok

A zárójelben lévő értékek a 7G-DCT duplakuplungos automata váltóra vonatkoznak. (Szögletes zárójelben: CLA 250 Sport 4MATIC.)

Dízelmotorok

A zárójelben lévő értékek a 7G-DCT duplakuplungos automataváltóra vonatkoznak.


A Mercedes CLA Shooting Brake árak
A kezdőmodell a CLA Shooting Brake kínálatában a 122 lóerős CLA 180, 29.809,50 euro. A 156 lóerős CLA 200 32.725 euró, a 211 lóerős CLA 250 39.746 euró, a CLA 250 4MATIC 41.947,50 euró és a CLA 250 Sport 4MATIC 45.577 euro. A jelentős dinamika iránti érdeklődést a csúcsmodell CLA 45 AMG Shooting Brake 57.268,75 Euro elégíti ki.
Valamennyi ár a gyártó által ajánlott ár Németországban, amely 19% általános forgalmi adót tartalmaz.

2015. januártól már rendelhető, az első modellek 2015. március végén érkeznek meg az ügyfelekhez.


A videón a sajtóbemutató és az azt követő gyárlátogatás látható


A Mercedes-Benz világméretű termelése a kompakt szegmensben
A Mercedes-Benz prémiumkategóriájú kompakt autói közös elsőkerékhajtású hajtásláncra épülnek, és jelenleg a rastatti és a kecskeméti gyár rugalmas gyártási hálózatában készülnek. Az új nemzedék első termékeként mindkét gyárban a B-osztály termelése kezdődött meg (Rastatt: 2011 szeptember, Kecskemét: 2012 március). Az új A-osztály 2012 júliusa óta Rastatt-ban készül. A kecskeméti gyár második terméke a CLA, amely 2013 januárja óta gördül le a szalagról. A kompakt SUV, a GLA gyártása 2013 decemberében vette kezdetét a rastatti gyárban. Az ötödik új kompakt modell, a CLA Shooting Brake 2015 januárától Kecskeméten készül.  A rastatti gyár 2012 októbere óta, a kecskeméti pedig 2014 májusától termel három műszakban.  A közös architektúrának köszönhetően valamennyi telephelyen tetszőleges sorrendben és darabszámban állítható elő az összes típus, így a mennyiséget mindenkor az aktuális piaci keresletnek megfelelően lehet elosztani a hálózaton belül.
2013 augusztusa óta az A-osztály számára további gyártókapacitás áll rendelkezésre azáltal, hogy szerződéses gyártó lett a finn gyártási specialista, a Valmet Automotive. Ezen túlmenően 2015 első félévében indul a GLA gyártása a kínai piac számára Pekingben, a BBAC (Beijing Benz Automotive Corporation – a Daimler és kínai partnere, a BAIC Motor vegyes vállalata) telephelyén.
 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER