Címkék: 9G-TRONIC | AIR BODY CONTROL | DRIVE PILOT | mercedes | Mercedes E-osztály

2016. január 11. hétfő, 16:26

 

A Mercedes-Benz jelentős lépést tesz a jövő irányába az új E-osztállyal. Az üzleti limuzin tizedik generációja stílusteremtő a letisztult és mégis érzéki formatervével, valamint kivételes minőségű, exkluzív belső terével.

Az E-osztályban számos technikai innováció ünnepli világpremierjét - többek között új szintre emelkedik a kényelmes, biztonságos vezetés, az asszisztens rendszerek pedig új dimenziót nyitnak. Az infotainment és kezelőrendszerek emellett teljesen új élményt kínálnak. Ugyancsak példaértékű, hogy az új fejlesztésű, könnyű dízelmotor és a rekorder aerodinamikai értékek a szegmensben új mércét állítanak a hatékonyság tekintetében, miközben az új, opcionálisan elérhető többkamrás légrugózás kivételes kényelmet és dinamizmust szavatol. Innovációi az E-osztályt az üzleti szegmens legintelligensebb limuzinjává emelik - például az Aktív sávváltás asszisztensnek köszönhetően, mellyel a vezető fáradtság nélkül kormányozhat át a kiválasztott sávba.

„Az E-osztály a Mercedes-Benz márka lényegét jeleníti meg, a múltban már számtalanszor helyezte magasabbra a mércét a felső-középkategóriában. Most ezeket a hagyományokat meglovagolva a jövőbe kormányoz számos csúcskategóriás innovációjával. Az új E-osztály még egy lépést tesz a teljesen autonóm közlekedés felé, emellett fokozott hatékonyságot, biztonságot és kényelmet kínál, ráadásul úgy csökkenti a vezetés közbeni stresszt, hogy közben intenzívebb autóvezetési élményt kínál”, mondta Prof. Dr. Thomas Weber, a Daimler AG vezetőségi tanácsának tagja, a Mercedes-Benz Cars fejlesztési részlegének és a csoport kutatásainak vezetője.

pic955 4804

Kupé-vonalak és erőt sugárzó kiállás
Az új E-osztály szofisztikált, magabiztosan stílusos és sportos. Elődjével összehasonlítva a tengelytáv 65 mm-rel növekedett (2939/2874), miközben a teljes hossz 43 mm-rel gyarapodott (4923/4880). Formája a Mercedes-Benz szedánok jellegzetes arányait tükrözi. A hosszú motorháztető a kupészerű tetővonallal egy izgalmas sziluettet hoz létre, mely széles hátsó traktusban végződik. Az erőteljesen kiszélesített karosszériát rövid túlnyúlások, hosszú tengelytáv, nagy kerekek és feszített formák jellemzik, melyek friss, stílusos és dinamikus összképet nyújtanak. Ezzel az érzéki letisztultsággal az E-osztály tökéletesen megfelel a Mercedes-Benz formatervezési filozófiájának.

Az erőteljes orrkialakítás az eltérő formai és felszereltségi csomagoknak megfelelően különböző lehet. Az alapverzió a klasszikus Mercedes-hűtőrácsot viseli a motorháztetőn található csillaggal. Az EXCLUSIVE line is ezt a vonalat képviseli, csak részletgazdagabb kialakítással. Az AVANTGARDE és AMG Line modellek egyértelműen sportos hűtőrácsot kapnak, középen nagy Mercedes-csillaggal. Mindegyik verzió jól elkülöníthető karaktert kölcsönöz az E-osztálynak, a személyre szabhatóság egyedi szintjét elérhetővé téve, és garantálva, hogy mindegyik modell kilóg majd a tömegből.

Hátul a kerékjárati ívek feletti széles vállak az E-osztálynak félreismerhetetlenül izmos kiállást biztosítanak. Az egyetlen egységből készülő hátsó lámpák kétrészes kialakítása egyértelműen a Mercedes-Benz szedán családjának legújabb tagjaként azonosítja az E-osztályt. Az opcionálisan elérhető hátsó lámpák különleges csillagporszerű hatást keltenek, amely a Tejútra, vagy éppen egy sugárhajtású motor fényeire emlékeztetnek. Ezt a „csillagpor-hatást” különleges fényvisszaverési technológia teszi lehetővé, mely premierjét az E-osztályban ünnepli.

A belső formatervezés magasabb szintje
Az új E-osztály belső tere az érzelem és az intelligencia összeolvadásáról tesz tanúbizonyságot. A Mercedes-Benz formai filozófiáját megtestesítő sarokkövek elkülöníthető formákkal és érzéki lendülettel egyesülnek. Az opcionális extrák között két újgenerációs, nagyfelbontású kijelzőt találunk, melyek 12,3 colos, szélesvásznú méretet tesznek elérhetővé – elsőként a szegmensben. A közös üvegburkolatuk alatt a két kijelző egyetlen szélesvásznú megjelenítővé olvad össze, amely lebegő hatást kelt, miközben erősíti a belső tér horizontális kialakítását. A szélesvásznú egységben a hagyományos műszercsoporthoz hasonlóan virtuális műszereket találunk a vezető közvetlen látóterében, valamint egy központi kijelzőt a középkonzol felett. A vezető három különböző stílus közül választhat a műszercsoport számára: a „Classic”, a „Sport” és a „Progressive” eltérő hangulatot sugároznak.

Az autók világában a kormánykeréken elsőként találhatunk érintésérzékeny vezérlő gombokat. Ezek egy okostelefon felületéhez hasonlóan precízen reagálnak a hosszanti vagy függőleges húzásokra, lehetővé téve a vezető számára a teljes infotainment rendszer használatát - csupán ujjmozdulatokkal. Mindezt anélkül, hogy a vezetőnek a kezét le kellene vennie a kormánykerékről, ez pedig a lehető legkisebb mértékben tereli el a figyelmét az útról.

A központi rendszer további vezérlői között találhatunk egy érintőfelülettel rendelkező vezérlőt a középkonzolon, amely kézírást is képes felismerni, de jelen van a LINGUATRONIC beszédvezérlési rendszer is. A legfontosabb funkciók közvetlen gombokat kaptak, így például a légkondicionáló berendezés kezelésére, és – ismételten elsőként – bizonyos vezetési segédrendszerek ki- és bekapcsolására.

Az új, intelligens grafikus kialakítás a nagyfelbontású megjelenítéssel és animációkkal, a leegyszerűsített logikával tovább fokozza ezt a teljesen új kezelési élményt. A tágas belső tér emellett a luxus kategória eleganciáját kimért sportossággal vegyíti.

Intelligens anyaghasználat
Kivételes minőségű anyagok határozzák meg a belső tér stílusát. A hajók hangulatát idéző nyílt pórusú, elegánsan ívelő fabetétek, az intarziák modern interpretációja és az újszerű fémbetétek egyaránt feltűnnek a lehetőségek között. Az autentikus anyaghasználat az ajtók és az övvonal bőrborításával folytatódik bizonyos felszereltségeknél.

Az anyagok/színek koncepcióját legalább ilyen figyelemmel alkotta meg a csillagos márka. A barna számtalan árnyalatát kínálva olyan új, vonzó kombinációk jöttek létre, mint a mogyoróbarna/macchiato és a nyeregbarna/macchiato kettőse. Ez magas fokú személyre szabhatóságot tesz lehetővé.

Hangulatvilágítás 64 színben
A belső tér megvilágítása a tartós, energiahatékony LED-technológiát használja. A különböző felszereltségi szinteken elérhető hangulatvilágítás is így tesz, és 64-féle színváltozatával a személyre szabhatóság csúcsát jelenti. A középső kijelző, a műszerfali betétek, a középkonzol tárolói, a kapaszkodók, az ajtózsebek, az első és hátsó lábtér, a tetőkonzol és az opcionális Burmester® high-end 3D surround hangrendszer magas hangsugárzói is részesülnek a hangulatos fénysugarakból.

Üléskialakítás: első osztály
Az új E-osztály belső terét illetően ki kell emelni az üléseket. Ergonomikus, szoborszerű kialakításuk a Mercedes-Benz hagyományosan hosszú távú utakra alkalmas kényelmét kifinomult, sportos megjelenéssel egyesíti, mely egyedi kialakítással mindegyik felszereltségi szinten elérhető. A szegmensben szintén újdonságként debütál a Hőkomfort csomag fűthető kartámasszal, mely az ajtókon és a középkonzolon található felületeket fűti igény esetén.

Az új E-osztály szedán hátsó ülései háromrészes, 40-20-40 százalékos arányú dönthetőséggel rendelkeznek, kivételes sokoldalúságot biztosítva. A középső kartámaszban tárolót és két pohártartót is találunk. Opcionálisan táblagép tartó is kérhető a hátsó utasok számára.

Új motorgeneráció
Az új E-osztály kétféle motorral lesz elérhető a piaci start idején: az E 200 négyhengeres benzinmotort, az E 220 d pedig teljesen új négyhengeres dízelmotort kínál.

A piaci indulást követően további modellvariánsok lesznek elérhetőek, beleértve a hibrid technológiás E 350 e-t. A konnektoros PLUG-IN HYBRID lenyűgöző dinamizmussal és hatékonysággal rendelkezik, egy feltöltéssel mintegy 30 kilométernyi teljesen elektromos, vagyis emisszió-mentes közlekedést tesz lehetővé. Négyhengeres benzinmotorja az erőteljes elektromotorral együtt 279 lóerős (205 kW) rendszerteljesítményt kínál 600 Nm nyomatékkal együtt. Ennek köszönhetően az E 350 e egy nagyteljesítményű sportautó menetteljesítményét nyújtja, miközben kevesebbet fogyaszthat, mint egy kisméretű, kompakt autó.

A legerősebb dízel variáns továbbfejlesztett SCR kipufogó-technológiával rendelkező hathengeres motort kap 258 lóerős (190 kW) teljesítménnyel és 620 Nm nyomatékkal. További variánsként csatlakozik a kínálathoz az E 400 4MATIC, melynek hathengeres benzinmotorja 333 lóerőt (245 kW) teljesít, és 480 Nm nyomatékkal rendelkezik.

Kiemelkedően hatékony motorok

Modell

Hengerűr- tartalom, cm3

kW/lóerő Nm

0-100 km/h mp

l/100 km

CO2 g/km

E 200 1991 135/184 300

7,7

5,9 132

E 220 d

1950 143/195 400 7,3 3,9 102
E 350 d 2987 190/258 620 5,9 5,1 133
E 350 e 1991 205/279 600 6,2 2,1 49

Későbbi további típusok egészítik ki a motorpalettát, beleértve az új, négyhengeres dízelmotor 150 lóerős (110 kW) változatát. A benzinmotorok kínálata négyhengeresek különböző verzióit öleli fel 184-től 245 lóerőig (135-től 180 kW-ig), valamint egy 333 lóerős (245 kW) hathengerest.

Az új E-osztály összes hajtásláncához szériában jár az ECO start-stop funkció. A benzinmotorok megfelelnek az EU 6-os emissziós előírásoknak, miközben az új OM 654 négyhengeres dízelmotor már a jövőbeli RDE határértékeket szem előtt tartva született meg.

Teljesen új négyhengeres dízelmotor
Az új, négyhengeres dízelmotor a Mercedes-Benz teljesen új motorcsaládjának megszületését jelképezi, és a hatékonyság új dimenzióit teszi elérhetővé. Emellett rövidebb és kisebb, mint elődje, köszönhetően a csökkentett hengertávolságnak (90 mm a 94 mm helyett). Az elődhöz képest kisebb, közel kétliteres hengerűrtartalom ellenére az új dízel erőforrás 195 lóerőt/143 kW-ot teljesít az E 220 d-ben, miközben az NEFZ vegyes fogyasztási ciklusán mindössze 3,9 l/100 km-es értéket ér el, amely 102 g/km-es CO2-kibocsátásnak felel meg. Ezt az értéket eddig csak sokkal kisebb járművek tudták teljesíteni. A négyhengeres egység kivételesen kifinomult, alaphelyzetben egylépcsős turbófeltöltéssel és változó turbina-geometriával rendelkezik. A hengerfej és a forgattyúház szintén alumíniumból készült. A Mercedes-Benz által kifejlesztett NANOSLIDE® felszíni bevonat csökkenti a súrlódást a henger felülete és az acél dugattyúk között.

Kilencsebességes automataváltó
A piaci bevezetéskor az összes modell az új 9G-TRONIC kilencsebességes automataváltót kapja szériában. Ez gyors váltásokat és alacsony motorfordulatszámot tesz lehetővé, amely különösen előnyös a hatékonyság és a zajszint szempontjából.

Futómű – sportos kényelem
Az új E-osztály futóműve agilis vezetési élményt kínál kanyargós úton a kategóriában elérhető lehető legnagyobb rugózási kényelem mellett. A szedán szériában acélrugókkal érkezik. Ehhez három DIRECT CONTROL futómű áll rendelkezésre szelektív lengéscsillapítással:

 • Komfort futómű
 • Kényelmes Avantgarde futómű sportosabb karakterrel, 15 milliméteres ültetéssel
 • Sportos futómű adaptív lengéscsillapítással és 15 milliméteres ültetéssel, amely a klasszikus sport felfüggesztést helyettesíti

pic955 4798

AIR BODY CONTROL többkamrás légrugózás
Az új E-osztály a szegmens egyetlen képviselőjeként felszerelhető többkamrás légrugózással is. A rendszer előnyei: a hátsó rugók három, és az első rugók két különböző méretű kamrája lehetővé teszi a három fokozatban történő szabályozását annak, hogy mennyire feszesen reagáljon a futómű. Ennek köszönhetően az utasok puha rugózást élvezhetnek alapvetően, és a magas fokú menetstabilitás biztonságos érzetét kapják a sebesség növekedésével.

Emellett az érzékenyen és gyorsan reagáló AIR BODY CONTROL többkamrás légrugózás elöl-hátul önszintező a kivételes rugózási kényelem érdekében, terhelt járműnél is. Automatikusan állítja az autó magasságát a sebességtől függően, és például csökkenti az üzemanyag-fogyasztást autópályán a szabad magasság csökkentésével. Rossz úton vagy felhajtásoknál a szintmagasság-állítóval gombnyomásra megnövelhető a magasság.

A többkamrás légrugózáshoz folyamatosan működő, elektronikusan vezérelt lengéscsillapítás jár, amely az egyes kerekek csillapítását egymástól függetlenül automatikusan állítja be az aktuális vezetési helyzetnek és az útviszonyoknak megfelelően. Ez jól jön például hirtelen elkerülő manővereknél vagy rossz úton való közlekedésnél. A rendszer emellett különlegesen jól szigeteli a zajokat és az abroncsok vibrációját, kivételes rugózási kényelmet és kiváló menetdinamikát garantál.

A DYNAMIC SELECT kapcsoló a műszerfalon lehetővé teszi az AIR BODY CONTROL négy üzemmódja közötti választást: "Comfort", "ECO", "Sport" és "Sport+". A további "Individual" lehetőség a jármű egyéni igénynek megfelelő személyre szabását teszi lehetővé.

A vezetési asszisztens rendszerek következő generációja
A Mercedes-Benz az új biztonsági és asszisztens rendszerekkel magasabb szintre emeli a biztonságot, a kényelmet és a járművezető tehermentesítését.

A szériafelszereltség részét képezi az Aktív fékasszisztens. A rendszer figyelmezteti a járművezetőt a veszélyt jelentő baleseti szituációkra, vészfékezés során optimálisan támogatja, vészhelyzetben pedig automatikus, önálló fékezésre képes. A lassan haladó, lassító vagy éppen álló járműveken felül például a jármű előtt átkelő gyalogosokat is felismeri a veszélyzónán belül.

Szintén az alapfelszereltség részét képezi az ATTENTION ASSIST éberségfigyelő rendszer állítható érzékenységgel, amely figyelmezteti a vezetőt, ha figyelmetlenséget vagy fáradtságot észlel. Továbbá szériában jár az Oldalszél- asszisztens, ami különösen erős, oldalirányból érkező széllökések esetén támogatja hatékonyan a sofőrt a sávelhagyás megakadályozásában.

Az opcionális Vezetői segédrendszerek csomagba, amely az új E-osztályt a kategória legintelligensebb limuzinjává teszi, a következő asszisztens rendszerek tartoznak:

 

 • DRIVE PILOT: ezzel a rendszerrel a Mercedes-Benz egy újabb lépést tett az autonóm közlekedéshez vezető úton. Mostantól a DISTRONIC távolságtartó rendszer autópályákon és országutakon nem csupán a megfelelő követési távolságot képes automatikusan tartani, hanem első ízben követni is képes az előttünk haladó járművet, egészen 210 km/h sebességig. A funkció ezáltal tehermentesíti a járművezetőt, hiszen nem csupán a fékezésektől és gyorsításoktól kíméli meg, de a kormányzás asszisztens révén a sávtartásban és kanyarodáskor is segíti. Szintén egyedülálló: 130 km/h sebességig a rendszer a jármű környezetében lévő többi járműhöz és a párhuzamos közlekedéshez igazodva akkor is képes aktívan dolgozni, ha az útfelfestések nem egyértelműek (például építési munkálatoknál). Ennek köszönhetően a Drive Pilot a járművezetőt dugókban vagy sűrű járműoszlopokban történő haladás során is hatékonyan tehermentesíti. Mindezeken felül a kibővített újra-elindulási funkció is jelentős mértékben segíti a sofőrt azáltal, hogy a DISTRONIC távolságtartó rendszer autópályákon vagy autópályákhoz hasonló utakon egy-egy állóra fékezést követően immár akár 30 másodpercnyi állás után is képes magától újra mozgásba hozni a járművet.

  További stresszmentesítő újítás: a COMAND Online-nal kombinálva a külön bekapcsolható Sebességkorlátozás asszisztens részfunkció a kamera által felismert sebességkorlátozásokat vagy a navigáció által ismert sebességhatárokat - például lakott területen belül 50 km/h-t vagy országutakon 90 km/h-t – magától betartja.

  A DRIVE PILOT innovációihoz mindezeken felül első ízben hozzátartozik egy Aktív sávváltás asszisztens. A radar- és kameraalapú asszisztens a járművezetőt többsávos utakon segíti a sávváltásban az autó átvezetésével a sofőr által kiválasztott sávra – például előzések során. Amennyiben a vezető az irányjelzőt minimum két másodpercig működteti, az Aktív sávváltás asszisztens aktív kormányzással segít átsorolni az adott oldali szomszédos sávba, amennyiben a sávot szabadnak látja a rendszer.

 • Aktív fékasszisztens útkereszteződés-funkcióval: a rendszer a szériában járó változathoz képest kibővített funkciókat tartalmaz, és szélesebb sebességtartományban képes felismerni a járműveket és a gyalogosokat. Ezen felül útkereszteződésekben illetve csomópontokban felismeri a keresztirányú forgalmat, és ha elmarad a járművezető reakciója, autonóm fékezésre képes, továbbá első ízben felismeri a feltorlódott kocsisor végét, és ilyen esetekben jóval korábban tud autonóm fékezést kezdeményezni. Ennek köszönhetően 100 km/h-t meg nem haladó sebességeknél a balesetek akár teljesen elkerülhetők, illetve magasabb sebességeknél lényeges mértékben csökkenthető azok súlyossága.
 • Kikerülés asszisztens: a szintén új opciónak számító Kikerülés asszisztens rendkívül hasznos kiegészítése az Aktív fékasszisztens gyalogosfelismerő funkciójának. Amennyiben a járművezető egy veszélyhelyzetben tudatosan vagy ösztönösen kikerülési manővert hajt végre, a funkció támogatást képes nyújtani úgy, hogy pontosan kiszámított kiegészítő kormányzási nyomatékokkal segíti a műveletet. Ez segít a sofőrnek abban, hogy a gyalogost kontrolláltan ki tudja kerülni, ezt követően pedig könnyebben visszaterelje a járművet a megfelelő helyzetbe, így biztonságosabban abszolválva a manővert.
 • Továbbfejlesztett asszisztens rendszerek: az új Vezetői segédrendszerek csomagba tartozó intelligens asszisztens rendszerekhez hozzátartoznak a jól ismert, azonban érzékelőiket és funkcióikat tekintve továbbfejlesztett rendszerek. Az Aktív sávtartó asszisztens a sávtartást korrigáló egyoldali fékbeavatkozások segítségével az akaratlan sávelhagyásokat szaggatott felfestések és balesetveszély esetén, például szembeforgalomnál vagy gyorsan előző járműveknél is meg tudja gátolni. Az Aktív holttérfigyelő asszisztens mostantól jellemző városi közlekedés során alacsony sebességeknél is képes figyelmeztetni az oldalirányú ütközésveszélyre, 30 km/h felett pedig – ahogy eddig – felismert oldalsó ütközésveszélyre az utolsó pillanatban kormányzási korrekcióval beavatkozik. A PRE-SAFE® PLUS a mögöttes forgalmat figyelve igyekszik elkerülni az ütközést, baleset esetén pedig próbálja mérsékelni a következményeket.

Mindezeken felül az új E-osztály újdonságainak tárháza a következőkkel bővült:

 • Távirányítású parkolássegéd: egy okostelefonos alkalmazás segítségével ez a rendszer első ízben teszi lehetővé kívülről a jármű parkolóházakban és parkolókban való önálló ki- és beparkoltatását, így nagyon szűk parkolóhelyeken is komfortos be- és kiszállást biztosít.
 • Car-to-X kommunikáció: 2013-ban a Mercedes-Benz volt az első gyártó, amely a járművek Car-to-Car (jármű a járművel) hálózatát egy utólag beszerelt megoldással szériaéretté tette. Ezt követi konzekvens módon a következő lépés, amellyel a világon először szériába kerül az első teljesen integrált Car-to-X megoldás. A mobilhálózat alapú információcsere a többi, például előttünk lévő járművek információit felhasználva messze előrelát. Ezáltal a járművezető az eddigieknél korábban értesülhet a fenyegető veszélyekről, például egy, az út szélén veszteglő lerobbant járműről, de például akár kemény esőzésekről vagy csúszós úttestről. Az új E-osztály az információkat fogadja és egyben szórja, a figyelmeztető üzeneteket a járműállapotok kiértékelésével a rendszer automatikusan kiértékeli, vagy ez manuálisan, a vezető révén is megtörténhet.
 • PRE-SAFE® oldalirányú impulzus: ez a rendszer a Vezetői segédrendszerek PLUS tartalma. Felismert oldalütközés esetén az ütközés előtti pillanatban a vezető vagy az utas preventív módon oldalra mozdul az ülésben a veszélytől távolabbi irányba. Ilyenkor a rendszer az ütközés oldalán a másodperc töredékrésze alatt felfúj egy légkamrát, ami az első ülések oldaltámaszában található. Ezáltal nagyobb lesz a távolság az ajtótól, az utasokra ható erők pedig mérséklődnek.
 • PRE-SAFE® Sound: ez a rendszer a belső füli emberi reflexre alapoz, amit stapedius reflexnek neveznek. A PRE-SAFE® Sound felismert ütközésveszély esetén a jármű hangszóróin keresztül egy rövid, hangos hangjelzést szólaltat meg, ami kiválthatja a stapedius reflexet, ami az utasok fülét ’természetes zajcsillapítással’ felkészíti a baleset erős zajterhelésére.
 • A nagyfelbontású MULTIBEAM LED fényszórók a lámpánként 84 darab egyenként vezérelhető, nagyteljesítményű LED által az úttestet automatikusan, eddig nem látott pontosságú fényelosztással és rendkívül világosan világítják meg, mégpedig a közlekedés többi résztvevőjének elvakítása nélkül. Ez annak köszönhető, hogy a bal- és jobboldali fényszórók fényeloszlása egymástól függetlenül irányítható, és a közlekedési szituációkhoz nagyon dinamikusan igazítható. Az Intelligens világítási rendszer tompított és távolsági fényvezérlése mindezeken felül első ízben teljesen digitálisan, bárminemű mechanikus aktuátor nélkül történik – világújdonságként ide sorolható a Dinamikus kanyarfény funkció is, ami szintén tisztán elektromos vezérlést kapott.
 • Digitális járműkulcs: ez a rendszer a Near Field Communication (NFC) technológián alapulva lehetővé teszi, hogy saját okostelefonunkat használhassuk járműkulcsként.

Multifunkciós telefonálás – teljes összeköttetés, vezeték nélkül
Egy teljesen új infotainment-generáció debütál a COMAND Online rendszerrel felszerelt E-osztályokban. A kettős kijelző, a kormánykerék érintésérzékeny Touch Control gombjai és az új, intelligens grafikus dizájn mellett további technológiai csúcspontnak számít a Multifunkciós telefonálás. A rendszer lehetővé teszi a mobiltelefonok töltését, illetve az E-osztály külső antennájával történő összekapcsolódását – bárminemű vezeték vagy telefonbölcső használata nélkül. A vezeték nélküli indukciós töltés minden olyan eszközzel kompatibilis, amely gyárilag, vagy akár utólagosan támogatja a Qi-szabványt. A töltőfelület a középkonzol elülső tárolójába van integrálva, ahol legfeljebb 6 colos (15,2 cm) kijelző-átmérőjű telefonok elhelyezésére nyílik lehetőség. Az „NFC” logó megérintésére a rendszer a mobiltelefont a Near Field Communication (NFC) segítségével összekapcsolja a fejegységgel és a külső antennákkal. A telefonhívásokat ezt követően automatikusan a Bluetooth®-os kihangosítóra irányítja át az autó.

Háromdimenziós hangélmény
Az új E-osztály szériafelszereltségeként elérhető Mercedes-Benz által kifejlesztett Frontbass rendszer különleges hangélményt kínál. Rezonanciás kamraként kihasználja a karosszéria kereszt- és hossztartóit a mélysugárzók számára. A jármű továbbá felszerelhető az opcionálisan elérhető, 23 hangszórós Burmester® high-end 3D surround hangrendszerrel, mely az utazóknak olyan hangélményt garantál, mely egy koncertterem akusztikáját teremti meg, és a tetőbe épített hangszórókkal háromdimenziós hanghatást kelt.

pic955 4807

Robosztus, mégis könnyű karosszéria
A kivételesen merev karosszéria jó alapokat szolgáltat a kiemelkedő menetstabilitáshoz, miközben lenyűgözően csendes és vibrációmentes utazást tesz lehetővé, magas fokú ütközésbiztonság mellett. Ennek elérése érdekében a Mercedes-Benz mérnökei a karosszéria magját az elődnél sokkal nagyobb arányban látták el alumíniummal és ultramagas keménységű acél elemekkel. Az első légterelők, a motorháztető, a csomagtérfedél, az orr, valamint a hátsó rész nagy arányban préselt vagy lemezelt alumíniumból készült. Ez a könnyűsúlyú felépítés csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és lehetővé teszi a sportosan agilis menettulajdonságokat.

Széllel szemben
Az aerodinamikai teljesítmény egyike az E-osztály kivételes hatékonysága mögött rejlő okoknak. Itt az E-osztály új mércét állít fel a rekordot jelentő 0,23-as légellenállási együtthatóval (cd). Ennek eléréséhez az aerodinamikai szakértőknek számos részletet kellett optimalizálniuk és új ötleteket megvalósítaniuk. Például az AIRPANEL továbbfejlesztett elzáró rendszere - amely a legtöbb motorhoz elérhető EXCLUSIVE és alap szinten - a hűtőrács állítható belső lamelláit képes kinyitni, ha további hűtés szükséges. Továbbá egy második záró panel a rendszámtábla alatt található légbeömlőnél tovább fokozza a rendszer összteljesítményét. A szofisztikált aerodinamika minimalizálja a szélzajt és garantálja, hogy az E-osztály csendesebb még néhány luxuskategóriás modellnél is. A magyarországi induló listaár a Mercedes-Benz E 200 modell esetében 11.863.920 forint, míg az E 220 d modell esetében 12.523.850 forint, mely árak 2016. február 1-től érvényesek.

 


 •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER