Címkék: Jeep | Történelem

2021. január 29. péntek, 06:13

 

Különleges a 2021-es esztendő a Jeep számára, a márka idén ünnepli 80. születésnapját.

 

 

 A szabadság és a kalandvágy 4x4-es képviselője 1941-ben indult el világhódító útjára az első sorozatgyártású összkerékhajtású autóval, a legendás Willys MB-vel. A márka folyamatosan növekedett, új termékei révén az évek során neve egybe forrt a terepjárás fogalmával.
A páratlan off-road képességek mellett a folyamatos innováció és a fejlődés egyaránt hozzátartozik a Jeep legendájához. A szakadatlan fejlesztések a márka DNS-ének részévé váltak, hatásuk megjelenik az emblematikus modellek kényelmében, vezethetőségében, valamint a biztonság terén. És mert a legenda folytatódik, a nyolcadik X elérése után a Jeep korábbiaknál is ambiciózusabb tervekkel fordul a jövő felé: vezető szerepre törekszik a fenntartható mobilitás területén.

 

 


Az új korszak kezdetét a Renegade 4xe és a Compass 4xe tavalyi bemutatkozása jelezte. A plug-in hibrid modellek lehetővé teszik a károsanyag-kibocsátás nélküli lokális közlekedést, miközben az élvezetes vezetésről gondoskodó fejlett Jeep eAWD rendszer környezetkímélő módon garantálja a kiváló tapadást és a hatékonyságot. Szeptemberi premierjük óta a 4xe változatok elnyerték a vásárlók bizalmát: az érdeklődést mutatja, hogy máris 10 500 érdeklődő választotta a fenntartható mobilitást szolgáló modellek valamelyikét, azaz 2020 utolsó negyedévében minden ötödik Európában eladott Jeep plug-in hibrid volt.
A 80. születésnapot a Jeep teljes modellpalettája jubileumi megjelenéssel ünnepli, az ’80th Anniversary’ néven érkező modellek speciális felszereltséget kapnak. A márka emellett rendezvények sorával emlékezik meg nyolc évtizedre visszanyúló hagyományairól.

Az új ’80th Anniversary‘ különleges modellek
A jubileumi év egyik különlegessége az ’80th Anniversary’ változatok piacra lépése. Az ünnepi stílusjegyeket a modellpaletta valamennyi tagja, így a Renegade, a Compass, a Wrangler és a Gladiator egyaránt megkapja. Az új felszereltségi szintként érkező modellek alapját a legnépszerűbb változatok adják, amelyek kivételes kiegészítő felszerelésekkel és látványfokozó elemekkel gazdagodnak.
Elsőként a Renegade ’80th Anniversary’ jelenik meg, míg a márka többi modelljét tavasztól leplezik le a kereskedésekben. Valamennyi jubileumi Jeep megkapja a selyemfényű Gránit-kristály betétes ’80th
Anniversary’ logót, az egyedi varrású, fekete gyémánt-mintás szövet, vagy az opciós fekete bőrüléseket, a magasfényű fekete belső betéteket, valamint az üléseket és a szőnyegeket díszítő logót. A külső megjelenést különleges könnyűfém keréktárcsák teszik teljessé.

A jubileumi változatok felszereltsége szintén kivételes. A 8,4 és 10,1 colos érintőképernyőkön egyedi ’Since 1941’ felirat köszönti a felhasználót, míg a Jeep kiváló összkerékhajtási rendszerének élvezetét az okostelefon-integrációval rendelkező navigációs rendszer, és a LED-es fényszórók fokozzák.
A hajtásláncok kínálata ugyancsak kivételes. Minden modell rendelhető benzin-, vagy dízelmotorral, illetve plug-in hibrid változatban. A benzines erőforrások sorában ráadásul vadonatúj motorcsaládot üdvözölhetünk. Az 1,0 literes háromhengeres, valamint 1,3 literes négyhengeres turbómotorok 120, 130 és 150 lóerős lépésekben kínálnak kifinomult, nyomatékos és hatékony hajtási alternatívát, akár hatfokozatú kézi, akár hatfokozatú duplakuplungos automata váltóval. A Renegade és a Compass esetében az összkerékhajtású, 190 és 240 lóerős konnektoros hibrid hajtások jelentik a csúcsot, amelyek tisztán elektromos hatótávja akár 50 kilométer is lehet.

A Jeep márka esszenciáját ragadja meg a Wrangler és a Gladiator. Az utóbbi 2021 egyik nagy újdonsága a hazai piacon, amely egyesíti magában a Jeep páratlan terepképességeit és egy pickup sokoldalúságát. A kapcsolható összkerékhajtású, akár első-hátsó differenciálzárral és kiiktatható első stabilizátorokkal rendelkező terepjáró-ikonok hatékony, egyúttal erős hajtásláncunknak köszönhetően bármilyen akadállyal megküzdenek. A Wrangler 272 lóerős kétliteres turbómotorjával, a Gladiator háromliteres, 264 lóerős, 600 newtonméter nyomaték leadására képes, V6-os dízelmotorjával száll szembe a kihívásokkal.

És ez még nem a csúcs! A Wrangler 4xe bebizonyítja, hogy nem csak terepjáróképességekben és teljesítményben, de ezzel párhuzamosan hatékonyságban, valamint fenntarthatóságban is előrébb lehet lépni. A két elektromotor-generátort, a nagyfeszültségű akkumulátort és a nagyteljesítményű kétliteres turbómotort magában foglaló hajtáslánca összesen 380 lóerős teljesítményt kínál, amelyet nyolcfokozatú automata váltón keresztül juttat el a kerekekhez.
Ezzel a kialakítással a Jeep ikon valaha készült legfejlettebb hajtáslánca mutatkozik be. Használata akár 50 kilométernyi, teljesen elektromos, lokálisan károsanyag-kibocsátás nélküli közlekedést tesz lehetővé. Az elektromotor folyamatosan, fordulatszámtól függetlenül elérhető hatalmas nyomatéka ugyanakkor még kiegyensúlyozottabb terepjáróvá teszi a Wranglert.

A modell 2021-ben új felszereltségekkel, így például előre tekintő kamerával, és a Rubicon változat esetében Offroad+ üzemmóddal jelentkezve segíti a közúti és terepes közlekedést. Ezen felül idén elsőként érhetők el a Rubicon változathoz a karosszéria színére fényezett sárvédők, tetők és félajtók.

 

 

 

Múlt, jelen, jövő
A világ alaposan megváltozott mióta az első Jeep 1941-ben legördült a gyártósorokról. Másképp éljük a mindennapokat, más elvárásokat fogalmazunk meg, és a Jeep az elmúlt nyolc évtizedben mindvégig következetesen alkalmazkodott az újdonságokhoz. Egyvalamiben azonban jottányit sem engedett. A márka maradt, és mindig is marad, amire született: a szabadság, a kaland, a hitelesség és az élmények megtestesítője.
A Jeep nyolc évtizedes történetét úttörő újítások, technológia megoldások sora jellemzi. A Willys MB-t 1949- ben követte a négykerékhajtású Willys Wagon, és jelenlétével kijelölte az utat napjaink SUV kategóriája számára. Nyomában járva 1963-ban megszületett a Wagoneer, az igazi prémium SUV.

A legújabb fejezetet a plug-in hibridek párosa, a Renegade 4xe és Compass 4xe nyitotta meg. Újabb lépés a magyar piacon nyáron megjelenő Wrangler 4xe bemutatkozása. Ez a vadonatúj ikon teljesen elektromos hajtásával sikeresen teljesítette a Sierra Nevadában található Rubicon Trail-t. Leküzdötte a világ egyik legnehezebb, a Jeep saját modelljei fejlesztésekor mérceként használ tereppályáját, és ezzel bebizonyította, hogy méltó nyolcvan esztendeje útnak induló elődei örökségére.

 

 Jeep Gladiator árak letöltés

Jeep Renegade árak letöltés

Jeep Wrangler árlista letöltés

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER