Címkék: Jeep Compass

2020. június 05. péntek, 14:31

 

Megérkezett az európai piac igényeihez igazodó új Jeep Compass.

 

 

A megújult modell az FCA olaszországi  Melfiben működő üzemében készül, így a Jeep a korábbinál gyorsabban és pontosabban válaszolhat a változó követelményekre, az egyre növekvő keresletre. A szállítási határidő átlagosan három hétre rövidülhet.

 

 


Az eredetileg Mexikóban készülő Jeep Compass gyártásának Olaszországba költöztetését a modell sikere tette lehetővé. A Melfiben készülő európai kivitel újdonsága a kétféle, 130 és 150 lóerős változatban elérhető, 1,3 literes, négyhengeres benzines turbómotor. A fokozott menetdinamikát és kimagasló vezetési komfortot kínáló erőforrás teljesítményét hatfokozatú kézi, illetve dupla szárazkuplungos (DDCT) automata sebességváltó közvetíti a kerekekhez. A kifinomult benzinmotorok párosa teljesíti az Euro 6D Final emissziós norma előírásait.

A Compass motorkínálatában továbbra is megtalálható a 120 lóerős, 1,6 literes MultiJet II dízelmotor. A modernizált erőforrást a most gyártásba kerülő új modellváltozaton SCR katalizátorral szerelték fel. Megújultak a Jeep Compass fedélzeti szolgáltatásai is. A modellcsalád a mobil kommunikációs eszközök számára fejlettebb kapcsolódási megoldásokat biztosító Uconnect rendszert kapott. Az SUV megjelenését ugyanakkor új stíluselemek teszik különlegessé.  

Utóbbiak sorába tartoznak az egyes felszereltségi szintek egyedi kialakítású keréktárcsái, valamint az öt új karosszériaszín. A fekete tetőlemezzel társítva a Melfiben készülő modellek rendelhetők elefántcsont gyöngyház, Colorado piros, Italia kék, Shade kék és Techno zöld metálfényezéssel. Az új Compass Európa-szerte júniustól érkezik a márkakereskedésekbe.

 

 


Az új 1,3 literes benzines turbómotor

A Jeep Renegade fedélzetén bemutatkozott, és most az olaszországi Melfiben készülő Compass is megkapta az FCA új, 1,3 literes benzines turbómotorját. A moduláris szerkezetű erőforrás az európai piac számára fejlesztett globális kismotor-család (GSE) tagja, és négyhengeres kivitelű változatai 2020 nyarától szolgálnak a Compass modellekben.
A 130 lóerős változatához hatfokozatú kézi sebességváltó társul, míg a 150 lóerős variáns hatfokozatú dupla szárazkuplungos (DDCT) sebességváltót kap. A motor mindkét esetben az első kerekeket hajtja.
Fontos, hogy a Compass most először kínál automata sebességváltót elsőkerék-hajtású hajtásláncban. Az új konfiguráció megfizethetőbbé teszi a technológiát a C-SUV szegmensben, ahol jelenleg a kétkerékhajtású, automata sebességváltós modellek teszik ki az európai eladások 28 százalékát. A benzin koromrészecske-szűrővel (GPF) felszerelt, új 1,3 literes benzinmotor teljesíti az Euro 6D Final károsanyag- kibocsátási norma előírásait.  

Az FCA csoport által kifejlesztett globális kismotor-család olyan kis lökettérfogatú benzinmotorokból áll, amelyek takarékosságuknak és teljesítményüknek köszönhetően széles körben felhasználhatók. A motorok alapvető szerkezete az alkatrészek és gyártási folyamatok terén nagymértékű szabványosítást, illetve rugalmasságot tesz lehetővé. Moduláris felépítésükkel megteremtik a későbbi továbbfejlesztés feltételeit.
Az új motorok a tömegcsökkentés érdekében alumínium szerkezetűek, a négyhengeres turbómotor legkisebb tömege hozzávetőleg 110 kilogramm. A Teksid vállalattal közösen kifejlesztett forgattyúsház nagy nyomáson öntött alumínium ötvözetből készült. A mérnökök számos lehetséges gyakorlati kialakítás tanulmányozása után döntöttek az alaplemezes felépítés mellett, mert ez kínálja a zaj- és rezgéscsillapítás, a tömeg, valamint a szerkezeti stabilitás legkedvezőbb kombinációját.

Az új GSE Turbo erőforrásokon mutatkozik be az égési hatásfokot változó szelepvezérléssel és szelepemeléssel javító, exkluzív MultiAir technológia harmadik generációja, amely tovább optimalizálta a szívószelepek egymástól független nyitását, illetve zárását. Az egyedi szívó- és kipufogó oldali bütyökprofilok alkalmazása révén kis terhelésen javul az üzemi hatásfok. A megoldás kulcsa, hogy a szívószelepek korábbi nyitásával a rendszer visszavezeti az égéstérbe a kipufogógázokat, míg nagy terhelésen a szívószelepek zárásának késleltetésével javul a teljesítmény. A MultiAir III technológia a gyakorlatban képes módosítani a tényleges sűrítési viszonyt, ezzel elejét véve a kopogásnak, mindeközben számottevően csökkenti a tüzelőanyag-fogyasztást, akár nagy teljesítmény leadásakor is.

Az új 1,3 literes benzines turbómotor fokozott menetdinamikát és kimagasló vezetési komfortot kínál, aszfalton, valamint terepen egyaránt. A Compass egyedi hangolású turbófeltöltővel kapta meg az 1,3 literes benzinmotort: a rendszer kis fordulatszámon maximális gázreakciókat biztosít, és akár 27 százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. A Jeep Compass új 1,3 literes benzines turbómotorral és DDCT automata sebességváltóval szerelt kivitelei
első ízben kínálnak gombnyomással aktiválható Sport üzemmódot. Ez a dinamikus üzemmód még élvezetesebbé varázsolja a városi közlekedést. Feszesebbé teszi a kormányzást, még pontosabbá a gázreakciókat, valamint úgy módosítja a sebességváltó működését, hogy az magasabb fordulatszámon váltson fel, így hatékonyabban kiaknázva az erőforrás teljesítményét, forgatónyomatékát.

 

 

 

Az új, 1,3 literes benzinmotor 130 lóerős, kézi sebességváltóval szerelt kivitele a Sport, Longitude, Night Eagle és Limited felszereltségi szinteken érhető el, míg a 150 lóerős, DDCT sebességváltós hajtáslánc a Longitude, Night Eagle, Limited és S kivitelekhez rendelhető – minden esetben kizárólag elsőkerékhajtással. A motor mindkét teljesítményverzióban egyformán 270 Nm maximális forgatónyomatékot ad le (ami akár 40 Nm-rel haladja meg a korábbi 1,4 literes benzinmotor nyomatékát.) A Compass motorkínálatában megtalálható még az SCR katalizátorral szerelt, 1,6 literes MultiJet II dízelmotor is. A 120 lóerős, 320 Nm forgatónyomatékú erőforrás kézi sebességváltóval és elsőkerék- hajtással kapható. A globális kismotor-család 190 és 240 lóerős kivitelei az új Compass 4xe modellekhez
érhetők el, összkerékhajtással.

Az új benzin- és dízelmotorokkal szerelt Jeep Compass európai értékesítése júniusban veszi kezdetét, majd az év második felében érkeznek a piacra a 4xe kivitelek. Új UconnectTM szolgáltatások: továbbfejlesztett fedélzeti kapcsolódás és adatmegosztás. A Melfiben gyártott Jeep Compass ultramodern kapcsolódási funkciókkal elégíti ki az egyre igényesebb ügyfelek elvárásait. A Jeep Renegade modellhez már rendelhető, új Uconnect szolgáltatások változatos funkciókat biztosítanak, amelyek számos különböző felületen keresztül elérhetők, a My Uconnect
okostelefonos alkalmazástól kezdve az okosórán át a weboldalig, a tetőkonzolon elhelyezett kapcsolóktól
a rádió kezelőfelületéig.

A Compass modellhez rendelhető új Uconnect szolgáltatások az alapfelszereltség részét képezik a 7 és 8,4
colos infotainment képernyő megrendelése esetén, illetve a Longitude vagy annál magasabb felszereltségi szinteken. A Uconnect szolgáltatások fejlett fedélzeti kapcsolódási lehetőség mellett hasznos funkciókkal teszik még biztonságosabbá és kényelmesebbé az utazást. Ezeket a funkciókat és szolgáltatásokat különböző csomagokba rendezték. Az alapszolgáltatásnak tekinthető My Assistant csomagot a gyárban aktiválják. Ez baleset esetére szolgáló vészhívó funkciót kínál, asszisztencia szolgáltatása a jármű mentését is magába foglalja, míg a jármű állapot jelentések
segítségével a vezető mindig tájékozódhat gépkocsija állapotáról.

A My Car, My Remote és My Navigation (utóbbi kizárólag Uconnect 8,4 colos navigációs rendszerrel együtt) csomagok a jármű vételárában benne foglalt, alapértelmezett szolgáltatások, amelyeket azonban az ügyfélnek kell aktiválnia.
A My Car segítségével a vezető folyamatosan nyomon követheti járműve állapotát, illetve paramétereit.
A My Remote lehetővé teszi, hogy a távolból működtessük az ajtózárakat, felvillantsuk a fényszórókat, megállapítsuk a jármű tartózkodási helyét, vagy korlátozzunk olyan működési paramétereket, mint az engedélyezett sebesség vagy használati terület, és értesítést kapjunk ezek megszegése esetén.
A kizárólag a 8,4 colos Uconnect navigációs rendszerrel együtt rendelhető My Navigation szolgáltatásai között megtalálható az a Send & Go funkció. Ennek segítségével számítógépünkből vagy okostelefonunkról közvetlenül az autóba küldhetjük tervezett úti célunkat, valós idejű forgalom- és időjárás-információkat kaphatunk, tájékozódhatunk a traffipaxokról, továbbá rákereshetünk érdekes úti célokra (POI).

A fentieken túlmenően a Compass 4xe modell esetében a My Uconnect okostelefonos alkalmazás az akkumulátor töltöttségi szintjének ellenőrzésére, valamint a töltési folyamat és a klimatizálás időzítésére is képes. Emellett alacsony töltöttség esetén megjeleníti a legközelebbi töltőpontokat a My Uconnect alkalmazásban, illetve a Uconnect 8,4 colos navigációs képernyőjén. A dinamikus hatótávolság térképszolgáltatás emellett a navigációs rendszerben és a My Uconnect mobil alkalmazásban is megjeleníti, hogy a pillanatnyi töltöttséggel meddig juthatunk el a járművel.
A Uconnect szolgáltatásokat opciós szolgáltatási csomagok egészítik ki, amelyeket a kapcsolódási weboldalon lehet megvásárolni. Olyan csomagokról van szó, mint a My Wi-Fi, a lopásvédelmi My Theft Assistance vagy a My Fleet Manager. Az új Uconnect szolgáltatások egy része már a piaci bevezetéstől kezdve elérhető az olaszországi Melfi üzemben gyártott Jeep Compass modellekhez, míg másokat az év későbbi időpontjában vezetnek be.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER