Címkék: BMW i3 | eDrive | led

2018. szeptember 29. szombat, 17:12

 

A 120 amperóra tárolókapacitású és 42,2 kilowattóra energiateljesítményű, nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátor egyetlen feltöltéssel 260 kilométernyi hamisítatlan vezetési élményt garantál, tisztán elektromos meghajtással. A zéró emissziójú mobilitás idén novembertől exkluzív sportcsomaggal és új árnyalatokkal élénkül. 

A BMW eDrive hajtáslánc-technológia folyamatos fejlesztésének köszönhetően hamarosan újabb szintre lép a BMW i divízió tisztán elektromos meghajtású duójának vezetési élménye: 120 amperórára (Ah) növelt tárolókapacitásával és 42,2 kilowattórányi (kWh) bruttó energiateljesítményével a BMW i3 (120 Ah) (kombinált energiafogyasztás: 13,1 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km) és a BMW i3s (120 Ah) (kombinált energiafogyasztás: 14,0 – 14,6 kWh/ 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km) modellpároshoz elérhető nagyfeszültségű akkumulátorok új generációja 2018 novemberétől jelentősen nagyobb hatótávolságot garantál. Hétköznapi használat mellett a két modell egyetlen feltöltéssel és tisztán elektromos meghajtással mintegy 30 százalékkal több, immár 260 kilométer megtételére képes.

A bajor prémiumgyártó gépkocsijaira jellemző vezetési élmény és a kiváló hétköznapi használatóság kettősével a BMW i divízió ismételten megerősíti innovációs etalonként és iránymutatóként betöltött pozícióját az elektromos mobilitás területén. A BMW i3 piaci bevezetése óta a tisztán elektromos meghajtású prémium kompakt nagyfeszültségű akkumulátorának tárolókapacitása – és ezzel párhuzamosan hatótávolsága – megduplázódott. Az új akkumulátor mellett új karosszériafényezési árnyalat, az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető Loft felszereltségi szint új utastéri tónusa, valamint az adaptív LED fényszórók mátrix funkcióval dolgozó távolsági fénye is felkerül a BMW i3 és a BMW i3s megrendelhető tételeinek palettájára. A BMW i3 modellhez a jövőben exkluzív sportcsomag is elérhető lesz, amely típus-specifikus lengéscsillapítókkal, spirálrugókkal és stabilizátorokkal szerelt sport kerékfelfüggesztéseket, fekete kerékjárati íveket, ültetett futóművet, szélesebb nyomtávokat és 20” méretű könnyűfém keréktárcsákat tartogat. Az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető Business navigációs rendszerrel együtt ráadásul a BMW i3 és a BMW i3s modellpároshoz az iDrive operációs rendszer csempe-ikonokkal dolgozó menürendszerének optimalizált vezérlőrendszere is elérhetővé válik, ahogyan a vezeték nélküli okostelefon-töltés és a vezeték nélküli LAN hotspot is.

Folyamatos fejlődés az akkumulátorfejlesztés területén: egyre nagyobb energiateljesítmény változatlan méretekkel

Ahogyan az elektromos motor és a vezérlőelektronika, úgy a nagyfeszültségű akkumulátor is a BMW i modellekben dolgozó BMW eDrive hajtáslánc-technológia szerves része. Az innovatív energiatároló egységek lítium-ion celláit egy akkumulátorgyártó vállalat állítja elő, kizárólag a BMW Group által meghatározott műszaki paraméterek szerint. A gyártóval szoros együttműködésben lefolytatott részletes kutatások és folyamatos fejlesztési munkálatok az energiateljesítmény, a hatótávolság, a biztonság és a megbízhatóság terén is az energiatároló egységek szüntelen optimalizálását eredményezik. A BMW i3 és a BMW i3s modellpáros padlólemezébe integrált nagyfeszültségű akkumulátor nyolc energiatároló modulból, egy-egy modul pedig tizenkettő lítium-ion cellából áll. Az energiatároló egység végső összeszerelését a BMW dingolfingi gyára végzi. Miközben a nagyfeszültségű akkumulátor külső méretei mit sem változtak, az energiatároló egység tárolókapacitása 120 amperórára, bruttó energiateljesítménye pedig 42,2 kilowattórára nőtt – amely a tisztán elektromos hatótávolság gyarapítása tekintetében újabb jelentős fejlődést jelent. Összehasonlításképpen: 2013-ban, a BMW i3 piaci bevezetésekor a nagyfeszültségű akkumulátor 60 amperóra tárolókapacitással és 22,6 kilowattóra energiateljesítménnyel bírt, majd az energiatároló egység 2016-ban bemutatott második generációja mindezt 94 amperórára és 33 kilowattórára emelte.

Annak ellenére, hogy az egyetlen feltöltéssel és tisztán elektromos meghajtással abszolválható hatótávolság jelentősen nőtt, a prémium kompakt modellpáros saját tömege, akkumulátorának beépítési mérete, menetteljesítménye és kombinált energiafogyasztása gyakorlatilag mit sem változott. A 125 kW / 170 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motorral hajtott BMW i3 7,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, a 135 kW / 184 lóerő maximális teljesítményű BMW i3s modellnek pedig ehhez mindössze 6,9 másodpercre van szüksége. Mindez azt jelenti, hogy a jövőbe mutató modellpáros két tagja a sportos menetteljesítmény tekintetében is abszolút mércét állít fel kategóriájában. Az elektromos motorokra jellemző, azonnali teljesítmény-leadásnak köszönhetően ráadásul a BMW i3 és a BMW i3s is a jelentősen nagyobb belsőégésű erőforrással szerelt sportautók rugalmasságát produkálja: amíg előbbi 5,1 másodperc, addig utóbbi 4,3 szekundum alatt sprintel fel 80 km/órás sebességről 120 km/órára.

A 120 amperóra tárolókapacitású akkumulátorral szerelt BMW i3 kombinált energiafogyasztása 13,1 kilowattóra 100 kilométerenként, míg a BMW i3s esetében ez az érték 14,0 – 14,6 kilowattórára módosul. Az elektromos motor kimagasló hatékonysága és a nagyfeszültségű akkumulátor megnövelt tárolókapacitása az elődmodellekhez képest mintegy 30 százalékkal nagyobb elektromos hatótávolságot eredményez: a BMW i3 (120 Ah) a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései szerint egyetlen feltöltéssel 359 kilométer (az elődmodell értéke 290 – 300 kilométer), míg a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint 285 – 310 kilométer (az elődmodell értéke 235 – 255 kilométer) megtételére képes. A BMW i3s (120 Ah) esetében ezek a számok 330 – 345 kilométerre (az elődmodell értéke 280 kilométer), illetve 270 – 285 kilométerre (az elődmodell értéke 235 – 245 kilométer) módosulnak. Hétköznapi használat mellett a modellpáros a 120 amperóra tárolókapacitású akkumulátor egyetlen feltöltésével 260 kilométert (az elődmodell értéke 200 kilométer) képes megtenni.

A BMW i3 és a BMW i3s prémium minőségű járműtöltő elektronikája gyors és rugalmas töltési megoldásokat tesz lehetővé. A modellpáros szabvány töltőkábelét úgy tervezték meg, hogy bármelyik hagyományos háztartási aljzathoz csatlakoztatható legyen. Ez esetben a nagyfeszültségű akkumulátor hozzávetőlegesen 15 óra töltési idő után éri el a 80 százalékos töltöttségi szintet, óránkénti 2,4 kW töltési sebességgel. A BMW i Wallbox gyorstöltő rendszere ezt 11 kW sebességre gyorsítja fel, amellyel a háromfázisú járműtöltés körülbelül 80 százalékos töltöttségi szintre mindössze 3,2 órát vesz igénybe. A BMW i3 és a BMW i3s vezérlőelektronikája, illetve nagyfeszültségű akkumulátora ráadásul az ultragyors DC töltőoszlopokkal is kompatibilis: az óránkénti 50 kW sebességű járműtöltés 42 perc alatt az akkumulátor 80 százalékos töltöttségét ígéri.

A BMW i3 és a BMW i3s 120 amperóra tárolókapacitású és 42,2 kilowattóra energiateljesítményű, nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátorral felszerelt verziója tovább folytatja a bajor prémiumgyártó felelős erőforrás-felhasználásra összpontosító tömegtermelési szisztémáját, amely a fél évtizeddel ezelőtti piaci bevezetés óta folyamatosan meghatározza a tisztán elektromos meghajtású prémium kompakt gyártását: a zéró emissziójú mobilitást és a hosszú távon fenntartható kiegészítő szolgáltatásokat felelős nyersanyag-kiválasztás és környezetbarát gyártási technológiák övezik. A BMW i3 (120 Ah) és a BMW i3s (120 Ah) a modellpáros teljes életciklusára vetítve minden korábbinál kedvezőbb károsanyag-kibocsátási mutatókkal rendelkezik – a nyersanyag-kitermeléstől kezdve, a gyártási módszereken keresztül, egészen az egyre szélesebb körben alkalmazott anyag-újrahasznosításig. A hagyományos, belsőégésű erőforrással hajtott modellek tömegtermelési folyamatához képest mindez jelentősen mérsékeltebb hatást gyakorol a Föld globális felmelegedésére.

Exkluzív sportcsomag a BMW i3 új opciójaként

A BMW i3 opcionális extrafelszereltségként megrendelhető portfólióján a közeljövőben egy vadonatúj, exkluzív sportcsomag emeli új szintre a vezetés BMW-modellekre jellemző, sportosan dinamikus, zéró emissziójú élményét. A kulcsfontosságú tényező e téren a BMW i3s modellhez alapfelszereltségként kínált sport futómű, amely típus-specifikus lengéscsillapítókkal, spirálrugókkal és stabilizátorokkal szerelt sport kerékfelfüggesztéseket, ültetett futóművet, szélesebb nyomtávokat és 20” méretű, kéttónusú vagy Jet Black árnyalatú, könnyűfém keréktárcsákat tartogat. A jelentősen megnövelt menetteljesítményt fekete kerékjárati ívek hangsúlyozzák ki, amelyek ugyancsak az exkluzív sportcsomag részei.

Új karosszériafényezések, adaptív LED fényszórók, optimalizált vezérlőrendszer és intelligens járműkapcsolati megoldások

2013-as piaci bevezetése óta a BMW i3 a világ legkeresettebb és legnagyobb darabszámban értékesített prémium kompaktjává érett a hálózatról tölthető modellek szegmensében. A modell a metropoliszokban és azok agglomerációiban rövid idő alatt a hosszú távon fenntartható személyes mobilitás iránymutató szimbólumává vált. Jellegzetes karakterének egyik meghatározó eleme a LifeDrive járműstruktúra, amely az alumínium alváz és a szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült utascella kettősével kecsegtet. A 120 amperóra tárolókapacitású és 42,2 kilowattóra energiateljesítményű akkumulátor bevezetésével párhuzamosan a BMW i3 és a BMW i3s modellpárosa vadonatúj stílusjegyekkel gazdagodik, miközben a karosszériafényezési árnyalatok palettájára az új, Frozen Grey szürke dekorcsíkokkal nyomatékosított Jucaro Beige bézsmetál tónus is felkerül. A bajor prémiumgyártó ügyfelei a látványos újítás mellett a Mineral Grey ásványszürke metál, az Imperial Blue királykék-metál, a Melbourne Red tűzpiros-metál, valamint a Capparis White hófehér és a Fluid Black mélyfekete akril fényezések közül választhatnak. Az új karosszériafényezési árnyalattal kiválóan harmonizál az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető Loft felszereltségi szint új tónusa, amelynek félig szövet, félig Sensatec bevonatú kárpitja „Electronic” színekbe borítja az utasteret: a Carum Grey világosszürke kárpitot barna kiegészítők fokozzák.

Az alapfelszereltség részeként kínált, LED-technológiás első fényszórók alternatíváiként az adaptív LED fényszórók is elérhetővé válnak, a távolsági fény automatikus tartomány-kitakaró funkciójával kiegészítve. Az innovatív mátrix funkcióval dolgozó távolsági fény jelentős mértékben növeli az esti látási viszonyokat, miközben a megvilágított tartományból automatikusan képes kitakarni a többi közlekedőt. Az adaptív LED fényszórókat ezért vízszintesen négy részre osztották a tervezők, a technológia pedig az egyes részeket 70 km/órás sebesség fölött egymástól függetlenül is tudja működtetni. A távolsági fényszóró a forgalmi szituációk függvényében világít: ha a technológia hatékony működéséhez szükséges kamera közeledő vagy hamarosan utolért autóst érzékel, az adaptív LED fényszórók csupán tompított fénnyel követik végig az érintett autós mozgását. Ilyenkor az adott területre vetített távolsági fények kikapcsolnak, elkerülve a többi közlekedő elvakítását. A fennmaradó fényszóró-tartományra vetített távolsági fények aktívak. Az adaptív LED fényszórók körét az intelligens kanyarfény és a távfény-asszisztens színesíti.

Az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető Business navigációs rendszerrel együtt a BMW i3 és a BMW i3s modellpároshoz az iDrive operációs rendszer csempe-ikonokkal dolgozó, élő menürendszerének optimalizált vezérlőrendszere is megrendelhetővé válik, amely az egyes menüpontok minden korábbinál gyorsabb és kényelmesebb elérését teszi lehetővé. Sőt mi több, az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető tételek közé a kompatibilis okostelefonok vezeték nélküli töltése és a vezeték nélküli LAN hotspot is felkerül, utóbbinak köszönhetően ráadásul egyszerre akár tíz okoseszköz is online kapcsolatba léphet a BMW i3 és a BMW i3s fedélzetén.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER