Címkék: Genfi Autószalon | KIA | Kia Optima Plug-in Hybrid

2016. február 29. hétfő, 21:51

 

A Kia hamarosan leleplezi az Optima Plug-in Hybrid modellt, a márka zöldautó-forradalmának következő lépcsőjét

A vadonatúj Optima Plug-in Hybrid, a Kia legelső hálózatról tölthető (plug-in) hibrid modellje a márciusi Genfi Autószalonon ünnepli európai premierjét, majd 2016 negyedik negyedévétől megkezdődik európai forgalmazása. Az innovatív plug-in hibrid hajtáslánc kulcsfontosságú újdonság a középkategóriás Kia Optima kínálatában éppúgy, mint a márka folyamatosan bővülő ökoautó-portfoliójában.

A vadonatúj Optima Plug-in Hybrid a korábbi Optima hibrid modellekhez képest megnövelt akkumulátor-kapacitással és nagyobb elektromos hatótávolsággal lép színre. Az autó akár 54 kilométert képes megtenni emissziómentes, tisztán elektromos üzemben. Ezt követően működésbe lép a takarékos, 2,0 literes GDI (közvetlen benzinbefecskendezéses) belső égésű motor, így biztos a továbbhaladás. A Kia fejlesztő csapatai mindössze 37 g/km-t határoztak meg CO2-kibocsátási célértékként. Ez rendkívül kedvező teljes üzemben tartási költségeket (TCO) eredményez a magán- és flottavásárlók számára egyaránt.

„Az elmúlt öt évben több mint megduplázódtak a hibrid eladások Európában, az előrejelzések szerint 2020-ra évente mintegy 700 000 új hibrid gépkocsi talál majd gazdára a piacon.” – mondta Michael Cole, a Kia Motors Europe ügyvezető igazgatója. „Az Optima Plug-in Hybrid révén a Kia is hozzájárulhat a csekély károsanyag-kibocsátású gépjárművek iránti, egyre növekvő kereslet kielégítéséhez, valamint könnyebben teljesítheti azon vállalati célkitűzését, hogy 2020-ra 25 százalékkal csökkentse modellpalettájának átlagos üzemanyag-fogyasztását a 2014-es értékhez képest.

Fejlett új plug-in hibrid hajtásláncunk rendkívül vonzó ajánlattá teszi az Optimát a magán- és és flottavásárlók számára egyaránt. A modell a vonzó formatervet és a nagyszerű vezethetőséget kedvező üzemben tartási költségekkel és minimális környezetterheléssel párosítja.”

Az előző generációs Kia Optima 2010-es globális bevezetésével indult útjára a márka dizájn-vezérelt átalakulása. A vadonatúj Optima jelenti ennek az átalakulásnak a következő állomását: az új Plug-in Hybrid kivitelt egy sor optikai módosítás teszi még látványosabbá. Ezek a módosítások egyrészt jól elkülönítik az Optima hagyományos, belső égésű motorral felszerelt változataitól, másrészt még áramvonalasabbá teszik.

A vadonatúj Optima Plug-in Hybrid egy sor ösztönösen kezelhető vezetőtámogató technológiát alkalmazva kínál maximális biztonságot, és még takarékosabb üzemeltetést.

54 kilométer tisztán elektromos hatótáv, 37 g/km CO2-kibocsátási célérték
Az Optima Plug-in Hybrid hajtásáról egy 9,8 kWh kapacitású lítium-polimer akkumulátor csomag és egy 50 kW (68 LE) teljesítményű villanymotor kettőse gondoskodik, amelyek együttesen akár 54 kilométeren át képesek tisztán elektromos üzemben, legfeljebb 120 km/óra sebességgel mozgatni az autót. Ezzel az Optima Plug-in Hybrid a D-szegmens egyik legkedvezőbb tisztán elektromos hatótávolságát kínálja.

Az innovatív hajtásláncban a Kia takarékos, 2,0 literes ‘Nu’ négyhengeres GDI benzinmotorja dolgozik, 156 LE teljesítménnyel, 189 Nm forgatónyomatékkal. A benzinmotor és a hozzá csatlakozó villanymotor révén az autó képes az akkumulátorokat töltés alatt tartva üzemelni, miután a jármű elhasználta az akkumulátor kezdeti töltését. A hajtáslánc kombinált rendszerteljesítménye 205 LE a benzinmotor 6000/perc fordulatszámánál, miközben a villanymotor alkalmazása közvetlen és azonnali gázreakciót szavatol. A villanymotor teljesítményével kiegészítve a Plug-in Hybrid modell rendszernyomatéka 375 Nm, ami már 2300/perctől elérhető.

A hajtáslánc teljesítménye finoman kapcsoló, hatfokozatú automata sebességváltón, illetve az arra illesztett, a hagyományos hidrodinamikus nyomatékváltót kiváltó, 50 kW (68 LE) teljesítményű villanymotoron keresztül jut el a hajtott kerekekhez.

Az Optima Plug-in Hybrid új generációs akkumulátor rendszere 9,8 kWh kapacitású lítium-polimer csomagból áll, amely számottevően nagyobb teljesítményre képes, mint az előző Optima hibrid rendszerének telepe. A hajtáslánc egyszerű felépítésének köszönhetően minimális helyet foglal el az első tengely mentén; az elektromos és belső égésű erőforrás hajtóereje a lehető leghatékonyabb módon, átalakítási veszteségek nélkül jut el a meghajtott első kerekekhez.

Az Optima Plug-in Hybrid zökkenőmentesen alkalmazza a takarékos elektromos és a belső égésű hajtás kombinációját, ami állandóan magas teljesítményszintet eredményez. Az Optima Plug-in Hybrid 9,4 s alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára, 0,6 másodperccel fürgébben, mint az előző Optima hibrid.

Az Optima Plug-in Hybrid tervezett CO2-kibocsátása 37 g/km (NEDC vegyes ciklus szerint).

Az Optima Plug-in Hybrid optimalizált helykihasználásának köszönhetően a csomagtartó térfogata a nagykapacitású akkumulátor plusz helyigénye ellenére eléri a 307 litert (VDA). Az új akkumulátor a hátsó ülések mögött, illetve a pótkerék üregében helyezkedik el. A hálózatról tölthető (plug-in) hibrid hajtáslánc alkalmazása lehetővé tette az előző generációs Optima hibridénél kisebb (65 helyett 55 l-es) üzemanyagtartály beépítését.

Azonnal felismerhető esztétikai és aerodinamikai változások
Oldalnézetből az Optima Plug-in Hybrid az aerodinamikai adottságait tökéletesítő finom változások ellenére azonnal felismerhetően Kia, és egyértelműen Optima. A vadonatúj, aktív lamellás hűtőmaszk aktiválásakor a közegellenállási együttható 0,25-re csökken (az Optima szedán esetében 0,27). A módosított kontúrú első és hátsó lökhárítók áramvonalasabbá teszik az autót, így javult a légáramlás a karosszéria körül.

Az Optima Plug-in Hybrid egyéni ismertetőjegyei a letisztult metálkék színű, ragyogó króm dekorelemek, amelyeket a hátsó lökhárítón, a hűtőmaszk keretén és a kerékíveken alkalmaztak, továbbá az ‘EcoPlugin’ embléma. A töltőcsonkot a vezető oldali első sárvédőben alakították ki.

Az Optima Plug-in Hybrid utasterében egy sor módosítás hirdeti az autó innovatív természetét és hajtásláncát. A plug-in hibrid hajtásláncra vonatkozó alapvető adatok, mint az akkumulátor töltöttségi állapota egy új műszeregységben jelennek meg, amely a vezetési stílusra vonatkozó tájékoztatással is szolgál, rámutatva, hogy a vezető milyen területen fejlődhetne tovább.

Új érintőképernyős infotainment rendszer Android Auto és Apple CarPlay funkciókkal
Az Optima Plug-in Hybrid a Kia legmodernebb audiovizuális navigációs (AVN) rendszerét kapta meg, amelyhez 8 colos érintőképernyős infotainment rendszer tartozik. A Kia AVN rendszere támogatja a DAB digitális rádiótunert, amely számos európai országban lehetővé teszi a digitális rádióadások vételét. A Plug-in Hybrid újdonságaként az AVN rendszer egy sor olyan extra menüt is tartalmaz, amelyek megmutatják a jármű pillanatnyi elektromos hatótávolságát, valamint új funkcióként útbaigazítást adnak a közeli töltőállomásokhoz.

Az Optima Plug-in Hybrid az egyik első olyan Kia modell, amely megkapja az Android 5.0 (Lollipop) vagy annál frissebb operációs rendszert alkalmazó okostelefonokkal kompatibilis Android Auto funkciót, illetve az iPhone 5 vagy annál későbbi termékeket támogató CarPlay szolgáltatást. Mindkét rendszer hangvezérlés segítségével teszi lehetővé, hogy a vezető anélkül vezérelhesse telefonját, hogy kezét levenné a kormányról, vagy tekintetét az útról.

A modell piaci bevezetésétől elérhető Android Auto összekapcsolódik a felhasználó telefonjával, majd lehetővé teszi, hogy az okostelefonos alkalmazásokhoz és egyéb funkciókhoz (pl.: Google Maps navigációs szóbeli útmutatással, telefon kihangosító, szöveges üzenet felolvasása, hangfelismerés) az autó fedélzeti infotainment rendszerének képernyőjén keresztül férjenek hozzá. Az Android Auto azt is lehetővé teszi, hogy streaming kapcsolaton keresztül zenét hallgassunk a Google Play Music szolgáltatásból.

Az Optima Plug-in Hybrid modellkehez 2016 végétől rendelhető Apple CarPlay funkcionalitás teljes körű Siri hangvezérlést biztosít, amellyel a telefonkészülék számos funkciója és alkalmazása irányítható, beleértve az Apple Maps alapú navigációt, a híváskezelést, vagy a szöveges üzenet diktálását. az Apple CarPlay további olyan audio alkalmazásokat is támogat, a zenei streamingtől a hangoskönyvekig, amelyeket a felhasználó korábban iPhone készülékére letöltött.

Az AVN rendszer a teljes Kia Connected kapcsolódási szolgáltatási csomagot is tartalmazza, mindig aktuális, vezetőorientált információkkal. A TomTom® technológiáját hasznosító szolgáltatás a kapcsolódási funkciók széles körét kínálja, az élő forgalomtájékoztatástól a traffipax-információkig, a helyi kereséstől az időjárás előrejelzésig. Az európai Plug-in Hybrid tulajdonosok a gépkocsi megvásárlását követő hét éven át ingyenesen használhatják a rendszert.

Az érintőképernyős infotainment rendszerhez alapkivitelben hathangszórós audiorendszer társul, míg az igazi zenerajongók megrendelhetik az 590 W teljesítményű Harman Kardon QuantumLogic Premium Sound audiorendszert, amely tíz hangszóróval, külső erősítővel, Clari-Fi MP3 zenei helyreállító technológiával, valamint a Harman Kardon előremutató QuantumLogic surround térhangzás technológiájával rendelkezik.

Az Optima Plug-in Hybridet a Kia új, vezeték nélküli töltőrendszerével is felszerelték; a hordozható elektronikus készülékekhez tervezett rendszer a középkonzol tövénél található. Az 5W teljesítményű vezeték nélküli töltővel a felhasználók menet közben tölthetik telefonjuk akkumulátorát, anélkül, hogy csatlakoztatniuk kellene a töltőkábelt. Az 'idegen tárgy felismerés' funkcióval felvértezett, 5 W teljesítményű töltőrendszer azonnal aktiválódik, amint a felhasználó kompatibilis készüléket helyez a töltőfelületre, illetve figyelmezteti a vezetőt, ha a járműből kiszállva a töltőn felejti telefonját. A rendszer a műszerfali kijelzőn jeleníti meg a töltöttségi szintet; a használat közbeni túlmelegedést biztonsági rendszer akadályozza meg.

Intelligens fogyasztáscsökkentő és energia-visszanyerő technológiák támogatják a hatékony akkumulátor használatot
A vadonatúj Optima Plug-in Hybrid fejlett energia-visszanyerő rendszerek és vezetőtámogató funkciók mellett egy sor olyan innovációt is alkalmaz, amelyek javítják az akkumulátor csomag hatásfokát.

Az Optima Plug-in Hybrid két alapvető technológiát alkalmazva gondoskodik az elektromos energia gazdaságos felhasználásáról, illetve újratermeléséről: ezek a regeneratív fékrendszer, illetve az új vitorlázó (Coasting Guide Control, CGC) funkció. Az Optima Plug-in Hybrid emellett fejlett fűtő-szellőző és légkondicionáló (HVAC) rendszerrel bír, amelynek egyszemélyes vezetőközpontú üzemmódját kifejezetten energiatakarékosságra tervezték.

A Kia regeneratív fékrendszere (az Optima Plug-in Hybrid fedélzetén immár harmadik generációs kivitelében) lehetővé teszi, hogy a gépkocsi lassítás vagy egyenletes sebességű gurulás közben visszanyerje a mozgási energiát. A korábbi Optima Hybridben használt rendszerrel szemben az új megoldás 11 százalékkal több energiát képes visszanyerni, és amikor csak lehet, tölti a Plug-in Hybrid akkumulátorát, ezzel is mérsékelve a károsanyag-kibocsátást és javítva a hibrid vezethetőséget.

Az Optima Plug-in Hybrid megkapta azt az elektromos üzemű Kia Soul EV modellből átvett, fejlett HVAC rendszert, amelynek intelligens légbevezetési rendszere „egyszemélyes vezető” üzemmóddal is rendelkezik. Ez az egyedi szellőzési rendszer kizárólag a vezetőülésnél biztosít szellőzést és fűtést, lekapcsolva az utastér minden más pontjára vezető fűtést, illetve szellőzést. Ez a megoldás nem azonos azokkal a rendszerekkel, amelyek pusztán a légbevezető csatornákat zárják el, más irányba vezetve a levegőt, hiszen azoknál a HVAC rendszer fogyasztása nem csökken. A Kia rendszere ellenben mérsékli az akkumulátor terhelését, illetve a fűtésből és légszállításból eredő energiafogyasztást.

Nagy szilárdságú karosszéria, aktív biztonsági segédtechnológiák
Az Optima Plug-in Hybrid könnyű, rendkívül szilárd karosszériájának, valamint széles körű passzív és aktív biztonsági rendszereinek köszönhetően kiemelkedő szintű utasvédelmet biztosít, maximális ötcsillagos Euro NCAP minősítéssel.

Az Optima Plug-in Hybrid vázszerkezete 51 százalékban tartalmaz fejlett, nagy szakítószilárdságú acélokat (AHSS). AHSS acélokkal merevítették az autó A- és B-oszlopait, küszöbeit, tetőlemezét, padlólemezét, valamint első kerékíveit.

Az erősebb vázszerkezeten belül, az utastérben vezető- és utasoldali légzsák, vezetőoldali térdlégzsák, két első oldallégzsák, és két függönylégzsák is véd.

A Kia Optima Plug-in Hybrid továbbra is kiváló eredményre számíthat az Euro NCAP egyre nagyobb jelentőségű „biztonsági segédrendszerek” kategóriájában, hála a balesetek elkerülésére és a sérülések mérséklésére szolgáló aktív biztonsági technológiáknak.

Alapfelszerelés a Kia VSM járműstabilitás-szabályozó rendszere, amely fékezés és kanyarodás esetén a gépkocsi menetstabilizáló rendszerének (ESC) és elektromos szervokormányának szabályozása révén tapadásvesztés esetén segít a vezetőnek megőrizni az uralmat járműve felett.

Az Optima Plug-in Hybrid piactól függően az opciós aktív kockázat-elkerülő technológiák széles körét kínálja. Ezek között említést érdemelnek a következő funkciók:

  • Intelligens sebességtartó automata (SCC): az Optima sebességét automatikusan szabályozva tart biztonságos követési távolságot.
  • Önműködő vészfékrendszer (AEB)*: hosszú távú radar segítségével észleli az ütközés vagy gázolás veszélyét, és segít megállítani az autót
  • Sávelhagyást gátló rendszer (LKAS): felismeri az Optima sávhatárokhoz viszonyított helyzetét, és automatikusan korrigálja a jármű nyomvonalát, ha azt érzékeli, hogy a gépkocsi irányjelzés nélkül kezdi elhagyni a forgalmi sávot
  • Adaptív távolsági világítás (HBA): az egyéb járművek helyzetétől és az útviszonyoktól függően automatikusan igazítja a fényszóró hatótávolságát.
  • Sebességkorlátozás információ (SLIF): kamerák segítségével felismeri az út menti jelzőtáblákat, és azok információi alapján a műszeregységben megjeleníti a sebességkorlátozásokat
  • Holttér-felügyelet (BSD); a külső tükörben megjelenített optikai jelzéssel figyelmezteti a vezetőt, ha egy jármű belép az Optima holtterébe.
  • Mögöttes keresztirányú forgalom-felügyelet (RCTA): parkolóban történő tolatás esetén figyelmeztet az Optima mögött elhaladó gépkocsikra.

Az Optima Plug-in Hybrid AEB rendszer egyedülálló a modell európai piaci szegmensében, mivel nem csupán rövid hatótávolságú radart alkalmaz, de egy hosszabb távú egységet is, amely nagyobb távolságra lévő, gyorsabban mozgó gyalogosok és járművek észlelésére képes, mint a legtöbb konkurens.  

A rövid távú „belvárosi” radar 50 km/óra sebesség alatt segít a vezetőnek elkerülni a frontális ütközést, vagy enyhíteni annak következményeit, míg a hosszú távú „külvárosi” érzékelő 30-80 km/óra sebességtartományban teszi lehetővé az akadályok észlelését. Az AEB rendszer gyalogos-érzékelő rendszere akár 60 km/óra sebességnél is azonosítja a gyalogosokat, és mérsékli a gázolás kockázatát.

* Az önműködő vészfékrendszer (AEBS) vezetőtámogató rendszer, és mint ilyen, nem mentesíti a vezetőt azon felelősség alól, hogy minden körülmények között biztonságosan működtesse gépkocsiját. A vezetőnek mindenkor személyes vezetési képességeihez, a törvényi előírásokhoz és az általános forgalmi és útviszonyokhoz kell igazítani vezetési stílusát. Az AEBS nem a gépkocsi önálló működtetésére szolgál. További információkért kérjük, lapozza fel a kezelési kézikönyvet.

Sportos vezethetőség, megnövelt méretű fékek
Az Optima Plug-in Hybrid könnyű, merev futóműve optimálisan képes kiszűrni a rossz minőségű útfelületen ébredő rezgéseket és ütéseket. A mind a négy keréknél független kerékfelfüggesztés a dinamikus vezethetőséget az Optima Hybrid elődmodellénél kedvezőbb rugózási komforttal párosítja.

Az Optima Plug-in Hybrid a hagyományos hajtásláncú Optima szedán felfüggesztését örökölte meg, ami fokozott rugózási kényelmet és magával ragadó vezethetőséget eredményez. A rugókat, a lengéscsillapítókat és a kerékgeometriát kifejezetten a hálózatról tölthető hibrid modellhez hangolták, igazodva a hajtáslánc extra tömegéhez.

Az Optima Plug-in Hybrid szervokormánya a Kia kormányoszlopra ható villanymotoros rásegítését (C-MDPS) alkalmazza, amely kiszámítható, lineáris módon reagál a kormányparancsokra. A hagyományos erőforrásokkal felszerelt Optimákénál nagyobb (262 helyett 300 mm) átmérőjű hátsó féktárcsák a Plug-in Hybrid hajtáslánc extra tömege ellenére intenzív lassítóképességet eredményeznek.

A 2016. modellévi Kia Optima Plug-in Hybrid 2016 negyedik negyedévétől kapható
A vadonatúj Kia Optima Plug-in Hybrid 2016 negyedik negyedévében kerül forgalomba Európában, a Kia Europe egyedülálló hétéves, 150 000 kilométeres garanciájával. A vadonatúj Optima Plug-in Hybrid európai piacra szánt példányait a koreai Hwasungban működő üzemben gyártja a Kia.


Kia Optima PHEV műszaki adatok



  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER