2013. augusztus 28. szerda, 15:14

 

Norvégia ad otthont minden idők legnagyobb elektromosjármű-szemléjének, amelynek szervezői új világrekord felállítására készülnek.


A két norvég EV szervezet tervei szerint a rendezvényen minden eddiginél több elektromos jármű gyűlik majd össze egy helyen; a rekord megdöntéséhez egyébként 225-nél több jármű részvétele szükséges. Az eseményen a magánautósok mellett részt vesz Oslo városa is, amely az elkövetkező három évben 1000 elektromos járművel bővíti az önkormányzat járműparkját, melynek jelentős része Nissan LEAF lesz.

elektromos-autok-rekordja


Az Oslo külső kerületéből, Maridalenből induló és az oslói városháza elé érkező konvojnak egy előre kijelölt 5 km-es útvonalon kell együtt haladnia. A kísérletet két, kamerával felszerelt drónrepülő fogja nyomon követni.

Bár a rendezvényhez minden elektromos jármű csatlakozhat, a várakozások szerint a részt vevő autók többsége a világ legnépszerűbb elektromos járművének számító Nissan LEAF lesz. A kísérlet valamennyi résztvevője hivatalos igazolást kap a részvételről.

A norvég Nissan LEAF-tulajdonosok is meghívást kaptak az Elektromos Jármű Unió (EVU) és a Norvég EV Szövetség világrekord-kísérletére, amely augusztus 31-én kerül megrendezésre a világ nem hivatalos elektromos jármű fővárosának számító Oslóban. A rekordkísérlet célja, hogy megerősítse a Nissan LEAF és más elektromos járművek vezető piacának számító Norvégia elkötelezettségét az elektromos járműtechnológia iránt.

A rekordkísérletet megelőző héten egy rögtönzött Nissan kávézó nyílik a városban, amely egyben „toborzó központként" is funkcionál, ösztönözve a látogatókat, hogy minél többen vegyenek részt a világrekord-kísérletben. A Nissan augusztus 19. és 31. között egy tesztvezető központot is felállít a városban; a Nobel-békedíjnak otthont adó oslói városháza közelében lévő központban a jelenlegi Nissan-tulajdosonok és a nagyközönség egyaránt kipróbálhatja a Nissan LEAF több mint 100 lényeges ponton megújult és továbbfejlesztett második generációját.

nissan-stand-norvegia


„A Nissan örömmel veszi ki részét ebből a nagyszerű rendezvényből, amely kitűnő alkalmat kínál a zéró-emissziós jövő ünneplésére" - hangoztatta Jean-Pierre Diernaz, a Nissan Europe elektromos járművekért felelős igazgatója. „A Nissan LEAF-tulajdonosok hozzájárulnak Norvégia levegőminőségének javításához, ráadásul egy csúcsminőségű, élvezetesen vezethető, és olcsón üzemeltethető autóval járhatnak - vagyis minden területen nyertesnek mondhatják magukat!"

A Nissan kávézó megnyitásával kezdetét veszi a Nissan által tett vállalás teljesítése, amelynek célja, hogy - az elektromos járműforradalom mind szélesebb körű elterjedésével - 2015. január 1-ig elérjék az egymilliárd kilométeres mérföldkövet. Az egymilliárd kilométeres cél elérésébe a jelenlegi Nissan LEAF tulajdonosok által megtett útvonalak és a tesztvezetések során megtett kilométerek is beleszámítanak.

nissan-leaf


A rögtönzött kávézó látogatói a Nissan LEAF mellett megtekinthetik az új Nissan NOTE modellt, és egy interaktív bemutató keretében megismerkedhetnek a Nissan Aktív Biztonsági Pajzs technológiájával, amely a padlóba épített érzékelők segítségével a jármű körüli LED világítással és hangjelzésekkel reagál a látogatók mozgására.

A látogatók ezen kívül megismerhetik a WAZE alkalmazást, a kihelyezett iPad-eken csatlakozhatnak a Nissan NOTE közösségéhez, és közelebbről is megtekinthetik a Nissan ZEOD RC-t, a világ leggyorsabb elektromos versenyautó-prototípusát, amely a jövő évi Le Mans 24 órás versenyen mutatkozik be az autóversenyzés rajongóinak.

A Nissan LEAF a legnépszerűbb elektromos jármű Norvégiában. Erről árulkodnak a számok is: hónapról hónapra az ország öt legnagyobb darabszámban értékesített modellje közé tartozik. Egyik legfőbb vonzereje a kizárólag a Nissan márkakereskedőknél megrendelhető, különleges „Északi csomag", amelyet kifejezetten az ország zord teleihez fejlesztettek ki. A csomag a fűthető első és hátsó üléseken, kormánykeréken, fényszórómosókon és külső tükrökön kívül egy akkumulátormelegítőt is tartalmaz, amely szélsőségesen alacsony hőmérsékleten is garantálja az autó üzembiztonságát.

Tom McCabe, a Nissan LEAF vezető fejlesztőmérnöke elmondta, hogy az „Északi csomagot" kifejezetten Európa leghidegebb régiójába tervezték: „A tél szinte egész Európában hideg, de Norvégiában és a skandináv régió nagy részén minden télen rendkívül alacsonyra süllyed a hőmérő higanyszála. Éppen ezért az autókat egy automatikus akkumulátormelegítővel szereljük fel, amelynek köszönhetően a tulajdonosok a leghidegebb időben is magabiztosan használhatják az autójukat. A felszerelések nagy része a más országokban is rendelhető „téli csomagban" is szerepel, ám a speciális akkumulátormelegítőt csak az „Északi csomaggal" megrendelt járművekbe szereljük be."

Norvégia világszerte vezető szerepet tölt be a zéró-emissziós mobilitás területén: 2012-ben több mint 10 000 elektromos járművet értékesítettek az országban, amely a teljes norvég személyautó-piac 2,9 százalékát képviseli. Az ország viszonylag kis területe ellenére kiterjedt töltőhálózat üzemel Norvégiában: az autósok több mint 3500 nyilvános töltőoszlopot és 100 gyorstöltőt vehetnek igénybe.

elektromos-autok-norvegia

A norvég elektromosjármű-tulajdonosok számos állami kedvezményben részesülnek, így például nem kell forgalmi adót fizetniük, ingyenesen parkolhatnak a belvárosokban, sőt, még a buszsávokat is igénybe vehetik. Mivel az ország elektromos energiájának több mint 90%-át megújuló forrásokból állítják elő, a Nissan LEAF és más elektromos járművek jelentős mértékben hozzájárulnak az ország ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER