Címkék: Toyota

2019. június 19. szerda, 20:02

 

A Chile Rally és a Portugál Rally egymást követő megnyerése után a Toyota Gazoo Racing World Rally Team pilótájának, Ott Tänaknak minden esélye megvolt a múlt hétvégi Szardínia Rallyn, hogy megszerezze sorozatban harmadik és ezzel idei negyedik diadalát.

 

 

 A versenyt egész hétvégén domináló pilóta legutolsó szakaszon bukta el a győzelmet, amikor meghibásodott a kormányműve, és ezért lassítania kellett. Végül – megelőzve világbajnoki riválisait – Szardíniában az ötödik helyen végzett, megszerezve ezzel a vezetést a WRC idei pontversenyében.

Tänak és navigátora, Martin Järveoja, és persze a Toyota Yaris WRC megnyerte az összes szakaszt szombaton, így az első helyre előrelépve 25,9 másodperces előnnyel várta az utolsó négy vasárnapi szakaszt. Az első három szakaszon sikerült végig megtartaniuk az előnyüket, aztán a gyorsasági szakaszon jött a kétperces időveszteséget okozó kormányműhiba. A szombati utolsó szakaszon elvégzett kerékcsere miatt időhátrányba kerülő Kris Meeke a nyolcadik helyen fejezte be összetettben a rallyt. Jari-Matti Latvala, akinek a nyitó napon fel kellett adnia a futamot, és ezért szombaton újra rajtolt, negyedikként ért célba a gyorsasági szakaszon. A Tommi Mäkinen Racing által privát indulóként benevezett negyedik Yaris WRC-vel versenyző Juho Hänninen újabb hasznos adatokat gyűjtött az első három szakaszon, mielőtt kiállt szervizelésre.

 

 

Tommi Mäkinen (csapatfőnök)
„A mai volt az egyik legnehezebb nap a csapat történetében. Az autónk nagyszerű teljesítményt nyújtott egész hétvégén, és nagyon megbízhatóan működött, de az utolsó szakaszon hirtelen probléma adódott. Természetesen vizsgáljuk, mi okozta a hibát. Ez hatalmas csalódás mindenkinek, különösen Ott és Martin számára. Bár a világbajnoki mezőnyben immár ők állnak az élen, sokkal jobb lett volna úgy kezdeni a nyári szünetet, hogy megnyertük a három utolsó rally mindegyikét. Nehéz lesz a következő pár nap, de biztos vagyok benne, hogy fel tudunk állni.”

Ott Tänak (a 8. rajtszámú autó pilótája)
„Az utolsó szakasz legelején valami nagyon furcsa dolog történt a kormánnyal, lényegében beragadt. Egy időre megálltunk, próbáltuk rendbe hozni, sikerült is elindulni, de sok időt veszítettünk, és ezzel a győzelem is elúszott. Csalódott vagyok, és nagyon sajnálom a csapatot is. Mindenki annyira keményen dolgozott ezen a rallyn, és az, hogy a végén így buktunk el, nagyon szomorú. Biztos vagyok benne, hogy a csapat nagyon igyekszik majd megoldani ezt a gondot, és tovább küzdünk. Idáig nehéz idényünk volt, mégis sokkal jobban állunk a bajnokságban, mint tavaly ilyenkor. Most egy kis pihenésre van szükségünk, egy időre el kell engedni a rallyzást, ám utána jöhet megint a munka.”

Jari-Matti Latvala (a 10. rajtszámú autó pilótája)
„Ma az volt a célom, hogy a gyorsasági szakaszon pontokat szerezzek. Reggel igyekeztem jó ritmust felvenni, utána pedig megtartani a sebességet. Ezután a harmadik szakaszban spóroltam az abroncsokkal. A haladási sorrend miatt tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz a gyorsasági szakaszon, kicsit szenvedtem a pálya miatt, de végül elég jól sikerült, és szereztünk néhány pontot. Összességében nehéz hétvégém volt a pozitív kezdet után. Nem úgy alakult ez a rally, ahogy reméltük, de előre tekintünk és küzdünk tovább.”

Kris Meeke (az 5. rajtszámú autó pilótája)
„Tegnap délután elég jól éreztem magam versenyzés közben, javult a ritmusunk és a sebességünk is. Aztán jött ez a probléma, ami azt hozta, hogy sajnos nem volt miért küzdenünk aznap. Csak arra koncentráltunk, hogy célba érjünk, és szerezzünk néhány pontot a csapatnak. Tudtam, hogy ez egy nehezebb rally lesz számomra, de voltak pozitívumok is. Most már a Finn Rallyra készülök, illetve az idény hátralevő részére. Tudom, hogy a csapat nagyon jól szerepelt a tavalyi év második felében, és úgy gondolom, mindenki mindent belead majd most is, egészen az év végéig.

Végeredmény – SZARDÍNIA RALLY

1 Dani Sordo/Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) 3 ó 32 p 27,2 mp
2 Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC) +13,7 mp
3 Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger-Amland (Hyundai i20 Coupe WRC) +32,6 mp
4 Elfyn Evans/Scott Martin (Ford Fiesta WRC) +33,5 mp
5 Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +1 p 30,1 mp
6 Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +2 p 16,7 mp
7 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Citroën C3 WRC) +2 p 59,6 mp
8 Kris Meeke/Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) +4 p 40,1 mp
9 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Skoda Fabia R5) +8 p 24,6 mp
10 Jan Kopecky/Pavel Dresler (Skoda Fabia R5) +8 p 49,2 mp
19 Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +20 p 36,0 mp

 

 

Mi következik?

Hét hetes pihenő következik az augusztus 1-4. között zajló Finn Rally előtt. Ez lesz a leggyorsabb futam a versenynaptárban, amit számos ugratóval tarkított, sima, murvás utakon rendeznek majd. A TOYOTA GAZOO Racing World Rally csapat – aminek a központja közel esik a Jyväskyläban található szervizparkhoz – 2017-ben és 2018-ban is megnyerte ezt a rallyt.

 

 

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER