Címkék: TOYOTA GAZOO Racing

2019. szeptember 02. hétfő, 20:21

 

A Toyota az elmúlt években sikert sikerre halmozó versenyistállója, a Toyota Gazoo Racing kettős győzelemmel kezdte a Hosszútávú Világbajnokság (WEC) 2019-2020-as évadát – ennél jobban nem is indulhatott volna az új idény a címvédő csapat számára.

 

 

A Toyota Gazoo Racing tökéletes stílusban kezdte a FIA Hosszútávú Világbajnokság (WEC) 2019-2020-as idényét: kettős győzelmet aratott az eseménydús Silverstone 4 órás futamon. A hazai kedvencek, Mike Conway, Kamui Kobayashi és José María López a pole pozícióból rajtolva első helyen értek célba a 7. rajtszámú TS050 HYBRID-del, ezzel a hatodik győzelmet szerezve a világbajnoki címvédő Toyota Gazoo Racing csapatának - dacára annak, hogy a módosított szabályok miatt ezek az autók immár 99 kiló többletsúllyal indulnak legerősebb riválisaikhoz képest.

 Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima és Brendon Hartley a 8. rajtszámú TS050 HYBRID-ben egészen a futam leintésig küzdöttek az első helyért, de végül másodikok lettek, kevesebb mint két másodperccel lemaradva csapattársaik mögött. A futamra 49.600 néző látogatott ki, akik fordulatokban gazdag versenyt élvezhettek a változékony időjárási viszonyok között. Mike pole pozícióból rajtolt a hetes autóval, majd a futam első részében sikerült megőriznie előnyét Sébastiennel szemben, amíg egy szerencsétlen időben érkező, egészpályás sárga jelzés miatt a Rebellion autók rövid időre az élre tudtak állni.

 

 

 

 Az ekkor már a bokszutca-kiállást követően Mike előtt haladó Sébastien hamarosan utolérte és megelőzte a Rebellion autókat, míg pár körrel később Mike is feljött a második helyre a hetes autóval. Amikor a futam már másfél órája tartott, heves felhőszakadás csapott le a pályára. Először mindkét autó igyekezett elkerülni a nem tervezett és időrabló kiállást, de mivel egyre romlott a pálya állapota, kénytelenek voltak esőgumikat felszereltetni. A bokszutcai kiállások döntő tényezőnek bizonyultak ezen a futamon, mert a Toyota Gazoo Racing csapatának sikerült értékes másodperceket nyernie az kerékcserékkel. Ennek még nagyobb jelentősége van ebben az idényben a módosított szabályok miatt, amelyek szerint a TS050 HYBRID-nek hosszabb ideig kell tankolnia, hogy a Ginetta és a Rebellion is teljesen feltankolhassanak ugyanennyi idő alatt, miközben 50 illetve 61 százalékkal több üzemanyagot visznek magukkal, mint a hibridek.

 Bemutatkozó futamán Brendonnak sikerült tartania az első helyet a 8. rajtszámú autóban, dacára annak, hogy elveszített pár másodpercet a bokszutcában, mert javítani kellett az ablaktörlőjét. Kamui ott volt szorosan mögötte, majd sikerült megelőznie, mielőtt elérték a táv felét. A második két óra a safety car mögött kezdődött, ezért az első három autó már egy bolyban haladt. A 23 perces safety car intervallumot követően a két TS050 HYBRID állt az élen, majd hamarosan közel egy percre növelték előnyüket a 3. rajtszámú Rebellion autó előtt, amikor az stop-and-go büntetést kapott egy technikai szabálysértés miatt. Ezután már csak a két TS050 HYBRID volt versenyben az első helyért Kamuival, illetve Brendonnal a volán mögött, akik felváltva haladtak az élen, amíg át nem adták a kormányt Josénak és Kazukinak az utolsó órára. José megőrizte az előnyt a hetes autó számára, miközben a két hibrid váltakozó sikerrel küzdötte át magát a sűrű mezőnyön. A futam végén José az első helyen ért célba a 7. rajtszámú autóval, alig 1,901 másodperccel Kazuki előtt.

Ennek köszönhetően a Toyota Gazoo Racing már az első helyen állva várhatja a világbajnoki idény második fordulóját, ami a hazai pályának számító Fuji Speedway futam lesz október 6-án, a hagyományosabbnak számító hatórás időtartammal. Ugyanakkor az új szabályok miatt – melyek a mezőnyben elfoglalt helyezés szerint hendikeppel sújtják az autókat – még nagyobb kihívást jelent majd megszerezni a győzelmet a hazai pályán. A TS050 HYBRID-ek lassabbak lesznek nem hibrid riválisaikhoz képest, és a mai győzelem miatt a 7. rajtszámú autó is nagyobb hendikeppel indul majd, mint a nyolcas.

 

 

Hisatake Murata, a csapat elnöke
„Ez tökéletes kezdete volt az idénynek: kettős győzelem a csapat számára, és egy eseménydús verseny, amit élvezhettek a szurkolók. Köszönöm a csapat minden tagjának a remek munkát; különösen a bokszutca legénységének, akik a nagyon gyors kerékcserékkel sok időt megspóroltak riválisainkhoz képest, és a pilótáknak is, akik a változékony időjárásban is megőrizték hidegvérüket. Láttuk, hogy idén sokkal szorosabb küzdelmet kell vívnunk, és riválisaink még veszélyesebbek lesznek majd Fujiban, ahol első alkalommal tapasztaljuk meg a hendikep-rendszer működését. Remélem, hogy szurkolóink az egész idény során továbbra is élvezik majd az LMP1 csapatok közt dúló izgalmas csatát.”

Mike Conway (7. rajtszámú TS050 HYBRID)
„Nagyszerű érzés, hogy sikerült győznöm itt hazai pályán, Silverstone-ban. Jó ideje próbáltam már megnyerni ezt a futamot, szóval elég sok időmbe került a dolog! Nagyon köszönök mindent csapattársaimnak, akik a nehéz körülmények között is megbízhatóan végezték a dolgukat. A másik hibrid folyamatosan ott volt a nyakunkon, nagyon szoros verseny volt, ezért remek érzés, hogy mi kerültünk ki győztesen a küzdelemből. Szeretném azt is megköszönni a csapatnak, hogy olyan autónk volt, amivel győzni lehetett. Ez a diadal az övék is.”

Kamui Kobayashi (7. rajtszámú TS050 HYBRID)
„Nagyon örülök ennek az eredménynek, tökéletes idénykezdet. Úgy gondolom, nekem volt a legnehezebb dolgom az eső miatt. Arra számítottunk, hogy csak egy rövid zápor lesz, ezért megpróbáltuk kihúzni a végéig slick gumikkal, de jóval nagyobb felhőszakadás lett, és tovább tartott, mint gondoltuk, ezért ki kellett mennünk a bokszutcába. Szoros és tisztességes küzdelem volt a 8. rajtszámú autóval, a csapatban mindenki remek munkát végzett. Egész héten jól ment az autónk és jó tempóban haladtunk, ezért már Fujira készülünk.”

José María López (7. rajtszámú TS050 HYBRID)
„Nagyon jól indult ez az idény az egész csapat számára. Nagyon kemény volt a futam, és szoros volt a verseny a csapat másik autójával, de a többi LMP1 riválisunkkal is. Az útviszonyok kedvezőtlenek voltak, de Mike és Kamui remekül tették a dolgukat, utána pedig rám várt az utolsó szakasz Kazukival szemben. Sikerült az élen maradnom, aminek nagyon örülök, mert Silverstone egy különleges pálya, és emellett hazai pálya is Mike számára. Szóval van pár dolog, ami miatt különlegesnek számít ez a diadal.”

Sébastien Buemi (8. rajtszámú TS050 HYBRID)
„A kettős győzelem tökéletes eredmény a csapat számára, szóval ez a nap jól sikerült. Természetesen mindig elsőként akarok célba érni, de erős futam volt, és Brendon remek munkát végzett első futamán a TS050 HYBRID-del. Nem hibáztunk sehol, és végig ott voltunk közvetlenül a hetes autó közelében. Gratulálok nekik a győzelemhez. Sajnos éppen csak egy kicsivel, de mögöttük voltunk, de jó tempóban mentünk és ezért optimistán várom Fujit.”

Kazuki Nakajima (8. rajtszámú TS050 HYBRID)
„Az egész csapatnak szeretnék gratulálni, de különösen a hetes autó legénységének, és persze Brendonnak és Kamuinak, akik extrém körülmények közt is remek munkát végeztek. Lenyűgöző volt, ahogy versenyeztek! Kemény tempót diktáltunk, de sajnos az első szakaszomban veszítettem némi időt. Most már hazai futamunkra, a japán versenyre készülünk, és persze arra, hogy ott már újra mi állhassunk fel a dobogó legfelső fokára.”
Brendon Hartley (8. rajtszámú TS050 HYBRID)
„Ez egy fantasztikus futam volt a Toyota Gazoo Racing számára: a bokszutca-kiállások jól sikerültek, az autók jól fel voltak készítve, és egyik pilóta se hibázott sehol. Picit csalódott vagyok, hogy nem sikerült győzni, de mindannyian tudjuk, hogy csak egy autó lehet az első, ezért elégedett vagyok az első hétvégémmel, amin a Toyota színeiben versenyeztem, és azzal is, ahogy sikerült beilleszkednem Kazuki, Sébastien, illetve a csapat mellé. Érdekes élmény volt a futam elején slick gumikkal autózni az esőben, ablaktörlő nélkül, de elégedett vagyok a teljesítményemmel.”

A Silverstone 4 órás futam végeredménye
7 Toyota Gazoo Racing 129 kör
8 Toyota Gazoo Racing +1.901 mp
3 Rebellion (Berthon/Derani/Duval) +1 kör
5 Ginetta (Robertson/Hanley/Orudzhev) +5 kör
42 Cool Racing (Lapierre/Borga) +5 kör
36 Signatech Alpine (Laurent/Negrão/Ragues) +5 kör

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER