Címkék: Fernando Alonso | Le Mans | TOYOTA GAZOO | TS050 HYBRID

2018. június 19. kedd, 02:18

 

Történelmet írt a Toyota: a TOYOTA GAZOO Racing győzelmet aratott a Le Mans 24 órás futamon, ráadásul nem is akármilyet: a dobogó második fokára is a Toyota hibrid erőgépét vezető csapat tagjai álhattal fel. A kiemelkedő jelentőségű diadalt még emlékezetesebbé teszi, hogy a Toyota épp huszadik alkalommal állt rajthoz legendás versenyen, amikor sikerült elhódítania a koronát – ami, különösen az elmúlt két év drámai befejezése után kijárt már a csapatnak. 

Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima és Fernando Alonso vezették a 8. rajtszámú   versenyautót, amely pole pozícióból rajtolt, és 388 feszült és eseménydús kör után elsőként ért célba a Circuit de La Sarthe pályán, tovább növelve ezzel a legénység és a Toyota elsőbbségét a FIA Hosszútávú Világbajnokság (WEC) tabelláján. Mike Conway, Kamui Kobayashi és José María López is remekül versenyeztek, sőt hosszú időn át vezettek is, és a 7. rajtszámú TS050 HYBRID 256.900 szurkoló szeme láttára másodikként száguldott át a célvonalon.
A TOYOTA – ami a mostani hétvégéig 47 autóval lépett már pályára Le Mans-ban, és eddig hatszor szerzett dobogós helyet – a második japán gyártó, amely győzni tudott a La Sarthe pályán, Kazuki pedig az első japán pilóta, aki egy japán autó volánja mögött szerzett itt első helyezést.A hihetetlen eredmény azonban nemcsak a pilótáké, hanem a TOYOTA GAZOO Racing minden munkatársáé is, akik Higashi-Fujiban és Kölnben fáradhatatlanul dolgoztak a hibrid-elektromos hajtás tökéletesítésén. Ez a technológia immár 35 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint 2012-ben, amikor először megjelent a hosszútávú versenyzés világában. A két TS050 HYBRID szinte azonos teljesítményt nyújtott az 5.286 km-es versenytávon, és többször is helyet cseréltek a drámai futam során.
A 8. számú autó két stop-go büntetést is kapott, testvére pedig egyet, így a futam éjszakai szakaszán Alonsónak különösen feszes iramot kellett diktálnia, hogy lefaragja ezt a hátrányt – egy olyan napon, amikor a mezőny összes pilótája a lehető legtöbbet próbálja kihozni magából és autójából.Az utolsó tankolás nem ment hibátlanul, ezért a 7. számú gép elveszítette vezető pozícióját, így a kockás zászló a Kazuki vezette 8. rajtszámú autó előtt csapott le, akit csapattársa követett, két körrel lemaradva. Harmadikként a 3. rajtszámú Rebellion száguldott át a célvonalon, 12 körös hátránnyal.Most kilenc hétnyi szünet következik, s ezt követően a TOYOTA GAZOO Racing augusztus 17-19-én lép újra pályára a Silverstone 6 órás futamon, a WEC 2018-2019-es évadának harmadik fordulójában.

Akio Toyoda, a Toyota világszintű elnöke ekképp üdvözölte a rég várt diadalt: “Köszönöm, hogy teljes erőbedobással küzdöttek! Ezeket a szavakat pilótáikhoz címzem, akik az eddigi leghosszabb távunkat futották meg Le Mans-ban, ahol már 20. alkalommal szálltunk versenybe. És ugyanezt mondhatnám autóinknak is, amelyek 388 kört, vagyis mintegy 5300 kilométert teljesítettek. És köszönöm, hogy lehetővé tették pilótáinknak és autóinknak, hogy teljes erőbedobással küzdhessenek! Ezt pedig szurkolóinknak szánom, akik hosszú lelkesítenek minket; valamint partnereinknek és támogatóinknak, akik velünk vállvetve küzdenek, és persze a csapat tagjainak. Mindenkinek szeretném kifejezni őszinte elismerésemet. Eddig még sosem sikerült nyernünk Le Mans-ban, mindig csak vetélytársaink mögött autóztunk. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy új technológiát fejlesztünk – mély hittel abban, hogy az autónk gyorsabb, mint riválisainké, és erős hittel abban, hogy nyerni tudunk majd vele.A 19. versenyünkön mégsem tudtunk győzni. A futam után ezt mondtam a csapatnak: Sosem fogunk nyerni Le Mans-ban, ha csak egy gyors autó építése a célunk! Ettől még nem leszünk erősek. Nem vagyunk erős csapat! Ezután alapjaiban szerveztük át a csapatot, újra meg újra feltéve a kérdést: miért nem vagyunk erősek? Végül arra a következtetésre jutottunk, hogy a hiányzó elem a kaizen, vagyis a folyamatos fejlődésre törekvés volt. Egy autó elkészítése, felkészítése és vezetése összetett folyamat, amiben mindenkinek át kell gondolnia, hol hibázhat, és hogyan kerülheti el ezt a hibát. Ezután ki kell találnia, mi lesz a következő lépése. Idén minden munkatársunk ezen a fejlődési folyamaton dolgozott, próbálva megtalálni az erőt.

„A Porsche, amit nem tudtunk legyőzni, alighanem már birtokában van ennek az erőnek. Idén nem tudunk megmérkőzni velük, de örömmel vennénk, ha újra lehetőségünk nyílna megmutatni, milyen sokra értékeljük e remek vetélytársat.Az idei versenyévad kezdete előtt egy üzenetet kaptam a csapat egyik tagjától: úgy érzem, nehéz évnek nézünk elébe. Idén tovább kell fejlesztenünk az erőnket – sőt nemcsak idén, hiszen a kaizen a folyamatosságról szól, vagyis sosincs vége, mert mindig akad valami, amit még tovább lehet tökéletesíteni. Tudom, hogy ez nem könnyű. Folyamatosan a lehető legjobban kell teljesítenünk, és mindaddig tart majd a kaizen, míg le nem csapódik a kockás zászló. Morisosan, kérem, hogy a verseny során mindvégig segítsen nekünk! Ezt olvasva éreztem, hogy a csapat máris erősebbé vált. Ezért már alig vártam, hogy győzni lássam őket, és úgy döntöttem, hogy együtt küzdök majd velük – pedig ekkor Japánban voltam. Jelenleg éppen egy utcai autót építünk abból a gépből, ami Le Mans-ban versenyez. A kaizen lényege a folyamatosság, és ez az alapelv régóta fémjelzi a Toyotát, most pedig már versenycsapatunk tagjait is, akik megértették a kaizen és a győzelem kapcsolatát. Hiszem, hogy ezzel máris közelebb kerültünk egy lépéssel tervünk valóra váltásához. Idén végre megnyertük a 24 órás versenyt Le Mans-ban. Ez persze egy újabb lépést jelent az előttünk álló további kihívások felé, ezért arra kérem Önöket, hogy ezentúl is ugyanilyen lelkesen támogassanak minket. Nagyon köszönöm!” – tette hozzá Akio Toyoda.

Hisatake Murata (a csapat elnöke): “Annyira büszke vagyok minden csapattagunkra emiatt az eredmény miatt! Mindig a Le Mans-i győzelem volt az álmunk, és most végre valóra vált! Nagyon köszönöm mindenkinek a hihetetlenül kemény munkát, a csapatszellemet és a ‘soha nem adjuk fel’ hozzáállást. Ennyi csalódást és frusztrációt követően ez a Le Mans-i győzelem igazán varázslatos pillanat a TOYOTA számára.”

Mike Conway (7. rajtszámú TS050 HYBRID): “Hosszú időn keresztül kiélezett és szoros volt a küzdelem; mindannyian nagyon izgultunk a képernyők előtt. Igyekeztünk a legtöbbet kihozni magunkból anélkül, hogy nagy kockázatot vállaltunk volna. Hosszú futam volt, és sok dolog változott menet közben. Megmutattuk, hogy a TOYOTA két erős autót épített, és hogy jól tudunk versenyezni. Gratulálok a 8. számú autó legénységének, remek hetet zárnak és remekül versenyeztek. A mi autónk lemaradt ugyan, de a csapat nagyszerű eredményt ért el.”

Kamui Kobayashi (7. rajtszámú TS050 HYBRID): “Gratulálok a 8. autó legénységének és az egész csapatnak. A TOYOTA nagyszerűen teljesített azzal, hogy bármiféle műszaki gond nélkül fejezte be a futamot; ez egyszerűen elképesztő. Természetesen győzni akartunk, de a 8. autó nagyon erős volt. Mivel ez egy hosszútávú futam, igyekeztünk óvatosak lenni, és vigyázni az autóra. Végül mindkét autónk jól szerepelt. Nagyon boldog vagyok ezzel a második hellyel, és örülök, hogy a győztes TOYOTA csapat tagja lehetek.”

José María López (7. rajtszámú TS050 HYBRID): “Szeretnék gratulálni a 8. autó legénységének és az egész csapatnak. Nagyon büszke vagyok a 7. autó legénységére, illetve Kamuira és Mike-ra; mi mindent beleadtunk ebbe a versenybe. Hatan vagyunk pilóták, de a háttérben rengetegen dolgoznak értünk, méghozzá nagyon keményen. Ez hatalmas eredmény a TOYOTA számára, és ez volt a fő célunk ezen a héten. Sportszerű küzdelem folyt az autók között, és fantasztikus érzés, hogy sikerült megnyerni ezt a trófeát a TOYOTA számára.”

Sébastien Buemi (8. rajtszámú TS050 HYBRID): “Ez egyértelműen karrierem legnagyobb diadala. Még mindig alig hiszem el, hogy sikerült, mert az utolsó pár körben nem tudtam kiverni a fejemből 2016 emlékét. Tényleg különleges érzés volt látni, ahogy az autó áthaladt a célvonalon. Tekintettel mindarra a felkészülésre, amit a csapat összes tagja belevisz egy ilyen napba, tényleg különleges érzés a győzelem, szóval csak örülni tudok. És gratulálok a 7. számú autó legénységének, akik szintén fantasztikus munkát végeztek.”

Kazuki Nakajima (8. rajtszámú TS050 HYBRID): “Remek érzés, hogy végre sikerült; régóta vártunk erre. Szinte szóhoz sem jutok! Remek csapattársaim voltak a futamon, és nagyon erős autót kaptunk a TOYOTA-tól. Mindkét autó bármiféle műszaki hiba nélkül teljesítette a futamot, szóval úgy érzem, mindannyian megérdemeljük ezt a győzelmet. 1985 óta az egész TOYOTA csapat nagy álma volt megnyerni ezt a versenyt. Rengetegen vettek részt ebben a projektben, ezért nagyon büszke vagyok arra, hogy itt lehettem és képviselhettem az erőfeszítéseiket.”

Fernando Alonso (8. rajtszámú TS050 HYBRID): “Hihetetlen futam volt! Tudjuk, hogy milyen fontos és ikonikus versenynek számít Le Mans a motorsport világában, és a csapatunk elképesztő eredményt ért el itt. A futam minden egyes percében tudatában voltunk, hogy mennyire kemény és hosszú ez a verseny, és hogy itt bármi megtörténhet, ezért igyekeztünk higgadtak maradni, és terv szerint tenni a dolgunkat. Szerencsére minden jól alakult. Azért volt kemény ez a futam, mert a két autónk 23 óra után még mindig egy percen belül volt egymáshoz képest, szóval nagyon kiélezett, de tisztességes és sportszerű küzdelem volt. Kettős győzelem volt a célunk, és sikerült is elérnünk ezt, szóval nagyon örülök!”

A Le Mans 24 órás futam eredménye:
1. #8 TOYOTA GAZOO Racing                                 388 kör
2. #7 TOYOTA GAZOO Racing                                  +2 kör
3. #3 Rebellion Racing (Laurent/Beche/Menezes)    +12 kör
4. #1 Rebellion Racing (Lotterer/Jani/Senna)           +13 kör
5. #26 G-Drive Racing (Rusinov/Vergne/Pizzitola)   +19 kör
6. #36 Signatech Alpine (Lapierre/Negrão/Thiriet)   +21 kör

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER