Címkék: bajnok | BMW | DTM | Marco Wittmann

2014. szeptember 15. hétfő, 12:00

 

Új bajnokot avattak a Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2014-es szezonjának nyolcadik, szeptember 14-i futamán: Marco Wittmann, a BMW RMG csapat német pilótája két versennyel az idei szezon vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert az 52 körös lausitzringi futamon.

 

A huszonnégy esztendős versenyző vasárnapi hatodik helyezése elegendő ahhoz, hogy két futammal a tíz versenyből álló 2014-es szezon vége előtt bebiztosítsa első helyét a pilóták közti egyéni pontversenyben. Wittmann a hetedik helyről rajtolt el az 52 körös lausitzringi futamon, amelynek végén a nehéz versenykörülmények ellenére is a nyolc pontot érő hatodik helyen végzett, ezzel megtéve az utolsó lépést a bajnoki cím felé.



Bajnoki címével Marco Wittmann olyan legendás versenyzők nyomába lépett, mint Volker Strycek (az 1984-es szezon német bajnoka), Eric van de Poele (az 1987-es szezon belga bajnoka), Roberto Ravaglia (az 1989-es szezon olasz bajnoka) és Bruno Spengler (a 2012-es szezon kanadai bajnoka), akik egytől egyig BMW versenyautóval diadalmaskodtak a DTM-ben. Az összes gyártót figyelembe véve, Wittmann minden idők harmadik legfiatalabb DTM-bajnoka. A fiatal pilóta sikere ugyanakkor a BMW különleges hagyományát is folytatja: bármikor, amikor a BMW új versenyautót mutatott be a Német Túraautó Bajnokságban, az új modell már a bemutatkozó esztendőben a pilóták közti egyéni pontverseny bajnokaként debütált. Strycek a BMW 635 CSi volánja mögött lett bajnok 1984-ben, van de Poele a bemutatkozó BMW M3-mal ismételte meg a bravúrt 1987-ben, míg Spengler az akkor debütáló BMW M3 DTM versenyautóval diadalmaskodott a 2012-es szezonban. Marco Wittmann a szeptember 14-i futamon pedig bebiztosította az idén bemutatkozó BMW M4 DTM versenyautó számára az debütáló esztendő aranyérmét.



128 pontjával Wittmann jelenleg 69 ponttal vezet a pilóták közti egyéni pontversenyben a második helyezett Christian Vietoris előtt. A BMW RMG csapat 167 ponttal, 75 pontos előnnyel szintén vezet a csapatok közti pontversenyben, miközben a BMW 320 ponttal az első helyen áll a gyártók közti pontversenyben.

A DTM új bajnokán kívül Augusto Farfus és Martin Tomczyk végzett pontszerző helyen a Lausitzringen a BMW M4 DTM pilótái közül: Wittmann a hatodik, Farfus a hetedik, míg Tomczyk a nyolcadik lett.

Marco Wittmann immáron a DTM bajnokaként élvezheti ki az idei szezon hátralévő két futamát a hollandiai Zandvoort-ban és a németországi Hockenheim-ben. A fiatal német pilóta már a szezon legelső futamán győzelmet aratott a Hockenheimringen, amit további három futamgyőzelem követett a szezon során. 24 esztendősen és 294 naposan Marco Wittmann a DTM legfiatalabb BMW-színekben versenyző bajnoka, egyúttal a Német Túraautó Bajnokság legfiatalabb német bajnoka.

„Ez egyszerűen hihetetlen! Teljesen őrületes érzés!” – mondta a nyolcadik futam után a sorozat friss bajnoka. „A folyton változó körülmények rendkívül keménnyé tették ezt a mai futamot. Rengeteg csata folyt a pályán, de én mindegyiktől próbáltam távol tartani magam. Néhányan lecsúsztak az aszfaltról és meg is pördültek, de én összességében azt mondhatom, hogy egy tiszta versenyen vagyok túl. A szezon már eddig is hihetetlen volt. Roppantul büszke vagyok a BMW RMG csapatra és a BMW Motorsportra: mindenki, egytől egyig szenzációs teljesítményt nyújtott. A bokszkiállás ismét hibátlan volt. Most már tudom, hogy én vagyok a bajnok, ez pedig elképesztő érzés. Nagyot fogunk bulizni, az biztos!” – nyilatkozta az 52 körös verseny leintése után Marco Wittmann.



„Nehéz szavakat találni Marco Wittmann teljesítményére” – folytatta Jens Marquardt, a BMW Motorsport igazgatója. „Nem csupán a mai napra, de az egész idei szezonra vonatkozóan. Mindvégig hideg fejjel gondolkodott ezen a túlfűtött futamon, az agresszió és az önkontroll tökéletes kombinációjáról téve tanúbizonyságot. Maximálisan kiérdemelte a bajnoki címet. A BMW M4 DTM, a BMW RMG csapat és Marco egészen a szezon kezdete óta tökéletes egységet alkotnak. Marco bajnoki címével tovább folytatódik a BMW különleges hagyománya, amely szerint mindegyik új modell bajnoki címet szerez rögtön a bemutatkozó szezonban, és ez egy olyan sorozat, amire nagyon büszkék vagyunk. Marco a DTM legfiatalabb német bajnoka. Gratulálok neki és a BMW RMG csapat főnökének, Stefan Reinhold-nak, aki szintén keményen dolgozott ezért a sikerért. A Lausitzring egy igazán kellemes helyszín számunkra: miután visszatértünk a DTM-be, 2012-ben itt arattuk első futamgyőzelmünket, egyúttal a BMW jubileumi, ötvenedik győzelmét a sorozatban, most pedig itt ünnepelhetjük a BMW M4 DTM első bajnoki címét” – tette hozzá a BMW Motorsport igazgatója.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER