2012. január 11. szerda, 21:01

 

Harmadszor érte el legjobb időt a motoroknál Cyril Despres az idei Dakar rallyn, és ezzel visszavette az abszolút első helyet Marc Coma-tól. Az autós címvédőnek viszont már biztosan nem lesz lehetősége, hogy bizonyítson, Nasser Al-Attiyah ugyanis műszaki gondok miatt kénytelen volt befejezni a versenyt.

Nem kellett sok idő ahhoz, hogy Despres maga mögött tudja a kellemetlen sárbaragadós-élményt, hiszen már rögtön másnap szakaszgyőzelmet szerzett, és visszavette az első helyet az összetettben. Hetediknek rajtolt reggel a 606 kilométerre módosított szakaszon (több helyen problémák voltak az útvonalban, ezért kerülőket kellett beiktatni), de minden ellenőrző ponton a leggyorsabb volt. Coma 3 perc 54 másodperces különbséggel a második helyen végzett, de biztosak lehetünk abban, hogy a köztük dúló csatának még nincs vége. Ráadásul mindkét versenyző motort cserélt a pihenőnapon, tehát a stratégiájuk is hasonló.



Még csak a második Dakarján vesz részt a spanyol Barreda Bort, de egyszer már sikerült a dobogón végeznie. Ezt megismételte a mai, Antofagasta-Iquigue szakaszon, mivel 8 perc 28 másodperccel ment csak rosszabb időt Despres-nél. Mögötte Helder Rodrigues és Paulo Goncalves érkezett meg a célba, a két portugál pedig továbbra is küzd egymással a dobogó legalsó fokáért. David Casteu megfőzte a motorját az 550. kilométernél, így ő már nem szólhat bele ebbe a csatába.

Az autóknál Robby Gordon nyerte meg a 9. szelektív szakaszt, 1 perc 38 másodperces előnnyel Stephane Peterhansel előtt. A CP5-nél a francia visszavette a vezetést egy kis időre, de Gordon iszonyatos tempót diktálva az utolsó 80 kilométeren szinte átrepült a dűnéken, és ezzel élete ötödik Dakaros szakaszgyőzelmét szerezte meg. A csapat azonban nem lehet felhőtlenül boldog, hiszen a másik Hummert terelgető Nasser Al-Attiyah ismét ékszíjproblémákkal és motor-gondokkal küszködött, így a címvédő 200 kilométerrel a szakasz vége előtt kénytelen volt a feladni a versenyt.

A harmadik helyet Nani Roma szerezte meg, de ideje nyolc perccel lett rosszabb, mint Gordoné. A katalán elsőként rajtolt reggel, de Holowczyc végig a nyomában autózott, kettejük között a különbség az összetettben pedig már csak két és fél perc a lengyel javára.

A Patronelli testvérek és a többiek – leginkább így lehetne jellemezni a quados kategória mai napját. Immár zsinórban negyedszer vitték haza a győzelmet a fiúk, és mögöttük 44 perccel lemaradva érkezett meg a következő versenyző! Természetesen Mafei Tomas lecsúszott a dobogó harmadik fokára az összetettben, Alejandro Patronelli pedig már 1 óra 20 perces előnnyel áll az élen testvére, Marcos előtt.

Óriásit bukfencezett Ales Loprais az Antofagasta és Iquique közötti szelektíven, a cseh kamionosnak és legénységének szerencsére kisebb zúzódásokon kívül semmi komoly baja nem esett, pedig háromszor is átpördült a Tatra a dűnéken a tengelye körül. A csapat az összetett második helyéről esett ki, amelyet így Hans Stacey vett át. Ismét három Iveco végzett az első három helyen, de ezúttal Miki Biaison bizonyult a legjobbnak, 20 másodperccel ment jobb időt a 2007-es győztes Stacey-nél. De Rooy a harmadik idővel ért célba, így magabiztosan, 47 perces előnnyel tartja magát az összetettben az élen.

Szalay Balázs és Bunkoczi László ismét szenzációsat autózott, a páros a 17. helyen ért célba, és egyáltalán nem volt gondjuk a szelektíven. Az abszolút értékelésben hat helyet
előre lépve feljöttek a 29. pozícióba, így a verseny végére szépen behozzák a lemaradásukat.

Fotó: a versenyzők a képen látható dűnéről érkeznek meg az Iquique-i tábor mellett kialakított célba
Forrás: Székely-Nagy Katalin


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER