2012. január 06. péntek, 00:17

 

Cyril Despres a 28. Dakaros szakaszgyőzelmének köszönhetően tovább növelte előnyét Marc Coma-val szemben az összetettben, az autóknál pedig a negyedik Mini-s versenyző is begyűjtött egy első helyet, ugyanis Holowczyc a legjobb idővel ért célba Fiambala-ban.

sebestyen-sandor-toyota-dakar

A reggeli rossz időjárási körülmények miatt a szervezők lerövidítették a szakaszt, a hegyekben pedig egész éjjel havazott. Hókotrókat kellett bevetni, hogy a következő napi Andok-átkelésnél ne legyen gond, azt pedig még senki nem tudja, hogy a 40 fokos sivatag után néhány órával a nulla fokos hegyeket hogyan fogja viselni a szervezete. A motoroknál továbbra is a két KTM-es küzdelméről szól a verseny, Despres és Coma nem nagyon engednek senkit a dobogó közelébe. A francia további 1 perc 41 másodperccel növelte előnyét az összetettben, így már közel tíz perccel vezet az élen, de ne feledjük, hogy Coma képes a nehéz helyzetekből felállni. Az ötödik, 185 kilométer hosszú szakaszon a harmadik helyen Joan Barreda Bort végzett, közel 13 perces hátránnyal Despres mögött, az összetettben Helder Rodrigues áll a dobogó harmadik fokán. Frans Verhoeven, aki eddig egész ügyesen tartotta magát a két nagyágyú mögött, öt kilométerrel a vége előtt technikai problémák miatt kénytelen volt megállni. Ugyan be tudta fejezni végül a szakaszt, de a két és fél óra hátrány, amit emiatt összegyűjtött, már lehetetlenné teszi számára, hogy a dobogón végezzen.

A tegnapi szakaszgyőzelmének köszönhetően az ötödik szelektíven az első helyről rajtolhatott Stephane Peterhansel, de mivel az autósok és a motorosok külön útvonalon mentek, nyom nélkül kellett utat törnie magának. Ebben a helyzetben mindig nehéz a versenyző dolga, így nem lehet csodálkozni azon, hogy Peterhansel-nek nem sikerült az élen végeznie, de a harmadik hely így is elég ahhoz, hogy összetettben az első helyen maradjon. Az X-Raid újabb versenyzője iratkozott fel a győztesek listájára, ugyanis Holowczyc teljesítette legjobban a 147 kilométeres szakaszt. A lengyel versenyző ezzel 4 perc 18 másodpercre csökkentette hátrányát Peterhansellel szemben, őket az ötödik szakaszon a negyedik helyen befutott Nani Roma követi 10 perc 39 másodperccel. Robby Gordon szeretett volna a fiambalai szelektíven valami nagyot alkotni, és ez össze is jött neki, hiszen egy perccel ment csak rosszabb időt a szakaszgyőztes Holowczyc-nél. Al-Attiyah jól ment az elején, több ellenőrző állomáson is övé volt a legjobb idő, de aztán eltörött a hűtőben egy cső, és meg kellett állnia. A 11. idővel fejezte be a szakaszt, összetettben a nyolcadik.

Orlando Terranova is képes arra, hogy meglepetést okozzon, ezt meg is mutatta a negyedik szakaszon, amikor is a második legjobb időt érte el. A háttérben azonban nem mentek ilyen simán a dolgok, mivel már az autóban is veszekedtek navigátorával, Andy Grider-rel, aztán ezt folytatták a táborban is. Végül Andy megelégelte a dolgot, és kiszállt a versenyből, így Terranova Dakarjának is vége.

A quadoknál a két Patronelli testvér egymás elleni küzdelmének lehettünk szemtanúi, a 2010-es győztes Marcos nyert a címvédő Alejandro előtt, Tomas Maffei lett a harmadik. A legizgalmasabb harc az óra ellen a kamionoknál alakult ki az ötödik szakaszon, mégpedig Gerard De Rooy és Ales Loprais között. A holland versenyző már a harmadik szakaszgyőzelménél tart, de ezúttal igazán megszorongatták, mivel csak 14 másodperccel ment jobb időt a cseh riválisánál. Mögöttük Miki Biaison érte el a harmadik legjobb időt, de Hans Stacey szorosan ott loholt a nyomában.

A magyar versenyzők közül a Szalay-Bunkoczi kettős ismét fél órát vesztegelt a dűnék között 60 kilométerrel a cél előtt, mert megállt az Antara. Szerencsére a kis pihenő után tovább tudtak menni, a következő megállás pedig már a tábor előtt történt (így az utolsó métereket a szervizkamionig vontatva tették meg). A Sebestyén-Bognár kettős jelenleg a CP5-öt érintve a 97. helyen autózik, és nincs már sok hátra, hogy egy újabb sikeres célba érést könyveljen el a Dakaron.

Forrás: Székely-Nagy Katalin


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER