2012. január 09. hétfő, 00:27

 

Mindhárom magyar egység versenyben van még a 33. Dakar rally felénél. A Szalay-Bunkoczi kettős, a Sebestyén-Bognár páros, és Darázsi Zsolték triója is teljesítette az egyik legnehezebb szakaszt, és szereléssel töltötte a pihenőnapot Copiapoban.

opel-dakar-team

A hetedik szakasz az egyik legnehezebb szelektívje volt az idei Dakarnak, bár a szervezők óva intik a résztvevőket attól, hogy megkönnyebbülten hátradőljenek, állítólag Peruban lesznek még kemény részek. Minden esetre az már sejtet valamit, hogy a vasárnapi pihenőnapon este 18 óráig lehet beérkezni a táborba az előző napi szakaszról, és bizony sokan voltak, akik kénytelenek voltak kihasználni ezt a lehetőséget.
Több csapat kint éjszakázott az Atacama-sivatagban, ami egy Verne-regényben kalandos epizódnak számítana, de a Dakaron inkább igyekeznek ezt elkerülni a versenyzők. Éjszaka nem szabad továbbhaladni, ezt mindenki tudja, még az élete első Dakarján lévő Sebestyén Sándor is, aki jobbnak látta kihagyni az egyik ellenőrző állomást, ugyanis az megközelíthetetlen volt. „Annyira kijárták az utat az előttünk lévő, hogy nem lehetett már eljutni odáig. Láttuk a fényeket, nem volt már messze, de inkább továbbmentünk, mert nem akartam kint maradni éjszakára.” A bölcs döntésnek köszönhetően az újonc páros már éjfél előtt bent volt a táborban, és a 63. idővel teljesítette a szakaszt. Bognár József többször inkább meg sem szólalt pilótája mellett, amikor teljes erővel röpködtek a dűnéken, de Sanyi halált megvető bátorsággal vette az akadályokat, és behozta a Toyotát a célba. „Nagyon félelmetes volt, ugyanakkor gyönyörű látvány is a sivatag. Egy-egy dűne után azt hittem, több már nincs, de aztán mégis folytatódott, és egy idő után úgy éreztem, soha nem lesz vége!” A páros tehát eljutott a táv feléig, és ez már önmagában is óriási teljesítmény, hiszen sokan nem jósoltak nekik hosszú utat tekintettel az első Dakar nehézségeire.

A Szalay-Bunkoczi kettősnek ismét problémás napja volt, mivel egy eltörött féltengely okozott bosszúságot és tanácstalan perceket a rutinos versenyzőpárosnak. Végül Bunkoczi Laci egy helyi nézőtől kért körömreszelővel oldotta meg az új féltengely felhelyezésének problémáját, és aztán – immár sötétben – ők is keresztülvágtattak a dűnéken, meg sem állva a táborig. A csapat versenykamionjának tagjai sokáig úgy gondolták, hogy inkább kint éjszakáznak a sivatagban, de végül Darázsi Zsolti behozta az MAN-t a célba, így mindhárom magyar egység nyugodt pihenőnapot tölthetett el a Copiapo-i táborban. Kinek-kinek strandolás, esti koktélozás is kijutott, a lényegesebb viszont, hogy mind a versenyjárművek, mind a versenyzők újult erővel tudják folytatni a Dakar rallyt. Folytatás hétfőn, amikor is a cél Antofagasta, és a 477 kilométeres szelektív szakasz legyűrése.

Forrás: Székely-Nagy Katalin


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER