Címkék: biztonság | Volvo

2023. május 18. csütörtök, 04:48

 

Noha a hamarosan érkező, tisztán elektromos Volvo EX30 minden idők legkisebb Volvo szabadidőjárműve lesz, biztonság dolgában a legnagyobbak közé tartozik majd, köszönhetően a vállalat ezen a téren szerzett, 96 évnyi tapasztalatának és innovációinak.

 

 

 A Volvo Cars mindig is vezető szerepet töltött be a járművek biztonsága terén, és ez a jövőben is így marad. Ezért az EX30 fejlesztése során is különösen magasra helyeztük a mércét: legújabb modellünk a zsúfolt, nyüzsgő nagyvárosi forgalomban is ügyel utasai és a többi közlekedő biztonságára.

A nagyvárosokban például a kerékpáros balesetek jelentős részét az okozza, hogy az autó utasa figyelmetlenül, egyenesen a kerékpáros előtt nyitja ki a jármű ajtaját. Egyes városokban ezek a balesetek okozzák a kerékpáros sérülések egy ötödét. Sőt: a nagy-britanniai Cycling UK statisztikái szerint évente csak az Egyesült Királyságban átlagosan hatvanan halnak meg vagy szenvednek súlyos sérülést ilyen baleset következtében.

Hogy megelőzzük az ehhez hasonló incidenseket, a hamarosan bemutatkozó Volvo EX30-ast ajtónyitási figyelmeztető rendszerrel szereltük fel. Ez fény- és hangjelzéssel riasztja az utasokat, ha olyankor nyitnák ki az ajtót, amikor egy kerékpáros vagy a közlekedés más résztvevője készül elhaladni az autó mellett.

Az ajtónyitási figyelmeztető rendszer csak egyike azoknak a Safe Space (biztonságos tér) technológiáknak, amelyekkel a tisztán elektromos Volvo EX30 városi szabadidőjárművet felvérteztük, és amelyek jól szemléltetik, hogy a Volvo legkisebb autóját is a legszigorúbb biztonsági normák szerint szerelte fel. Az autó a városi biztonság bajnoka lesz, köszönhetően azoknak a technológiáknak, amelyeket kifejezetten azzal a céllal fejlesztettünk ki, hogy a zsúfolt városi forgalom résztvevőinek épségére ügyeljünk.

 

 

 

„A Volvo Cars régóta kiemelt fontosságú feladatként kezeli a városi biztonságot, hiszen az ilyen környezetben közös útfelületeken közlekednek a gépjárművek, a gyalogosok és a kerékpárosok.” – mondta Åsa Haglund, a Volvo Cars biztonsági központjának vezetője. „A Volvo EX30 új, magasabb szintre emeli a városi közlekedés biztonságát: olyan kisméretű szabadidőjármű, amely amellett, hogy kényelmes vezetési élményt kínál, gondoskodik utasairól, valamint a modern nagyvárosok sűrű közlekedésének egyéb résztvevőiről.”

Ultramodern védelmi funkciók
Minden idők legkisebb Volvo szabadidőjárműveként az új EX30 olyan biztonságos, mint azt bármely Volvo gépkocsitól elvárnánk. A Volvo Cars tényleges balesetek elemzéséből származó, egyedülálló tudását és kutatási tapasztalatait felhasználva megalkotott EX30 tervezése során elsődleges szempont volt, hogy a jármű ütközés esetén maximális mértékben óvja vezetőjét és utasait a sérülésektől. Ezt a célt szolgálják a Volvo Cars ultramodern passzív utasvédelmi rendszerei, valamint az az élvonalbeli szerkezeti kialakítás, amely a Volvo Cars rendkívül szigorú, házon belüli biztonsági követelményeit is maradéktalanul teljesíti. Ezeket a rendszereket úgy fejlesztettük ki, hogy a legváltozatosabb valós körülmények között is maximális védelmet nyújtsanak.

A Volvo Cars mindig is kiemelten fontosnak tartotta, hogy járműveinek utasait biztonságban tudhassa egy esetleges ütközés során. Az EX30 szerkezeti kialakításában is ez a törekvés érvényesült: megerősítettük a biztonsági utascellát, az A-, B- és C-oszlopokat, valamint a tetőszerkezetet.

Mivel elektromos járműről van szó, sok energiát fordítottunk az akkumulátor szerkezeti szilárdságára. A vázszerkezet és a biztonsági utascella olyan, különböző nagyszilárdságú acél ötvözetekből készül, amelyek a lehető leghatékonyabban nyelik el az esetleges ütközések során felszabaduló energiákat.

Az EX30 emellett a vezetőülés belső élébe beépített központi légzsákkal is rendelkezik, amely oldalirányú ütközés esetén mérsékli a fej és a mellkas sérüléseit.

A legmagasabb színvonalú passzív biztonsági teljesítménye mellett a Volvo EX30 egy sor fejlett, új aktív biztonsági funkcióval és megoldással is óvja az autóban helyet foglaló, illetve az azon kívül tartózkodó személyek épségét.

Az autó, amely szükség esetén segíti vezetőjét
Az EX30 alapfelszerelésként kínálja azt az új, fejlett vezető éberség-felügyeleti rendszert, amely akkor siet a sofőr segítségére, ha az nincs a helyzet magaslatán. A rendszer nem csak azt figyeli, hogy a vezető a kormánykeréken tartja-e a kezét: a volán mögött elhelyezett, nagyteljesítményű algoritmusokat alkalmazó, különleges érzékelő másodpercenként mintegy 13-szor ellenőrzi a sofőr kéz- és szemmozdulatait. Az EX30 így felismeri, ha a vezető elálmosodott, dekoncentrált, vagy bármely más okból nem figyel a forgalomra – még akkor is, ha a sofőr maga nincs tisztában ezzel.

Városi forgalomban az új, kereszteződést figyelő automatikus fékrendszer segít elkerülni az ütközést útkereszteződésekben. Amennyiben váratlanul egy másik autó halad át előttünk keresztben, az automatikus vészfékező rendszer megállítja az EX30-ast, és segít elkerülni az ütközést, vagy csillapítani annak súlyosságát.

Röviden: az új EX30, mint minden Volvo gépkocsi, aktív biztonsági és vezetőtámogató rendszerek széles portfoliójával rendelkezik. Ezekről a rendszerekről az EX30 bemutatkozása során nyújtunk részletes tájékoztatást.

A tisztán elektromos új Volvo EX30 szabadidőjármű 2023. június 7-én tartja világpremierjét. A modell már aznaptól rendelhető vagy előrendelhető lesz bizonyos piacokon.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER