Címkék: operációs rendszer | Volvo

2021. július 02. péntek, 18:52

 

A Volvo Cars arra készül, hogy saját maga fejlessze járműveinek szoftverét, miután a modern gépkocsik vonzerejét egyre inkább a szoftveres funkciók és szolgáltatások, semmint a hagyományos autóipari értékek határozzák meg.

 Az új generációs, tisztán elektromos Volvo modellek – köztük a vállalat vadonatúj, tisztán elektromos platformra épülő szabadidőjárműve – a Volvo Cars saját fejlesztésű operációs rendszerét: a VolvoCars.OS szoftvert alkalmazzák majd, ami gyorsabbá és rugalmasabbá teszi a modellfejlesztést. Ez a technológia, valamint a járművek teljes élettartamában biztosított, sűrűbben alkalmazott, vezeték nélküli szoftverfrissítések együtt a vállalat szándéka szerint napról napra tökéletesebbé teszi a Volvo gépkocsikat.

A VolvoCars.OS a tisztán elektromos Volvo gépkocsik felettes rendszereként szolgál majd, amely egyetlen összefüggő, egységes szoftverrendszerben foglalja össze a vállalat különböző fedélzeti, illetve felhőben futó operációs rendszereit. Ezek az alárendelt operációs rendszerek többek között Android Automotive OS, QNX, AUTOSAR és Linux platformra épülhetnek.

A VolvoCars.OS a legkülönfélébb alkalmazás-programozási felületeken (API) – köztük a már korábban bejelentett Kiterjesztett Jármű API-n – keresztül teszi hozzáférhetővé a fejlesztők számára az olyan fedélzeti funkciókat, mint a járműérzékelők adatai vagy a felhasználói kezelőfelületek, illetve az olyan felhő alapú információkat, mint a flottaadatok (az ügyfelek beleegyezése esetén.) Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy új szolgáltatásokat és alkalmazásokat dolgozzanak ki Volvo gépkocsikhoz.

 „A szoftverek házon belüli fejlesztése révén felgyorsíthatjuk a fejlesztési folyamatokat, és gyorsabb ütemben tökéletesíthetjük a Volvo gépkocsikat, mint amit a jelenlegi technológiák lehetővé tesznek.” – mondta Henrik Green, a vállalat technológiai igazgatója. „Ahogy az okostelefonoknál és a számítógépeknél megszokhattuk, gyorsan, vezeték nélküli frissítések formájában telepíthetők az új szoftverek és funkciók, így a Volvo gépkocsik az idő múlásával egyre jobbá, egyre élvezetesebbé válhatnak.”

A házon belüli szoftverfejlesztés előnyeinek teljes kiaknázása érdekében a Volvo Cars tisztán elektromos járműveiben egyetlen központi rendszerben összpontosítja az összes felmerülő számítási feladatot, ezzel jelentősen leegyszerűsítve a jármű elektronikus felépítését. Ahelyett, hogy az autóban különálló elektronikus vezérlő egységek irányítanák az egyes funkciókat és rendszereket, az (egyre nagyobb mértékben házon belül kifejlesztett) szoftverek egyetlen nagy teljesítményű, központi fedélzeti számítógépen futnak.

Ez a központi számítógép rendszer, amely először egy 2022-ben bemutatkozó, új Volvo modellben mutatkozik be, három fő számítógépből áll. Ezek egymást támogatva végzik a képfeldolgozó feladatokat, futtatják a mesterséges intelligenciát, valamint szolgálják ki az általános számítástechnikai és infotainment funkciókat.

A központi számítástechnikai rendszerre való átállással a Volvo Cars fokozatosan megkezdi a hardver és a szoftver szétválasztását. Ez azt jelenti, hogy a vállalat lerövidítheti hardvereinek életciklusát, így az új Volvo modellek minden esetben az aktuálisan elérhető legmodernebb hardvert alkalmazhatják.

A Volvo Cars vezető technológiai szakértő vállalatokkal együttműködve hajtja végre az átállást a házon belüli szoftverfejlesztésre, valamint a központosított számítógépes rendszerre. Olyan partnerekről van szó, mint az NVIDIA, amely a központi számítógép rendszer kidolgozásában működik együtt a Volvóval, vagy a Google, amellyel a Volvo közösen fejlesztette infotainment rendszereit.

„Tudatosan piacvezető technológiai szereplőkkel kötöttünk stratégiai együttműködési megállapodást minden olyan területen, ahol ennek jelentőségét láttuk.” – mondta Henrik Green. „A Google abszolút piacvezetőnek számít a felhasználói élmény és szolgáltatások terén, a Google Térképektől a Google Asszisztensig, míg az NVIDIA a létező talán leggyorsabb, legkiválóbb számítástechnikai eszközöket biztosítja a számukra. Úgy véljük, ez a szelektív stratégiai partneri együttműködés jóval hatékonyabb, mint ha mindent egyedül próbálnánk megoldani.”

A Volvo Cars tehát vezető technológiai szereplőkkel folytatott, sikeres együttműködések keretében biztosítja ügyfeleinek a létező legmagasabb szintű felhasználói élményt. Az ezzel szerzett, kedvező tapasztalatok fontos szerepet játszottak annak a döntésnek a meghozatalában, hogy a VolvoCars.OS operációs rendszerhez nyílt alkalmazás-programozási felületeket biztosítson, megnyitva a rendszert külső fejlesztő felek számára.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER