Címkék: Közlekedésbiztonság | Volvo

2021. június 25. péntek, 09:23

 

A Volvo Cars hamarosan bemutatkozó, tisztán elektromos szabadidőjármű zászlóshajója alapfelszerelésként fogja alkalmazni az autóipar legfejlettebb biztonsági technológiáját, új mércét állítva az autóipari biztonság terén, és ezzel még több életet megmentve útjainkon.

 



A Volvo XC90 2022-ben bemutatkozó, tisztán elektromos utóda alapfelszerelésként kínál egy sor ultramodern érzékelőt, így a Luminar által kifejlesztett LiDAR technológiát; valamint az NVIDIA DRIVE Orin™ egylapkás rendszerén alapuló, önvezető számítógépet.

A Volvo Cars bevált ütközéselkerülő technológiáinak új generációjához a fent vázolt, élvonalbeli hardvert a Volvo, a Zenseact és a Luminar által kifejlesztett szoftverekkel társítjuk: az így létrehozott, új biztonsági csomag a remények szerint még tovább csökkenti a súlyos és halálos balesetek számát.

„A Volvo Cars mindig is a biztonság éllovasa volt. Most ismét új mércét állítunk ezen a téren.” – mondta Håkan Samuelsson vezérigazgató. „Azzal, hogy alapfelszerelésként kínáljuk mindezt a hardvert, képesek leszünk vezeték nélküli frissítések révén, folyamatosan tökéletesíteni biztonsági szolgáltatásainkat, újra és újra megerősítve a biztonság terén elért vezető pozíciónkat."

 



A Volvo Cars várakozásai szerint az új biztonsági csomag hatásosan csökkentheti az ütközések számát; a javulás üteme pedig a vezeték nélküli szoftverfrissítéseknek köszönhetően idővel exponenciálisan nőhet. Az új technológiák kifejezetten azokra a közlekedési helyzetekre kínálnak megoldást, amelyek nagy arányban felelősek a jelenleg előforduló súlyos és halálos kimenetelű balesetekért.

„Arra törekszünk, hogy minél biztonságosabb autókat építsünk. Ez összecseng azzal a hosszú távú célkitűzésünkkel, hogy a jövőben teljes mértékben kiküszöböljük a közlekedési baleseteket ügyfeleink életéből.” – mondta Henrik Green technológiai igazgató. „Biztonsági technológiáinkat folyamatosan, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül tökéletesítjük: várakozásaink szerint ezzel hozzájárulunk majd az ütközések számának folyamatos, egyre növekvő mértékű visszaszorításában, és mind több életet menthetünk meg.”

A technológia bevezetését követően folyamatosan egyre tökéletesebb lesz: mind jobb teljesítményt biztosít, lehetővé téve, hogy az autó kritikus vészhelyzetben segítsen vezetőjének, és kiterjessze annak képességeit. Míg a korábbi generációs technológiák elsősorban arra törekedtek, hogy időben figyelmeztessék a vezetőt a lehetséges vészhelyzetre, az új biztonsági technológia egyre nagyobb mértékben képes lesz aktívan közbeavatkozva elkerülni az ütközést.

A vállalat továbbra is elsődleges küldetésének tartja, hogy életeket mentsen meg, és megakadályozza a sérüléseket. Ugyanakkor a megoldás járulékos előnyként a biztosítási díjak csökkenését is eredményezheti, hiszen a Volvo gépkocsik egyre ritkábban fognak balesetbe keveredni. A Volvo Cars összes tisztán elektromos típusához alapértelmezésben kínált Care csomag biztosítást is magában foglal (piactól függően.)

A szenzorok és a mesterséges intelligencia számítóképességén túl a Volvo hamarosan bemutatkozó zászlóshajója háttérrendszereket is kínál az olyan alapvető funkciókhoz, mint a kormányzás vagy a fékezés. Ezzel a hardverrel a Volvo Cars felkészíti új típusát a biztonságos, felügyelet nélküli autonóm közlekedésre, amint a szolgáltatás készen áll a piaci bevezetésre.

Ezek a háttérrendszerek a LiDAR szenzorral, a számítógéppel és a szoftverekkel együtt lehetővé teszik annak a Highway Pilot funkcionalitásnak a megvalósítását, amelyet a Volvo Cars házon belül, autonóm mobilitási szoftvereket fejlesztő társvállalatával, a Zenseacttal közösen fejlesztett ki. Az autópálya-használatra szánt, autonóm vezetésre képes Highway Pilot opciós szolgáltatást akkor fogják aktiválni, amikor használatát bizonyos földrajzi területeken, illetve adott körülmények között igazoltan biztonságosnak nyilvánítják, valamint használatát jogszabályokban is jóváhagyják.

A Volvo Cars idén jelentette be, hogy az NVIDIA technológiáját felhasználva készül központosítani számítástechnikai feladatait. A fő számítógép és az autonóm mobilitási számítógép egyaránt az NVIDIA technológiáját alkalmazza. Ez egyrészt biztonságosabbá, személyesebbé és hosszú távon fenntarthatóbbá teszi a járművet, köszönhetően a vezeték nélküli szoftverfrissítéseknek, másrészt biztosítja a LiDAR információk feldolgozásához és a környezet optikai érzékeléséhez szükséges számítási kapacitást.

Az új biztonsági technológiák jól szemléltetik a Volvo Cars azon törekvését, hogy a technológiai világ vezető szereplőivel (pl. Luminar, NVIDIA vagy Zenseact) együttműködve biztosítsa ügyfelei számára a lehető legbiztonságosabb, legkiválóbb járműveket. Ezek az együttműködések, valamint egyéb partneri kapcsolatok biztosítják a Volvo Cars számára azt a technológiai alapot, amelyre építkezve a világ egyik legdinamikusabban fejlődő vállalata lehet ebben a villámgyorsan átalakuló iparágban.

A Volvo Cars június 30-án, a Volvo Cars Tech Moment rendezvényen további információkat tesz közzé a jövőbeli technológiák tervezett bevezetéséről.


 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER