Címkék: Peugeot

2019. szeptember 24. kedd, 18:45

 

Újabb fontos állomáshoz érkeztek el a Peugeot és társvállalatainak önjáró járműtechnológiai kutatásai: a fejlesztők a spanyolországi Vigo városában vizsgálják a V2X kommunikációs megoldásokat.

 

 

 A Peugeot autonóm mobilitási tesztprogramjában évek óta aktív szerepet vállaló autóipari technológiai központtal (CTAG) karöltve arra keresik a választ a Peugeot mérnökei, hogy egy összetett nagyvárosi környezetben hogyan képesek az önjáró járművek kommunikálni az őket körülvevő infrastruktúra elemeivel.

Az együttműködés során a partnerek a V2X kommunikáció legkülönbözőbb felhasználási területeivel foglalkoznak, a közlekedés sebezhető résztvevőinek védelmezésétől kezdve az automatizált parkoló-szolgálatig, az autonóm városi közlekedéstől a fennakadás nélküli haladáshoz optimális sebesség szabályozásáig.

 

 

„A Vigo városában most útjára induló projekt annak a kiterjedt tesztprogramnak az újabb állomása, amelynek során a Peugeot és társvállalatai Európában, illetve Kínában folytattak autonóm mobilitási kísérleteket.” – nyilatkozta a bejelentés kapcsán Ignacio Bueno, a cégcsoport vigói gyártóüzemének igazgatója. „Ezek a kezdeményezések összefogják annak a leendő ökoszisztémának az egyes alkotóelemeit, amelyen belül megbízhatóan üzemelhetnek a hálózatba kapcsolt, autonóm járművek.”

 A spanyolországi Vigóban zajló tesztsorozat a 2017-ben útjára indított Autopilot projekt szerves elemeként valósul meg. Az automatizált mobilitás távlatait a hálózatba kapcsolt tárgyak (IoT) segítségével kiterjeszteni szándékozó projekt a világ hat városában (Tampere, Finnország; Versailles, Franciaország; Livorno, Olaszország; Daejeon, Dél-Korea; Brainport, Hollandia; és Vigo, Spanyolország) igyekszik feltérképezni, milyen feladatok várnak még a fejlesztőkre. A piacképes önjáró gépkocsi megvalósításában ugyanis pontosan az az egyik legnagyobb kihívás, hogy szinte felfoghatatlan mennyiségű változó merülhet fel a technológia alkalmazása során. A gyártóknak gyakorlatilag végtelen számú lehetséges helyzet megoldására kell felkészíteniük az autonóm járműveket vezérlő rendszereket – pontosabban képessé kell tenniük azokat a kreatív problémamegoldásra.

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás tökéletesítése tehát az autonóm mobilitás elengedhetetlen alapfeltétele. A Peugeot és társvállalatai ezért 2018-ban – egyetlen autóipari szereplőként – alapító tagként járultak hozzá annak a mesterséges intelligenciát (AI) kutató intézetnek (Paris Artificial Intelligence Research Institute, PRAIRIE) a megalakításához, amely öt éven belül a téma vezető globális kutatási és oktatási tényezőjévé kíván válni.

 A Peugeot most útjára induló spanyolországi tesztsorozata újabb fontos állomása annak az évek óta tartó kutatási-fejlesztési folyamatnak, amelynek keretében a francia autógyártó együttműködő partnereivel karöltve igyekszik megvalósítani autonóm mobilitási céljait. A cégcsoport 2015-ben elsőként kapott engedélyt arra, hogy Franciaország közútjain tesztelje önvezető technológiáit.
A kísérletsorozat első évében több mint 60 ezer kilométert tettek meg a különleges szenzorokkal és vezérlő rendszerekkel felszerelt gépkocsik, többek között emberi beavatkozás nélkül (3. szintű autonómia) jutottak el Párizsból Amszterdamba. 2017 tavaszán pedig civilek is kipróbálhatták az autók képességeit a Párizs környéki utakon, ugyanazon év nyarán pedig egy kísérleti jármű sikeresen haladt át egy autópálya fizetőkapun, ami már a következő, 4. szintű autonómia (teljes függetlenség előre meghatározott környezetben) megvalósítását vetítette előre.

 

 

 A hármas szintű önvezető képességekkel bíró Peugeot 508 modellek 2019 áprilisa óta járják rendszeresen Franciaország útjait a pán-európai L3Pilot projekt keretében, előkészítve a vállalatcsoport azon célkitűzését, hogy 2020-tól szériagyártású modelljein is fokozatosan bevezesse a teljesen önálló közlekedést lehetővé tevő technológiákat. Ebben kulcsszerephez jutnak azok az ötödik generációs (5G) mobil adatkommunikációs rendszerek, amelyek lehetővé teszik a járművek közötti közvetlen, mobilhálózaton keresztül megvalósuló (C-V2X) információcserét. A Peugeot és társvállalatai 2017 óta működnek együtt szorosan a Qualcomm telekommunikációs vállalattal, hogy feltérképezzék a nagy átbocsátóképességű, rendkívül rövid késleltetésű, kiemelkedően megbízható, szélessávú adatátviteli technológia autóipari felhasználásának lehetséges területeit.

 Ennek részét képezi a szenzoradatok megosztásától kezdve a tervezett járműmanőverekre vonatkozó, előzetes tájékoztatáson át a nagyfelbontású térképadatok frissítéséig szinte minden. Az együttműködés eredményességét jól mutatja, hogy a partnerek 2018 végén csatlakoztak ahhoz a világelső kínai demonstrációs projekthez, amely 2020-ra egy teljes városban – 170 négyzetkilométeren, 226 kereszteződésben, több mint 600 bázisállomás és 100 ezer piaci felhasználó bevonásával – valósítja meg a járművek és az infrastruktúra elemei közötti mobil adatkommunikációt.

 A Peugeot saját autonóm mobilitási törekvései mellett folyamatosan együttműködik olyan, független piaci szereplőkkel is, akik saját fejlesztésű önjáró technológiáik tesztelésére és bevezetésére keresnek autóipari partnereket. Az autógyártó 2016-ban megfogalmazott „Autonóm járműveket mindenkinek” (AVA) kezdeményezésének keretében kötött például stratégiai megállapodást 2017-ben a szingapúri nuTonomy technológiai vállalattal, amely új generációs Peugeot 3008-as szabadidőjárművekre telepítette érzékelő- és vezérlőrendszereit, valamint szoftvereit.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER