Címkék: Peugeot | rally

2024. május 25. szombat, 14:12

 

A Diósgyőr Rally-val folytatódik az idei HUMDA Országos Rallybajnokság, ezen belül a hetedik évadát futó Peugeot Rally Cup Hungary sorozat.

 

 

 A szezonkezdő murva futam után a Miskolc környéki aszfaltos pályákon kerül megrendezésre a második verseny. A Peugeot 208 Rally4-es autókkal induló párosok egytől egyig nagyon várják a Bükk kihívását.

A Diósgyőr Rally programjában gyors és technikás miskolci pályák szerepelnek, ahol még a rutinos versenyzőknek is nehéz lesz a tempóváltásokkal megküzdeni, ráadásul az időjárás-jelentések is változatos hétvégét ígérnek, így talán még fontosabbak lesznek azok az információk, amikkel a hétszeres magyar ralibajnok, ifjabb Tóth János látja majd el a Kupasorozat indulóit. A Kupa mentora a Pirelli mérnökével minden versenynap előtt végigmegy a pályákon a mezőny előtt és segíti a gumiválasztásban, valamint hasznos tanácsokkal látja el a Kupás indulókat.

 

 

 

A szezonnyitó murvás futam a hossza miatt másfeles szorzóval számított a Peugeot Kupa értékelésébe is. A veszprémi pályák kellőképpen leamortizálták az autókat ahhoz, hogy a második versenyre felkészüljenek. A majdnem másfél hónap szünet a technikai felkészülésre, szinte minden indulónak szűkösnek tűnt.

Az első Peugeot Kupás versenyét megnyerő, és a bajnokságban vezető Kerék Balázs - Váradi Zoltán kettősnek ismerősek a Diósgyőr Rally pályái. ’Örülünk, hogy nekünk van a legtöbb pontunk, de nem vagyunk szereptévesztésben! A lányomnak szoktam mondani, amikor savaz bármivel, hogy vigyázzon, hiszen a Peugeot Kupát vezető emberrel beszél :) Viccet félretéve: nem gondoljuk túl ezt, hosszú még a szezon!
Félek, hogy itt az aszfalton meg fogjuk kapni a magunkét a többiektől, sajnos. De az a célunk, hogy nyerjünk néhány szakaszt. Bükkszent a kedvencem, a Sáta kevésbé…’

A salgótarjáni Határ Attila másodiknak ért be a veszprémi célba, most új navigátorral, gyerekkori barátjával, Kese Zoltánnal indul. ‘A kocsi szerencsésen túlélte az első futamot, már teszteltünk is vele, pár apróságot kell még rendbe rakni, de a versenyre minden meglesz.
Szeretnék jó eredményt elérni, az aszfalt közelebb áll még mindig hozzám, mint a szezonnyitó murvája volt. Változatos lesz az időjárás, hosszú, nehéz verseny vár ránk, talán két szakasz az, ahol mentem már korábban. Kiegyensúlyozott lesz szerintem az eleje, jó csatákat várok. Mindenki gyors lesz és az új navigátorommal nagyon várjuk már a versenyt !’

Viszló Csaba beugró navigátorral ért fel a szezonnyitó dobogójára. Most szomorúan nyilatkozott a futam előtt. ’Beneveztem. Nagyon szerettem volna indulni ezen a versenyen, de sajnos nincs, aki beüljön a mostani futamra mellém a jobb oldalra.
Voltak ígérgetések, de az utolsó pillanatig csak hitegettek és a végén két szék közé estem. Bízom benne, hogy Pécsre már egy rutinos navigátorral tudok odaállni. Sajnos most ezt a futamot ki kell hagynom...’

Zagyva Dorka SuperRallyzott Veszprémben, az első napot nem tudta teljesíteni, de a szabályok szerint másnap visszaállhatott és ugyan a megszerzett pontoknak csak a felét írták fel a neve mellé a tabellára, de örült minden kilométernek, amit a Peugeot 208 Rally4-es versenyautójával megtehetett. ’Izgatottan várom a diósgyőri futamot, talán azért is, mert még sosem mentem korábban ezeken a pályákon. Természetesen néztem videókat és (Spitzer) Gábor is sokat mesélt előzetesen ezekről a gyorsaságikról. Gyorsak a pályák, tempósan kell majd közlekednünk. Erős a kupa, erős ellenfelekkel. Mi most a tanulásra helyezzük a hangsúlyt és a célba érésre. Jövőre majd már ezekből a tapasztalatokból fogunk építkezni.’

A tavalyi bajnokságot második helyen záró Berta László – Császár László kettős nem tudta befejezni a szezonnyitó futamot. ‘Az autónk az utolsó pillanatban lesz kész, tesztelni nem tudunk a verseny előtt, mi majd élesben tesztelünk...
Tetszenek ezek a pályák. Kicsit félek ettől az ‘egyik nap egyik irányban, másnap a másikban megyünk’ szituációtól. Bízok benne, hogy másnapra letakarítják a pályákat. A lassítók kiépítése is új lesz majd, de hát mindenkinek… remélem nem lesz ezzel gond.
Most minél több pontot kellene szereznünk, hiszen mi már minuszoltunk egy futamot.’

 

 

 

A Hibján József - Szollár Csaba páros is idő előtt kiállt Veszprémben. Az ő versenyautójuk is elkészült a diósgyőri verseny előtt. ‘Az autóba a héten került vissza a motor, sajnos a tesztünk elmaradt, így majd mi is élesben fogjuk letesztelni.
Első aszfaltos versenyünk lesz ezzel az autóval, szeretnénk végig menni, minél több versenykilométert beletenni. Nagyjából ismerjük ezeket a pályákat. Ugyan mondanak esőt is a hétvégére, de így elsőre jobb lenne csak szárazon menni.

Czékmány Norbert és Takács Gábor egy Peugeot-val lettek a tavalyi ORB2 bajnokai. A szezonnyitót gazdasági megfontolásokból kihagyta a páros, de a Diósgyőr Rally-n már ott lesznek. ’Első ORB1-es versenyünk előtt állunk, úgyhogy egy gyerekkori álom beteljesülése lesz ez a hétvége! Tudtunk 40 kilométert tesztelni, változó körülmények között. Egy dologra mindenképp jó volt : megtapasztaltam, hogy az autó sokkal többet tud, mint az én képességeim... Az a cél, hogy ezt a különbséget redukáljuk a futam alatt. Sokat készültünk, szeretnénk dobogóra állni.
Izgalmas pályák lesznek, szerencsére van itt tapasztalatunk, hiszen különböző autókkal mentünk már itt korábban. Ha belátható távolságra tudunk autózni a Kupa legjobbjaitól, akkor elégedettek leszünk, ha nem, akkor megpróbáljuk majd megkeresni, hogy ennek mi lehet az oka.’

A II.HELL Diósgyőr Rally központjának, a rajt- és célceremóniának, valamint a szervizparknak a DVTK Stadion ad helyet, péntek estétől egészen vasárnap délutánig láthatnak itt versenyautókat az érdeklődők. Szombaton három szakasz szerepel a programban, ezeket kell kétszer teljesíteni és vasárnap is hasonló az ütemterv.
A Peugeot Kupa indulói várunk minden érdeklődőt május 22-24. között.

 


  •  

Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER