Címkék: Peugeot

2019. április 11. csütörtök, 13:59

 

Kínában a Peugeot elindíthatja az általa gyártott autonóm gépkocsik közúti tesztelését. Ezzel a francia márka az első nem prémium autógyártó, amely vezető nélküli járműveket foghat gyakorlati tesztekre a hatalmas ázsiai országban.

 


 Január 30-án mérföldkőhöz érkezett a Peugeot autonóm mobilitási programja: a vállalat engedélyt kapott a kínai kormánytól, hogy egy 30 millió lakosú városban, Csungkingban megkezdje autonóm közlekedésre alkalmas prototípusainak közúti tesztjét. Ezzel a Peugeot az első francia autógyártó, illetve az első nem prémium piaci szereplő, amely Kínában közutakon, normál forgalomban vizsgálhatja az önjáró járműtechnológiák működését.

 

 

 A Peugeot 2015 nyarán Franciaországban elsőként kezdhette meg autonóm mobilitású prototípusainak közúti tesztelését, majd 2017 márciusától – szintén az első autógyártóként – a hivatásos tesztpilótákat átlagos felhasználókkal válthatta fel önjáró típusainak volánjánál. Mintegy száz önkéntes nyerhetett így bepillantást a közeljövőbe.

 Az itt szerzett tapasztalatokra épít a hamarosan útnak induló kínai tesztsorozat: a Peugeot-ra most nem kisebb feladat vár, mint hogy az európai jogi és műszaki környezetben kifejlesztett technológiákat a helyi piac igényeihez, illetve adottságaihoz – a törvénykezési és infrastrukturálishelyzethez, a térképadatbázis minőségéhez, illetve a közlekedés egyéb szereplőinek magatartásához – igazítsa.

 

 

„Kína a legnagyobb autópiac a világon, ahol ráadásul egyre gyorsuló ütemben fejlesztenek autonóm mobilitási technológiákat. A most megszerzett engedély fontos állomás a biztonságos, könnyen kezelhető önjáró gépkocsik fejlesztését célzó AVA (autonóm mobilitás mindenkinek) programban.” – kommentálta az engedély kiadását Carla Gohin, a PSA csoport innovációért felelős alelnöke.

A vállalat kísérleti járművei a mai napig több mint 125 ezer kilométert tettek meg Európa közútjain. Ezek a gépkocsik 2., 3. és 4. fokú autonóm funkciókkal rendelkeztek. Az ötfokú skálán a nulla jelenti a hagyományos, teljesen ember vezette gépkocsit, míg az 5. szinten egyáltalán nem igényel beavatkozást a technológia. A Peugeot összes új generációs sorozatgyártású járműve képes már az 1. szintű autonóm közlekedésre: ezek olyan vezetőtámogató megoldásokat kínálnak, mint a távolságtartó tempomat, a ráfutás vagy gázolás kockázatát észlelve automatikus fékezésbe kezdő rendszer, a holttér-felügyelet, a sávelhagyást megakadályozó technológia vagy a Park Assist parkolás-támogató rendszer.

 A következő, kettes szinten a vezető elengedheti a kormányt, de folyamatosan felügyelnie kell a jármű viselkedését, amint az önállóan sávot vált az autópályán (amennyiben vezetője erre utasítást ad), vagy éppen a forgalmat és az út ívét követve egyenletesen halad. A harmadik szinten kis- és nagy sebességnél egyaránt önállóan halad a jármű, a vezető bármivel foglalkozhat, ám ott kell ülnie a kormánynál, hogy vészhelyzetben beavatkozzon. Az autonómia negyedik szintjén a jármű semmilyen körülmények között nem igényel felügyeletet, de utasai igény szerint átvehetik az irányítást – ez utóbbi már nem lehetséges a legmagasabb, ötödik szinten, ahol az ember kizárólag utasként szerepel a mobilitás egyenletében.

 Ugyancsak friss hír, hogy a Peugeot 2020-tól megkezdi a 2. szintű autonóm mobilitási funkciók piaci bevezetését. Ezt olyan, ma már egyre szélesebb körben elterjedt megoldásokkal készít elő, mint például a fedélzeti rendszerek és a vezető közötti, minden korábbinál teljesebb körű és ösztönösebb információcserét elősegítő i-Cockpit kezelőfelület. Ugyanakkor a Peugeot Sochaux-i gyártóüzemének munkatársai hamarosan élesben élvezhetik az autonóm mobilitás előnyeit: a kényelmet, a pontosságot és mindenekelőtt a biztonságot.

 

 

 A Peugeot és az EasyMile együttműködésében tavaly májusban megkezdte próbaüzemét egy teljesen önjáró vontatótraktor, amely jelenleg a beszállítói ipari park és az összeszerelő üzem közötti, három kilométeres távon ingázik, akár 25 tonnányi alkatrésszel megrakodott utánfutókat vontatva maga után. A 25 km/óra sebességre képes, de a Sochaux-i gyár területén legfeljebb 15 km/órával közlekedő TractEasy autonóm vontatójármű biztonságosan manőverezik más járművek között, és képes értelmezni környezetét, miután 2018 őszén átadták a gyár területén azt a „csatlakoztatott” útszakaszt, amely aktív párbeszédet teremt a jármű és a közlekedési jelzőlámpák, a kereszteződések és az infrastruktúra egyéb elemei között. A kísérleti fázist követően már 2019 első negyedévében két autonóm vontatójárművet állítanak forgalomba: ezek a nap 24 órájában, szünet nélkül szállítják az alkatrészeket a Peugeot 3008 összeszerelő sorára. A projekt végső célkitűzése, hogy ilyen robottraktorok szállítsák a Peugeot 308 és 3008 modellek összes alkatrészét, a lökhárítóktól kezdve a csomagtérajtókon át a műszerfalig.

 

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER