Címkék: duplakuplungos váltó | Mini

2017. december 26. kedd, 10:48

 

A két tengelykapcsolóval dolgozó, hétfokozatú Steptronic automataváltó anélkül gyorsítja fel a háromajtós MINI, az ötajtós MINI és a MINI Cabrio egyes modellváltozatait, hogy egy pillanatra is megszakítaná az erőforrásból érkező teljesítmény és forgatónyomaték leadását.

 

A brit prémiumgyártó egy újfajta váltóval fokozza tovább a kisautó-szegmens megalapítójának eredendően sportos karakterét: a háromajtós MINI, az ötajtós MINI és a MINI Cabrio egyes modellváltozataihoz opcionális extrafelszereltségként megrendelhető duplakuplungos, hétfokozatú Steptronic automataváltó a rendkívül gyors sebességváltás, a kivételesen sima kapcsolási érzet és az optimalizált belső hatékonyság hármas egységével kecsegtet. Az új technológia első ízben a három MINI modellsorozat meghatározott erőforrásaihoz válik elérhetővé, az alapfelszereltség részeként kínált hatfokozatú manuális váltó alternatívájaként. A két tengelykapcsolóval dolgozó új váltó extrém élénk sebességváltási dinamikával fokozza a vezetés élményét, miközben az automataváltók összes kényelmi funkcióját is magában hordozza.

A MINI ügyfele a duplakuplungos automataváltót egy vadonatúj fejlesztésű, elektronikus előválasztó karral vezérelheti, amely a hajtáslánc haladás (D), üres (N) és rükverc (R) állásba kapcsolása után minden esetben ugyanabba a központi pozícióba tér vissza. A váltó parkoló funkciója (P) a P gomb megnyomásával kapcsolható be. A kivételesen sportos vezetési stílus és a manuális sebességváltás (M) érdekében aktiválható sport (S) üzemmód a haladás (D) állásba kapcsolt előválasztó kar balra billentésével érhető el. Az új technológia elektronikus vezérlőegysége a MINI központi navigációs rendszerével is együttműködik, miközben az erőforrás Start / Stop opcióját és a hajtáslánc vitorlázó funkcióját támogatva a modell üzemanyag-fogyasztását és károsanyag-kibocsátását is csökkenti.

Motorsportban fejlesztett működési szisztéma a még intenzívebb vezetési élményért

A MINI duplakuplungos automataváltójának működési szisztémája közvetlenül a motorsport élvonalából érkezik meg a gyártósorokra, a technológia így többek között azt is lehetővé teszi, hogy a sofőr anélkül váltson felfelé és gyorsuljon a kívánt sebességre, hogy egy pillanatra is megszakadna az erőforrásból érkező teljesítmény és forgatónyomaték leadása. A MINI ügyfelének ráadásul még a gázpedállal sem kell játszania az optimális sebességi fokozat aktiválásához, hiszen a duplakuplungos automataváltó elektronikus vezérlőegysége – a versenypályás használathoz hasonlóan – még folyamatos padlógáz esetén is a másodperc törtrésze alatt, a vezetési szituáció szerinti legoptimálisabb fordulatszámnál kapcsolja be a hajtásba a következő fokozatot – folyamatos teljesítmény- és forgatónyomaték-leadással fokozva a vezetés élményét.

Mindezt a duplakuplungos automataváltó speciális szerkezeti felépítése teszi lehetővé. A technológia lényegében két váltót integrál egyetlen közös házba, a folyamatos teljesítmény-és forgatónyomaték-leadás pedig a két belső tengelykapcsoló precízen összehangolt működésével érhető el. Az egyik váltó a páros (2, 4, 6), míg a másik a páratlan (1, 3, 5, 7) sebességi fokozatokat és a rükverc állást kapcsolja, utazás közben így az egyik kuplung oldott, a másik pedig zárt. Egymást követő sebességváltások közben a két tengelykapcsoló felváltva, észrevétlenül kapcsolódik be a hajtásba.

Ha például a MINI harmadik sebességi fokozatból gyorsít, a páratlan fokozatokat kapcsoló tengelykapcsoló teljesen zárt, míg a páros oldali oldott állapotban van. Az elektronikus vezérlőegység eközben előkészíti a következő – ez esetben negyedik – sebességi fokozatot, majd a vezetési szituáció szerinti legoptimálisabb fordulatszámnál fokozatosan oldja a páratlan oldali kuplungot, a páros fokozatokért felelős tengelykapcsolót pedig ezzel párhuzamosan zárja. A teljesítmény- és forgatónyomaték-leadás így egy pillanatra sem szakad meg, a művelet ráadásul bármelyik manuális szerkezetnél gyorsabban, szinte észrevétlenül kapcsol.

Minden vezetési szituációban a legoptimálisabb sebességi fokozat

Hogy minden pillanatban a legoptimálisabb sebességi fokozatot készítse elő, a duplakuplungos automataváltó elektronikus vezérlőegysége folyamatosan elemzi a sofőr vezetési stílusát és – központi navigációs rendszerrel felszerelt modellek esetében – a MINI előtt álló útvonal sajátosságait. A technológia a gázpedál állását, az erőforrás aktuális fordulatszámát, a sebességet és az aktivált vezetési üzemmódot egyaránt figyelembe veszi. A váltó így a vezetési- és forgalmi szituációk hirtelen változásaira is rendkívül gyors sebességváltásokkal képes reagálni. Ha például az intenzív gyorsítás váratlanul félbeszakad, a duplakuplungos automataváltó gondolkodás nélkül, a másodperc törtrésze alatt visszavált egy sebességi fokozatot.

A két belső tengelykapcsoló precízen összehangolt működése nem csupán gyorsabbá, de simábbá is teszi a gyorsulásokat és a lassításokat. A szinte észrevétlen sebességváltások jóformán csak a legintenzívebb gyorsulási manőverek közepette, a sebességi fokozatok gyors felfelé kapcsolgatásakor hallhatók, a váltásokról azonban legtöbbször csak a fordulatszámmérő mutatójának apróbb mozgásai árulkodnak. A technológia ráadásul terhelésváltási reakcióktól mentes, a manuális sebességváltókhoz hasonlóan.

Hét sebességi fokozat az intenzívebb vezetési élmény és a még nagyobb utazási komfort érdekében

A duplakuplungos automataváltó hét sebességi fokozata a hatfokozatú manuális váltóhoz képest szélesebb fokozat-kiosztásokat kínál, gyorsulás közben így az egymást követő sebességi fokozatok között kisebb a fordulatszám-eltérés, amely nem csupán sportosabb vezetést, de komfortosabb utazást is garantál. A folyamatos motorkapcsolatnak köszönhetően a duplakuplungos automataváltó már egészen alacsony fordulatszám-tartománytól intenzív gyorsulási folyamatot kínál, amely haladás (D) állásban, sport (S) üzemmódban és manuális sebességváltás (M) esetén egyaránt elérhető. Sport (S) üzemmódban a technológia minden sebességi fokozatban szinte tiltásig forgatja az erőforrást, a felfelé kapcsolásokat pedig minden korábbinál gyorsabban véghezviszi. A sport (S) üzemmód a manuális sebességváltás (M) opcióját is felkínálja, az előválasztó kar balra billentése után a MINI ügyfele szekvenciálisan kapcsolgathat az egymást követő sebességi fokozatok között. Lefelé kapcsoláshoz csupán az elektronikus vezérlőegységgel dolgozó előválasztó kar előretolása, míg felfelé váltáshoz a kar enyhe hátrahúzása szükséges.

Automatizált sebességváltások esetén (D vagy S állásban) a duplakuplungos automataváltó vezérlőegysége nem csupán a MINI ügyfelének vezetési stílusát, de – az adott modell felszereltségétől függően – a MINI központi navigációs rendszerének adatait is elemzi. Ilyenkor a technológia a MINI előtt álló útvonal feltérképezésével készül fel a legoptimálisabb sebességváltásokra. Hajtűkanyarhoz vagy forgalmi csomóponthoz érkezve például a váltó automatikusan visszakapcsol egy fokozatot, hogy a motorfék erejével segítse a lassulást. Ha azonban az éles kanyart sorozatos egymásutánban több is követi, a technológia egészen addig nem kapcsol magasabb fokozatba, amíg a MINI az utolsó ideális ívet is el nem hagyja – ezzel is garantálva a lehető legdinamikusabb kanyarvételeket és segítve az intenzív kigyorsítást.

A duplakuplungos automataváltó ugyanakkor – a hagyományos szerkezetek tengelykapcsolóihoz hasonlóan – csúsztató funkciót is kínál, a MINI így a gázpedál megérintése nélkül, már a fékpedálról lelépve mozgásba hozható. A kettős tömegű lendkeréknek köszönhetően a technológia már a legalacsonyabb fordulatszám-tartományból is folyamatosan, hajtáslánc-vibráció és karosszéria-rezonancia nélkül gyorsítja fel a modellt a kívánt sebességre.

Optimalizált belső hatékonyság az erőforrás Start / Stop opciójával és a hajtáslánc vitorlázó funkciójával

A brit prémiumgyártó duplakuplungos, hétfokozatú Steptronic automataváltójának elektronikus vezérlőegysége mindezek mellett egy sor innovatív tulajdonsággal fokozza a háromajtós MINI, az ötajtós MINI és a MINI Cabrio egyes modellváltozatainak hajtáslánc-hatékonyságát. A felesleges üzemanyag-égetés elkerülése érdekében például a technológia a forgalmi dugókban állva automatikusan aktiválja az erőforrás Start / Stop opcióját.

Sőt mi több, a hajtáslánc MID és GREEN vezetési üzemmódokban elérhető vitorlázó funkciója a duplakuplungos automataváltóval felszerelve is működik. Ez esetben a technológia azonnal szétkapcsolja a hajtásláncot, amint a MINI ügyfele leveszi a lábát a gázpedálról. A modell ilyenkor üresben, motorfék nélkül, a lehető legalacsonyabb pillanatnyi üzemanyag-fogyasztással gurul. A hajtáslánc vitorlázó funkciója a központi navigációs rendszerrel és intelligens vezetést támogató rendszerekkel felszerelt MINI modellek esetében működik a legprecízebben és a leghatékonyabban. Ha például a technológia a navigációs rendszer adatainak elemzése vagy a fedélzeti kamera képe alapján úgy ítéli meg, hogy torlódáshoz vagy forgalmi csomóponthoz közelítve hamarosan fékezni kell, a hajtáslánc a másodperc törtrésze alatt azonnal összeáll, hogy motorfék segítségével kezdje meg a lassítást.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER