Címkék: 2017 | dizájn | Mini | Mini Countryman | utastér

2016. november 04. péntek, 14:07

 

Kategóriateremtő elődmodelljéhez képest a MINI Countryman új, második generációja minden tekintetben érettebb karakterként, exkluzívabb formában öltött testet. A nagyvárosok forgatagában és az érintetlen természetben egyaránt helytálló modell karosszériáját egyedülálló dizájnmegoldások uralják, utasterének kreatív elrendezése pedig a modell prémium egyéniségét hirdeti.

 

Az új MINI Countryman (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 2,1 – 7,0 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 49 – 159 gramm / km) le sem tagadhatná hovatartozását, miközben minden korábbinál exkluzívabb egyéniség a brit prémiumgyártó palettáján. „Az új MINI Countryman-re a modellcsalád kalandoraként tekintünk, amely minden pillanatban készen áll az új élményekre – vezessen az út akár a belvárosba, akár az ismeretlenbe” – mondta Christopher Weil, a MINI karosszériatervező részlegének vezetője.



Erőteljes és sokrétű: a jármű-sziluett

Hamisítatlanul egyedi karosszéria-kialakításával a 2010-es piaci bevezetése óta eltelt hat évben a MINI Countryman már első ránézésre lenyűgözte a brit prémium márka rajongóit. A nagysikerű Sports Activity Vehicle második modellgenerációja a jelentős mértékben megnövelt méretek ellenére megőrizte elődje kompakt karosszéria-arányait, egyedi megoldásaival azonban még autentikusabb karakterként született újjá. „A modell megtervezésekor egyértelmű volt számunkra, hogy az új MINI Countryman-nek az esztétikum és az egyediség szempontjából egyaránt újabb szintre kell lépnie, miközben mindvégig meg kellett tartanunk a márkára és a modellre jellemző sajátosságokat” – fogalmazott Oliver Sieghart, a MINI utastértervező részlegének vezetője. „A karosszéria és az utastér kialakítása szempontjából a Countryman a MINI palettájának legsokrétűbb modellje” – tette hozzá. Az új MINI Countryman maradéktalanul megörökölte a teljes modellpalettát átható egyedi stílusjegyeket, így többek között a tető különálló, lebegő hatású kialakítását, az övvonal elegáns, króm szegélyét és az ikonikus jármű-sziluettet is, amely a brit prémiumgyártó által fémjelzett összes egyedi elemet magába foglalja. Sőt mi több, az új MINI Countryman bemutatásával e téren egy új fejezet is kezdetét veszi, a kör alakú első fényszóró-párt ugyanis a márka történetében most először teljesen körbeölelik a nappali menetfény-gyűrűk. Eme különleges világítási funkció nappal és éjszaka egyaránt egyedi, összetéveszthetetlen megjelenést kölcsönöz az új modellnek, látványos keretbe foglalva az enyhén aszimmetrikus körívű fényszórókat.

Az új MINI Countryman formaterve kívül-belül letisztultabb és modernebb, mint elődje esetében, miközben a brit márka tradicionális megoldásai ezúttal is visszaköszönnek. A modell az élesen meghúzott vonalvezetés, a nagyméretű feszített felületek és a kreatív apró részletek kontrasztját hirdeti. A karosszéria alján körbefutó és a kerékjárati íveket is érintő fekete védősáv például fémből készült szegélyeket kapott, amelyek szögletes formájukkal szándékosan mennek szembe a védősáv ívelt kialakításával. A nagyméretű kerékjárati ívek mindeközben feszes, atletikus kiállást sugallnak: az ívek körüli karosszériaelemeket úgy rajzolták meg a tervezők, hogy azok a rájuk eső fény-árnyék játékkal még inkább kihangsúlyozzák a kerekeket. A fényszórók, a hűtőrács és az oldalsó irányjelző panelek még egyedibb formában öltöttek testet, a modellhez opcionális extrafelszereltségként elérhető ALL4 intelligens összkerékhajtás kiegészítő karosszériaelemei és stílusjegyei pedig még tovább nyomatékosítják az off-road jármű sokoldalú karakterét. Tetősínjeivel, feketére fényezett kiegészítő lökhárító-betétjeivel és ezüstszínű küszöb-burkolatával az új MINI Countryman minden korábbinál sportosabb egyéniségként érkezik meg a piacra.

Letisztult és praktikus az utastér

A Sports Activity Vehicle olyan jellegzetes járműjegyei mellett, mint az emelt üléspozíció, az összkerékhajtás és a tágas utastér, az új MINI Countryman számos ötletes részlettel és hamisítatlanul egyedi dizájnnal kedveskedik a rajongóknak. A tervezők a karosszériával párhuzamosan az ajtók mögött is nagyméretű feszített felületeket alkalmaztak, amelyek szellősebbé és átláthatóbbá teszik az utasteret, miközben a belső kialakítás prémium hangulatát és modern kisugárzását egyaránt erősítik. Ilyen a műszerfal vízszintes elrendezése is, amely ráadásul az utastér még tágasabb benyomását kelti. A csúcsminőségű anyagok alkalmazása és a széleskörű személyre szabhatósági opciók – a krómozott dekorcsíkok beépítésétől kezdve egészen a különböző árnyalatban világító utastéri elemekig – kiváltképp exkluzív karakterré emelik az új MINI Countryman-t. A legapróbb kiegészítőktől a legextravagánsabb megoldásokig terjedő extrafelszereltségi opciók tárháza kétségkívül óriási. „A MINI modelltörténetét több évtizedre visszatekintő hagyományok övezik, amelyeket sokkal szívesebben alkalmazunk korszerű, modern köntösbe csomagolva, semmint, hogy csak enyhe utalásokkal emlékezzünk meg róluk” – mondta Oliver Sieghart. Mint ilyen, az üléseket ezúttal is átlós varrással ellátott kárpitok borítják, amelyeket az alkalmazott színsémákkal kortárs stílusban értelmeztek újra a dizájnerek, hogy eme klasszikus megoldást a tervezőmérnöki kreativitásnak és szépérzéknek köszönhetően új szintre emeljék. Az utastér egyik leglátványosabb újdonsága a MINI Yours opció British Oak elnevezésű, világító műszerfal-betétje, amely különböző árnyalatú háttérvilágítással eleveníti meg az dekorcsíkok mintázatát. Eme rendhagyó opció eltérő intenzitás szerint alkalmazkodik a nappali és éjszakai fényekhez, minden pillanatban különleges hangulatba öltöztetve az új MINI Countryman utasterét.



Felvillanyozóan új, citromsárga típusjelzés: a plug-in hibrid modell

Az új MINI Countryman világpremierjével párhuzamosan a brit prémiumgyártó első plug-in hibrid modellje is kigurul az utakra. A MINI Cooper S E Countryman ALL4 első ránézésre a citromsárga típusjelzésekről ismerhető fel, így például az oldalsó irányjelző paneleken és a csomagtérajtón található MINI E emblémáról, illetve a hűtőrácsot és a csomagtérajtót is díszítő citromsárga „S” logóról. Az utastérben citromsárga műszerfal-betétek hirdetik a plug-in hibrid hajtáslánc forradalmi innovációját, a kormányoszlopra helyezett központi műszeregység típus-specifikus teljesítmény-kijelzője pedig egy bővített felhasználói felülettel segíti az elektromos meghajtást, mialatt vezetés közben mindvégig az elektromos motor és a belsőégésű erőforrás kettősének egyedülálló funkcióit mutatja. A középkonzol alsó felén található billenőkapcsoló-sor középső, rendszerindító és –leállító „Start / Stop” gombja ráadásul többé nem vörösen – mint a több MINI modellben –, hanem immáron sárgán világít.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER