Címkék: BMW | BMW 5

2016. október 25. kedd, 11:06

 

A világpremierrel egyidőben, 2017. február 11-én Magyarországon is bemutatkozik a BMW 5-ös sorozatának hetedik modellgenerációja. A lélegzetelállítóan sportos, ellenállhatatlanul elegáns és magával ragadóan stílusos felső-középkategóriájú limuzin elődjeihez képest még dinamikusabb menetteljesítménnyel, a vezetést támogató rendszerek páratlanul széleskörű palettájával, minden korábbinál átfogóbb járműkapcsolati rendszert kínáló intelligens hálózattal és egy vadonatúj, innovatív operációs rendszerrel biztosítja be kategóriaelső pozícióját az üzleti járművek szegmensében.

 

A modell piaci bevezetésekor elérhető kétféle benzines (BMW 530i és BMW 540i) és kétféle dízelüzemű (BMW 520d és BMW 530d) erőforráshoz 2017 márciusában további három modellváltozat csatlakozik: a plug-in hibrid hajtáslánccal felszerelt BMW 530e iPerformance, valamint a sorozat két legzöldebb változata, a BMW 520d EfficientDynamicsEdition és a palettán a csúcsmodell szerepét átvevő BMW M550i xDrive.


Új BMW 5 sorozat bruttó árak

530i 15.209.000,-Ft
530i xDrive 16.045.000,-Ft
540i 17.380.000,-Ft
540i xDrive 18.221v000,-Ft
520d 13.649v000,-Ft
520d xDrive 15.189.000,-Ft
530d 16.645.000,-Ft
530d xDrive 17.507.000,-Ft


Vezetési élmény és lélegzetelállító alaktényező

A BMW EfficientLightweight stratégia könnyűszerkezetes járműépítési alapelveinek szigorú alkalmazásával, valamint az alumíniumból és nagyszilárdságú acélból készült elemek módszeres integrálásával az új BMW 5-ös limuzin saját tömege mintegy 100 kilogrammal csökkent a megegyező motorváltozatú, hajtásláncú és felszereltségű elődmodelljéhez képest. A vadonatúj fejlesztésű alváz, az alacsony súlypont, a BMW modelljeire jellemző kivételesen tökéletes súlyelosztás és a példaértékű torziós merevséget garantáló könnyűszerkezetes járműstruktúra egysége a BMW 5-ös sorozattól megszokott módon, lenyűgözően agilis és káprázatosan dinamikus vezetési élménnyel, s mindemellett hosszú távú menetkomforttal ajándékozza meg a bajor gyártó ügyfelét. A világ elsőszámú üzleti limuzinjának széleskörű hajtáslánc-változatai a hetedik modellgeneráció bemutatkozásával az aktív hátsókerék-kormányzás (Integral Active Steering) opciójával bővülnek, amely a BMW xDrive intelligens összkerékhajtással is társítható, újabb járműtechnológiai innovációval garantálva, hogy a vezetés maximális élménye szerint megtervezett 5-ös BMW ismét kategóriája élén érkezzen meg a piacra. Az új, 4 935 milliméter hosszú BMW 5-ös limuzin légellenállási alaktényezője (Cd = 0,22 a leghatékonyabb modellváltozat esetében) ugyancsak új mércét állít fel a felső-középkategóriájú járművek szegmensében.

Újabb lépés az automatizált járművezetés felé

Az új BMW 5-ös sorozat kormánya mögött megannyi vezetést támogató rendszer gondoskodik a BMW ügyfelének páratlan minőségű és színvonalú kiszolgálásáról – nem csupán a kritikus helyzetekben, de az olyan, kevésbé összetett forgalmi szituációkban is, mint a közlekedési dugókban és a lassú tempójú forgalomban való araszolás, vagy a hosszú autópályás szakaszok monoton utazásai. Az új BMW 5-ös sorozatot a bajor gyártó éppen ezért már az alapfelszereltség részeként sztereo kamerával szereli fel, amelyek az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető radar- és ultrahang-szenzorokkal együttműködve teljes mértékben képesek feltérképezni az autó 360°-os környezetét. Az 5-ös BMW hetedik modellgenerációjában mutatkozik be a kikerülési segédlet (Evasion Aid), a keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer (Crossing Traffic Warning), a minden korábbinál pontosabb sávváltást segítő asszisztens (Lane Change Assistant), valamint az aktív oldalirányú ütközést megelőző rendszerrel együttműködő sávtartó asszisztens (Lane Keeping Assistant with Active Side Collision Protection) is. Ez utóbbi utazás közben folyamatosan figyeli az útburkolat sáv-felfestéseit és az autó körüli aktuális forgalmat, egy esetleges ütközés kockázatát érzékelve pedig korrigáló kormánymozdulatokkal segít a vezetőnek elkerülni a balesetet.

Az új BMW 5-ös sorozat az extrafelszereltségként elérhető aktív tempomat (Active Cruise Control), illetve az opcionális kormányzási és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Keeping Assistant) kibővített funkcióival ugyancsak újabb lépést tesz meg az automatizált járművezetés felé. Ezek közé tartozik a vezetést támogató rendszerek sebességkorlátozáshoz igazodó működése is, az opcionális extrafelszereltségként elérhető intelligens sebességfigyelő (Intelligent Speed Assist) például utazás közben folyamatosan kommunikál a tempomattal (és a vezető 15 km/órás lépésekben állíthatja be annak aktuális határértékét). Eszerint 0 és 210 km/óra között az új 5-ös BMW képes a vezető helyett gyorsítani, fékezni és kormányozni is, vagyis akár álló helyzetből elindulni és újra megállni a forgalom tempójában. Az erőforrás automatikus leállítását és újraindítását vezérlő Intelligens Auto Start/Stop funkció (Intelligent Auto Start Stop function) működés közben mindeközben már az útvonal, a vezetési szituáció és a jármű körüli forgalom sajátosságait is számításba veszi, amellyel még tovább növeli az üzleti limuzinok etalonja által kínált páratlan menetkomfortot.Intuitív kezelhetőség és átfogó menetkomfort

A valaha kínált legkényelmesebb és leginkább felhasználóbarát kezelhetőség érdekében az új BMW 5-ös sorozatot az iDrive operációs rendszer legújabb generációjával szereli fel a gyártó. A csúcsfelszereltségű modellváltozatok esetében a navigációs rendszer, a telefonfunkciók és a szórakoztató alkalmazások mellett már a jármű aktuális beállításai és jellemzői is megjelennek a 10,25 inch átmérőjű, nagyfelbontású központi kijelzőn. A rendszert a BMW ügyfele az érintés-érzékeny iDrive Controllerrel, hangutasításokkal és a vadonatúj BMW 7-es sorozatban bemutatott gesztusvezérléssel is működtetheti, de ha úgy tartja kedve, közvetlenül az érintőképernyőn is aktiválhatja az egyes funkciókat. A felhasználó az átlátható, szellősen megtervezett csempe-ikonokat a saját ízlése szerint szabhatja át és rendezheti el a képernyőn, az operációs rendszer az egyes ikonok mögött futó alkalmazások állapotát pedig a fő képernyőn is folyamatosan frissíti. A színes BMW Head-Up kijelző legújabb generációja immáron 70 százalékkal nagyobb kivetítő-felületen dolgozik és a forgalmi jelzéseken, az operációs rendszerrel összekapcsolt okostelefon kontaktlistáján, a rádióállomásokon és a zeneszámokon kívül a navigációs rendszer utasításait, valamint a vezetést támogató rendszerek figyelmeztetéseit is képes a vezető látómezejébe vetíteni.

A BMW 5-ös sorozat hetedik modellgenerációja által kínált utazási komfortot a kibővített tárolási lehetőségek, a hátsó üléssor előtt kialakított nagyobb lábtér, a masszázs funkcióval ellátott komfortülések, az ionizátorral és kellemes illatosítóval kiegészített négyzónás légkondicionáló, valamint az ülések érintés-érzékeny állítógombjai emelik minden korábbinál magasabb szintre. Az utastérbe beszűrődő rezgéseket és zajokat a hangszigetelő réteggel ellátott szélvédő, a vastagabb tetőkárpit és a motorban alkalmazott innovatív SYNTAK (Special Synergy Thermoacoustic Capsule) technológia hivatott még tovább csökkenteni. Ez utóbbi a motor leállítását követően akár 36 órán keresztül képes megtartani az erőforrás optimális működéséhez szükséges hő nagy százalékát, az újabb hidegindítás így sokkal kevesebb zajjal és rezgéssel jár, a motor hamarabb bemelegszik, a légkondicionáló pedig ezáltal sokkal hamarabb képes felmelegíteni az utasteret is. A bajor gyártó az új BMW 5-ös limuzint eközben már az alapfelszereltség részeként LED-technológiás első fényszórókkal szereli fel, amelyhez opcionális extrafelszereltségként akár 500 méteres fényszóró-tartományt kínáló, adaptív kanyarfénnyel és elvakítás-mentes távolságifényszóró-asszisztenssel (BMW Selective Beam) kiegészített adaptív LED fényerő-elosztás (Adaptive LED Headlights) is kérhető.

A vezető, a jármű és a környezet közötti eddigi legintelligensebb kapcsolat

Az új BMW 5-ös sorozat az intelligens járműkapcsolatok terén is piacvezető pozíciót tölt be. A BMW ConnectedDrive széleskörű szolgáltatás-palettájához vadonatúj funkciók és alkalmazások társulnak, amelyek még tovább növelik a világ elsőszámú üzleti limuzinjában helyet foglaló ügyfelek menetkomfortját és még több időt takarítanak meg számukra. Ilyen többek között a digitális parkolóhely-keresést, -foglalást és -fizetést kínáló új ParkNow technológia, az On-Street Parking Information intelligens felszíni parkolóhely-kereső szolgáltatás, valamint az opcionális parkolóasszisztens (Parking Assistant) is, amely immáron magától is képes megtalálni az üres parkolóhelyeket és beparkolni oda az autót. Sőt mi több, a vadonatúj Microsoft Exchange szolgáltatás már azt is lehetővé teszi, hogy a BMW ügyfelei az autóban ülve, a központi kijelzőn nyissák meg és szerkesszék tovább a jármű operációs rendszerével szinkronizált e-mailjeiket, naptárbejegyzéseiket és kontaktlistájukat, a Microsoft Office 365 segítségével. A BMW 5-ös sorozat hetedik modellgenerációjának opcionálisan elérhető extrafelszereltségi listájára a vadonatúj BMW 7-es sorozatban bemutatott távvezérlésű parkolás (Remote Parking) is felkerül, amelynek segítségével a bajor gyártó ügyfelei a jármű okoskulcsáról már nem csupán a zászlóshajókat, de az új 5-ös BMW-ket is anélkül vezethetik be a legkeskenyebb parkolóhelyekre (majd természetesen onnan kifelé is), hogy beülnének az autó volánja mögé. Az új BMW 5-ös sorozat ráadásul minden korábbinál átfogóbb okostelefon-integrálási lehetőségeket is kínál – az Apple CarPlay-től kezdve (amelynek teljes mértékben vezeték nélküli technológiája most először jelenik meg sorozatgyártású autómodellben), az induktív okostelefon-töltési funkción keresztül, egészen az egyszerre akár tíz okoskészülék csatlakoztatását is lehetővé tevő WiFi hotspot beépítéséig.Személyre szabott digitális tartalom a vadonatúj BMW Connected Onboard szolgáltatás-palettájának köszönhetően

A bajor gyártó teljes körű mobilitási szolgáltatása, a BMW Connected 2016 augusztusában ünnepelte európai premierjét, a rendszer továbbfejlesztett, innovatív kiegészítő szolgáltatásokkal felvértezett változata pedig az új BMW 5-ös sorozatban mutatkozik be a nagyközönség előtt. A BMW Connected Onboard elnevezésű szolgáltatás-paletta csokorba rendezi a személyes mobilitáshoz kapcsolódó alkalmazások és szolgáltatások összes információját, hogy átfogó képet kínálva járuljon hozzá a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb utazáshoz. A rendszer az okostelefon naptárjában eltárolt legfontosabb adatokat, így például az úti célokat és a szükséges érkezési időpontokat egyszerűen átemeli a jármű operációs rendszerébe és a személyre szabott központi kijelzőn jeleníti meg. Az autó kameráinak köszönhetően a Remote 3D View funkció mindeközben képes a leparkolt 5-ös BMW háromdimenziós, 360°-os élőképét a jármű operációs rendszerével összekapcsolt okostelefonra továbbítani, hogy a bajor gyártó ügyfele egy percre se tévessze szem elől autóját és még a távolból is figyelemmel kísérhesse a jármű közvetlen környezetét.BMW 530i és BMW 540i: az új benzinmotorok

Az új BMW 5-ös limuzin motorpalettáját alkotó erőforrások egytől egyig a vadonatúj fejlesztésű, moduláris felépítésű BMW EfficientDynamics motorcsalád tagjai. A hetedik modellgeneráció motorházteteje alá kínált benzines és dízelüzemű erőforrásokat kivétel nélkül a BMW TwinPower Turbo technológia lélegezteti, kimagasló menetteljesítményt és példaértékű hajtáslánc-hatékonyságot garantálva. Az új 5-ös BMW piaci bevezetésekor a modell motorpalettájára kétféle benzines és kétféle dízelüzemű erőforrás kerül fel, amelyek a hátsókerék-meghajtás mellett a BMW xDrive intelligens összkerékhajtással is felszerelhetők.

A BMW 530i meghajtásáról gondoskodó kétliteres, soros négyhengeres benzinmotor 185 kW / 252 lóerő maximális teljesítmény és 350 Nm csúcsnyomaték leadására képes. Az erőforrás 100 kilométerre vetített 5,5 – 5,9 liter* átlagos üzemanyag-fogyasztása és kilométerenkénti 126 – 136 gramm kombinált károsanyag-kibocsátása eközben azt jelzi, hogy az új modellváltozat több mint 11 százalékkal környezetkímélőbb, mint elődje. A BMW 530i limuzin 6,2 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, végsebességét pedig 250 km/óránál szabályozza az elektronika.

2017 februári piaci bevezetésekor az új 5-ös BMW csúcsmotorja a 250 kW / 340 lóerő maximális teljesítmény és 450 Nm csúcsnyomaték leadására képes, 3.0 liter hengerűrtartalmú soros hathengeres benzinmotor lesz, amely a BMW xDrive intelligens összkerékhajtással együttműködve mindössze 4,8 másodperc alatt gyorsítja fel 100 km/órás sebességre a BMW 540i modellt. Az erőtöbblet és a dinamikusabb menetteljesítmény ellenére a modell átlagos üzemanyag-fogyasztása 100 kilométerenként 6,5 – 6,9 liternél*, kombinált károsanyag-kibocsátása pedig kilométerenként 149 – 159 grammnál megáll.

BMW 520d és BMW 530d: az új dízelmotorok

A BMW 520d motorházteteje alatt dolgozó négyhengeres dízelmotor 140 kW / 190 lóerő maximális teljesítményt és 400 Nm csúcsnyomatékot képes a hátsó tengelyre küldeni, miközben az alapfelszereltség részeként kínált manuális váltóval felszerelt modell 100 kilométerre vetített átlagos üzemanyag-fogyasztása mindössze 4,2 – 4,5 liter*, kilométerenkénti kombinált károsanyag-kibocsátása pedig csupán 109 – 119 gramm, amely értékek a BMW 520d modell esetében opcionális extrafelszereltségként elérhető nyolcsebességes Steptronic automataváltóval 4,1 – 4,5 literre* és 108 – 118 grammra csökkennek. A BMW 520d limuzin 7,7 másodperc alatt (automataváltóval 7,5 másodperc alatt) futja meg a 0-100 km/órás sprintet, végsebessége pedig 238 km/óra (automataváltóval 235 km/óra).

Az új BMW 530d ugyancsak kiválóan teljesít a menetdinamika és a hajtáslánc-hatékonyság terén. 195 kW / 265 lóerő maximális teljesítményre és 620 Nm csúcsnyomatékra képes soros hathengeres dízelmotorja minden tekintetben felülmúlja elődjét. A 100 kilométerenkénti 4,5 – 4,9 liter* átlagos üzemanyag-fogyasztáshoz kilométerenkénti kombinált 118 – 128 gramm károsanyag-kibocsátás párosul, amely értékek hozzávetőlegesen 13 százalékkal környezetkímélőbbek, mint a leköszönő BMW 530d hasonló számai. Az új 5-ös BMW hathengeres dízelmotorral felszerelt hetedik modellgenerációja 5,7 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, végsebességét pedig az elektronika 250 km/óránál szabályozza.

Érkezik a modellpaletta emisszió-bajnoka, a plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt változat és a nyolchengeres élsportoló

Az új BMW 5-ös limuzin piaci bevezetése után nem sokkal a világ legsikeresebb üzleti modelljének motorpalettája három új hajtáslánc-változattal bővül. A BMW 520d EfficientDynamics Edition motorházteteje alatt a 140 kW / 190 lóerő maximális teljesítmény leadására képes négyhengeres dízelmotor még hatékonyabb kiadása dolgozik majd, nyolcsebességes Steptronic automataváltóval társítva. A modell kilométerenkénti kombinált 102 gramm károsanyag-kibocsátása a legalacsonyabb érték a felső-középkategóriájú limuzinok szegmensében (100 kilométerre vetített 3,9 liter* átlagos üzemanyag-fogyasztás mellett).

2017 márciusában ünnepli világpremierjét az új BMW 5-ös sorozat plug-in hibrid hajtáslánccal felszerelt modellváltozata is, a BMW 530e iPerformance modell. A négyhengeres benzinmotor és az elektromos motor alkotta innovatív BMW eDrive hajtáslánc-technológia 185 kW / 252 lóerő maximális rendszerteljesítményre és extrém alacsony, kilométerenkénti mindössze 46 gramm kombinált károsanyag-kibocsátásra képes (amelyhez 2,0 liter* / 100 km átlagos üzemanyag-fogyasztás párosul).

Az új 5-ös BMW héttagúra bővülő modellkínálatának két legzöldebb képviselőjével egy időben érkezik meg az utakra a BMW M550i xDrive is, amely átveszi a csúcsmodell szerepét a palettán – legalábbis egy időre. 340 kW / 462 lóerő maximális teljesítményt és 650 Nm csúcsnyomatékot előállító V8-as benzinmotorjával az összkerékhajtású élsportoló nem csupán vérpezsdítő menetdinamikát, de kimagasló hajtáslánc-hatékonyságot is garantál (8,9 liter / 100 km átlagos üzemanyag-fogyasztással és 204 gramm* / kilométer kombinált károsanyag-kibocsátással). A BMW M550i xDrive kereken 4,0 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre.
 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER